За какво е резитбата на череши през лятото и как да го направите правилно

Подрязването на череши традиционно се извършва веднъж годишно, през пролетта или есента. Лятната формация обаче е благоприятна и за дървото. В тази статия ще научите за целите на подрязването на черешите през лятото и как да го направите правилно.

Могат ли черешите да се режат през лятото след прибиране на реколтата

Дърветата се формират веднъж годишно, през пролетта или есента. Ако обаче закъснеете с времето за подрязване на черешите през март или го извършите твърде рано през есента, има голяма вероятност от изтичане на венците и растението може да умре.

При правилно лятно подрязване раните заздравяват бързо. Преди края на вегетационния сезон черешата има време да се възстанови, да отгледа нови клони и да положи пъпки на бъдещите издънки. Това повишава устойчивостта му срещу замръзване през зимата.

За какво е резитбата на череши през лятото и как да го направите правилно

Цел на подрязването

Скъсяването на издънките по време на плододаване насърчава растежа на нови букетни клони, които са отговорни за образуването на плодове през следващата година.

След прибирането на реколтата се извършва резитба на череши, за да се формира короната на дървото: да се запази растежа на клоните, да се регулира степента на сгъстяване. Също така, сухите и болни процеси редовно се отстраняват.

Задължително ли е?

Черешите реагират добре на навременната резитба през всеки сезон. Но лятното скъсяване на издънките, за разлика от пролетното, насърчава полагането на плодни пъпки по-близо до основата и не позволява короната да се излага в центъра.

Добивът също се увеличава поради увеличаване на броя на новите млади издънки, които ще започнат активно да дават плод през следващата година.

синхронизиране

В зависимост от целта и вида на подрязването има 2 периода за формиране на черешов храст:

 1. юни - началото на юли (време на формиране и прибиране на реколтата). Новите клони достигат дължина 45-50 см и те успяват да образуват 3-4 пъпки, които могат да дадат издънки. Съкратете клоните, които са нараснали през текущата година - те ще имат време да се разклонят, да се засилят, да дадат листна маса и също да образуват издънки за бъдещата реколта преди август.
 2. Средата на юли - август (след плододаване). Извършете всяка формационна, регулираща или възстановителна резитба. Късното лято прищипване ограничава растежа на храста, тъй като през август активният растеж на издънките спира. Напротив, премахването на клоните през пролетта стимулира вегетативния растеж.

Лятната резитба за формиране на букетни клони се извършва през периода на плододаване във фазата на активен растеж на храста. Ако извършите процедурата по-рано, клонът ще цъфти и няма да даде растеж. С късната лятна резитба на нови издънки плодовите пъпки няма да имат време да се оформят.

Благоприятни дни

Извършете процедурата в топъл, безветрен ден. Подрязването не трябва да се извършва при горещо или дъждовно време.

Според лунния календар се препоръчва да се съкращават клоните по времето на намаляващата луна, когато растителните сокове се втурват към корените.

С намаляващата луна във Водолей и Риби, както и с растящата в Рак, процедурата е нежелателна. Не можете да проведете събитие на новолуние или пълнолуние.

Видове подстригване

За какво е резитбата на череши през лятото и как да го направите правилно

Всеки вид лятна резитба стимулира обновяването на дърветата, насърчава по-добрата вентилация и осветлението на короната, намалява податливостта към гъбични и бактериални заболявания.

Регулаторната резитба през юни е най-важна за черешите през лятото.Тя има за цел да увеличи плододаването през следващата година, като стимулира растежа на нови букетни клонове, отговорни за образуването на плодове.

Ако дървото е прекалено високо, има нарушен плексус от клони, се извършва формационна резитба. Основната му задача е да придаде на короната оптимална форма. За черешите това най-често е купа - насърчава добра вентилация и осветеност, улеснява прибирането на реколтата.

Важно! Препоръчва се формалното подрязване или в началото на пролетта, преди да се събуди черешата, или през август, когато циркулацията на сокове в багажника намалява. По време на периода на активен растеж има голям риск от поток на венците.

За да елиминират счупени или напукани клони по време на прибирането на реколтата, те извършват възстановително подрязване. Издънките, повредени от болести или вредители, се нарязват и изгарят.

За старите дървета подмладяващата резитба е важна. Косвен признак за необходимостта от процедурата е слаб растеж и ниска доходност. Целта на подмладяването е да стимулира растежа на нови скелетни клони.

Как да подрязвате дърво правилно

Основата за всеки вид и схема на подрязване е формирането на скелетните клони, отстраняването или скъсяването на растежа.

Необходими материали и инструменти

Чисти, заточени инструменти се използват за подстригване:

 • секатори за рязане на тънки издънки;
 • лопер за отстраняване на клони с диаметър до 3-4 см в дълбочината на короната;
 • остър нож за събличане на разрези;
 • градински трион за премахване на дебели клони.

Необходим е и дезинфекционен разтвор за дезинфекция на инструмента и обработка на секциите.

Схеми за подрязване

В зависимост от естеството на растеж и характеристиките на плододаването, черешите се делят на храстовидни и подобни на дървета. Схемите им за подрязване са различни. Съществува и отделен метод за управление на растежа филцова череша.

Типът дърво се формира постепенно... Отстранете всички клони на височина 70 см над нивото на почвата. В южните райони е рационално да се придаде на короната формата на купа. С развитието на дървото се формират 8-10 скелетни клона. На петата година височината му е ограничена до 2,5-3 м, като е отрязал горния 5 см по-висок от най-близкия до него скелетен клон.

С формативно подрязване големите клони се съкращават всяка година до 60 см, а миналогодишния растеж - до 40 см. С регулаторната процедура през юни, насочена към увеличаване на плододаването, издънките на текущата година се прищипват до 30-40 см. Букетните клони ще дадат реколта за 5 години.

Храстовата череша се оформя по такъв начин, че в четвъртата година от живота си има 12-15 скелетни клона и достига 2-2,5 м височина. Стъблото се нарязва на 5 см от скелетния клон.

Също така багажникът се освобождава от израстъци на ниво 35-40 см от земята. Храстовидните сортове формират плодове на едногодишни клони, растежните им пъпки са разположени в краищата на растежа.

Внимание! Не скъсявайте издънката върху храсталачна череша без допълнителни клони, може да изсъхне.

Почувствайте череша няма варел. Всяка година върху него се оставят най-силните издънки, израстващи от кореновата глава. Счита се, че храст се формира при наличие на 10-12 скелетни клона и височина 2-2,5 м. Двугодишният растеж се прищипва с 1/4, а годишният растеж с 1/3 от дължината.

Инструкция стъпка по стъпка

Преди резитбата внимателно проучете растението и маркирайте клоните, които трябва да бъдат премахнати: сухи или склонни към изсушаване, счупени, засегнати от вредители или с признаци на болест.

Процедура:

 1. Отрежете първо предвидените клони. Това ще помогне в бъдеще да не се объркате с избора на издънките, които ще се образуват.
 2. По-нататък в основата се отстраняват клоните, растящи вътре в короната и върховете.
 3. Посочва основните издънки, които ще помогнат да се даде на дървото предвидената му форма. Избират се най-жизнеспособните клони, простиращи се от ствола или скелетния клон под ъгъл най-малко 40 °. Те трябва да бъдат разположени на разстояние най-малко 10-15 см един от друг, без да се пресичат помежду си.
 4. Тези издънки се нарязват така, че дължината им да не надвишава 30 cm.
 5. Премахнете преплитащите се или съседни клони, като давате предпочитание на най-силните.
 6. С подмладяваща резитба въртящи се върхове, които са подходящи за формирането на нови скелетни или полускелетни клони, се оставят за по-нататъшно развитие.
 7. Растежът в краищата на черешата се съкращава до 30-40 см, клоните, висящи надолу, се отстраняват.

При подрязването се използва правилото за подчинение. Принципът е, че страничните клони се съкращават, така че проводникът (основният ствол, завършващ в разклонителния клон) е с 15-20 см по-висок от тях.

Важно! Когато черешата оздравее или се оформя короната, секции по леторастите се извършват на разстояние 1 см над пъпката, растяща навън.

За да премахнете цял клон, разрезите се правят на пръстен. Отдолу се подава клон до дебелината на кората и след това се отрязва отгоре по-близо до багажника.

Характеристики на подрязването в зависимост от вида на дървото

Важно е да оформите короната навреме и правилно, както и да извършите регулаторна или анти-старееща резитба. Зависи от няколко фактора.

От епохата на черешата

Младо дърво има стъбло и скелетни клони... През втората или третата година по долните издънки се оставят 2 издънки от втори ред, от които след това се формират полускелетни клони.

До четиригодишна възраст черешата обикновено се формира. В бъдеще те извършват лятно коригиране или възстановително подрязване.

Едно възрастно дърво ежегодно изисква елиминиране на удебеляването на короната и подрязването, насочени към подобряване. При дървесните череши те стимулират образуването на букетни клони чрез лятно прищипване.

Зависи от сортове череша живее от 12 до 15 години. Следователно, за да поддържа добри добиви, дървото се подмладява, като се започне от 8-годишна възраст.

Важно! Резитбата против стареене се извършва в рамките на 2-3 години. Това ще запази жизнеността на дървото, ще предотврати развитието на болести на венците и заболявания.

От растящия регион

Когато се отглеждат в различни региони, времето на резитбата през лятото се измества:

 1. Южните райони имат най-благоприятния климат за отглеждане на култури. Регулаторните дати на подрязване падат средно през първите десет дни на юни. Юли - август са подходящи за оформяне на короната и анти-стареене.
 2. В централна Русия края на юни - началото на юли са благоприятни.
 3. В северозападна Русия, Сибир и Далечния Изток лятната резитба не се препоръчва, тъй като черешите няма да имат време да се възстановят. Това събитие се оставя за пролетта или есента.

Допълнителни грижи за растението

За какво е резитбата на череши през лятото и как да го направите правилно

След подстригване големи участъци се почистват с остър и дезинфекциран нож. Тогава те се третират с медсъдържащи препарати, за да се предотврати появата на инфекция и изтичане на венеца. Градинска паста-шпакловка „RanNet“ стимулира зарастването на рани на секции, които освен меден сулфат съдържат биологични лечебни вещества и хумат.

Също така за уплътняване на секциите се използват традиционни средства като градинска вар и маслена боя върху изсушаващо масло. Прилагат се веднага след подрязването - по този начин рискът от инфекция е сведен до минимум.

Опитни градински съвети

Съветите на опитни градинари ще помогнат на начинаещите да избегнат грешки при формирането на дървета:

 1. На дървесна череша подрязвайте клоните, растящи до 30-40 см. Това стимулира образуването на нови издънки, а също така значително улеснява процедурата за прибиране на реколтата.
 2. Сортови храсти череши през лятото, когато клонът е дълъг повече от 50 см и на него се появяват клони за развитието на нови издънки. Това ще ви даде отлична реколта.
 3. Ако дървото расте много бързо, ограничете се до изтъняване на издънките. Твърде много отрязани клони наведнъж ще доведат до потискане на имунитета и до развитие на заболявания.
 4. Ако растежът на издънките се забави, имате нужда от подмладяваща резитба на клони, които не са пуснали свежи издънки повече от година.
 5. Лятото, регулиращо резитбата, не може да навреди, тъй като повечето от тазгодишните зелени издънки се подрязват.

Интересно е:

Как правилно да поливате череши през лятото: инструкции за начинаещи градинари

Направи си стъпка по стъпка инструкции за рязане на череши през лятото

заключение

Подрязването на череши през лятото е насочено към формиране на короната, премахване на риска от заболявания, както и увеличаване на добивите от реколтата.

През периода на плододаване през юни се извършва регулаторна резитба, а на по-късна дата (през юли и август) - формално подрязване. Преди края на вегетационния сезон дървото успява да се възстанови и да постави пъпки за формиране на нови клони през следващата година.

Добави коментар

градина

Цветя