Сорт тиквички "Cavili" от холандски животновъди: какво може да ви хареса и как да го отглеждате правилно

Тиквички е непретенциозна градинска култура с деликатен вкус и висока хранителна стойност. Много от летните жители предпочитат сортовекоито изискват минимална поддръжка и дават богата реколта. В това отношение хибридът Cavili f1 от холандските животновъди се е доказал добре.

описание

Тиква от Cavili образува компактен храст с изправено стъбло. Къдравите листа растат на дълги дръжки. Листната плоча е боядисана с характерни белезникави петна. Цветовете са едри, оранжеви. Плодове с правилна цилиндрична форма с лицева повърхност и гладка светлозелена кожа.

F1 хибрид

Сорт тиквички Cavili от холандски животновъди: какво може да ви хареса и как да го отглеждате правилно

Хибридът Cavili f1 взе най-добрите характеристики на родителските сортове. Принадлежи към самоопрашващи се култури. Мъжките цветя се образуват върху храста, но не играят физиологична роля. Плодовете се появяват сами, дори през дъждовни периоди, когато пчелите не летят.

Добивът върху храстите е стабилен, всички плодове са с еднакъв размер и форма. Основното предимство на хибрида Cavili f1 е неговият висок имунитет към гъбични заболявания.

Произход и развитие

Cavili хибрид с холандски произход. Тиквичките са одобрени за отглеждане в цяла Русия през 2002 г. и са включени в държавния регистър.

Отличителни черти

Градинарите особено ценят тиквичките Cavili f1 за редица предимства:

Опитните фермери избират хибридни растения за търговско производство.

На бележка! 2-3 храсти за скуош Kavili f1 покриват напълно нуждите на семейство от 4-5 души за сезона и за подготовка за зимата.

Характеристики на плодовете, добив

Плодовете на хибрида са равномерни, със същата форма, с тънка кожа. Дължината по време на пазарна зрялост достига 18-20 см, тегло 300-400 г. Кашата е гъста, сочна, деликатна на вкус. Първите тиквички се берат 35-40 дни след покълването, 7-10 дни след образуването на яйчника.

Очакваният добив на храст при спазване на правилата на селскостопанската технология е 4-5 кг. Плодовете понасят добре транспортирането на дълги разстояния.

Как да расте

Тиквички - непретенциозна култура, грижата за нея е проста, но съществуват определени тайни.

Засаждане чрез семена или разсад

Сорт тиквички Cavili от холандски животновъди: какво може да ви хареса и как да го отглеждате правилно

Невъзможно е да се получат висококачествени хибридни семена със запазването на всички характеристики у дома, следователно, посадъчен материал се купува в магазин. Тиквичките се отглеждат в разсад и методи за разсад от семена.

Тиквички расте в добре осветени райони с висококачествен състав на почвата.

Преди засаждането през есента почвата се довежда до желаното състояние:

 • торф, компост, суперфосфат се прилагат върху глинести почви и глини;
 • върху пясъчни райони - торф, дървесна пепел, минерални торове;
 • торфените почви се разрохкват с пясък, дървени стърготини, дървени стърготини, компост.

Семената се засаждат след затопляне на почвата до +12 ° C. Дупките се поставят на разстояние 70-80 см една от друга, препоръчителното разстояние между редовете е 1,5 м. Оптималната дълбочина на отвора е 5 см, по 1-2 семена са вградени във всяка. По време на периода на връщащите студове разсадът се покрива с нарязана пластмасова бутилка.

На бележка! Семената на хибрида Cavili се отличават с добро покълване, не е необходимо да се накисват преди засаждането.Семенният материал се продава като вече обработен хранителен състав.

Разсадът от тиквички се засажда в оранжерията в отделни торфени саксии на възраст 10-12 дни. Разсадът се засажда през първото или второто десетилетие на март. С появата на първите цветя филмът се отваря през деня, но отново се покрива през нощта.

грижа

Грижите за тиквички Kavili са стандартни. Кореновата система на храста е на повърхността, поради което разхлабването се извършва на дълбочина 5 см в областта на храста и 15 см в пътеките. Плевелите се отстраняват при необходимост.

На бележка! В периода, когато се появят 4-5 листа, тиквичките са леко покълнали. Това дава възможност на кореновата система да се заздрави.

Хибридът не е придирчив към влагата. Преди да се появят първите пъпки, вечерно поливане веднъж седмично е достатъчно. Във фазата на активно узряване на плодовете храстите се поливат 2 пъти седмично. Листата на тиквата са плътни и едри, след поливането растенията не се нуждаят от мулчиране. Тиквички не понася добре поръсване, под корена се излива вода... Прекомерната влага върху листата може да причини развитие на гъбични заболявания.

Хибридът е класифициран като ранно узряване, така че торенето с минерални торове трябва да се извършва много внимателно. Прекомерното прилагане на сложни минерални торове ще доведе до натрупване на нитрати в плодовете. През сезона ще е достатъчна 1 горна превръзка през периода на пъпката.

Тиквичките се оплождат така:

 • около главното стъбло се отвива плитък канал;
 • 0,5 л. Mullein и 1 супена лъжица. л. нитрофосфатът се разрежда в 10 литра вода;
 • разбъркайте и настоявайте за 10 минути, изсипете под корена, загребете.

Отглеждане на тиквички в открито поле, подлежат на сеитбообращение, не се хранят.

Характеристики на отглеждането и възможни трудности

Сорт тиквички Cavili от холандски животновъди: какво може да ви хареса и как да го отглеждате правилно

Тиквичките се засаждат на открити лехи без засенчване на място, където тиквените растения не са отглеждали през предходната година. Тиквичките растат най-добре след кръстоцветни ядки, лук и картофи.

Почвата за засаждане се подготвя през есента - те копаят и прилагат органични торове. През пролетта лехите се изравняват и сеят семена.

Храстите се поливат с изключително топла вода рано сутрин или по залез слънце.

Когато добивът намалява, първите 2-3 големи листа се отстраняват, за да се стимулира притока на хранителни вещества в плодовете.

Болести и вредители

Хибридът Cavili е имунизиран срещу брашнеста мана. Но инфекцията с други заболявания е възможна:

 1. Антракноза от тиквички - образува кафяво-жълти петна по листата и стъблата, води до гниене на плодовете. Заболяването атакува през горещи влажни периоди. Методът на борба е отстраняване на засегнатото листо, напръскване с ЕМ препарати.
 2. Кореново гниене - засегнати са храстите, растящи в оранжерията. Причината за заболяването е прекомерната употреба на органични вещества и висока влажност. Добавянето на 1 чаша дървесна пепел на 1 м2 в почвата коригира ситуацията.
 3. Краставична мозайка - причинителите на вируса презимуват на открито. Листата са покрити с жълти петна и се извиват, храстът умира. Гнилите и мравките пренасят болестта. Засегнатият храст не може да се лекува. Здравите растения се пръскат, за да убиват листните въшки.

За борба с листните въшки се използват инсектициди - "Актара", "Актеллик". Когато се появи паяк кърлеж, растенията се напръскват с инфузия на лук с добавяне на червен пипер и сапун за пране.

Беритба и прилагане на културата

Месото на тиквички е сочно, светлозелено на цвят. Презрелите плодове не губят вкуса си, но по-добре е реколтата да бъде събрана навреме. Зрелите плодове по храстите инхибират образуването на нов яйчник и намаляват добива.

Хибридният плод е подходящ за универсална употреба... Пържени са, задушени, консервиран... Ако събирате плодове с дръжка с дължина 2-3 см, тиквичката се съхранява в изба или хладилник за 3-4 седмици.

Предимства и недостатъци на сорта

Сорт тиквички Cavili от холандски животновъди: какво може да ви хареса и как да го отглеждате правилно

Градинарите предпочитат тиквички Kavili по редица обективни причини:

 • компактен храст;
 • ултра ранна зрялост;
 • добър вкус;
 • устойчивост на брашнеста мана;
 • дългосрочно плододаване;
 • устойчивост на засушаване;
 • способност за самоопрашване.

Хибридът Cavili F1 има един незначителен недостатък - необходимо е всяка година да купувате ново семе.

Отзиви на фермери

Обикновено летните жители говорят положително за тази култура.

Иван, 39 години, Таганрог: „Механата на Кавили беше открита преди 5 години. Отглеждам в оранжерия за продажба около 20 храсталака годишно. Те узряват рано, грижите са минимални, всъщност не се нуждаят от поливане. Презентацията е прилична, винаги правя снимка на храст за реклама. Два пакета семена покриват изцяло разходите за поддържане на дачата през годината. "

Марина, 29 години, Московска област: „Купувам хибридни семена през пролетта при съсед в страната. Една чанта е достатъчна за двама души. Храстите растат красиви, листата са месести и петнисти. Не изгаря на слънце, не избледнява. Плодовете са вкусни, сочни, нежна плът, полезни за хайвер. "

Петър Матвеевич, 62 г., Орол: „Засаждам тиквичките Kavili през март под пластмасова обвивка в торфени саксии. В началото на май вече ядем собствени плодове без нитрати. Оплодявам изключително с изгнил оборски тор, без химикали. Тиквичките са равномерни, не усукани, кожата е мека, тънка. За 3 години отглеждане те никога не са били болни. "

заключение

Тиквички Kavili f1 дава добра реколта с минимална поддръжка, отличава се с вкуса си, опрашва се независимо. Единствената задача на летния жител при отглеждането на хибрид е внимателно да подготви почвата през есента и да се подготви за дългосрочно плододаване.

2 коментар
 1. въплъщение
  Pomponpurin

  Изключително неуспешен и незаслужено популяризиран сорт. Засадих го от 4 пакета за семена през различни години. Загубени пари и място. Не мога да кажа нищо положително. Нашите тествани във времето растения с 3-4 храсти дават отлични добиви и са прекрасни по отношение на качеството (и най-важното - на вкуса). Никога повече няма да харча пари за Кавили! Лошо се съхраняват, вкусът е посредствен .. С изключение на заготовките ... Освен това, те са капризни в същото време. Сега са студени, значи са горещи. Това цвете изгнило, после не е вързано и т.н. В същото време цената е забранителна за семената на този хибрид - 50 рубли 5 (бройки). Не знам какво са променили холандците, може би са добавили гени на медузи)).

 2. въплъщение
  Светлана

  Планиран Cavili през 2020 г. и е страшно разочарован. Тиквичките просто не могат да бъдат по-лоши - растат лошо, цветята са предимно мъжки, яйчниците гният, отпадат. Тиквичките имат вкус на воднист и кисел. Не съветвам никого.

Добави коментар

градина

Цветя