Сортове сортове и хибриди на домати и техните характеристики

Доматите са една от най-разпространените зеленчукови култури. Броят на сортовете и хибридите е в хилядите. Днес ще ви помогнем да разберете цялото разнообразие от домати и ще ви кажем кои сортове и хибриди е най-добре да изберете, въз основа на конкретни условия и характеристики на отглеждане.

Основните видове домати

В зависимост от растежа доматите се делят на няколко вида:

Нека разгледаме по-подробно всеки сорт.

печат

Това са най-малките домати, те се отличават с компактния размер на храста и дебелото стъбло.... Стандартните сортове не са най-продуктивните сортове, основното им предимство е ранна зрялост.

Основните предимства на вида включват:

 • устойчивост на неблагоприятни фактори - суша, замръзване;
 • дебело стъбло, благодарение на което растението се справя добре, без да обвързва;
 • плътно прилягане поради компактните си размери;
 • плитко разположение на корените, което позволява активно да абсорбира вода и допълнителни хранителни вещества;
 • добра транспортируемост на плодовете.

Стандартните култури се отглеждат главно в оранжерии и парници, препоръчително е да се засаждате на открито само в южните райони.

Стандартните видове включват следните сортове:

 1. Cameo е ранен узрял сорт с равномерни плодове, сочна каша и приятен аромат.
 2. Buyan - средно тегло на цилиндрични плодове 90 г. Отличен за консервиране, устойчив на капризите на времето, тютюнева мозайка.
 3. Ямал се характеризира с повишена устойчивост на болести и вредители. При правилна грижа се получава добра реколта от плътни, заоблени плодове с тегло 70-100 г.

Сортове сортове и хибриди на домати и техните характеристики

неопределен

Стъблото на неопределените домати достига 2-4 м височина, така че сортовете трябва да бъдат вързани. За да ограничите растежа на растението, прищипете горната част на стъблото. Този сорт се характеризира с дългосрочно плододаване; в отопляеми оранжерии растението дава култури през цялата година.

Референтен. Културата е чудесна за южните райони. В средната лента се отглежда в оранжерии. В региони с кратко и хладно лято е по-добре да не се засаждат неопределени сортове.

Ползи:

 • висок добив - 14-17 кг / м²;
 • устойчив имунитет към гъбични заболявания и капризите на природата.

Недостатъците включват задължително стриктно спазване на правилата на селскостопанската технология, особено при формиране на растителен храст.

Сред множеството неопределени култури има:

 1. Ангел F1 - нов домашен хибрид без ограничение на растящия регион, ранно узряване, за целите на салатата. Различава се във висока производителност, добър имунитет към фузариум и вертицилиоза.
 2. Белфаст F1 - популярен ранен узрял хибрид, имунизиран срещу кладоспориум, фузариум, тютюнева мозайка, понася добре транспортирането. Плодовете със средно тегло 210 г, не се напукват, добивът е висок - до 26 кг / м².
Сортове сортове и хибриди на домати и техните характеристики
Домат Ангел F1

Други неопределени сортове и хибриди - Чудо на Уолфорд, Смачкано сърце, Тайлър f1, Лъвско сърце, Звезда на Сибир.

Полу-детерминанта

Полуопределящите спират да растат с около 10-12 съцветия, имат висок добив, не изискват сложна поддръжка, подходящи са за оранжерии и открита земя.

Отличителна черта на вида - къси междувъзлия.

Сред многото полуопределящи сортове има:

 1. Магнус - ранен сорт с вкусни плодове, считан за идеален за консервиране.
 2. силует - оранжериен хибрид, неговите малки плодове се съхраняват перфектно и се транспортират.
 3. Червена стрела - един от най-непретенциозните сортове, подходящ за консервиране и летни салати, има висок добив.
 4. Zinulya - средногодишен сорт с едри и сладки плодове.
Сортове сортове и хибриди на домати и техните характеристики
Домат Магнус

определящ

Определящите домати са сортове, които спират да растат, когато се появят в горната част на гроздето... Височината не надвишава 80 см. Отглеждат се навсякъде: в южните райони - в открита земя, в останалата част на Русия - в легла и оранжерии.

Такива растения дават плод 1 път на сезон. за 1-3 седмици.

Основните предимства на определящите домати:

 • ранна зрялост;
 • висока производителност;
 • приятелско завръщане;
 • неизискваща грижа;
 • възможността за растеж дори в северните райони;
 • годност за консервиране.

Недостатъците са противоречиви - някои производители намират определените домати за по-малко вкусни.

Най-добрите сортове домати определящи:

 1. Алсу - средно ранен, едроплоден сорт. Отглежда се в открита и затворена земя, добив до 9 кг / м². Консумира се прясно и в салати.
 2. Джина TST е сорт от средния сезон, който не изисква прищипване за филмови оранжерии и открита земя. Устойчив на напукване и болести, подходящ за консервиране и прясна консумация.
 3. Любаша F1 - ултра ранен хибрид с универсална употреба, устойчив на напукване и болести, подходящ за отглеждане в открита и затворена земя. Различава се с висок добив - до 20 кг / м².
Сортове сортове и хибриди на домати и техните характеристики
Домат Алсу

За открита земя

Вярва се, че домати, отглеждани в открито поле, превъзхождат оранжерийните по вкус, размер и добив... В открита градина опрашването е по-добро, а повишената влажност в оранжерията влияе върху качеството на цветен прашец.

В южните райони почти всеки сорт или хибрид се засажда в открита земя. При избора на сорт за засаждане в централна лента или в Сибир се вземат предвид следните характеристики:

 • ранна зрялост - препоръчва се ранна и средна ранна;
 • най-добрият избор би бил нискорастящ вид - стандартен, определящ и полуопределящ; такива видове се покриват по-лесно в случай на замръзване;
 • имунитет срещу късна болест - най-често срещаното заболяване в тези региони;
 • способността да узреят след преждевременна реколта, тъй като в северните райони културата се прибира преди първата слана.

Избор на домат за открита земя, обърнете внимание на следните сортове:

 1. Boney-ММ - сорт ултра ранно узряване, подходящ за отглеждане в цяла Русия, стандартен, компактен. Плодовете са червени и сочни. Не се нуждае от специални грижи, узрява преди избухването на късната болест.
 2. Torbay F1 - средният ранен хибрид, има нужда от обвързване и прищипване. Плодовете са месести, сладки, розови, подходящи за консумация в прясно състояние и консервиране. Различава се по висока устойчивост на болести и суша.
 3. японско дърво - определящ сорт в средния сезон, плодовете са кръгли, кехлибареножълти, месести. Културата понася добре лошото време, отличава се с добра транспортируемост и безопасност, узрява добре на закрито.
Сортове сортове и хибриди на домати и техните характеристики
Домат Торбай F1

Подходящи са и други сортове и хибриди. - Babushkino, Nastena F1, Rosanna F1, Lady, Kasamori F1, Crystal F1.

За оранжерия

Не всеки сорт домат е подходящ за отглеждане в оранжерии.... Оранжерийните сортове и хибриди трябва да имат силен имунитет към различни заболявания и инфекции, тъй като всякакви промени в микроклимата на оранжерията ще повлияят на здравето на реколтата.

Когато избирате сорт, вземете предвид височината на растението и оранжерията., защото високите домати се нуждаят от място.

Следователно е доста трудно за опрашване на насекоми да влязат в оранжерията предпочитат се самоопрашваните сортове.

За начинаещи препоръчайте следните сортове и хибриди:

 1. Diva F1 - детерминиращ хибрид за ранно узряване с универсално приложение.Не се влияе от повечето болести по доматите. Едроплоден, дава добра реколта с минимални усилия.
 2. Благовест F1 - средно ранен индетерминиран едрия плод хибрид, устойчив на мозайка, кладоспориум, късна светлина. Дава обилна реколта, чудесна за салати и консерви. Прищипването е задължително на височина 1,5-2 m.
 3. Budenovka - средно сезонен, неопределен сорт, който не изисква специални грижи. Притежава стабилен имунитет срещу болести, добре се съхранява и понася транспортирането, високодоходно, универсално предназначение.
Сортове сортове и хибриди на домати и техните характеристики
Домат Благовест F1

За консервиране

Когато избирате домати за консервиране, вземете под внимание няколко нюанса:

 • размера и формата на плода;
 • плътност на кожата;
 • малки семенни камери;
 • месести стени.

Съвременните животновъди са развъждали огромен брой сортове и хибриди, подходящи за консервиране:

 1. Адамова ябълка - неопределен парников сорт със заоблени, перфектно равномерни плодове с тегло около 130-180 г. Отличава се с висок добив, добър имунитет към болести и едновременно узряване на голям брой домати.
 2. Консерви в Барнаул - определящ сорт за ранно узряване за открита земя, домати с тегло 40-60 g, узряват заедно. Идеален за консервиране.
 3. Таня F1 - хибрид от средния сезон с определящ тип, кръгли плодове, с тегло 150-170 гр. Не се нуждае от специални грижи, устойчив на болести по доматите, не изисква прищипване, дава висококачествена реколта.
 4. Мариновани деликатеси - се счита за идеален сорт за консервиране.

Сортове сортове и хибриди на домати и техните характеристики

За отглеждане на балкона

Най-простата насока при закупуване на семена е надписът върху пакета "балконен сорт". Също обърнете внимание на такива характеристики:

 • самоопрашване;
 • ранна зрялост;
 • компактност;
 • имунитет към болести;
 • плитка коренова система.

Не поставяйте контейнери с домати от различни сортове наблизо... Ако се получи кръстосано опрашване, това ще се отрази на качеството на реколтата.

У нас най-популярните:

 1. Балконно чудо - малък компактен храст е буквално покрит с малки домати, средно тегло 60 г. Самоопрашващ се сорт, ранен узряване. Отглежда се през цялата година, добивът е до 2 кг на храст.
 2. Балерина F1 - ранен узрял хибрид, събира до 2 кг домати от храст. Добре се съхранява, има силен имунитет към заболявания, понася добре температурните промени и е много вкусен.
 3. Жълта перла - ранен узрял сорт с малки жълти плодове с тегло около 30 гр. Неизискващ към осветление. Компактен храст дава до 6 кг добив.
Сортове сортове и хибриди на домати и техните характеристики
Доматено жълто перло

Студоустойчив

Студоустойчивите домати се понасят по-лесно от другите.

Такива сортове са много популярни в северните райони.:

 1. Snegirek - абсолютен рекордьор сред студоустойчивите домати, отглежда и дава плодове при температури от 0 ° C, по-ниски. Плодовете са едри, тежат до 200 гр. Не изисква прищипване.
 2. Таймир - ултра ранно зреене, стандартно, устойчиво на късен блясък и ниски температури. Той расте и дава плод, дори когато храстът замръзва.
 3. Снеговалеж F1 - индетерминиран, студоустойчив, средно ранен хибрид за универсална употреба. Той перфектно понася температурни крайности. Реколтираните плодове се съхраняват добре и могат да узреят до декември.
Сортове сортове и хибриди на домати и техните характеристики
Домат Снегирек

Висока доходност

Сред високодобивните сортове се отличават следните:

 1. Пурпурен гигант - едър домат в средния сезон, по-подходящ за прясна консумация, расте добре както в открита, така и в затворена земя. От един храст се събират до 6 кг плодове, той е непретенциозен и устойчив на болести.
 2. Биково сърце - любим сорт домати, плодовете са вкусни и ароматни, с тегло до 400 гр. Среден добив на храст - 8 кг.
 3. Андромеда F1 - ранен хибрид с добър вкус и доходни характеристики, изисква жартиера. Плодовете са червени и жълти, като последните са по-едри. Принася плодове добре в оранжерии.
Сортове сортове и хибриди на домати и техните характеристики
Доматено говедо сърце

По падеж

Както при всички други зеленчукови култури, доматите се класифицират по дати на зреене.

Ултра рано

От момента на появата на първите издънки до узряването им отнема от 75 до 85 дни... По правило това са маломерни домати с малки плодове. Те не са известни с високия си добив, подходящи са за региони с кратки дневни часове.

Струва си да се обмисли за засаждане на такива супер ранни домати като:

 1. Мечтата на градинаря - устойчив на болести, високодобивен, универсален сорт. Изисква жартиера и фиксирането. Плодовете са сочни и сладки.
 2. Оранжерийно ранно узряване F1 - хибриден домат за универсална употреба, тъмночервени плодове с лека горчивина.
Сортове сортове и хибриди на домати и техните характеристики
Мечтата на градинар на домати

рано

Доматите за ранна реколта се берат 90 дни след покълването... Месото на тези зеленчуци е по-сладко от това на ултра рано. Сортовете са подходящи за отглеждане в умерен и студен климат.

Ранни зрели сортове и хибриди на домати, спечелили любовта на градинарите:

 1. Barberry F1 - ранно узряване на неопределен хибрид за оранжерии, изисква жартиери и щипки. Плодовете са овални, сочни, събрани в големи клъстери от 50-70 парчета. Плододаване до есента.
 2. Голяма мама - ранен, определящ сорт за открита земя и оранжерии. Изисква жартиера и фиксирането. Уникална комбинация от ранна зрялост и едър плод, добив - до 9 кг / м².
Сортове сортове и хибриди на домати и техните характеристики
Домати Голяма Мама

Средно късно

Време на зреене на среднозрели домати - 100-115 дни от датата на поникване... Такива сортове се чувстват чудесно както в открито поле, така и в оранжерии.

Един от най-популярните средно късни сортове се счита:

 1. Алтайски шедьовър - плодовете тежат средно 400 г, вкусът е приятен, вкусен. Растението се връзва и прищипва.
 2. Розмарин F1 - хибридът има висок добив, богат е на витамин А, има имунитет към кладоспориум и фузариум.
Сортове сортове и хибриди на домати и техните характеристики
Шедьовър на домати Алтай

Късен

Необходими са 120-130 дни, за да узреят, в по-голямата си част това са оранжерийни сортове.

Сред късните домати има:

 1. Телешка розова ракия - има необичаен вкус, чудесен за салати, едроплоден, добре понася транспортирането и може да се съхранява дълго време.
 2. американски рис - хибриден детерминант, добив до 6 кг / м², устойчив на основни болести по културите.

Сортове сортове и хибриди на домати и техните характеристики

заключение

Всеки градинар мечтае за отлична реколта от качествени домати. Изборът на правилните семена е от съществено значение за постигането на тази цел.

Преди да отидете в магазина, решете кои домати искате да отглеждате - малки, големи, маруля или за консервиране, къде ще засадите - в открито поле, в оранжерия или на балкон, каква реколта планирате да получите. Разговаряхме подробно за всички нюанси, така че избирането на един и същ сорт няма да ви бъде трудно.

Добави коментар

градина

Цветя