Решаваме проблеми с реколтата от домати: какво да правим, ако доматите в оранжерията не почервенеят

Всеки производител на зеленчуци иска да получи богата реколта, но положените усилия невинаги се отплащат. Отглеждането на домати в оранжерия не гарантира, че плодовете ще бъдат сочни и едри. В тази статия ще научите защо доматите не стават червени в оранжерията, какво да направите, за да станат големи и как да ускорите зреенето си.

Причини за проблеми и как да ги разрешим

Solanaceae узряват на два етапа. Първата фаза отнема 3-4 седмици и настъпва след образуването на яйчника. Плодът в този момент придобива обем, става твърд и зелен. Вторият етап трае от 12 до 20 дни - доматите постепенно се пълнят със сок и променят цвета си от лек до алено.

Ако плодовете се развиват правилно, не са необходими допълнителни мерки. Отклонение е ситуация, ако 7 седмици след образуването на яйчника доматите все още са малки и зелени... Важно е правилно да идентифицирате причината за проблема.Решаваме проблеми с реколтата от домати: какво да правим, ако доматите в оранжерията не почервенеят

Причините за забавеното узряване на доматите:

 1. Неудобна температура. Плодовете съдържат ликопен, естествен пигмент, който им придава червен цвят. Производството на това вещество се инхибира, ако температурата в оранжерията падне под + 15 ° С или надвиши + 35 ° С.
 2. Недостатъчно ниво на осветление. Доматите могат да спрат да се изчервят поради прекомерно сгъстяване на храстите. В райони с гъста растителност плодовете по горните клони се зачервяват по-бързо, докато доматите отдолу могат да останат зелени за дълго време.
 3. Използване на грешен тор... Излишъкът от азотно торене води до образуването на малки, деформирани плодове, които дълго време не почервеняват.
 4. Неправилно образуване на храсти и претоварване на плодовете. Поради големия брой яйчници, стъблото, листата и плодовете не получават правилно хранене.

Методи за ускоряване на зреене

За да получите богата реколта, трябва да гарантирате, че са създадени комфортни условия в оранжерията или оранжерията. Елиминирането на дискомфорта ще ускори растежа на малките плодове.

Можете да ускорите скоростта на зреене на доматите, като използвате следните методи:

 1. Избор на правилното хранене.
 2. Създаване на благоприятни условия: правилна температура, влажност и нива на светлина.
 3. Задължително образуване на храст: щипка, подрязване на листа и цветя.

Защо доматите не се изсипват, а се изчервяват малки

Дребните плодове могат да бъдат симптом на неправилно хранене. Излишъкът от азот води до увеличаване на зелената маса, докато липсата на фосфор и калий пречи на плодовете да придобият обем.

Защо доматът се зачервява със зелени петна близо до стъблото

Такива симптоми могат да означават нарушение на температурния режим. Забавяне в развитието на плодовете възниква, ако индикаторите за температура паднат под + 15 ° С или надвишават + 35 ° С.

Жълто-зеленият кант в близост до стъблото също може да бъде резултат от резки температурни промени ден и нощ.

Как да ускорим процеса на зреене на доматите

Ключът към големите и сочни плодове е горната дресинг. Много летни жители се стремят да направят реколтата си възможно най-екологична, затова не използват химикали. Как могат да се хранят растенията в този случай?Решаваме проблеми с реколтата от домати: какво да правим, ако доматите в оранжерията не почервенеят

Ефективна горна дресинг за домати:

 1. Йодно-пепелен тор. Изсипете 2 литра натрошена пепел в кофа и залейте с 5 литра вряла вода. Когато сместа изстине, добавете още 5 литра отстояла вода в съда. Кофата е покрита и поставена на сянка. След седмица инфузията на пепел се изсипва в друг съд, в който след това се добавят 20 ml 5% йод и 10 g борна киселина. Полученият концентрат трябва да се разрежда с утаена вода в съотношение 1: 9. Един храст ще се нуждае от 0,8-1 л разтвор.
 2. Суперфосфатен екстракт. Изсипете 100 г гранулиран фосфат в емайлова купа и налейте върху нея 5 чаши вряла вода. Оставете сместа за един ден, като разбърквате от време на време, за да се разтворят напълно гранулите. След ден изцедете качулката, 20 с.л. л. продуктът се разрежда с 3 литра вода. Полученият концентрат се разрежда в съотношение 3/4 чаша към 1 кофа вода. Един храст ще се нуждае от 1 литър разтвор.

Как да накарате доматите да се изчервят

След като се установи причината за забавяне на развитието, можете да започнете да я премахвате.

Правилно оформяме храст

Важно условие за развитието на нощници е формирането на храст. В противен случай цялото хранене се изразходва за развитието и поддържането на зелена маса, поради което плодовете остават малки и зелени.

За правилното формиране на храста неопределен сортове, е необходимо да се премахват страничните процеси на растението веднъж седмично. Ако храстът е много мощен, тогава върху основното стъбло се оставя страничен пасинок, който по-късно се прищипва, за да образува цветна четка. Също така през първата половина на август е необходимо да се отрежат върховете на растенията 3 листа над плодовото струпване. В този случай е задължително да се откъснат цветя и малки яйчници.

Полуопределящите сортове и хибриди растат на две стъбла, така че пасинката се оставя на основното стъбло под първоначалната цъфтяща четка. Процесите, появяващи се по-късно, се премахват. Ако до средата на август храстът не е оформен правилно, върховете му се отрязват.

Определете доматите не е необходимо да се прищипват. Храстът на тези сортове има три ствола, страничните издънки трябва да бъдат отстранени.

Супердетерминираните и стандартните домати не се нуждаят от оформяне и прищипване.

важно! Излишното тегло на растението може да поеме хранителни вещества, листата в контакт с почвата могат да се превърнат в източник на много болести. Затова като превантивна мярка и за бързото узряване на доматите много отрязват долните листа на растенията.

Поддържане на влажност в оранжерията

Нивото на влага играе важна роля за правилното формиране на плодовете. За бързото узряване на доматите можете да подредите един вид финландска сауна в оранжерията.

 1. Спрете поливането на растенията.
 2. Проветрявайте стаята всяка сутрин в продължение на 1,5-2 часа.
 3. Струва си да затворите оранжерията само когато цялата кондензация, натрупана за една нощ, е напълно суха.
 4. Дръжте прозорците и вратите на оранжерията затворени през целия ден.
 5. В горещия сезон вечер можете да отворите прозорците за 1 час.

Отличителен белег... Този метод, освен бързото зреене, ще предпази реколтата от късен блясък. Сухият горещ въздух предотвратява растежа на гъбичките - причинител на болестта.

Решаваме проблеми с реколтата от домати: какво да правим, ако доматите в оранжерията не почервенеят

Използваме опори, решетки и жартиера

Горните плодове често узряват бързо, докато долните остават зелени за дълго време. Този проблем може да бъде отстранен чрез изтъняване, както и използване на опори и решетки.

Ще са необходими и допълнителни средства, ако храстът е претоварен с плодове. Днес опорите за домати могат да бъдат закупени в магазина или направени със собствените си ръце. Те помагат на растенията да получат повече слънце и да узряват по-бързо.

Жартерът помага на растението да не се счупи под тежестта на узрели домати. За тези цели можете да използвате мека, но издръжлива материя, например, найлон.

Осигуряване на растенията с достатъчно светлина

Ранните сортове обикновено имат достатъчно слънчева светлина, за да узреят.С наближаването на лятото и есента обаче дневната светлина намалява, така че доматите могат да изпитат липса на светлина, което не позволява да се изчервят.

Можете да коригирате ситуацията, ако обърнете плодоносните клони към слънцето и ги оправите в това положение. Най-добре е да вдигнете четките с плодове изпод зелената маса. За да не нараните клоните, ще са необходими подпори.

Използваме торове правилно

Грешният избор на торове е най-честата причина за задържан растеж на домати. Недостигът или излишъкът от полезни елементи влияе върху растежа и узряването на плодовете.

Как да определим излишък от азотни торове? С този проблем нощниците имат гъсти, гъсти зелени издънки и малки плодове.

важно! По време на периода на залагане, образуване и узряване на плодовете, нитратите не трябва да се използват. За хранене по-добре е да използвате фосфор, йод и калий.

Проблемът с излишните торове може да бъде решен чрез изоставяне на азотсъдържащи превръзки и преминаване към пепелна инфузия и екстракт от суперфосфат.

Спазваме температурния режим в оранжерията

По време на периода на опрашване и образуването на яйчници показателите в оранжерията не трябва да надвишават + 27 ° C. След като всички плодове достигнат максималния си обем, те вече не се страхуват от топлината. Напротив, зачервяването на плодовете става с удвоена скорост при горещо време.

Премахване на нови цветя

През есента цветята продължават да се образуват по растенията, но по това време те пречат на узряването на плодовете. Затова трябва да ги премахнете, докато растат - можете да прищипвате или отрежете всички точки на растеж на растението.

Препоръки на градинарите

Решаваме проблеми с реколтата от домати: какво да правим, ако доматите в оранжерията не почервенеят

Провеждане на прищипване и подрязването на листа е задължително за повечето сортове домати. Въпреки това, начинаещите градинари могат да навредят на растението чрез действията си и дори да доведат до неговата смърт.

Правилно премахване на пасинки:

 • страничните издънки се откъсват на ръка, без да се използват ножици;
 • процедурата се извършва в ранната сутрин на слънчев ден;
 • първото отстраняване на леторастите се извършва 2 седмици след трансплантацията на разсад;
 • честотата на процедурата е 8-12 дни;
 • всички процеси с дължина 4-7 см са обект на премахване;
 • не изригвайте издънката от корена, по-добре е да оставите 2 см от издънката;
 • процедурата не трябва да се провежда веднага след хранене или глазура;
 • за дезинфекция на мястото на повреда можете да използвате разтвор на калиев перманганат.

Правилно подрязване на листата:

 • подрязването на листа започва през второто десетилетие на юни;
 • процедурата се провежда седмично заедно с прищипване;
 • трябва да отрежете 1-2 листа наведнъж, докато цялата зелена маса под първата четка за цветя бъде премахната;
 • Не отстранявайте 2 листа пред яйчника, тъй като те подхранват плодовете.

Ако в оранжерията са създадени благоприятни условия, а доматите не са узрели, можете да приложите народни методи.

 1. Залепете клечка за зъби във всеки зелен плод близо до стеблото. 2-3 пункции са достатъчни, дълбочина 2,5 см.
 2. Вземете зрелия домат и го поставете в найлонов плик. На четка със зелени домати се поставя торба; можете да я оправите с мека кърпа. Достатъчно 3 дни, за да узреят всички плодове.
 3. Инжектирайте по 0,5 ml водка във всеки домат, като използвате спринцовка с фина игла.

заключение

Градинарите са изправени пред много предизвикателства при отглеждането на домати в оранжерия. Обикновено плодовете стават червени в цялата градина, но има моменти, когато някои от тях упорито не искат да узреят. Важно е правилно да се установи причината за забавянето на развитието и да се елиминира.

Не е необходимо да берете зелени плодове веднага. С малко усилия ще пожънете богата реколта от едри, сочни домати.

1 коментар
 1. въплъщение
  Владислав

  Изглежда, че нещо се обърква с екстракта на суперфосфат. За 10 литра вода, незначителен тор.

Добави коментар

градина

Цветя