Научаваме се от опитни летни жители как правилно да прищипват доматите: анализ на нюансите и стъпка по стъпка описание на процеса

Навременното и компетентно отстраняване на пасинки от домати ще помогне да се получат силни растения и богата реколта. Когато подрязвате издънки, вземете предвид височината на сорта, особеностите на развитието на стъблата и условията на засаждане. Предлагаме ви стъпка по стъпка технология със снимка как правилно да щипвате домати от различни видове - от високи до стандартни сортове.

Какво е приковаване и как изглежда пасинка

Тревирането е премахване на страничните процеси, които се появяват в аксилите на листата на главното стъбло на растението. Новаците градинари понякога объркват доведени доведени с листа или четки с цветя.

Научаваме се от опитни летни жители как правилно да прищипват доматите: анализ на нюансите и стъпка по стъпка описание на процеса

Как да различим пасинка от плодова четка и листо

За да не откъснете случайно четката, внимателно помислете за растението:

 • пасинката винаги расте от пазвата - задълбочена зона между листата и основното стъбло на домата;
 • на стъблото се образува цветен грозде, по него няма дори листни рудименти - виждат се само малки пъпки.

Някои доведени деца също имат пъпки. В този случай те чакат няколко дни, докато издънката порасне, за да не се обърка с плодова четка.

За да различите страничния процес от листото, разгледайте внимателно ласта. Пасинката винаги расте от пазвата на голям, развит лист, с течение на времето той има няколко свои малки листа.

Степсън или не

За да разберете дали трябва да щипнете определено сорт домати, проверете информацията на торбата със семена или намерете описанието на сорта в Интернет.

Възможно ли е и какво ще се случи, ако не щипете доматите

Изкопването на треви се извършва така, че растението дава цялата си сила за формиране на плодове и не ги изразходва за подхранване на допълнителни издънки.

Внимание! Ако пасинките не бъдат отстранени навреме, зелената маса на храста ще расте, поради лоша вентилация, рискът от заболявания ще се увеличи. Растението образува малко яйчници на четката, а образуваните плодове ще бъдат малки.

Имайки това предвид, животновъдите са отгледали много сортове, които не изискват щипкане.

Какви сортове не можете да щипете

Научаваме се от опитни летни жители как правилно да прищипват доматите: анализ на нюансите и стъпка по стъпка описание на процеса

Малките не доведени деца определящи домати от стандартните сортове. Растежът им е ограничен, а страничните издънки растат слабо. Следователно, растението има достатъчно сила, за да осигури храна за допълнителни стъбла и яйчници.

В райони с топъл климат в открита земя, сгъстяването не вреди на растенията, но в региони с ниски летни температури и висока влажност, той допринася за появата на бактериални заболявания, късна болест. В този случай нискоразмерните домати се препоръчват да бъдат приковани.

Как да отрежем пасинки

Неопитът или ненавременното премахване на доведени деца води до заболявания растения, спира развитието му и намалява производителността.

Основни правила

За да получите здрав, оптимално развиващ се храст, спазвайте следните правила за приковаване:

 1. Процедурата се провежда редовно, най-малко 1 път седмично. С такава честота ще бъде възможно своевременно да забележите появяващите се процеси в синусите.
 2. Не поливайте земята преди прищипване.
 3. Отстраняват се издънки с дължина 3–5 см. При изрязване на издънки, по-големи от 5 см, растението изпитва стрес, раните заздравяват по-лошо.
 4. Малките пасинки се откъсват лесно и с хрупкане. Ако те са надраснали фазата на формиране на първия лист, за рязане се използва остър инструмент.
 5. Всички инструменти са предварително дезинфекцирани с разтвор на калиев перманганат или хлорхексидин. Това ще предотврати предаването на болести от един храст към друг.
 6. В пазвата се оставя малък „пън“, така че на мястото на стария да не се образува нов допълнителен изстрел.

Най-доброто време за премахване на страничните издънки е сутрин. През тези часове движението на сокове и хранителни вещества е по-малко активно, отколкото през деня. Процесите са по-крехки и по-лесно избухват. През деня раните ще имат време да заздравеят, а вечер растенията се поливат.

Кражба: технология и функции

При формирането на храстите се вземат предвид видът на растежа на доматите, условията на отглеждане и методите на прищипване.

В открито поле

Научаваме се от опитни летни жители как правилно да прищипват доматите: анализ на нюансите и стъпка по стъпка описание на процеса

Когато отглеждате домати в открита земя, отстранете допълнителни издънки, спазвайки основните правила на прищипването. Процедурата не се провежда в дъждовен период - стъблата, напълнени с влага, стават по-гъвкави и плътни, те се откъсват зле. Съществува висок риск от развитие на заболявания. По-добре е да изчакате сухо време и да премахнете обраслите леторасти, отколкото да губите култури поради болест.

При стандартни сортове с къси бъчви в открито поле не се изисква отсичане на пасинки.

В оранжерията

В оранжерии Традиционно се отглеждат високи и средни сортове с висока интензивност на формиране на пасинки. При обработка веднъж седмично страничните издънки израстват. Те се откъсват поне 2 пъти седмично, като се избягва сгъстяване на растенията.

Съвети! В навечерието на прищипването не поливайте земята в оранжерията, за да постигнете сух въздух. Осигурете добра вентилация след подрязване при слънчево време.

Градинарите спорят кой метод за отстраняване на страничните издънки в оранжерия е по-рационален за използване - подрязване или избиване от пазвата. Изборът на метод зависи от конкретните условия на отглеждане. Ако насажденията са сгъстени, оранжерията има висока влажност на въздуха и повишен инфекциозен фон, резитбата ще доведе до появата на сиво гниене върху „пъновете“, оставени в синусите. В този случай процесите са разбити.

Научаваме се от опитни летни жители как правилно да прищипват доматите: анализ на нюансите и стъпка по стъпка описание на процеса

Как процедурата варира в зависимост от вида на домата

За да разберете как правилно да прищипвате растение, важно е да знаете предварително към кой тип принадлежи, в зависимост от характеристиките на растежа. Преди да купите и отглеждате, препоръчително е да проучите сортовото описание на домата на уебсайта или в информационните материали на разсадника, в който са закупени разсада.

Има 2 основни вида домати:

 • неопределени сортове - отличават се с неограничен растеж на стъблата;
 • определящ - те растат до височина, определена от сортовите характеристики, и след това се огъват.

Детерминантите се подразделят на подтипове:

 • полуопределител - среден размер;
 • superdeterminate - нисък, стандартен.

Тези знания в бъдеще ще ви помогнат да не допускате грешки при премахване на пасинки и формиране на храст.

Схема на прищипване на неопределени и определящи сортове

неопределен сортовете много активно отделят допълнителни издънки, а четките с яйчници се формират едва след 3 листа. Следователно, поддържането на такива домати в 1 стрък и навременното подрязване на доведени деца са предпоставки за получаване на добра реколта в бъдеще.

За формирането на 1 стъбло, веднага щом растението започне да отделя допълнителни издънки, те веднага се отстраняват. Главното и единствено стъбло е вързано с канап, подобно на лиана, към пергола.

определящ доматите се оформят по модели на 2 или 3 стъбла. Растежът на основната издънка в тези растения е ограничен.Във всеки момент той може да спре да се развива, дори ако е все още далеч от края на лятото. За да удължите растежа и да получите добър добив при определящи видове домати, на храста се оставят допълнителни стъбла.

Схема с 2 стъбла: най-силната и здравословна издънка се избира на главното стъбло и се отглежда като еквивалентно второ стъбло. Те го връзват и доведени деца по същия начин като основния.

3-стволова схема: в допълнение към основната издънка, в долната част на растението са оставени още 2 силни издънки. Това е най-често срещаният вариант. Ако мощен пасинок е на върха, се разрешава да го отглежда като трето стъбло.

Полуопределящ тип домат

Полуопределящите домати растат до 150-180 cm. Основното стъбло на такова растение винаги завършва - то завършва растежа, образувайки в края си дръжка. Височината на основната издънка и броят на яйчниците в нея зависят от сортовите характеристики.

Ако държите такъв домат в 1 стъбло, добивът ще бъде изключително нисък. Следователно 2 основни добре развити пасинки са оставени на главното стъбло, 3-4 четки ще растат върху тях. За да преценят колко силно ще бъде издънката, те чакат да нарасне до 5 см. Ако издънката се окаже слаба и изхвърля няколко съцветия, тя се прищипва и започва да се образува нов.

Тревиране на стандартни домати

Стандартните сортове и хибриди се отличават със силни, плътни стъбла и листа. Най-често това са компактни нискорастящи детерминантни домати с височина до 70–90 см. Те не отделят издънки толкова активно, поради което не изискват прищипване.

Референтен. За получаване на по-ранна и по-хармонична реколта с едри плодове от нискорастящ стандартен домат се оставят 2-3 стъпала на стъблото и не повече от 6-8 съцветия.

Опитните градинари предпочитат да щипят дори такива сортове, за да увеличат добива и теглото на плодовете. В противен случай храстите ще са прекалено гъсти, което ще попречи на добрата вентилация и ще увеличи риска от късна болест. За оптимален растеж и добив оставете 3-4 стъбла на растение.

Паша едроплодните домати

При прищипването на едроплодните домати има нюанси. Пасинките се отстраняват в подножието на листата непосредствено под развиващата се четка, в противен случай ще бъде трудно да се постигнат декларираните сортови характеристики по отношение на теглото на плодовете. Факт е, че листата на доматите натрупват хранителни вещества и постепенно ги дават за отглеждане и изсипване на плодове. Под четката пасинката ще вземе всички минерали от листата за собственото си развитие.

Как да щипете високи сортове

Високите домати с неограничен растеж най-често се водят по схема с 1 стъбло, като отрязват абсолютно всички появяващи се процеси. Така растенията не губят силата си за развитието на допълнителни издънки и листа, а ги пренасочват към образуването на яйчници и плодове. Съцветията се оформят чрез 3 листа, на едно стъбло се образуват 6–8 гроздове, в зависимост от сорта.

В условия, когато височината на оранжерията е малка и потенциалът за образуване на броя на четките в сорта не се изчерпва, един от пасинките се оставя да ръководи второто стъбло. За да направите това, изберете най-силния изстрел под четката или базалния процес.

Трябва ли да премахна първата пасинка

Веднага след образуването на цветното грозде, пасинките започват да растат в аксилите на листата. Изваждат се, ако доматът е на 1 стрък. Ако плановете включват схема за отглеждане на домати с две или три степени, доведените деца могат да растат до 5-7 см и се избира най-силната от тях. Най-често това е първата издънка под четка за цветя. От него се получава мощно допълнително стъбло.

Ако първата субцистична пасинка е отстранена погрешка, издънка над цветната четка се използва за допълнително стъбло. В този случай реколтата ще бъде по-късна, тъй като яйчниците на четката първо ще получат хранене от корена.

Колко време да премахнете доведените доведени домати

Пасинките се появяват на домати 2 седмици след слизането. Формирането им продължава през целия вегетационен период.Понякога допълнителни процеси започват да нарастват отново в тези синуси, където преди това са били отстранени. Това е разновидност на доматите. Следователно, допълнителни филизи се отстраняват до окончателната реколта.

Кога и как да щипваме доматите

Определящите домати завършват да растат самостоятелно, пускайки цветно грозде на стъблото. Високият индец расте за неопределено време, затова градинарите извършват прищипване или кантиране на стъблото.

Горната част на стъблото се откъсва или отрязва, така че след цветната четка да останат 2 листа. В бъдеще те ще хранят яйчниците.

Референтен. Растежът на стъблата е ограничен в края на вегетационния период, така че плодовете да имат време да се запълнят и узреят. В зависимост от региона този период пада от юли - август.

Горната част се прищипва точно преди храстът да достигне тавана на оранжерията. На страничните издънки се отвежда точка на растеж, за да се пренасочи потокът от хранителни вещества към развитието на друго стъбло и доматите узряват по-добре.

Основни препоръки

Научаваме се от опитни летни жители как правилно да прищипват доматите: анализ на нюансите и стъпка по стъпка описание на процеса

Опитните градинари, по свои или чужди грешки, вече са изучили всички нюанси на прищипването на домати. Нека изброим основните им препоръки:

 1. Преди да премахнете пасинките, внимателно ги разгледайте: не бъркайте цветна четка със страничен издънка.
 2. Премахвайте доведените деца редовно и своевременно, не позволявайте размерите им да са повече от 5 cm.
 3. Внимателно проучете описанието на сорта, за да се оформи правилно храста. В зависимост от принадлежността на растението към неопределения или определящ тип, както и мястото на отглеждане (в откритата земя или в оранжерията), изберете схемата на прищипване.
 4. Стандартните сортове, които не изискват прищипване според препоръките на животновъдите, на малки площи водят в 3-4 стъбла, за да не се създаде удебеляване на храстите, поява на гниене и късен поход.
 5. Нарежете навреме страничните стъбла и върховете на неопределените домати.

заключение

За правилното извършване на прищипване се определя видът на растежа на доматите: неопределените се формират в 1 стъбло, определящи - в 2 и 3. При средно големи сортове се оставят 2 развити странични процеса, някои градинари съветват да се формират стандартни растения на 3-4 стъбла. Доматите редовно се берат до края на плодовия сезон. Не позволявайте уплътняване на разтоварванията.

2 коментар
 1. въплъщение
  Gelsirya

  Аз съм начинаещ градинар, статията ми помогна много, благодаря!

  • Андрей Палич
   Андрей Палич

   Глоба! Сигурни сме, че ще успеете 🙂

Добави коментар

градина

Цветя