Какви зърнени храни се произвеждат от ечемик и полезните свойства на зърнените култури

Ечемикът е бил отглеждан от древните египтяни, евреи и римляни. Те използвали тази зърнена култура не само за смилане в брашно или бирен малц, но и за приготвяне на вкусни и здравословни зърнени храни. Ще ви кажем какво е зърно ечемик, какви видове зърнени култури се произвеждат от него и за какво друго е полезно това зърно.

Описание и характеристики на зърнените култури

ечемик - една от най-старите зърнени култури, отглеждани от човечеството... Следи от дивите му зърна са открити при разкопки на селища на възраст над 17 хиляди години. Преди около 10 хиляди години ечемикът се отглежда и започва целенасочено да се сее.

В древен Египет ечемикът се е използвал вместо валута. Известно е, че работниците в строителството на пирамиди са получавали зърно или ечемичен хляб и бира като плащане. Библията споменава, че древните евреи са жертвали ечемични зърна на Бога. Тази зърнена култура беше един от седемте плода на Обещаната земя.

В древен Рим гладиаторите са били хранени с ечемик: смятало се е, че на каша мускулите растат по-бързо от него, а самите бойци стават по-силни. В Русия ечемикът също е бил известен отдавна: поради непретенциозността си, той се е отглеждал там, където пшеницата или ръжът не са узрели.

Какви зърнени храни се произвеждат от ечемик и полезните свойства на зърнените културиСам по себе си обикновеният ечемик е едногодишна билка от рода ечемик от семейство зърнени култури. Стъблата му са прави, голи, 30-60 см високи при див ечемик и до 90 см. При култивирани сортове. Листата са дълги около 30 см, прави, гладки и равномерни.

Спикелите са шестоъгълни с дълга (до 10 см) тента; те се състоят от няколко колона, групирани от три. До юли-август в тях узряват кариопси, които се използват от хората.

Първоначално се отглеждали само пролетни ечемични сортове... По произход това растение е от юг, където успява да достигне пълна зрялост през дълго и топло лято. Въпреки това, 2 хиляди години след началото култивиране започнаха опити за есенна сеитба.

Сега делът на зимния ечемик представлява около 10% от общия брой. В някои страни (например в Румъния и България) пролетта практически не се отглежда, след като е преминала напълно към зимна сеитба.

Химичен състав, микроелементи и полезни свойства на ечемика

Ечемичното зърно съдържа:

 • протеин - до 16%;
 • въглехидрати - около 75%;
 • растителни мазнини - 3-5%;
 • фибри - до 10%.

В ечемичните зърна има доста много витамини от групи A, B, D, E. Калорийното съдържание на порция от 100 g пълнозърнести храни е около 288 kcal. Това е приблизително 18% от RDA за възрастен. В зависимост от региона, почвата и условията на отглеждане, ечемикът съдържа и микроелементи - мед, желязо, калий, селен, цинк и др.

Ечемикът има редица полезни свойства:

 1. Благодарение на изобилието на фибри, той нормализира работата на стомашно-чревния тракт, стабилизира телесното тегло и предотвратява развитието на рак на дебелото черво.
 2. Нормализира нивата на кръвната захар.
 3. Предотвратява развитието на артрит. Зърното съдържа мед, която участва в синтеза на колаген, който е необходим за възстановяване на хрущялната тъкан.
 4. Повишава имунитета и стабилизира ендокринната система.

Какви видове зърнени култури се получават от ечемик

Изяжда се цялото зърно ечемик. Достатъчно е да го обелите, навийте и да го поставите на огъня. Въпреки това ечемикът, превърнат в зърнени култури, е продукт от рафинирано и натрошено зърно, което носи повече ползи за хората. На следващо място, нека разберем какъв вид зърнени храни е и какво друго се прави от ечемик.

Перлен ечемик

Какви зърнени храни се произвеждат от ечемик и полезните свойства на зърнените култури

Най-известните ечемични зърна са ечемикът. Получава се от семената, както следва:

 1. Achenes от стъкловидно и полу-стъкловидно (с високо съдържание на протеини) сортове се обелват внимателно от люспите.
 2. След това се смачква, така че в ядките да остане всъщност само ендосперма (семенен протеин) с незначителни остатъци от мембраните.
 3. Те се полират един срещу друг, получавайки гладки, заоблени гранули с бял или жълтеникав цвят на изхода.

Перленият ечемик получи името си, защото зърната по цвят и блясък са подобни на малки перли - перли.

Готовият продукт се сортира с помощта на сито. Най-ценните се считат за зърнени храни със зърна от 1,5 до 2,5 мм. Колкото по-голям е размерът на зърното, толкова по-евтин е ечемикът.

Ечемичната каша е традиционно руско ястие. Поради факта, че още през 30-те години на миналия век в СССР е установено промишленото производство на евтини и дълго съхранени зърнени култури, ечемикът се използва активно в столовите на училища, военни части и поправителни институции. Поради тази причина перленият ечемик често се възприема като продукт с ниска стойност. Разбира се, това не е така: правилно приготвеният ечемик е едновременно вкусен и здравословен.

В допълнение към страните от бившия СССР, ечемикът се използва активно в Италия за приготвяне на ордзото (аналог на оризово ризото), в Швеция, Дания и Финландия. Там от нея се приготвят овесена каша, гарнитури и също се наливат в зърнени супи.

Важно! При варене зърната на ечемика само набъбват, но не се варят до хомогенна маса, като яко.

Ечемична каша

Какви зърнени храни се произвеждат от ечемик и полезните свойства на зърнените култури

Друг вид ечемична каша е ечемикът. Произвежда се както следва:

 1. Ечемични зърна от всякакви сортове почистени от отломки и почистване.
 2. След това се смачкват с помощта на мелница.

За разлика от перленият ечемик, ямата не е смляна или полирана, така че:

 • има неправилна форма и остри ръбове;
 • се състои от цялото зърно като цяло - не само ендосперма, но и черупките.

Yachka се използва за готвене на зърнени култури, по-рядко като съставка в пудинги и гювечи. В скандинавската и финландската кухня се добавя към супи.

Поради високото съдържание на нишесте, сварено в паста, ечемичната каша се оказва на бучка, хомогенна, а когато се охлади, бързо се втвърдява и става безвкусна. В допълнение, яхтата е дори по-евтина от перлата, а отношението на повечето руснаци към нея е още по-негативно. Ако ечемикът се смята за неподходяща армейска храна, то ечемикът се счита за каша за затворниците.

Други

Ечемикът и ечемикът представляват основната част от преработката на ечемика в хранителни продукти.

Има обаче още няколко варианта за зърнени култури:

 1. Критирана яхта. Получава се чрез преминаване на зърната не през мелници, а чрез чифт бързо въртящи се ролки. Резултатът е зърнена култура от плоски зърна, по-скоро като люспи.
 2. "Холандски". Всъщност това е същият перлен ечемик, но с особено малък размер, който е внимателно подбран. За разлика от обикновения ечемик, той се счита за елитно зърно за висока кухня.

Какви други начини има за използване на ечемик

От ечемичните зърна се получават не само зърнени култури, но и други продукти:

 1. малц. Производството му не отстъпва на зърнените култури по отношение на обема и най-добрите сортове от това зърно, когато се доставят в асансьорите, просто се кредитират като "ечемик за малцоване". Във Великобритания, Ирландия, САЩ също се използва за приготвяне на уиски.Какви зърнени храни се произвеждат от ечемик и полезните свойства на зърнените култури
 2. Брашно. Тестото не излиза от него, в най-добрия случай се получават плоски твърди питки. Затова се добавя към пшенично или ръжено брашно. Във Финландия традиционният хляб Rieska се пече с ечемично брашно.Какви зърнени храни се произвеждат от ечемик и полезните свойства на зърнените култури
 3. Суровини за производството на квас... Благодарение на високото си съдържание на въглехидрати, ечемичните зърна ферментират добре.Какви зърнени храни се произвеждат от ечемик и полезните свойства на зърнените култури
 4. ечемик кафе - печен ечемичен прах. При варенето се получава напитка, която смътно прилича на кафе. Той няма пълноценен вкус и се счита за сурогат, но често се консумира от хора, които са медицински забранени от кофеин.Какви зърнени храни се произвеждат от ечемик и полезните свойства на зърнените култури
 5. Суровини за употреба в козметологията и медицината. Получава се от ечемик разсад и се използва вътрешно и външно.

Значителна маса с ниско протеинов ечемик отива към фураж.

Ечемичните зърна се използват за хранене на животни в следните форми:

 • цяло - варена или на пара с вряла вода;
 • като суровина за производството на фуражи за животни - тогава те се смилат, смесват се с брашно от други култури, обогатяват се с премикси и се гранулират.

Възможни вреди и противопоказания на ечемика

Ечемична крупа, отвари от зърна и други продукти могат да бъдат вредни, когато:

 1. Индивидуална непоносимост. Никой не е имунизиран от него, така че хората с такива индикации могат да спазват само безчетна диета.
 2. Заболявания на стомашно-чревния тракт. В случай на гастрит, дуоденална язва или язва на стомаха, холецистит от ечемична каша или бульони, по-добре е да се въздържате. Те се използват само след консултация с лекуващия лекар.

Според традиционната медицина инфузията на ечемик с мед намалява либидото.

заключение

Сега знаете каква зърнена култура се използва за производството на перлен ечемик и бирен малц. Ечемикът е древна зърнена култура. Зърнените култури от него се използват от хората в продължение на много хилядолетия.

В повечето случаи ечемичните продукти са вкусни и здравословни, но понякога могат да бъдат вредни. Когато ги използвате, внимателно наблюдавайте доброто си състояние и ако имате някакви съмнения, отидете на лекар.

1 коментар
 1. въплъщение
  Балжан Гомбоев

  Замба (Talan, tsampa) също се прави от ечемик.

Добави коментар

градина

Цветя