Как да отглеждаме лимон у дома на перваза на прозореца

Лимонът е не само здравословен кисел плод, но и красиво дърво. Има яркозелени лъскави листа и цъфти с нежни малки кремави цветя. И листата, и цветята на лимона имат фин цитрусов аромат. Растението изглежда декоративно през периода на плододаване.

Лимонът се отглежда като стайно растение. Вкъщи дървото е с компактни размери, малки листа и миниатюрни плодове. Изглежда красиво през цялата година, а малките, кисели плодове е добре да се ядат. Как да отглеждаме лимон у дома на перваза на прозореца, прочетете нататък.

Подходящи сортове лимон за отглеждане на перваза на прозореца

Как да отглеждаме лимон у дома на перваза на прозореца

Преди да расте лимон у дома на перваза на прозореца, трябва да вземете решение за сорта. Най-подходящ за отглеждане в апартамент:

 • Генуа;
 • Maikovsky;
 • Meyer;
 • Павловски.

Възможно е да изберете желания сорт лимон само когато растението се отглежда рязанекупена от специализиран магазин или професионални градинари на пазара. Семената обикновено не се предлагат в търговската мрежа.

Ако растеш копър с лимонсъбрани от плодове, закупени в хранителния магазин, ще станат диви. Такива дървета в саксия изглеждат декоративни, но плодовете са малки с кисел тръпчив вкус.

На Съвета. Ако отглеждате лимон от семе и присаждате сортов шкембе към него, такъв клон ще даде култивирани плодове.

Методи за отглеждане на лимон

Как да отглеждаме лимон у дома на перваза на прозореца

При отглеждане на лимоново дърво в саксия семена или разсад се използват като посадъчен материал. Всяка от опциите има своите предимства и недостатъци.

При засаждането на разсад първата реколта се получава след 3-4 години. Освен това на следващата година дървото има атрактивен външен вид. Цъфтежът е по-бърз. Растенията, отглеждани от разсад, растат по-бавно, се характеризират с намалена издръжливост и по-малко хармоничен външен вид.

Дърво, отглеждано от семена, се развива по-бързо и равномерно и има повишена устойчивост на отрицателни фактори на околната среда. Дивата обаче расте от семето, а първите плодове се появяват след 4-7 години.

От костта

Семената от лимон се събират от плодове, които се продават в хранителни магазини. Плодът трябва да е с най-правилна форма, ярко жълт, без гниене, следи от болести и зелени петна. Семена светли семена без увреждане или тъмни области, твърди и гладки на пипане.

Приготвят се преди засаждането. За този посадъчен материал:

 1. Накиснете за половин час в топла вода и измийте от пулпата.
 2. За 30 минути потопени в светло розов разтвор на калиев перманганат или водороден пероксид. Понякога биологичните продукти се използват за дезинфекция, например "Fitosporin".
 3. Накиснете за един ден в стимулатор на растежа ("Разтвор", "Епин" и др.).

Не всички семена ще покълнат. Препоръчва се засаждане на повече семена, отколкото се изисква. На този етап лимоните се отглеждат в един общ контейнер (кутии, нарязани бутилки) с дренажни отвори в дъното. Преди засаждането контейнерите се дезинфекцират чрез накисване в разтвор на меден сулфат или тъмно розов разтвор на калиев перманганат.

За засаждане на семена от лимон използвайте универсална почва или хумус, торф и градинска почва, взети в равни пропорции. На дъното на съда се излива дренажен слой (експандирана глина, смляна керамика, фин чакъл). Както почвата, така и дренажът са предварително дезинфекцирани.

Семената се заравят в почвата на 1,5-2 cm... Разстоянието между тях трябва да бъде най-малко 5 cm.След засаждането на семената почвата се полива с топла вода, покрива се с фолио и се отстранява на място, защитено от пряка слънчева светлина.

Всеки ден земята се навлажнява със спрей бутилка и филмът се отваря за 5-10 минути. Когато се появят издънки, кутията се пренарежда на перваза на прозореца и продължителността на проветряването постепенно се увеличава до ден, след което филмът се отстранява.

След появата на 3-4 истински листа разсадът се трансплантира в отделни саксии с диаметър 6-8 см. Контейнерите се пълнят първо със сантиметров слой дренаж, а след това с почва. При трансплантацията кореновата яка на лимоните не се заравя.

След пресаждането растенията се поливат. Първите 2 седмици не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина.

От рязането

Как да отглеждаме лимон у дома на перваза на прозореца

Лимоновите резници се купуват в специализирани магазини, на пазарите или независимо отделени от растение за възрастни. Важно е да изберете правилния засадителен материал:

 • дължина - от 8 до 15 см;
 • наличието на 3-5 развити бъбреци;
 • наличието на поне 2 листа;
 • възрастта на бягството на майката е около година;
 • тъмна, твърда, но опъната кора.

За независимо рязане се избира едногодишна издънка. 10-15 см отстъпват от горната част и се прави разрез под ъгъл 45 °. Долните листа се отстраняват, оставяйки 2-4 горни листа. Ако са големи, те се нарязват наполовина.

Важно! Ако вземете издънка, която е твърде млада, за да получите рязане, разсадът няма да се вкорени.

Разрезът се подготвя за засаждане. Първо се потапя в разрез в разтвор на калиев перманганат за 60 минути и след това се кисне за един ден в Корневин.

За да изкорените разсада, използвайте универсална почвена смес, смесена 1: 1 с пясък, или смес от хумус, торф, градинска почва и пясък. За обогатяване се добавя 1 супена лъжица в почвата. пепел, 25 г суперфосфат и 15 г калиев тор. Почвата се дезинфекцира чрез калциниране във фурната или изливане на тъмно розов разтвор на калиев перманганат.

Удобно е да използвате изрязана бутилка за вкореняване на разсад... В дъното на контейнера се правят отводнителни отвори, след това се излива сантиметров слой дренаж, останалата част от обема се запълва с пръст.

Стъблото се засажда в земята, така че да стои равно и без опора. Почвата се полива обилно. Горната част на бутилката се поставя върху контейнера, за да създаде парников ефект. Земята се навлажнява ежедневно, а разсадът се напръсква с топла, утаена вода. Лимонът се излъчва, като се отстранява за 30-60 минути. горната част на бутилката.

След 2 месеца, когато разсадът вкорени и се адаптира, той се трансплантира в саксия с диаметър 8-10 см. По-добре е да използвате глинен или керамичен съд с дренажни отвори. Пълни се с дренаж и почва. Разсадът е погребан по такъв начин, че стволът също е под земята 1 см над границата на корените.

Засаденият лимон се полива с топла, отстояла вода и се напръсква ежедневно.

Изисквания към условията на растеж

Как да отглеждаме лимон у дома на перваза на прозореца

Не е достатъчно да засадите правилно лимон. Важно е да му осигурите оптимални условия за растеж:

 1. Осветление. Лимонът е растение с кратки дневни часове. През пролетта и лятото тя не се нуждае от допълнително осветление. Дървото се чувства неудобно на пряка слънчева светлина. Препоръчва се да го отглеждате в западния или източния прозорец. Ако сложите лимона на южния перваз, през деня ще трябва да го засенчите с полупрозрачна завеса или да го премахнете от перваза на прозореца. Не е достатъчно от северната страна на света. В този случай ще ви трябва осветление на фитолампа. През зимата не е необходимо да се подчертава лимонът, през този период той е в покой.
 2. Влажност. Лимоновото дърво обича висока влажност. На етапа на покълване и вкореняване оранжерия, изработена от филм или прозрачна пластмаса, ще създаде оптимални условия. Достатъчно е да пръскате зрели растения през лятото. Някои производители наливат вода в тавичка, която съдържа саксия. През зимата, особено ако растението е в близост до батерия, трябва да се монтират овлажнители или контейнери с вода.
 3. Температура. Оптималната температура за отглеждане на лимон е + 18 ... + 21 ° С. По време на цъфтежа не трябва да се издига над + 19 ° C, в противен случай съцветия ще отпаднат.Растението е в състояние да преживее студени щракания до + 10 ° C. В покой (през зимата) той е удобен при температури от + 12 ° C. По време на периода на покълване на семената и вкореняване на разсад помещението не трябва да бъде по-студено от + 26 ° C.

Препоръчва се всяка седмица да завъртате лимона на няколко градуса спрямо прозореца. Това се прави така, че дървото да образува равномерна корона.

Забележка! Зачервените листа показват твърде много слънчева светлина или прекалено висока температура.

Основни правила за грижа

Как да отглеждаме лимон у дома на перваза на прозореца

Грижата за лимона е лесна. Основното е да следвате основните правила:

 1. Поливане. По време на вегетационния сезон (пролет, лято и есен) лимонът се полива ежедневно и се пръска 2 пъти на ден. През зимата са достатъчни 2 поливания седмично. Използвайте утаявана вода с температура най-малко + 20 ° C.
 2. Разхлабване. Препоръчва се разхлабването на почвата в саксията поне 2 пъти седмично, за да се разруши земната кора и да се предотврати застоя на вода. За това е удобно да използвате щепсел.
 3. Почистване. Веднъж седмично лимонените листа се избърсват с влажна кърпа. Веднъж месечно дървото се измива под душа.
 4. Transfer. За първите 3 години лимонът се прехвърля ежегодно: изважда се от саксията, пренарежда се заедно със земята в по-голям съд, свободното пространство се покрива с почва. По-старите дървета се пресаждат веднъж на 2-3 години. За да направите това, корените се изчистват от по-голямата част от земята, като се отстраняват повредени и сухи корени. След това се засаждат в нова почва. След пресаждането растенията трябва да се поливат.
 5. Bloom. Ако лимонът цъфти през първата или втората година след засаждането, съцветия се отрязват. В противен случай растението ще даде цялата си сила за цъфтеж и ще умре. От третата година съцветия се оставят, като ги опрашват изкуствено с мека четка или памучен тампон.
 6. Плодните. Когато се появят първите яйчници, остава само един от тях. Догодина - 3-4. Освен това яйчниците не се отрязват.

Горна превръзка

Неразделна част от грижите е храненето. В лоша почва лимонът няма да цъфти и да даде плод, листата ще започнат да отпадат.

Торовете се прилагат 1-2 пъти седмично през вегетационния сезон. През зимата и късната есен дървото има почивка от храненето.

Използвайте специални цитрусови торове или домашни средства. Някои от тях:

 1. Оборският тор. Конски, кравешки тор или пилешки тор се разрежда с вода в съотношение 1:10. Полученият продукт се полива растения.
 2. Минерален тор. За приготвянето му се добавят 15 g суперфосфат и 5 g нитрат към 5 литра вода.
 3. Отвара от билки... За 1 литър вода вземете 3 с.л. л. коприва, хвощ или друга билка. Суровините се варят с вряла вода и се оставят да варят в продължение на 6 часа.
 4. Чаено кафе... Полезно е да излеете лимон с чай или кафе.
 5. Хранителни отпадъци. Корите от плодове и зеленчуци се вливат в топла вода в продължение на седмица, след това се филтрират и се използват за поливане.

образуване

Не можете да направите без правилна формация. Именно от тази процедура зависи външният вид на растението, здравето и добива.

Подрязването се извършва през пролетта или есента. Те действат по следната схема:

 1. След като дървото достигне желаната височина, растежът му се ограничава чрез отрязване на върха. Тази процедура стимулира образуването на странични издънки.
 2. Когато се формират издънки от първия ред, изберете 3-4 силни клона, насочени в различни посоки. Останалите леторасти се отрязват. Всеки клон се подрязва, оставяйки 5 до 7 листа.
 3. Когато нови издънки от втори ред израстват от пъпките на клоните от първи ред, те се отрязват по същия принцип, оставяйки 3-4 от най-силните.
 4. Процедурата, посочена в предходните 2 параграфа, се извършва до формиране на клонове от четвърти ред. Повечето сортове започват да дават плодове от този момент.
 5. Всички слаби издънки се отстраняват. Правете и със сухи и болни клони.

Местата на разфасовки трябва да бъдат обработени с градинска смола. След процедурата с лимона трябва да се борави с особено внимание, тъй като ще отслаби.

Референтен. На короната се придава желаната форма с прическа.

Болести и вредители

Как да отглеждаме лимон у дома на перваза на прозореца

Дори у дома лимонът се атакува от вредители (листни въшки, кърлежи, насекоми) и болести (гниене, гомоза, гъбични инфекции). Следните признаци показват, че растението е нездравословно:

 1. Мъртви, жълти листа. Излющени или сухи издънки. Листата и съцветия отпадат.
 2. Петна и образувания с различни форми и цветове. Възможна е плака по листата и издънките.
 3. Бавен растеж и липса на нови издънки.
 4. Паяжина върху листа и издънки или филмови образувания на клони.
 5. Наличието на малки насекоми в почвата или върху растението.
 6. Пукнатини в клоните.

Ако се открият такива симптоми, растението се третира със сапунена вода. След няколко дни се измива старателно под душа с топла вода.

Лимонът се напръсква с меден сулфат и течност Бордо. Частите от дървото, които са били повредени, се отстраняват. Пукнатините в кората са покрити с градинска смола. Ако това не помогне, напръскайте лимона с фунгициди.

заключение

Възможно е дори да отглеждате саксия на закрито от лимон от плодови семена, закупени в супермаркет. Достатъчно е само да изберете посадъчния материал и да го засадите, следвайки инструкциите. Същото се отнася и за резниците.

Ако искате дървото на прозореца да цъфти и да даде плод, важно е да обърнете достатъчно внимание на грижата за него. Разбира се, можете да преминете с поливане и редки трансплантации, но тогава не трябва да очаквате реколта.

2 коментар
 1. въплъщение
  Оля

  Трудно и дълго е да растеш от кост и също така не е ясно какво ще расте. Съветвам ви да купите разсад. Но внимавайте, не се спъвайте в фалшив. Марката Agronova има отлични възможности за лимони. Купих си едно от тях, всеки ден ме прави щастлив)

  • Андрей Палич
   Андрей Палич

   Благодаря за съвета, но какво ще кажете за цената? Фиданките вероятно струват много пари.

Добави коментар

градина

Цветя