Какво да направите, ако патладжаните не са вързани на открито и защо това се случва

Патладжаните са причудливи растения. Отглеждат се в оранжерии и на открито. Без да създават оптимални условия, патладжаните спират да развиват и отглеждат плодове. Липсата на яйчници е основният проблем, който трябва бързо да бъде решен. Някои смятат, че растенията нямат достатъчно топлина, други, че има много азот в почвата. Отговорът на въпроса защо патладжаните не са вързани в открито поле, можете да намерите в нашата статия.

Какво е яйчник и за какво е той

Яйчникът е образуването на дъното на плодника. Той предпазва овулите от негативното въздействие на околната среда, допълнително поддържа влагата на семената и им помага да издържат на температурни промени и атаки на вредители.

Причините за липсата на яйчници, отпадане и липса на плодове в патладжаните

Какво да направите, ако патладжаните не са вързани на открито и защо това се случва

Често се дължи на капка цвят яйчниците не се образуват. Понякога растението расте и цъфти, но има твърде малко или изобщо няма плодове. Нека разгледаме основните причини, поради които патладжаните нямат яйчници.

Нарушение на температурата

Благоприятната температура за растенията е от +25 до + 27 ° С. Ако е под + 15 ° C, растежът се забавя с последващо отлагане на цвета. Такива температурни спадове се появяват след поставяне на разсад в открито поле и рязко студено щракане. Патладжаните не умират, но цветът и яйчниците отпадат.

Горещото лято е лошо за растенията. При температури над + 32 ° C прашецът става стерилен, а безплодните цветя върху патладжана отпадат. Такъв е случаят, когато културата се отглежда в оранжерия с лоша вентилация.

Референтен. Патладжанът е капризно растение, което не понася стрес. При наличието на постоянни течение и резки промени в температурата, яйчникът не се образува върху него.

Неправилно поливане

Патладжаните са влаголюбиви растения, така че умират поради липса на вода. Те изискват своевременно поливане, тъй като листата моментално изпаряват влагата. Когато плодовете се подреждат и растат, влажността на почвата трябва да бъде 75-80%. Изсушаването на почвата и поливането със студена вода води до отпадане на яйчниците и цвета.

Излишък от азот

Какво да направите, ако патладжаните не са вързани на открито и защо това се случва

Азотът е незаменим тор за разсад и развитие на културите. Преди цъфтежа патладжан, неговото количество се намалява, а калий и фосфор се увеличават.

Важно! Излишъкът от азотни торове причинява увеличен растеж на зелена маса и липса на цъфтеж. Ако на растенията се появи цвят, той ще остане без яйчник.

Излишен прашец

Какво да направите, ако патладжаните не са вързани на открито и защо това се случва

много сортове патладжан са самоопрашващи се - цветята са бисексуални. Но понякога се образува твърде много прашец, което води до слепването му. Това явление се наблюдава в оранжерия с влажна среда. Ето защо патладжаните цъфтят, но без яйчници. Опитните градинари препоръчват опрашването на растението с обикновена четка.

Липса на тор

Растенията обичат питателна и лека почва. Липсата на минерали причинява липсата на яйчници. Липсата на фосфор, бор или магнезий влияе негативно на културата.

Близо прилягане

Удебеляването на засаждането предотвратява проникването на слънчева светлина към яйчниците. Силната сянка кара растението да ги хвърли.

Неподходяща почва

Растенията предпочитат плодородна и добре дренирана почва с неутрална киселинност. Плътните, кисели и слабо загряти почви пречат на образуването на плодове.Това често се случва при наличие на глинести и подзолисти почви.

Как да отстраним тези проблеми

Какво да направите, ако патладжаните не са вързани на открито и защо това се случва

Съвети:

 1. Прилагайте лекарства. Ако патладжаните не образуват яйчници, те се напръскват или се поливат с "Bud", "Gibbersib", "Epin". Тези продукти съдържат фитохормони, които карат растенията да растат и да се развиват добре.
 2. Обърнете внимание на количеството на използвания тор... Ако в почвата има много азот, се добавят поташ и фосфорни компоненти. При недостиг на бор или магнезий храстите се напръскват със сложен разтвор. Рецепта: 1 g борна киселина се разтваря в 1 l вода, разрежда се с 10 l вода и се добавя 1 g магнезиев сулфат. Хранене патладжан с лекарства "Агрикола" или "Кемир".
 3. При наличие на вредители растението се третира с "Confidor" и "Strela"... Насекомите увреждат пъпките, което води до липса на яйчници.
 4. Дръжките на самоопрашваните патладжани леко се разклащат... Самооплодително опрашване на ръка с четка.
 5. Те контролират и регулират температурата на въздуха. През деня оранжериите се проветряват, а през нощта се затварят.
 6. Поливайте растенията обилно и своевременно - 2 пъти седмично, 2 литра на храст при липса на валежи. Използвайте само топла вода - студената вода инхибира развитието на храста.

Превантивни мерки и съвети от опитни агрономи

Какво да направите, ако патладжаните не са вързани на открито и защо това се случва

Опитните градинари препоръчват да спазват следните правила:

 1. Проверете почвата. За приземяване изберете лека и плодородна почва с неутрална реакция. Ако растенията са засадени в оранжерии, пригответе смес от 1 част трева и 2 части хумус.
 2. Изберете правилното място. Тя трябва да бъде добре загрята от слънцето. На сянка културата няма да даде плод.
 3. Спазвайте сеитбооборота... Патладжаните не се засаждат след домати, картофи, физалис.
 4. Използвайте висококачествен семенен материал. За това се избират зонирани сортове. Посадъчният материал се обработва за профилактика на различни заболявания.
 5. Оформете храсти... Отстранете лошите яйчници и листа, които пречат на пъпките.
 6. Откъснете жълтите листа и останките от венчето от цветето. В противен случай те ще доведат до загниване на плодовете.
 7. Препоръчителният температурен режим е зададен. Когато температурата спадне през нощта, се използва покривен материал. Оранжериите се проветряват ежедневно, а в горещо време охлаждат зелената маса чрез повърхностно напояване.
 8. Растенията се поливат веднъж седмично, в жегата - 2 пъти. За 1 кв. м площ се излива около 40 литра вода.
 9. Те редовно разрохкват почвата и премахват плевелите... Опитайте се да не повредите кореновата система.
 10. Горната превръзка се прилага 3 пъти през вегетационния сезон. Азотните торове се използват 14 дни след появата на растенията, през периода на цъфтеж - сложни торове, през периода на плододаване - фосфорно-калиеви торове. Добре е продуктите да съдържат макро- и микроелементи.

Опитните градинари препоръчват да изберете правилните сортове патладжан за култивиране в конкретен регион. Най-доброто от тях са:

 • Алмаз - за всички региони на Русия;
 • Банан - за централна Русия, Урал и Сибир;
 • Epic F1 - за южните райони;
 • Черен красив - за региони със студен климат.

За да се получи висококачествена почва, през есента се въвеждат фосфорно-калиеви торове. Сайтът се изкопава. През пролетта процедурата се повтаря, но без оплождане.

заключение

Ако патладжанът изпусне цветя, а яйчникът падне, това означава, че му липсват висококачествени торове или е създаден неблагоприятен микроклимат. Можете да отстраните такива проблеми, ако следвате препоръките и съветите, както и правилно се грижите за културата от момента, в който се появи разсадът.

За стабилно плододаване е наложително да се избират зонирани сортове, да се следи температурата на въздуха и влагата на почвата, да се полива последователно леглата, да се борят с вредителите, да се прилагат торове на различни етапи на растеж.

Добави коментар

градина

Цветя