Торене на градината правилно: как да храним ябълково дърво през юли за добра реколта

Жълто, червено, зелено - какви ябълки не растат в руските градини. Соковете и компотите се приготвят от ароматни плодове, приготвят се консерви и конфитюри. За да бъде реколтата по-богата и вкусна, през юли летните жители хранят дърветата с коренни и листни торове. Те ускоряват узряването на плодовете и увеличават добивите. С какво точно да храним ябълковото дърво през юли, ще разгледаме в статията.

Нужно ли е подхранването на ябълковите дървета през юли

Ябълковите дървета се хранят през цялото лято... През юли ябълките се пълнят със сок, така че градинарите обръщат внимание на минералните торове. Те стимулират развитието на плодовете, влияят на вкуса им и запазването на качеството.

Ако не подхранвате ябълковото дърво през юли, добивът ще намалее. А самите ябълки няма да са толкова сладки и сочни. Ако по някаква причина е невъзможно да се хранят дървото през юли, се препоръчва да го направите през юни - да се прилагат сложни торове.

От какво торене се нуждае ябълково дърво през юли

Летните жители обръщат специално внимание на минералните и органични торове на базата на фосфор, калий и други микроелементи. Липсата дори на един от тях води до отслабване на имунната система и заболявания.

Симптоми на дефицит на веществата

Ако на ябълковото дърво липсва азот, издънките изсъхват и се счупват, листата стават по-тънки и стават зелени. Първите симптоми на дефицит са видими по старите листа. Растението отслабва, метаболизмът е нарушен, ябълковото дърво намалява добива. В този случай се препоръчва да отделите време за органични торове на основата на оборски тор, компост или торф.

С липса на фосфор върху листата се появяват бронзов оттенък, плодовете стават по-малки, растат меки и безформени. Ако на ябълковото дърво липсва калций, листата се извиват и окапват, добива намалява.

Градинарите често се сблъскват с проблема с липсата на мед - на листната плоча се появяват тъмни петна. Често недостигът на микроелементи се изразява под формата на заболявания - ябълковото дърво е засегнато от плодно гниене или брашнеста мана.

Внимание! Излишъкът от калций в почвата води до факта, че растението не абсорбира слабо магнезий и калий, което кара ябълките да се напукват. Горната превръзка трябва да бъде балансирана.

Торене на градината правилно: как да храним ябълково дърво през юли за добра реколта

Кога да храним ябълково дърво през юли

При избора на ден градинарите вземат предвид метеорологичните условия. Добро време за хранене е рано сутрин в облачен и сух ден. Не оплождайте дървото при горещо или дъждовно време, при силни ветрове. Можете също така да нанасяте тор вечер, след залез слънце или близо до него. В противен случай растението има висок риск от получаване на химически изгаряния, които се образуват, когато веществата влизат в контакт с нагрети стъбла, клони и корени.

Честота и изобилие на торене

Между оплождането се наблюдава интервал от 3-4 седмици. Ако правите това по-често, горната превръзка ще навреди на ябълковото дърво повече, отколкото ще има полза.

Изобилието зависи от състоянието на дървото, колко е старо. Например, ако ябълковото дърво е младо, те се фокусират върху азотни, фосфорни и калиеви торове; направете 20-30 g на 1 кв. м. Ако дървото е болно, обърнете внимание на химикалите. Консумацията на всеки продукт е посочена на опаковката.

Как се хранят

Горната превръзка през лятото може да бъде минерална или органична, закупена или домашна. Понякога градинарите ги редуват помежду си: в началото на юли правят композиция въз основа на народни рецепти, в края добавят готовия.

Минерални торове

Торене на градината правилно: как да храним ябълково дърво през юли за добра реколта

Минералният тор Nutrisol Lux е подходящ за лятно подхранване. Съдържа азот, калий и фосфор, които повишават устойчивостта на растението към външни условия и подобряват добивите.

Nutrisol Lux се абсорбира бързо и е екологично чист. Продава се в гранули, които се разтварят лесно във вода.

Комплексът се използва 3-4 пъти на сезон, включително хранене по време на плододаване. Разтворете 25 g от веществото в 10 литра вода, разбъркайте с дървена пръчица и пренесете под корена през подготвените канали.

Ефективен при употреба и тор "Rostmoment"... Универсалното хранене ускорява развитието на плодовете, увеличава мразоустойчивостта и устойчивостта на засушаване на дърветата. Скоростта на разреждане е 15 g на 10 ml вода. Едно дърво отнема 2-7 литра, в зависимост от възрастта на дървото. Преди употреба се препоръчва разрохкване на почвата, премахване на всички плевели и паднали листа.

Внимание! През юли торенето от 50 г нитрофоска и 5 г натриев хумат под формата на сухо вещество е полезно. Те се разтварят в 10 литра вода и се довеждат под дървото. Торът участва в въглехидратния метаболизъм, подобрява вкуса и продаваемостта на ябълките.

Органични съединения

Торене на градината правилно: как да храним ябълково дърво през юли за добра реколта

Ябълковото дърво се наторява с инфузия на птичи изхвърляния... Съдържа магнезий, калий, калций, фосфор, желязо. Котилото се използва за почва с всякакъв състав и киселинност. Достатъчно е да подхранвате дървото веднъж на 2 години.

В пластмасова варела извадките се смесват с вода в съотношение 1: 1, покриват се с капак и се оставят за 2-3 седмици. Преди употреба разтворът се разрежда с вода в съотношение 1: 5 и се полива с ябълково дърво. По време на процедурата се уверете, че течността не попадне по клоните, плодовете и листата.

За да се увеличи плодородието и въздухопропускливостта на почвата, около багажника се полага слой от дървени стърготини. Те служат не само като тор, но и като мулчиращ слой.

За да засилят ефекта, те се навлажняват с каша и се смесват с кората на дървото. Този метод предпазва корените и ствола от вредители, увеличава производителността.

Народни средства

Народните торове са предназначени не само за хранене на растенията, но и като защита от болести и вредители.

За пръскане на ябълкови дървета се използва разтвор на горчица. 10 g сух прах се изсипва в 10 литра вода и се влива в продължение на 2 дни. След филтриране и добавете 50 г настърган сапун за пране. Пръскайте цялото дърво сутрин или вечер.

Наторете плодни дървета с дървесна пепел. Съдържа азот, калций, магнезий, фосфор, желязо. Пепелта понижава киселинността на почвата, обогатява я с микроелементи. За 1 кв. m изисква 1 супена лъжица. Пепелта се разпръсква на разстояние 5 см от багажника, като предварително е пробила почвата. През сезона храненето се прилага 2-3 пъти с интервал от 4 седмици.

Торене на градината правилно: как да храним ябълково дърво през юли за добра реколта

Как да наторим стари ябълкови дървета / млади / разсад

Препоръчва се да се хранят старото ябълково дърво с борен разтвор. Повишава устойчивостта срещу болести и вредители, бързо се абсорбира и укрепва имунната система. В 10 литра чиста вода се разреждат 20 г борна киселина и полученият състав се напръсква върху дървото. Също така през този период се използват готови сложни торове - те са насочени към стимулиране на плододаването. Градинарите препоръчват да използвате Agromaster.

Младите дървета обичат фосфор и калий, затова летни жители ги оплождат с двоен суперфосфат, монофосфат или калиев сулфат. Те се въвеждат в течна форма чрез разтваряне на 10 g от веществото в 5 литра вода. Агентът не се носи под багажника, а на 50 см от него. Преди процедурата ябълковото дърво се полива обилно с топла вода - това ще подобри усвояването на микроелементите и ще предпази младите корени от изгаряния.

Внимание! Ако горната превръзка все още попадне на листата и клоните, летните жители ги изплакват с чиста вода, като използват поръсване. Удобно е да направите това от бутилка със спрей.

Разсадът не се наторява след засаждане в продължение на 2-3 години. Те получават всички хранителни вещества от ямата за засаждане. Преди засаждането градинарите внасят в него състав от равни части компост, изгнил тор, торф и хумус.

Горна превръзка по време на плододаване / образуване на яйчниците / след цъфтежа

Торене на градината правилно: как да храним ябълково дърво през юли за добра реколта

По време на плододаването, листното хранене с препарата "Plantafid" е ефективно. Той е напълно разтворим във вода, неизискващ към условията на съхранение. В допълнение към основните микроелементи съдържа сяра, молибден, манган и цинк. "Plantafid" допълва кореновата превръзка и предпазва ябълковото дърво от неблагоприятни метеорологични условия.

По време на образуването на яйчници ябълковото дърво се напръсква с разтвор на урея - 20 g на 10 l вода. С негова помощ ябълковото дърво забавя цъфтежа и по този начин намалява вероятността от проливане на яйчниците. Процедурата също предпазва дървото от патогени и насекоми.

След цъфтежа се прилага популярен органичен тор - костно брашно. Безопасен е за хората и почвата, разлага се в рамките на 3 години и се приготвя лесно. Костното брашно се разпръсква по повърхността на земята равномерно, на 1 кв. м харчат 50 g.

Изборът на хранене в средната лента

В средната лента ябълковите дървета реагират добре на редуването на минерални и органични торове. В началото на юли приземяване опложда се с комплекса Agromaster и след 3-4 седмици се напръсква с разтвор на пепел.

Важно е да запомните за поливането и разхлабването между процедурите - това ще помогне на торовете да се усвояват по-бързо. Компетентното им редуване ще засили имунитета на дървото и ще го предпази от външни фактори.

На Урал

Торене на градината правилно: как да храним ябълково дърво през юли за добра реколта

На Урал се обръща внимание на торове, които ще предпазят ябълковото дърво от болести и вредители. Това са листно подхранване с разтвор на пепел или урея, както и коренни торове на базата на суперфосфат. За приготвяне са необходими 40 g суперфосфат, който се разрежда в 10 литра вода. Разтворът се излива в жлебовете, след което те се покриват с насипна пръст.

В Сибир и други региони

През целия период на растеж под дървото се прилага тор, който ще предпази ябълковото дърво от замръзване, ветрове и други непредвидени метеорологични условия.

Препаратът "Гуми-Оми" за овощни дървета съдържа натриеви хумати, макро- и микроелементи, бор и мед. Под всяко ябълково дърво добавете 100 g от веществото, за приготвяне на течно хранене 100 g "Gumi-Omi" се разтварят в 10 литра вода.

Как да храним ябълкови дървета

Ябълковото дърво се подхранва по коренови и листни (чрез листа) методи. Препоръчва се да ги редувате един с друг.

Корен начин

Торене на градината правилно: как да храним ябълково дърво през юли за добра реколта

Минералните и органичните торове се вграждат в канали, разположени на разстояние 50-70 см от багажника. Преди процедурата почвата се разхлабва, премахват се плевели, паднали листа и плодове. Също така се препоръчва да се полива обилно ябълковото дърво.

Като коренови торове се използват следните:

 • разтвор от пилешки тор;
 • урея;
 • амониев нитрат;
 • дървесна пепел;
 • суперфосфат.

листен

Листната превръзка е пръскането на ябълковото дърво. Те се извършват в сухо и спокойно време при температура не по-висока от + 25 ° C. Често такива процедури се комбинират с пръскане на ябълковото дърво срещу болести и вредители от насекоми.

Летните жители използват:

 • разтвор на борна киселина;
 • коприва;
 • лопен;
 • diammophoski;
 • калиев нитрат.

Опитни градински съвети

Опитни градински съвети

За да ускорят узряването на ябълките и да получат богата реколта, опитни градинари препоръчват да спазват прости правила:

 • купувайте сложни торове в надеждни магазини, следете срока на годност на лекарствата;
 • пригответе работни разтвори в съответствие с дозировката;
 • не хранете ябълковото дърво повече от 2 пъти месечно;
 • използвайте чисти съдове и градински инструменти за приготвяне на решения;
 • не прилагайте тор по обяд, когато грее яркото слънце;
 • редовно инспектирайте ябълковите дървета за симптоми на недостиг на микроелементи;
 • не забравяйте за поливане, разхлабване, плевене и мулчиране на почвата.

заключение

Ябълковото дърво реагира добре на течни и сухи превръзки. Градинарите използват карбамид, суперфосфат, пепел, пилешки изхвърляния, борна киселина.Торовете се прилагат сутрин или вечер върху влажна и рохкава почва. Следвайте схемата за хранене, според която 1 кв. м оставя средно 20-40 г активна съставка.

Балансираната диета ускорява развитието на плодовете и предпазва реколтата от болести и вредители.

Добави коментар

градина

Цветя