Как да отглеждаме и кога да събираме семена от цвекло: Ръководство стъпка по стъпка и важни съвети

За повечето начинаещи и опитни градинари изборът на семена за определена култура може да бъде проблематичен. И въпреки че за много летни жители получаването на собствени семена изглежда като загуба на време и усилия, така се случва, че сортът, който харесвате, просто изчезва от продажба. Повечето култури, например цвекло, моркови, домати, имат различни сортове.

Отглеждане на сладко за един сезон реколтата от цвекло, ще искате да получавате такъв зеленчук от градината си през цялото време. Но какво ще стане, ако сте забравили името на сорта или опаковката не се различава от купената през миналия сезон, а самият зеленчук не се разви толкова добре? В такива случаи вашият собствен посадъчен материал ще бъде спасение, още повече, че дори начинаещи зеленчукопроизводители могат да го получат. Тази статия ще ви покаже как сами да отглеждате семена от цвекло.

Как да отглеждаме цвекло за семена

Собственото ви семе от цвекло е гарантирано, за да даде здрава реколта. Растенията, растящи на вашата почва, са се приспособили към вида на почвата и климатичните условия, както и придобити имунитет - най-добрият вариант за тяхното постоянно размножаване.

Гъбичките и други заболявания ще заобиколят вашето цвекло. Тези семена ще дадат големи и здрави плодове. Освен това ще бъде хубаво да спестите финанси и време за търсене на семена, като го отглеждате на вашия сайт.

Забележка! Цвеклото е двугодишно растение, следователно, семената, събрани през първия сезон на растежа на културите на обекта, ще бъдат дефектни. Семената може просто да не покълнат или да дадат добра реколта.

Засаждане на кралици клетки и грижа за тях

Организирайте отделно легло през пролетта. Семенното цвекло се задълбочава до самия връх, площта за нормално развитие е 20 на 20 cm. Грижите се извършват както за конвенционалната култура - поливане, разхлабване, премахване на плевели, навременно подхранване.Как да отглеждаме и кога да събираме семена от цвекло: Ръководство стъпка по стъпка и важни съвети

Парцелът със семе от цвекло трябва да бъде плодороден и дори в релеф. Най-добрата почва за майчините растения е черната почва върху лека или средна глинеста течност; Не се препоръчва отглеждането на тестиси върху пясъчни глинести и солени близалки.

Засаждането се извършва в началото на май. Почвата трябва да е лека, рохкава, наситена с фосфор, азот и калий. За засаждане изкопайте дупки и поставете майчини течности в тях, след което ги покрийте с почва на 2-3 см над кореновата култура. В сухи периоди е необходимо поливане.

Тестисите от цвекло се засаждат на разстояние 70 × 70 см; за домашно отглеждане ще бъде достатъчно да засадите 4 кореноплодни. Цвеклото е кръстосано опрашено растение, затова при засаждане на различни сортове, за да се избегне прекомерно опрашване и дегенерация на видове, се препоръчва да се поставят от различни страни на площадката.

На бележка. Важно е да осигурите прясно засадени кореноплодни култури с питателни торове, а именно азот и калий, през първия вегетационен период, от появата на розетки до дебнене.

Торовете се прилагат, като се вземат предвид почвените и климатичните характеристики на обекта.

Ако цвеклото тежи повече от 200 g, те могат да бъдат нарязани наполовина покрай кореноплода, през средата на централната пъпка. Така че можете да проведете задълбочен преглед на майчините течности и да премахнете болния посадъчен материал. Освен това броят на тестисите ще се удвои.

Материалът се засажда в рохка почва по квадратен начин за гнездене, тоест разстоянието между редовете трябва да е равно на разстоянието между дупките в леглото.Половинките на цвеклото се засаждат две наведнъж, цели глави една по една. Почвата около тестисите се притиска, а главите се поръсват с рохкава земя на 2-3 см.

Събиране на семена

Разбира се, коренните зеленчукови семена не са трудни за закупуване в магазина, но за предпочитане е да ги събирате сами, спазвайки степента, и да ги посеете през следващата година - точно това направиха нашите баби.

На кореноплодите първо се развива розетка от листа, а по-късно - цъфтящи издънки. Цъфтежът на тестиса започва в края на юни и продължава 20-40 дни. Образуването и узряването на зърната завършва 25-30 дни след опрашването на цветята. Зрелостта и времето на прибиране на реколтата се определят от цвета.

Кога да берат семена от цвекло

Когато семенните шушулки станат кафяви и сухи, посадъчният материал е готов за прибиране. Но е по-добре да не чакате пълно изсъхване: презрелите семена могат да се рушат сами. Всички клони се отрязват, изсушават на затворено от вятъра място, сортират се и се изпращат за съхранение. По-добре е семената да се съхраняват в хартиени пликове на сухо. Едно растение дава около 50-60 г семена.

Как правилно да събираме семена? Внимателно изрежете тестисите със стъблото и ги окачете на напречната греда, а дъното покрийте с хартия. Оставете да виси така 2-3 седмици.

важно! Изсушете и съберете семената в топла стая, извън обсега на вятъра и влагата.

Леко потупвайте тестисите периодично, семената трябва да падат сами. След определеното време извадете съцветия, леко ги запомнете и разклатете.

Можете да изберете най-добрите семена по този начин:

 • разредете супена лъжица сол в 1 литър вода,
 • поставете семето във водата за един час.

Семената, които плуват, са неизползваеми. Изберете тези, които попадат на дъното на контейнера.

Изплакнете семената и изсушете една седмица, след което поставете в хартиени торбички.

Правила и срокове за съхранение

Много градинари се оплакват от невъзможността да съхраняват кореноплодите, като се твърди, че те често се влошават още преди настъпването на зимата. Това може да се дължи на неподходящите метеорологични условия по време на прибирането им или неспазването на селскостопанската технология при събирането и съхранението на семена за засаждане.

Прочетете също:

Как да разпознаете алергия към цвекло и бързо да се отървете от симптомите му.

Нека запазим вкуса и ползите: как да замразим тиквичките пресни за зимата.

Топ 15 най-добри рецепти за кисели незабавни зелени домати.

Как да събираме семена за зимата

По време на узряването семената губят съдържанието си на влага и постепенно изсъхват. Цялото физиологично развитие в материала е спряно поради липсата на влага. Семената на зърната в покой под кожата съдържат ембриона и снабдяването с хранителни вещества.

Без да нарушите покойността по никакъв начин, семената няма да се развият. Ако влажността в помещението надвиши 12%, семената ще започнат да покълват. Поддържането на сух микроклимат в среда за съхранение е основното условие, поради което семето остава жизнеспособно.

Бъди внимателен! Семената се отразяват слабо на съдържанието им в топла и влажна среда.

Ако температурата и относителната влажност са надвишени в помещението, в което се съхраняват семената, след няколко месеца те ще загубят способността си да се изкачват. Същото ще стане и с температурните промени. Оптималното ниво на температура за съхранение на материал е 12-15 ° C, но достъпът на чист въздух трябва да бъде ограничен.

В неотоплявана стая през зимата съхраняването на материал е неприемливо. При ниски температури семената стават влажни и умират, особено ако температурата не се повиши над 0 ° C.

Подготовка за сеитба

Засаждането на цвекло не винаги е успешно за начинаещи градинари: семената не покълват добре или зеленчукът расте малък. Но цвеклото е едно от първите сред зеленчуковите култури по отношение на добива и наличието на полезни свойства. Културата се поддържа добре през цялата година. Какво може да не е наред?

При отглеждането на кореноплодни култури един от ключовите моменти е правилната подготовка на семената.Ако пренебрегнете технологията, оставяйки всичко да върви по своя път, не бива да се изненадвате от нежелания резултат в края на сезона.

Третиране на семена

Семената от цвекло покълват бавно. За сеитба е по-добре да използвате излюпените семена.

За да се подготвят зърно за засаждане на цвекло за засаждане, те се обработват по един от следните начини:Как да отглеждаме и кога да събираме семена от цвекло: Ръководство стъпка по стъпка и важни съвети

 1. Накисване в разтвор на суперфосфат. В 1 литър топла вода се разбърква 1 чаена лъжичка от веществото. В такъв разтвор семената ще трябва да се съхраняват в продължение на 24 часа, след което да се изсушат.
 2. Кипене. Семената се поставят във вода с подаване на въздух. Продължителността на такава обработка е приблизително 18-24 часа.
 3. Стареене в разтвор на дървесна пепел. Изсипете 1 супена лъжица в 1 литър загрята вода. л. пепел, разбърква се. Държим семената в такъв разтвор поне един ден.

След обработка изплакнете семената с топла вода, увийте във влажна мека кърпа и задръжте за 2-3 дни в помещение с температура най-малко 22 ° C. Ако тъканта изсъхне, тя трябва да се навлажни.

Важни съвети

За да отглеждате висококачествена сладка коренова култура всяка година, ще ви трябва почти перфектно семе.

Съвети от опитни агрономи ще помогнат на начинаещите градинари да не правят грешки:Как да отглеждаме и кога да събираме семена от цвекло: Ръководство стъпка по стъпка и важни съвети

 1. Кореновият сорт, избран за засаждане, не трябва да е хибриден. Обърнете внимание в кои региони на страната се препоръчва да се отглежда. Съществува риск отглежданите семена от цвекло просто да не са подходящи за вашия климат.
 2. Семената се съхраняват само в хартиени торби, тъй като семената трябва да дишат. В фолио, целофан или дебела хартия, зърната просто ще се влошат по време на периода на съхранение.
 3. Не прибирайте семена през първата година от реколтата. Факт е, че в най-честите случаи тенденцията към цъфтеж при цвекло се появява, когато разсадът е замразен. Съхраняването на вида е биологично присъщо на растението, поради което в такива случаи е принудено да даде цялата си сила не на плода, а на дръжката.

продукция

Получаването на семена от реколта, която харесвате, не е твърде трудоемка. Не се страхувайте да отделите време, за да приготвите сами семената. Семената им ще бъдат няколко пъти по-големи от закупените в магазина семена и съответно реколтата ще бъде по-сладка, по-здравословна, голяма и с високо качество. Колкото по-добре изберете растение за засаждане на семена, толкова по-добри ще бъдат получените съцветия.

Интересна информация за това как да получите здрави семена от цвекло в това видео:

4 коментар
 1. въплъщение
  Ирина Викторовна

  Една болтология, без тайминг, без вид семена преди прибиране на реколтата ...

  • Андрей Палич
   Андрей Палич

   Ирина, благодаря за отзивите ти, но може би не си чела статията много внимателно. Информация за времето за събиране е в статията, под съответната рубрика. Моля, имайте предвид, че срокът варира в зависимост от региона:

   „Цъфтежът на тестиса започва в края на юни и продължава 20-40 дни. Образуването и узряването на зърната завършва 25-30 дни след опрашването на цветята.
   Зрелостта и времето на прибиране на реколтата се определят от цвета... Когато семенните шушулки станат кафяви и сухи, посадъчният материал е готов за прибиране. Но е по-добре да не чакате пълно изсъхване. "

 2. въплъщение
  Евгения

  Как да разбера тази фраза? „Не събирайте семена през първата година от реколтата.“ Ще събера семена през есента, но не могат ли да сеят през пролетта?

  • Андрей Палич
   Андрей Палич

   Авторът смята, че е по-добре да се събира на втората година. Първият може да е по-слаб. Можете да опитате и да ги засадите, разбира се, но може да има много брак.

Добави коментар

градина

Цветя