Инструкции за преработка на домати от късен блясък с йод и борна киселина: ние се борим с болестта бързо и ефективно

Отглеждането на домати е трудоемък процес, който изисква подобряване на хранителния състав на почвата. Лошата грижа за растенията често води до появата на гъбични заболявания. В статията ще ви разкажем как да обработвате домати от късен блясък с йод и борна киселина.

Ползите от борна киселина и йод за домати

Йодът и борната киселина не се използват в големи количества.

Достатъчно малка доза за домати:

 • укрепна имунната система;
 • не са натрупали нитрати;
 • образували повече яйчници;
 • издържа на отрицателни влияния на околната среда;
 • не са били нападнати от бактерии и гъбички;
 • роди в изобилие.

Ако използвате такива лекарства неправилно, получавате обратен резултат.... Често растението пожълтява, хвърля зеленина и умира.

Инструкции за преработка на домати от късен блясък с йод и борна киселина: ние се борим с болестта бързо и ефективно

Принципът на действие на борна киселина и йод в борбата срещу късната болест

Йодът и борната киселина са безвредни за зеленчуците... Те качествено дезинфекцират почвата и насажденията, предотвратяват развитието на късен блясък.

Градинари препоръчва се да се използват препарати под формата на преобличане в почвата... Болно растение се трансформира за 2-3 дни, тъй като имунната система се укрепва и цъфтежът се ускорява.

Референтен. Специалистите продължават да спорят за ефективността на йода и борната киселина. Доказано е, че помагат за повишаване на устойчивостта домати до късен блясък... Но много градинари настояват за унищожаване на заразени насаждения, смятайки това за единственият правилен метод в борбата с гъбата.

Как да приготвим разтвор на йод и борна киселина

Приготвянето на продукта предполага спазване на пропорциите... Често към основните компоненти се добавят помощни компоненти, например сода или амоняк.

Пропорции и инструкции

длъжен:

 • 1 ч.л. 1% борна киселина;
 • 30 капки йод;
 • 10 литра вода.

елементи смесете според следните инструкции:

 1. Разредете борна киселина в топла вода. За тези цели се използва чаша.
 2. Полученият разтвор се прибавя към 10 л вода.
 3. Охладете сместа, така че да е хладна.
 4. Към готовата суспензия се добавя йод.

Обработката на доматите започва с по средата на сезона.

Референтен.Градинарите препоръчват да добавите 100 g чесън към разтвора. Сместа се филтрира преди употреба.

Соден разтвор

В 10 литра вода се разрежда 5 с.л. л. сода, предварително приготвена борна смес (1 ч.л. за 1 с. л. топла вода). След това добавете 30 капки йод и настоявайте разтвора за 2 часа.

Компонентите ще забавят развитието на гъбичкитеще помогне на плода да се развива нормално.

С добавен амоняк

Това разтворът не само ще предпази доматите от късен блясък, но и ще помогне в борбата с вредителите... В 10 литра вода добавете 2 г борна киселина и амоняк, 2 ч.л. йод и 1 с.л. пепел.

Интересно в сайта:

Как да използвате фитофтора серум върху домати

Спасяване с медна тел от късен блясък върху домати

Как да използваме меден сулфат от късен блясък върху доматите

Как да обработваме домати

Растенията се третират чрез прилагане на разтвори под корена или пръскане... Не забравяйте да следвате препоръките, да вземете предвид честотата на лечението.

Инструкции за преработка на домати от късен блясък с йод и борна киселина: ние се борим с болестта бързо и ефективно

Инструкции за обработка

Технологията на процеса е следната:

 1. Растенията се изследват предварително за болни процеси. Засегнатите области се отстраняват и изгарят.
 2. Поливайте насажденията с чиста вода. След това добавете 0,5 l разтвор под всеки корен.
 3. Въздушната част на доматите се напръсква само при сухо време. Ако храстите са в оранжерията, след всяка процедура те осигуряват висококачествена вентилация.
 4. Обработката се извършва сутрин или вечер. В противен случай изгарянията ще се появят по листата на растението.

Когато третирате домати, не забравяйте да обработвате картофите, които са наблизо... Културите са предразположени към едни и същи заболявания.

Време и честота на процедурите

За профилактика се извършват 3 рутинни домати:

 • преди цъфтежа, когато пъпките започнаха да се оформят;
 • по време на периода на цъфтеж;
 • в началото на плододаването.

Ако вече е забелязана късна болест, храстите се пръскат на всеки 10 дни.... Силно засегнатите домати не могат да бъдат лекувани. Те се изхвърлят далеч от насажденията, а съседните храсти се напръскват с работен разтвор.

На този етап начинаещите допускат много грешки.... Най-често:

 1. Поливане на растения в пика на активността на болестта. Това влошава ситуацията, тъй като гъбата процъфтява във влажна среда.
 2. Употребата на химикали паралелно с йод и борна киселина. Често комбинация от различни агенти води до смъртта на доматите. След обработката те натрупват отрови, започват да пожълтяват и да изгният.
 3. Борната киселина под формата на прах не се разтваря напълно. Останалите гранули в сместа причиняват изгаряне по листата.

Съвети и трикове от опитни фермери

Следното препоръките ще помогнат да се намали рискът от поява и развитие на късна болест:

 1. Спазване на правилата за сеитбообращение. Не се препоръчва да засаждате домати след и близо до патладжани, картофи, чушки. Повторното засаждане на културата на едно и също място става не по-рано от 4 години.
 2. Избор на слънчево място за засаждане на домати. Тъмните, лошо вентилирани оранжерии или градински легла ще станат източник на растеж на гъбички.
 3. Подобряване на състава на почвата. Ако съдържа голямо количество вар, към дупката се добавя торф и отгоре се поръсва с пясък. Друг вариант е да изсипете луковата кора в дупката.
 4. Съответствие с модела на кацане. Растенията, разположени близо една до друга, предотвратяват проникването на слънчева светлина. Това създава благоприятни условия за развитието на гъбата. Разстоянието между храстите се поддържа на 50 cm, между редовете - на 70 cm.
 5. Своевременно отстраняване на свръхрастежа и ненужната зеленина. Много често върху тях се появяват гъбични спори.
 6. Спазване на правилата за подхранване с азотни торове. Компонентите се въвеждат само през първата половина на вегетационния сезон. Тогава те провокират появата на късен блясък.
 7. Разтвор на борна киселина и йод се приготвя само на открито при топло и спокойно време. За пръскане готовата суспензия се излива в бутилка със спрей и се уверете, че агентът пада върху растенията с малки капки. По време на процедурата се използва защитно оборудване.

заключение

Третирането на доматите с борна киселина и йод е добър начин за предотвратяване на късната болест и увеличаване на добивите. Но такива лекарства не са в състояние напълно да унищожат гъбичките, но са подходящи като ефективна превенция.

По-добре е начинаещите да научат само 2 правила: важно е да спазват пропорциите по време на приготвянето на разтвора и да следват инструкциите за обработка.

Добави коментар

градина

Цветя