Най-добрите начини за лечение на заболявания от патладжани: снимка и описание

Болестите на патладжаните, като нападения от насекоми вредители, могат да убият растенията и да оставят домакините без култури. За да се справите ефективно с болестите, трябва да знаете техните първи признаци и методи на лечение. Също така, не забравяйте за превенцията - това е най-доброто средство срещу инфекции и вредители.

В статията ще намерите описания, причини и симптоми на най-често срещаните заболявания с патладжани със снимки и ще научите как да лекувате болести.

Как да разбера дали патладжаните са болни

Всяка промяна във формата и цвета на багажника, листата, цветята и плодовете на растението е сериозна причина да обърнете внимание на здравето на насажденията. Появата на петна е друг знак, който не може да бъде пренебрегнат. Ако патладжанът се разболее по време на периода на цъфтеж, го цветята се свиват, изсъхват и отпадат.

Гъбичните заболявания са най-честите и могат да се лекуват ефективно. Бактериалните инфекции също могат да се справят. Вирусните заболявания са заразни и трудно лечими. Те се борят с, унищожават болни храсти, дезинфекцират градински инструменти.

Най-добрите начини за лечение на заболявания от патладжани: снимка и описание

Причини за заболявания

Като термофилно растение, патладжанът изисква да се грижи. Всяко отклонение от правилата на селскостопанската технология води до слаби насаждения и последващи болести:

 1. Липса на слънчева светлина. Всеки период от развитието на патладжана изисква определено количество светлина. Така че за разсад оптималните дневни часове са 10 часа, в противен случай растението изсъхва и се разболява. Храстите, върху които узряват плодовете, също се нуждаят от достатъчно слънчева светлина. Засаждането на храсти е най-добре да се извършва от слънчевата страна на обекта. Патладжаните не растат и не се развиват на сянка.
 2. Недостиг на вода. Не позволявайте почвата да изсъхне или да се преовлажнява. Разсадът се нуждае от поливане 3 пъти седмично. В жегата - всеки друг ден. Храстите с узрели плодове се поливат веднъж седмично - около 4 литра вода на храст.
 3. Поливане с твърде студена вода. Той причинява не само болести, но и смъртта на растението. Причината е липсата на топлина, необходима за пълен растеж и развитие. Кореновата система е активна изключително в топла почва. Водата, загрята на слънце, се използва за напояване.
 4. Липса на хранителни вещества. Липсата на калий кара листата да се извиват, а в краищата се появява кафяв ръб. Промяната на техния цвят към по-светъл цвят показва дефицит на азот. Листата, простиращи се нагоре, показват липса на фосфор. Липсата на който и да е от елементите е неправилно хранене на растението, което причинява отслабване на имунната система.
 5. Други причини включват насекоми, които не само се хранят с растения, но и действат като преносители на инфекции.

Болести на патладжаните и техните симптоми

Започнете борбата срещу всяка болест своевременно. Колкото по-рано се забележат признаците на болестта, толкова по-успешна ще бъде борбата, толкова по-бързо ще се възстанови и плододаването ще се възстанови. Помислете за заболявания от патладжан със снимки и как да ги лекувате.

Навиване на листата

Най-добрите начини за лечение на заболявания от патладжани: снимка и описание

Навитите листа от патладжан показват:

 1. Недостатъчно поливане.Овлажняване на почвата трябва да се извърши веднага щом горният слой изсъхне.
 2. Дефицит на хранителни вещества. 1 ч.л. пепелта под всеки храст помага да се отървете от деформираните листа.
 3. Излишен тор с малко напояване. Ако почвата е пренаситена с азот, фосфор и калий и поливането е лошо, листата започват да се извиват и изсъхват. В този случай торенето се отменя и броят на поливанията се увеличава.
 4. Промени в температурата на почвата или влагата. Като се адаптира, растението ще изправи листата си без помощ.

стачкоизменник

Най-добрите начини за лечение на заболявания от патладжани: снимка и описание

Гъбична инфекция, която атакува младите растения. Проявява се като тъмна ивица по долната част на стъблото. На това място багажникът изсъхва и патладжанът умира. Провокиращият фактор е излишната влага в почвата, което допринася за развитието на гъбичките.

Растение, засегнато от черен крак, не може да бъде излекувано... Той се отстранява и почвата се обработва с разтвор на калиев перманганат, "Maxim", "Previkur". За да премахнете излишната влага, поръсете земята с малко количество пясък.

Популярните методи за борба включват пръскане с инфузия на лукови кори и обработка на почвата с пепел веднъж седмично.

Жълти листа

Най-добрите начини за лечение на заболявания от патладжани: снимка и описание

Пожълтяването на листата може да се появи както в разсад, така и в възрастно растение. Липсата на други признаци показва:

 • недостатъчна влажност на почвата;
 • липса на калий и азот;
 • използване на студена вода за поливане;
 • неподходяща почва за разсад.

Превантивни мерки - навременно и дозирано приложение горна превръзка, засаждане на разсад в стерилизирана и кисела почва.

Важно! Жълта зеленина, придружен от други признаци, винаги показва наличието на заболяване в растението. Липсата на допълнителни симптоми показва нарушение на правилата на селскостопанската технология.

Опасно място

Най-добрите начини за лечение на заболявания от патладжани: снимка и описание

Опасно бактериално заболяване, което засяга патладжаните във всеки стадий на развитие. Високата влажност е основната причина за заболяването.

Първите симптоми са малки черни петна по листата с жълта граница. След 7-10 дни те придобиват изпъкнала форма. 2 седмици след това, ако не започне лечение, растението се покрива с язви.

За лечение използвайте "Fitolavin" на всеки 2 седмици и "Gamair" веднъж.

Внимание! Не само болни растения са обект на обработка, но и почвата наоколо. Всички растителни останки трябва да бъдат премахнати и унищожени.

Брашнеста мана

Най-добрите начини за лечение на заболявания от патладжани: снимка и описание

Брашнестата мана върху патладжаните се причинява от гъбички, които стават активни в периоди на висока влажност с чести температурни колебания. От горната страна на листата се появява бял цъфтеж, наподобяващ разлято брашно. С течение на времето листата изсъхват, отпадат и самият храст изсъхва.

Референтен. Белият цъфтеж от долната страна на листата е долна мана или мана.

Като лечение се използва пръскане с разтвор на колоидна сяра или Topaz. Нанесете в съответствие с инструкциите. Необходимо е да се намали броят на поливанията.

Популярен начин за борба с брашнестата мана е разпръскването на пепел по повърхността на леглата и около тях.

Тютюнева мозайка

Най-добрите начини за лечение на заболявания от патладжани: снимка и описание

Едно от заболяванията, които насекомите пренасят. Много заразна. Патогенът персистира дълго време върху растителните остатъци.

Проявява се със следните симптоми:

 • деформация и бледност на листата;
 • петна от тъмни и светло зелени цветове, подобни на мозайка;
 • с течение на времето се появяват дупки по листата;
 • растежът на плодовете се забавя, те са покрити с жълти петна.

Заболяването се разпространява чрез заразени семена. Като превантивна мярка преди сеитбата те се накисват за 30 минути в 20% разтвор на солна киселина, след което се измиват под течаща вода.

Лечението се провежда с лекарството "Fitosporin" или "Uniflor-micro"... Народно средство е разтвор на мляко със сапун за пране. Пръскат се с растения на всеки 10 дни.

Фомопсис

Причинява се от гъбички при висока влажност и високи температури. Появява се като кръгли светли петна по листата и багажника. По плодовете се появяват сиви и кафяви петна, които изгниват и се покриват със слуз.

Болестите растения се отстраняват от градината и се унищожават. Няма ефективно лечение, необходимо е да се извърши профилактика, за да се предотврати заболяването. За това семената се дезинфекцират преди това приземяване, растенията периодично се третират с "Fundazol" и "Derozal".

Късен полъх

Най-добрите начини за лечение на заболявания от патладжани: снимка и описание

Често срещано заболяване, което се разпространява от всички нощници един към друг. Най-поразителните симптоми са:

 • тъмни петна с яркозелен кант върху зеленина;
 • бяло-сив цъфтеж от долната страна на листата;
 • петна покриват стъблата и плодовете, причинявайки гниене.

За борба се използват лекарства, съдържащи мед, течност Бордо. "Quadris" и "Antracol" са се доказали добре.

Народните лекарства включват пръскане със серум, вливане на чесън, запрашаване с дървесна пепел.

Alternaria, или сиво гниене

На първо място са засегнати плодовете, растящи в долната част на храста. По тях се появяват плачещи кафяви петна, които по-късно преминават към зеленината.

Лекувайте с "Horus" и "Antracol" в съответствие с инструкциите за употреба. За профилактика се третират с колоидна сяра, Фитоспорин и меден сулфат.

Склеротиноза, или бяло гниене

Най-добрите начини за лечение на заболявания от патладжани: снимка и описание

Гъбичката, която причинява бяло гниене, е често срещана на целия континент и засяга голям брой растения. Листата на патладжаните се озарява, стволовете гният в основата, образува се бял цъфтеж с черни точки, плодовете са покрити с бели петна.

Третирането на бяло гниене върху патладжаните включва пръскане с препарати Oxyhom, HOM или Abiga-Peak. Необходимо е също да се подрязват засегнатите части на храста.

Народните средства включват пръскане със слаб разтвор на калиев перманганат или йод.

Върховно гниене

Най-добрите начини за лечение на заболявания от патладжани: снимка и описание

Отнася се до вирусни инфекции. От страничната страна на плода се образуват некротични петна. Воднисти са, но докато растат, изсъхват.

Лечението се състои в прилагане на торове, съдържащи калий и калций в почвата. Засегнатите листа и плодове трябва да бъдат отстранени. За предотвратяване на апикално гниене се използват поливане в корена и пръскане на храстите с вливане на пепел.

Cercosporosis

Гъбично заболяване, проявяващо се от малки жълти петна по листата. Прекомерното нарастване на петна кара листата да загинат. Плодовете спират в развитието, деформират се.

Бордовата смес е много ефективна в началния стадий на заболяването. В напреднали случаи се използват лекарствата "Skor", "Raek", "Fundazol". Не забравяйте да прилагате минерални торове.

Phytoplasmosis

Вирусна инфекция, която не може да се лекува. Засегнатите храсти се отстраняват и изгарят. Заболяването се проявява чрез оцветяване на листата в лилаво-червеникави нюанси, на листата се образуват пукнатини. Плодовете са твърди, деформирани.

Можете да предотвратите заболяването, като изчистите площта от всички плевели и растителни остатъци преди засаждането. Насекомите, които пренасят вируса, се унищожават с инсектициди.

Вертикално увяхване

Насекомите са носители на болестта. Патогените остават в почвата и върху растителните остатъци. Рязка промяна на времето служи като тласък за развитието на болестта.

Почерняващо стъбло със секретираща слуз, изсъхнала жълта зеленина са признаци на вертикална увяхване.

За да се предотврати заболяването, растенията и почвата под тях се напръскват с разтвор на калиев перманганат или "Фитоспорин". Инсектицидите се използват за убиване на насекоми. Необходими са сложни минерални торове.

Вътрешна некроза

Вирусна инфекция, водеща до мумификация на плода. Зрелите растения не могат да бъдат възстановени. Това заболяване не може да бъде излекувано, но може да бъде предотвратено. За това семената се държат в 20% разтвор на солна киселина за 30 минути преди засаждането. След това се измива с течаща вода и се суши.

Основните видове вредители от патладжани

Насекомите вредители не само пренасят вирусни инфекции, но също така унищожават зеленината и плодовете на патладжаните. Насекомите се размножават много бързо и са в състояние напълно да унищожат насажденията.

Нека да поговорим за вредителите, които засягат патладжаните и как да се справим с тях.

листна въшка

Това са малки зелени буболечки с меко тяло, които се хранят със сока на растението. Те образуват колонии от вътрешната страна на листата, които се извиват и изсъхват, докато колониите растат. Липсата на хранителни вещества води до смъртта на цялото растение.

Инсектицидите "Карбофос" и "Келтан" напълно унищожават листните въшки. Привържениците на народните методи за борба използват пръскане с бульон от лук и тинктура от тютюнева пепел. Можете да избършете листата с разтвор на сапун за пране и пепел.

Колорадски бръмбар

Най-добрите начини за лечение на заболявания от патладжани: снимка и описание

Листата хранят не само бръмбари, но и техните ларви, причинявайки непоправими щети. Ако навреме не бъдат взети мерки за борба с колорадския бръмбар, патладжаните ще останат без зеленина.

Инсектицидите са най-доброто средство против бръмбари. Но със образуване на яйчниците и постоянното събиране на плодове не се препоръчва. Можете да се отървете от колорадските бръмбари без химия. Набирането на вредители на ръка, пръскането на патладжана с чеснов бульон, прашенето на насажденията с пепел ще спести деня.

Паяк акара

Най-добрите начини за лечение на заболявания от патладжани: снимка и описание

Живее от долната страна на листата, изсмуква сока от тях и обгръща растението с бяла тънка, но гъста паяжина.

Важно! Преди пръскане на храстите ръчно отстранете всички паяжини. Пръскането се извършва изключително по долната страна на листата.

Как да обработваме патладжана:

 • акарициди "Флоромит", "Сунмит" - интервалът между пръскането не трябва да надвишава 5 дни;
 • инфузии от растения с остра миризма (чесън, невен, лук) - няма да помогнат да се отървете от вече появил се паяк акара, но ще изплашат.

Whitefly

Най-добрите начини за лечение на заболявания от патладжани: снимка и описание
Whitefly

Пеперуда яде сок от патладжан. Живее от долната страна на листата, опасността се крие от неговите секрети, които благоприятстват развитието на гъбички.

Пръскането с "Fitoverm" и "Aktara" ще помогне да се унищожи бялата мушка.

Medvedka

Живее в земята, храни се с корени. В резултат растението изсъхва. Винаги ще има мечки бразди недалеч от насажденията, около които е необходимо да се разпръсне Medvetox.

Класическите мерки включват поръсване на почвата със смлян пипер, поливане с бульони лук и чесън.

Най-добрите начини за лечение на заболявания от патладжани: снимка и описание

Кръстоцветна бълха

Малък черен бръмбар, който напълно изяжда зеленината, оставяйки само жилави жилки. Ларвите на бълхите живеят в земята и се хранят с корени.

От химичните агенти инсектицидите, например, Actellik, помагат в борбата с кръстоцветните бълхи.

Пръскането с инфузия на пелин, глухарче, чесън или запрашаване с дървесна пепел или смлян пипер също дава резултати.

Голи охлюви

Най-добрите начини за лечение на заболявания от патладжани: снимка и описание

Безплодни мекотели, които се хранят не само с зеленина, но и с плодовете на растението. Те изпълзяват от скривалищата през нощта и оставят след себе си стройни пътеки и големи дупки в листата.

Най-ефективният метод за борба със смолистите е прах, съдържащ металдехид. Използва се в количество 3 g на 1 m². Грубата сол или смлян пипер също се разпръсква около леглата на патладжана.

Мерки за превенция

Най-добрите начини за лечение на заболявания от патладжани: снимка и описание

Превантивните мерки включват:

 • дезинфекция на семена;
 • спазване на правилата за сеитбообращение;
 • дезинфекция на почвата преди засаждането;
 • изтъняване на гъсти насаждения;
 • спазване на правилата за поливане и хранене;
 • своевременно отстраняване на плевели и растителни остатъци от площадката.

заключение

Патладжанът е деликатна култура, която при неблагоприятни условия и с лошо качество оставяйки изложени на множество заболявания и нападения от вредители. Редовните грижи и навременните превантивни мерки ще ви помогнат да избегнете описаните в статията проблеми и да получите висок добив.

 

Добави коментар

градина

Цветя