Как, кога и как да пръскаме ябълкови дървета през пролетта от вредители и болести

Реколтата от ябълки е гордостта на всеки градинар. Невъзможно е да свалите очите си от цъфтящите ябълкови дървета, от клоните, висящи под тежестта на плодовете. И ако говорим за ползите от тези плодове, може би би било излишно.

За да могат ябълковите дървета да дават плод в изобилие, те се нуждаят от грижи и превантивни мерки през целия сезон, особено през пролетта. През това време на годината дърветата са най-податливи на болести и вредители. Пролетната обработка е една от най-важните стъпки за грижа. Нека поговорим за това по-подробно.

Целите на пролетната обработка на ябълковите дървета

Пролетната грижа за ябълковите дървета включва набор от различни мерки, които включват подрязване, подхранване, побеляване и защита на дърветата.

Основната цел на лечението е защита на растенията от гъбични заболявания и вредители. Много насекоми зимуват на клоните на ябълковите дървета в стадия на яйцата, така че те започват да обработват дърветата в началото на пролетта. Благодарение на правилната и навременна пролетна обработка през лятото ще има по-малко работа.

Как, кога и как да пръскаме ябълкови дървета през пролетта от вредители и болести

Какви вредители заплашват ябълкови дървета

Насекомите носят много вреда на културата. Те ядат листа или изсмукват сока си, развалят кората и корените на дървото, унищожават пъпки, яйчници и пъпки.

В зависимост от характера на щетите насекомите се разделят на скърцащи и смучещи.

Основните вредители на ябълковите дървета:

Как, кога и как да пръскаме ябълкови дървета през пролетта от вредители и болести

 1. Ябълков молец... Един от най-опасните вредители по ябълките. Това е нощна сивкаво-кафява пеперуда, достигаща размах на крилата 20 мм. През деня тя се крие в короните на дърветата. Седмица след началото на цъфтежа на ябълковите дървета насекомото снася яйца от горната страна на листата на дървото. Гъсениците-молци са светло розови със сиви брадавици по тялото, дълги до 18 мм. Правят червееви дупки през цялата ябълка и в рамките на 25-30 дни след цъфтежа се появява мърша.
 2. Как, кога и как да пръскаме ябълкови дървета през пролетта от вредители и болестиApple запетачен щит... Щитовете се смесват по цвят с кората на дърветата и наподобяват запетаи по форма. Размерът на клапата е 2-4 мм. Под щитовете са разположени плоски жълтеникави насекоми. Също така яйцата на насекомите се пазят под щитовете за зимата. Мащабното насекомо се храни със сока на младите клони и кора.
 3. листна въшка. Насекомите с размер до 2 мм са кафяви или зелени. Яйцата се слагат за зимата близо до пъпките на младите клони. Лицата увреждат върховете на младите издънки на ябълковите дървета и техните листа. След поражението от листни въшки листата се извиват и изсъхват, а клоните спират да се развиват.
 4. Листова ролка. Гъсениците са зелени, с дължина до 2 см, гризат кожата на ябълки, навиват се и се грижат листата.
 5. Ябълков цвят бръмбар (Хоботник). Бръмбарите с дължина до 7 мм имат дълъг хобот. Живцето изяжда листните и тичинките на пъпките и слепва венчелистчетата.Как, кога и как да пръскаме ябълкови дървета през пролетта от вредители и болести
 6. Ябълков молец... Пеперудата се развива от жълтеникави гъсеници с дължина до 2 см. Насекомото се установява на дървета в колонии. Гъсениците ядат млади листа и обвиват ябълковото дърво с паяжини, образувайки паяжини гнезда.
 7. Червена ябълкова акара. Дълъг е до 0,4 мм и яркочервен. Поради малкия си размер е трудно да го видите на ябълково дърво. Акарата живее от долната страна на листата и образува там тънка паяжина. Членистоногият се движи по него. Акарата заразява листата, които първо потъмняват и след това изсъхват.Как, кога и как да пръскаме ябълкови дървета през пролетта от вредители и болести

Какви заболявания

Не само насекомите вредят на реколтата от ябълки. Културата е податлива на различни заболявания и гъбични инфекции. Те се разпознават лесно по появата на дървета и плодове.

Чести заболявания на ябълката:

 1. Черен рак... Едно от най-опасните заболявания, причинени от гъбични инфекции. Образува се върху кората и клоните на дърветата първо кафяви петна, след това потъмняват и депресират. Постепенно петната се увеличават по размер и стават черни. Кората започва да умира и да се напуква. Заболяването причинява смърт на ствола и клоните и засяга по-стари ябълкови дървета. Засегнатите клони обикновено се отстраняват.
 2. Струпясване. Опасно заболяване, което засяга листата и плодовете. Причинява се от гъбички от рода Venturia inaequalis. Той става активен при висока влажност на въздуха и засяга първо младите издънки, а след това отива в останалата част на дървото. Появява се като тъмни петна по листата в края на цъфтежа, които се увеличават по размер и след това се сливат. След това листата окапват. По младите плодове се появяват и петна, покрити със зелен кадифен разцвет. Феталната тъкан се напуква и втвърдява в засегнатата област.
 3. Мухъл. Причинява се и от гъбични инфекции, които навлизат в раните на кората. Мухълът се появява като сиво-зеленикави петна по кората. Гъбичките се размножават много бързо и засягат значителна част от обвивката.
 4. Moniliosis (плодно гниене). Това гъбично заболяване се причинява от насекоми вредители. Първо плодовете стават меки, след това започват да гният. Гниенето засяга и младите издънки.

Интересно е:

Как и какво да пръскаме касис през пролетта от вредители и болести

Как да обработваме касис и цариградско грозде през пролетта от вредители и болести

Вредители и болести на орлови нокти: признаци на увреждане и методи за справяне с тях

Време за обработка

Пролетната обработка на ябълковите дървета се извършва на няколко етапа.

Първа обработка може да се извърши само когато снегът вече се е стопил. В същото време температурата на въздуха не трябва да пада под + 5 ° С. Необходимо е също така да се извърши първото лечение, преди бъбреците да набъбнат.

втори след като културата се обработва при температура от +10 до + 15 ° С. По това време пъпките набъбват и вредителите от насекоми започват да се пробуждат.

Третият обработката се извършва, когато пъпката на ябълковото дърво вече е там, но все още не се е отворила. Това е времето на пробуждането на молци. Обработката не позволява на молецът да снася яйца.

Последният - четвърто - обработката се извършва след цъфтежа. Това е времето на образуването на яйчниците. Молът и монилиозата също са опасни по това време.

Важно! Не се препоръчва да се обработва ябълковото дърво веднага след цъфтежа. Обработката започва след 10-15 дни.

Подготвителни дейности

Преди да третирате ябълкови дървета от вредители, те трябва да бъдат подготвени.

След зимата дърветата могат да се повредят и на места може да се отлепи кора. Дървото се изследва, старата кора се почиства. Малките повреди се обработват с градинска смола. Следите от измръзване се изрязват до жива тъкан и се третират с антисептик.

Кората на младите дървета може да получи слънчево изгаряне, така че ябълковите дървета под десет години се побеляват с вар или градинска акрилна боя.

Как, кога и как да пръскаме ябълкови дървета през пролетта от вредители и болести

Важно! Старата кора на дървото се обелва след дъжда.

Важен етап е пролетната резитба... Подмладява старите дървета, оформя короната и регулира функцията на плододаване. Премахнете сухите и повредени клони на живо място и покрийте с градинска смола. Младите разсад оставят най-мощните скелетни клони.

Какво да обработвам

За да защитите ябълковите дървета и да получите обилна реколта, трябва да знаете как да пръскате ябълкови пролетта през пролетта от вредители и болести. Сега няма недостиг на средства. Основното е да ги изберете правилно и да следвате инструкциите. Градинарите използват биологични и химични агенти, както и народни методи.

Как, кога и как да пръскаме ябълкови дървета през пролетта от вредители и болести

Закупени химикали

Химикалите действат по-бързо от другите, но изискват точна дозировка. Превишаването му вреди на растенията. Необходимо е да се пръска ябълкови дървета с химически агенти преди началото на потока на сока.

Ефективни химикали:

 1. Карбамид (урея). Унищожава листни валяци, листни въшки, гъбични заболявания. Запълва почвата с азот. По времето, когато соковете се движат, продуктите за обработка на урея трябва да се изпарят.За 10 л вода са необходими 20-30 г карбамид.
 2. Меден сулфат. Ябълковите дървета се третират с медсъдържащи продукти веднъж годишно. Разредете 100 g кристали на витриол в 10 литра вода.Как, кога и как да пръскаме ябълкови дървета през пролетта от вредители и болести
 3. Бордо течност... Унищожава ларвите на повечето вредители. Продуктът съдържа мед. Бордовата течност е едно от най-добрите превантивни средства при заболявания на ябълковото дърво. За готвене използвайте 300 г меден сулфат и 400 гр. Негасена вар на 10 литра вода.
 4. Колоидна сяра. Отлична защита срещу кърлежи. 80 g сяра се разбъркват в 10 1 вода до суспензия.
 5. мастилница... Универсален агент, който унищожава насекомите и предпазва от гъбични заболявания. Приготвяне: 500 г витриол на 10 литра вода.

Биологични агенти

Биологичните продукти са създадени на базата на вируси и бактерии, които унищожават насекомите и гъбичните заболявания.

Основни биологични продукти:

 • "Agrofit" унищожава молци, молци и листни въшки;
 • "Planriz" - едно от най-универсалните лекарства, което засяга както болести, така и насекоми;
 • "Gaupsid" повлиява ефективно гъбичните заболявания;
 • "Pentafag-S" използва се за профилактика и лечение на ябълкови дървета от черен рак;
 • "Biktoxybacillin" - лекарството е ефективно поради ефекта върху храносмилателната система от насекоми вредители, те умират много бързо.

Опитните градинари препоръчват да използвате смес от биологични продукти за пръскане. Пръскайте с този разтвор при температура на въздуха най-малко + 10 ° C. По-ниските температури намаляват ефективността на разтвора.

Важно! Преди да пръскате ябълкови дървета, трябва да знаете прогнозата за времето за 1-2 дни предварително. Ако вали през този период, ефектът ще бъде минимален.

Традиционни методи

Народните лекарства се използват главно за борба с вредители, които унищожават листата и за борба с болестите.

Общи народни методи:

 1. Чесън. Приготвя се инфузия в следните пропорции: 1 кг чесън се изсипва в 10 литра вода и се настоява два часа.
 2. Пипер бульон... 100 г люта чушка се изсипва в 1 литър вода и се вари в продължение на два часа. След това филтрирайте и добавете вода до 10 литра.
 3. Чай от лайка 700 г изсушена лайка залейте с 5 литра вряла вода и оставете за 10 часа. Добавете вода в 10 л и разтворете 50 г сапун за пране.
 4. Газирани напитки. За 10 литра вода вземете 70 г сода и 20 г течен сапун.

Как правилно да се извърши пролетна обработка на ябълкови дървета

Мнозина подценяват опасността от химикали, използвани за пръскане на ябълкови дървета, използване на неефективни средства или изобщо без тях. Такава небрежност може да причини значителна вреда на здравето, следователно трябва да се вземат предпазни мерки при обработката на дървета.

Как, кога и как да пръскаме ябълкови дървета през пролетта от вредители и болести

Предпазни мерки

Има редица необходими мерки, които всеки трябва да спазва при пръскане на дървета:

 • препаратите за обработка се приготвят строго според инструкциите;
 • пръскайте ябълкови дървета само при спокойно време;
 • използвайте индивидуални предпазни средства: специално облекло, респиратор, очила, ръкавици.

Допълнителни грижи

След пръскането те копаят земята под ябълките в кръг близо до багажника. Това е диаметърът на най-широката част на короната. Изкопайте до дълбочината на лопата, премахвайки корените на плевелите.

В много региони има късни пролетни студове. В същото време при ябълките най-засегнати са яйчниците и цветята.

Как, кога и как да пръскаме ябълкови дървета през пролетта от вредители и болести

Защитете ябълковите дървета от замръзване главно по два начина:

 1. Дим. Пожари се правят от подветрената страна на обекта. Материалът в огъня трябва да тлее само, за да отделя дим. За тези цели се използват дървени стърготини, миналогодишна зеленина, стърготини.
 2. Вода. Под всяко възрастно дърво се налива до 60 литра вода.

Интересно е:

Какво да направите, ако по листата на орлови нокти се появи ръжда и как да се лекувате

Как можете да обработвате цариградско грозде от бял цъфтеж на горски плодове и каква е причината за появата му

заключение

За да отглеждате обилна реколта от ябълки, ще трябва да се потрудите усилено през пролетта.Колкото и да са издръжливи ябълковите дървета, през пролетта те трябва да бъдат подготвени за бъдещо плододаване: почистете от стари клони и кора, отрежете излишните клони, внимателно ги обработете от възможни болести и вредни насекоми, фуражи и вода. При правилна грижа ябълковите дървета ще ви зарадват с богата реколта, а през зимата на масата винаги ще има вкусно сладко, сок и пайове.

Добави коментар

градина

Цветя