Възможно ли е да засадите череши през юли и как да го направите правилно: инструкции и съвети от опитни градинари

Идеалното време за засаждане на градинарски култури е началото на пролетта или средата на есента. Някои летни жители обаче избират високо лято за това.— Юли. Градинарите са привлечени от топлото време, когато вероятността от замръзване на разсад е близо до нула. Те особено обичат да засаждат череши през юли: сочна и сладка ягода е любима на мнозина. Как да засадите череши с разсад през юли и какви препоръки да следвате, ще разгледаме по-нататък.

Възможно ли е да засадите череши през юли

Възможно ли е да засадите череши през юли и как да го направите правилно: инструкции и съвети от опитни градинари

За юлското засаждане са подходящи разсад със затворена коренова система; те растат в пластмасови контейнери, а не на открито. Такава череша бързо се вкоренява на ново място, защото в дупката заедно с корените се поставя бучка пръст от контейнер. Корените не са ранени, периодът на цъфтеж започва по-рано. Градинарите нямат затруднения при съхраняването на посадъчен материал; купуват го много преди засаждането. През юли няма резки спадове на температурата, което често се случва през пролетта и есента, така че разсадът е защитен от студа.

Недостатъкът на юлското засаждане е, че разсадът с отворена коренова система не е подходящ за него. Тези череши се засаждат в градината през пролетта или есента. През лятото растенията с отворена коренова система изпитват силен стрес, което се отразява негативно на добива и качеството на плодовете. Растенията често се разболяват, плодовете стават кисели, деформират се.

Оптимални времена на засаждане

Денят на засаждане зависи не толкова от точната дата, колкото от климатичните условия, осветлението, влажността. Лятните жители препоръчват засаждането на череши сутрин в спокоен и слънчев ден. Оптималната температура на въздуха е до + 20 ° C, поради което те избират времето преди обяд, докато слънцето не пече много.

Внимание! Според лунния календар благоприятни месеци за засаждане на култури са март, април, май, септември, октомври. Юли не е в този списък.

Не трябва да има дъжд, както и градушка и други валежи. Подходящата влажност на въздуха е около 75–80%. За да може черешата да вкорени на сайта до есента, много градинари я засаждат в началото на юли.

Подходящи сортове

При избора на сорт се обръща внимание на добива и времето на зреене, ранна зрялост и изискванията за отглеждане, имунитет към болести и предназначение. Сред домашните сортове за засаждане през юли са подходящи:

Възможно ли е да засадите череши през юли и как да го направите правилно: инструкции и съвети от опитни градинари
Радонежска череша
 1. Radonezh. Нискорастящи дървета с дъгообразни маслинови издънки и тъмночервени плодове с нежна кожа. Пулпът е сладко-кисел, подходящ за преработка. Радонеж е устойчив на гъбични заболявания.
 2. Фея. Сортът е универсален за употреба, плодовете са розови, овално-кръгли. Пулпът е сочен и нежен. Черешите се отглеждат за продажба и за лична консумация.
 3. Украински. Зимоустойчив сорт за ранно узряване. Дървото е храстовиден тип, не заема много място на сайта. Кожата е лъскава, плътта е тъмночервена. Вкусът е сочен, сладък, с приятна киселост.

  Възможно ли е да засадите череши през юли и как да го направите правилно: инструкции и съвети от опитни градинари
  Ока Руби
 4. Ока рубин. Сортът е среден сезон, непретенциозен в отглеждането. Пулпът е сочен, вкусът е приятен. Oka ruby ​​е бързорастящ, универсален за употреба.
 5. Youth. Самородна плодородна зимноустойчива разновидност се отглежда в цяла Русия. Плодовете са кръгли, тъмночервени, кожата е гъста. Вкусът е ароматен, сладък и кисел.

Избор и подготовка на място за кацане

Черешата е взискателна към мястото на отглеждане, затова се приготвя предварително. От април земята е изкопана на лопата с лопата, почистена от отломки и миналогодишна зеленина, а плевелите и други растителни остатъци се отстраняват. Препоръчва се да излеете вряла вода над почвата веднага щом снегът се стопи, за да убиете ларвите и бактериите, които зимуват в нея.

Подзоличните земи, съдържащи органични и минерални вещества, са подходящи за култура. За да стане почвата по-плодородна, в нея се внася гниещ тор или пилешки изхвърляния за 2 месеца със скорост 8 кг за 1 м².

Черешата не понася прекомерно влажни земи, поради това кореновата система изгнива, добивът намалява. В близост до насажденията не трябва да има влажни зони или подземни води. Идеалният вариант е слънчев, хълмист парцел, разположен по протежение на оградата от югоизточната част на градината. Ако почвата е кисела, се добавят 400 g суха вар на 1 m². Нивото на киселинност не трябва да бъде повече от 7 pH.

Подбор и подготовка на посадъчен материал

Градинарите избират самостоятелно вкоренени или присадени растения с 3-4 скелетни корена... Такива екземпляри дават по-ранни култури и се адаптират по-добре към условията на отглеждане. Височината на разсада е около 80 см, подходящи са едногодишни и двугодишни. Важно е да се обърне внимание на външния им вид: разсадът не трябва да има пукнатини, петна или признаци на гниене. Всичко това предполага, че растението е болно или е било подложено на механичен стрес, например, счупване.

След закупуване листата се отстраняват от разсад, за да не дехидратират растението. Корените се навлажняват в топла вода и се увиват в плат или полиетилен. Преди засаждането основните корени се подрязват до здрава дървесина и се потапят в смес от Екстрасол. Повишава имунитета на черешата срещу бактериални и гъбични заболявания, ускорява растежа на корените и издънките и повишава производителността.

Прочетете също:

Черешово-вишнев хибрид Чудо череша

Бързорастящ устойчив сорт череши "Тамарис"

Високодобивен ранен узрял сорт череша "Малишка"

Как правилно да засаждате череши през юли

Лятното засаждане не отнема много време, ако го помислите предварително и подготвите необходимото оборудване: лопата, дървено колче за опора, градинска мрежа, кофа с вода. Препоръките на опитни градинари ще помогнат да засадите и отглеждате череши без никакви проблеми.

Възможно ли е да засадите череши през юли и как да го направите правилно: инструкции и съвети от опитни градинари

Инструкции за засаждане

Подготовката започва с изкопаване на посадъчна дупка с ширина 80 см и дълбочина 60 см. Разстоянието между дърветата на нискорастящи сортове трябва да бъде най-малко 3 м, високи - 5-6 м. По правило черешите се поставят в единични насаждения или покрай градински структури. Допълнителни насоки за засаждане:

 1. В центъра на ямата е монтиран дървен кол - опора за черешово дърво.
 2. Закупената земя се изсипва на дъното със слой не повече от 10 cm.
 3. Извадете разсада от разтвора или водата.
 4. Поставете кореновата яка на 4 см над земята.
 5. Поръсете разсад от всички страни с рохкава почва.
 6. На 15 см от основата се прави депресия и в нея се изсипват 2 кофи вода.
 7. Вържете черешата към опората с памучна панделка.
 8. Болката е покрита със специална градинска мрежа.

Не всички летни жители разбират къде се намира коренната яка. Някои смятат, че тя е над корените, други - на мястото на инокулация. Всъщност кореновата яка е разположена при прехода на корените в багажника. Следователно, тя не може да бъде дълбоко заровена в почвата, това води до гниене на кората. В резултат на това дървото, вместо да се засели на ново място, ще се бори за оцеляване.

Засаждане на кости

Лесен начин за отглеждане на плодоносна черешова овощна градина е използването на семена. Те са избрани от най-вкусните и сочни плодове; ямите от купените в магазина череши не са подходящи за това. Посадъчният материал се измива и изсушава на слънце, след това се поставя в дупка с дълбочина 5 см. Той ще започне да расте едва през есента, когато настъпи хладното време и костите се отделят. Първите издънки ще се появят през пролетта. Когато разсадът достигне височина от 30 см, те се трансплантират на постоянно място.

Някои градинари засаждат семена в саксии за цветя след наторяване на почвата с органични вещества или минерални торове.Те се отглеждат у дома или в страната и едва след това се поставят на сайта.

Характеристики на засаждане на череши със затворена коренова система

Възможно ли е да засадите череши през юли и как да го направите правилно: инструкции и съвети от опитни градинари

Когато засаждате череши със затворена коренова система през лятото, контейнерът е обърнат с главата надолу, като държи обърнат разсад в дланта си, заедно с бучка пръст. На дъното на саксията има дупки, които улесняват отстраняването и отделянето от растението.

Внимание! Препоръчва се да се купуват разсад от доказани градински разсадници. Когато купувате, градинарите откриват цялата информация за черешите: името на сорта и периода на зреене, особено отглеждането и грижите. Няма да е излишно да проучите отзивите на други летни жители.

Разсадът се полива предварително, за да може лесно да се отстрани. Това ще запази целостта на кореновата система и почвата, в която преди това са вирели череши.

Последващи грижи

Грижата за растенията се състои в поливане и торене, разхлабване и мулчиране. Въпреки че са устойчиви на суша, черешите се поливат през целия вегетационен период. На младо дърво те отделят от 3 до 6 литра кофи вода, предварително загрята на слънце. В южните райони със сух въздух количеството на течността се увеличава, при дъждовно и облачно време се намалява. Преди процедурата почвата се разхлабва: това задържа влагата, прави я дишаща и лека. Разхлабването е предотвратяването на появата на болести и вредители от насекоми.

Първото подхранване на черешите се извършва през периода на цъфтеж... Използва се смес от минерални компоненти: 5 g урея и 10 g калиев хлорид се разреждат в 5 литра вода. Азотно-калиевият състав стимулира развитието на цветята, подобрява вкуса и продаваемостта на плодовете. След 2 седмици се използва органичен тор: под всеки храст се нанася смес от 10 литра вода, 2 литра троян и 500 г дървесна пепел. След процедурата черешата се залива обилно с топла вода.

Почвата около черешите винаги трябва да бъде покрита с мулч. Кората и дървесните стърготини са ефективни в приложението - те придават на растенията атрактивен вид, задържат влага в почвата, предпазват корените от прегряване и инхибират развитието на плевели.

Интересно е:

Най-добрите сортове череши за централна Русия

Най-продуктивни и вкусни сортове череши

Опитни градински съвети

Възможно ли е да засадите череши през юли и как да го направите правилно: инструкции и съвети от опитни градинари

За да могат черешите последователно да дават плодове с вкусни плодове, градинарите се съветват да обърнат внимание на превантивните лечения на болести и вредители, подрязването на растенията:

 1. Черешите се подрязват от 2 или 3 години след засаждането. При младите дървета се отстраняват издънки по багажника и тънки единични издънки. Болните и повредени клони се режат с остра градинска секачка. Това се прави преди началото на активния соков поток, около края на март или началото на април, в зависимост от района на отглеждане.
 2. Превантивното лечение се провежда през пролетта, лятото и есента. За да се предпазите от краста, кокомикоза, черно гниене, използвайте разтвор на урея (1 супена лъжица на кофа с вода) или напръскайте с препарата "HOM". Пръскането със сапунена вода или бордоска смес помага да се предотврати появата на насекоми вредители.

За защита от гризачи през есенно-зимното време се използват пластмасови мрежи. Те не нарушават циркулацията на въздуха и предпазват от мишки, плъхове и зайци.

заключение

За юлското засаждане се избират разсад със затворена коренова система: те бързо се приспособяват към климатичните условия в региона, рядко се разболяват. Те купуват посадъчен материал в градински разсадници, проучват предварително подходящите сортове и техните изисквания. Културата се отглежда в слънчеви райони, след торенето им с органично и минерално торене. Разсадът се поставя в дупка, поръсва се с пръст и се завързва за опора. След това се полива с топла вода, подхранва се и се мулчира.

1 коментар
 1. въплъщение
  Анна

  В продължение на много години отглеждам градината си, обръщам много внимание на грижите й, възникват много проблеми, не винаги разбирам какъв може да е този или онзи проблем, съседка посъветва този тор http://azotfortis.by/catalog/fungitsid-azofos-1/ за защита на дърветата, използвах го за череши, помогна много, обърнете внимание на това е страхотно.

Добави коментар

градина

Цветя