Характеристики на засаждане на патладжани в открита земя

Патладжанът съдържа витамини А, В, С, микроелементи калций, магнезий, флуор, желязо. Употребата на този зеленчук понижава нивата на холестерола, укрепва имунната система. За да не търсят свежи патладжани в магазина, мнозина ги отглеждат на собствен парцел. Един зеленчук изисква грижи и спазване на основните агротехнически правила, но основното условие за успех е да изберете правилния сорт и да следвате правилата за засаждане.

В статията ще ви разкажем как да засадите патладжани на открито и ще разкрием тайните на богата реколта.

Какви видове патладжан са подходящи за отглеждане на открито

За сеитба в открита земя обикновено се избират студоустойчиви и непретенциозни сортове. Растението трябва да има силен имунитет към резки промени във времето. Следните сортове и хибриди са подходящи за открита земя:

  1. диамант... Компактните храсти достигат височина 50-60 см. Теглото на един зеленчук варира от 120 до 160 г, дължината е около 15 см. Кората е лъскава, богата на тъмно лилав цвят. Пулпът е зелен, без горчивина.
  2. Вера. Рано зреещият сорт узрява 110-120 дни след появата на първите издънки. Височината на храста е 70 см, теглото е около 200-250 г. Сортът е универсален за употреба, подходящ за приготвяне на пълнени, печени и задушени ястия.
  3. буржоазен f1. Непретенциозният и студоустойчив хибрид има силен имунитет срещу болести и вредители. Височина на растението 1,5 м, тегло на плодовете 400-600 г. Бяла каша, не горчива.
  4. Черен опал... Популярният сорт Черен опал се отличава с удължените си цилиндрични плодове. Тегло на патладжан около 200 г, дължина 20-25 см. Кората е гъста, лъскава. Пулпът е светло бежов, с приятен вкус.
  5. Alekseevsky... Височина на растението 70 см, тегло на зеленчука 100-140 г. Цилиндрична форма, леко насочена към върховете. Сортът Алексеевски се отличава със стабилния си висок добив и непретенциозност.

Важно! Когато избирате семена, доверете се на доверени селскостопански компании. Когато купувате, обърнете внимание на целостта на опаковката, срока на годност на семената.

Готвене на градината

Патладжаните се засаждат на рохкава и плодородна почва. Културата предпочита смес от глинести и песъчливи глинести почви, безветриви легла, разположени далеч от подземните води. Леглото с патладжан се приготвя на два етапа.

Характеристики на засаждане на патладжани в открита земя

През есента

В средата на октомври леглата се почистват от растителни отломки, отломки и плевели. Изкопайте почвата върху дръжката на лопата и я изравнете с гребло. Сухият оборски тор е подходящ за торене - през зимата ще насити земята с хранителни вещества.

През пролетта

След като снегът се стопи, леглата отново се изкопават, като с лопата се чупят големи пръчици пръст. Наторява се с вермикулит - минерал, който насища почвата с витамини и минерали. Правят се пътеки, чийто размер зависи от вида на патладжана.

Класическият модел за кацане е 60х60. Смес от суха вар и дървесна пепел се внася в почвата с висока киселинност.

Отглеждане от семена

Препоръчително е да сеят патладжани със семена в топли райони с умерен климат без резки температурни промени. След закупуване семената се проверяват за външни дефекти. Пъпките или повредените по друг начин образци се отстраняват.

Характеристики на подготовката за отглеждане

Първият етап от подготовката е тест за покълване. Семената се поставят в бурканче с подсолена вода и се разбъркват.Потъналите до дъното семена са живи и подходящи за засаждане.

Вторият етап на подготовката е дезинфекцията. Провежда се с помощта на сок от алое, слаб разтвор на калиев перманганат или течност Бордо. Семената се потапят в разтвора за 15-20 минути, изваждат се и се сушат. Дезинфекцията укрепва имунитета на бъдещото растение, стимулира развитието.

Важно! За най-добро покълване семената се покълват - увиват се за 2-3 дни във влажна кърпа и се отстраняват на топло място. Веднага след като се появят първите издънки, материалът е готов за засаждане в открита земя.

Отглеждане от разсад

Характеристики на засаждане на патладжани в открита земя

За разсад подгответе контейнер и почва. Като контейнери се използват дървени кутии, пластмасови чаши, саксии за цветя. Контейнерът се измива старателно и се избърсва със суха, чиста кърпа. Земята се взема от градината или в магазина. Чистата почва с неутрална киселинност е подходяща за разсад. За надеждност преди засаждането се дезинфекцира с течност Бордо.

Как да сеем разсад:

  1. Почвата се изсипва в контейнера и се правят канали на разстояние 15-20 см един от друг.
  2. Във всяко се налива малко вода и се поставят 2-3 дезинфекцирани семена.
  3. Поръсете със земя отгоре и отново поливайте.
  4. Следващото поливане е след 10 дни.

Правила за грижа за разсад

За разсад ви трябват 10-12 часа дневна светлина и топло място. Ако часовете на деня са кратки, се организира подсветка с флуоресцентни лампи. Поливайте разсада, докато почвата изсъхне, използвайте вода със стайна температура. За ускоряване на растежа, две седмици след засаждането, се въвежда Kornevin стимулатор. Той ще ускори развитието и ще укрепи имунната система на патладжаните.

Наторете разсад с минерални и органични торове. Използват течни птичи изхвърляния, билкови инфузии, суперфосфат, амониев нитрат. Торовете подобряват вкуса на зеленчуците, предпазват от разсад болести.

Важно! Преди засаждането разсадът се втвърдява - поставя се във фризера за час в продължение на 3-4 дни. Втвърдяването помага на растението бързо да се адаптира към външните климатични условия. Процедурата е задължителна за Сибир и Урал.

Бране

След 20-25 дни разсадът от патладжан се трансплантира в по-голям съд - те се гмуркат. Растението има развита коренова система, която с течение на времето изисква все повече и повече пространство. Ако патладжаните не се гмуркат навреме, те ще станат летаргични и слаби.

Кацане в открита земя

Когато се засажда патладжан. Те започват да засаждат патладжани в открита земя в края на април-началото на май, след последните пролетни студове. Те подготвят леглата, правят жлебове. Кълновете се поставят във всяка, а основата на стъблото се поръсва с насипна пръст и смлени трохи. За да придадете отпуснатост на земята, добавете сухи дървени стърготини или речен пясък.

Препоръчителният модел на засаждане за компактни растения е 60x60, за високите растения - 70x80. През първата седмица храстите са покрити с плътен полиетилен, той предпазва все още крехките растения от ветрове, дъждове и мъгли. След 5-7 дни пластмасовите капачки се отстраняват.

Интересно! Най-добрите предшественици за засаждане на култури са зеле, моркови, цвекло, билки, бобови растения. Не се препоръчва да засаждате патладжани след домати, чушки, картофи. Зеленчук се отглежда на едно и също място за не повече от два сезона подред.

грижа

Количеството и качеството на реколтата директно зависи от спазването на правилата за грижа на открито. Трябва да бъде систематично да се осигурява на растението хранителни вещества и влага, за да се предпази от заболявания и вредители.

Поливането

Характеристики на засаждане на патладжани в открита земя

Лехите се поливат на всеки 5-7 дни, за един храст се изразходва около 1 литър. Ако лятото е горещо и дъждовно, тогава количеството влага се намалява. Вода сутрин или вечер, за да избегнете слънчево изгаряне.

Струята е насочена към корена, защитавайки стъблата и листата. В противен случай влагата върху растението ще доведе до изгаряния, развитието на гъбички и вирусни инфекции. За удобство се използва система за капково напояване. Водата се консумира пестеливо, тя отива директно в корена.

Торове

Лехите се торят на всеки 10-15 дни, въвеждат се органични вещества и минерални комплекси. Развитието на растението благоприятно се влияе от течния оборски тор, урея, пепел, бордоска течност.

Градинарите използват препаратите "Кимира", "Здравен", "Магия лейка". Преди торене почвата се полива обилно. Твърде малко или твърде много тор уврежда патладжана. Затова е важно да следвате инструкциите.

Защита срещу болести и вредители

Характеристики на засаждане на патладжани в открита земя

Болестите и вредителите се появяват поради неправилна грижа, неспазване на правилата за сеитбообращение, висока влажност и горещо време. Късната болест, черният крак, кореновото гниене, брашнестата мана се отличават от заболявания; от вредители - паяк акари, листни въшки и белокрили.

За профилактика се напръскват с млечен серум и йод, поливат се с разтвор на пепел. За лечение се използват лекарствата "Maxim", "Oksikhom", "Quadris".

Обвързването

Високите сортове патладжани се нуждаят от жартиера - те използват дървени колове, забити в земята и тънки ивици плат. Няма нужда да завързвате възли на растението, просто увийте стъблото веднъж и направете възел около колчето.

Жартата е необходима, така че стъблото и издънките да не се счупят под тежестта на узрели плодове.

Разхлабване и плевене

Разхлабването и плевенето подобрява качеството на почвата, като я прави по-лека и по-рохкава. Леглата се разхлабват веднъж седмично, преди поливане. Дълбочина на разхлабване - не повече от 7 cm.

Плевенето включва хвърляне на храсти и премахване на плевели. Плевелите трева допринасят за появата на насекоми вредители, така че е важно да се отървете от него навреме и да поддържате здрава микрофлора на леглата. Особено много плевели се появяват след роса и дъжд.

Събиране и съхранение

Патладжаните се събират един месец след цъфтежа. Плодовете стават еластични и еластични, придобиват наситен лилав цвят и се появява лъскав ефект. При зрелите патладжани стъблото е яркозелено. Не можете да преекспонирате реколтата - патладжан придобиват горчив вкус. Нарежете плодовете с градински ножици.

Съхранявайте патладжаните в хладно мазе или изба за един месец. Реколтата не се измива, поставя се в сухи дървени кутии и се покрива с вестник. Зеленчуци с външно увреждане се ядат веднага след прибиране на реколтата.

Интересно! Патладжаните са подходящи за приготвяне на зеленчукови яхнии, салати и супи. Те служат като идеална основа за плънка, комбинирана с месни и рибни пълнежи. Домакините консервират и консервират зеленчуци, добавят чесън, хрян, черен пипер към туршии.

заключение

Засаждането на патладжани в земята не изисква специални знания и обучение. Процесът започва с подготовката на семената - закупуване и дезинфекция на семената, покълване и втвърдяване. Патладжаните се засаждат в просторни и топли легла, поливат се с изсъхване на почвата. От торове се използват органични торове и минерални комплекси.

Зрелостта на зеленчуците се определя от лъскав лилав цвят и зелено стръкче. Реколтата се използва за приготвяне на здравословни и вкусни салати, закуски, гарнитури.

Добави коментар

градина

Цветя