Защо патладжаните не стават сини, а стават зелени и как това може да бъде предотвратено

Обичайният цвят за узрели патладжани е от тъмно син до лилав. Ето защо, когато плодовете, вместо да станат сини, стават зелени, градинарите имат естествени въпроси: защо това се случва и могат ли зеленчуците да бъдат зелени да ям? В статията ще намерите подробни отговори, както и ще научите за сортовите характеристики на патладжаните. Оказва се, че в природата има "сини" и други цветове.

Защо патладжаните не стават сини, а стават зелени

Защо патладжаните не стават сини, а стават зелени и как това може да бъде предотвратено

Патладжанът натрупва соланин, токсичен алкалоид. Той не само придава на зеленчуците горчив вкус, но и зеления им цвят. Младите плодове съдържат приемливо количество соланин и той не се усеща. Но в презрелите екземпляри нивото на това токсично вещество е извън мащаба. В този случай не само цветът на кори от патладжан се променя от синьо в зелено (понякога до жълто или дори кафяво), но и цветът на пулпата и семената. Потъмняват и стават кафяви.

Чести причини

В повечето случаи причината за озеленяването на патладжаните се крие именно в късната реколта. Но също така се случва "сините" да придобият зеленикав оттенък поради излишък на азот или липса на светлина. Това води до факта, че развитието им се инхибира и плодовете започват да се озаряват.

Вариетални характеристики

И така, разбрахме, че патладжаните стават зелени, когато са презрели или, обратно, при проблеми с развитието. Но това не са всички причини. има сортове, кората на която, когато узрее, остава зелена или става бяло-зелена. Тези култури дойдоха при нас от Азия и Северна Америка и набират все по-голяма популярност у нас.

Тези сортове включват:

 • Изумруден F1;
 • Аленка;
 • Зеленото;
 • Зелен F1;
 • Йога;
 • Луизиана;
 • Тайландско зелено;
 • Зелена галактика F1.

Тези сортове имат светла кора: от бяло до светло зелено, салата. Има цвят с пигментация или ивици. Формата им е разнообразна и дори необичайна за патладжаните: сферични, извити цилиндрични, удължени цилиндрични, леко сплескани, овални. Цветът на плътта е от кремаво бял до светло зелен.

Във всички тези сортове соланинът или напълно липсва, или неговото съдържание е минимално (0,0025% на 100 g сухо вещество). И вкусът на тези сортове се различава по това, че напълно липсва горчивината, характерна за тъмносините патладжани. Сред тях има сладки плодове, които могат да се консумират сурови. Те се добавят към салати без предварителна термична обработка и накисване. Те включват например патладжана Alenka. А вкусът на плодовете от сорта Смарагд наподобява гъба.

Какво да направите и възможно ли е да ядете такива патладжани

С сортовете със зеленикава кора всичко е ясно. Те могат безопасно да се консумират, дори без предварително накисване в солена вода. Но възможно ли е да ядете патладжани със зелена кора, необичайна за сортовете?

Потенциални последствия от консумацията на зелени плодове

В такива патладжани количеството на соланин е извън мащаба. Лесно се отровят. Симптомите на отравяне с соланин включват:

 • виене на свят;
 • дезориентация;
 • мигрена;
 • гадене;
 • повръщане;
 • стомашни болки;
 • диария;
 • висока температура.

Ако се появят тези симптоми, измийте стомаха си и вземете сорбенти (Ентеросгел или бели въглища).

При системната употреба на малки дози соланин се появява обрив и рани в устата. То води и до безсъние.

Внимание! Ако симптомите включват тахикардия, гърчове или загуба на съзнание, незабавно се обадете на линейка.

лечение

Защо патладжаните не стават сини, а стават зелени и как това може да бъде предотвратено

Има презрели зелени плодове, въпреки че не е желателно, но е възможно. Те обаче трябва да бъдат обработени преди употреба.

За да премахнете вредния алкалоид соланин и горчивина от зеленчук, направете следното:

 1. Нарежете патладжаните (кубчета, кръгчета).
 2. Поръсете ги със сол и оставете за 40-60 минути. Изчакайте да пуснат сока и го изцедете.
 3. Изплакнете парчетата зеленчук добре с течаща вода. Отстранете едрите семена. Поставете патладжаните в гевгир и изстискайте.
 4. Бланширайте филийките от патладжан във вряща подсолена вода за 5-7 минути.
 5. Отлепете зелената кожа (това е лесно да се направи след бланширане).

Преработените зеленчуци са готови за по-нататъшно готвене.

Семенен материал

Въпреки факта, че след извършените манипулации, презрелите патладжани могат да се ядат, не препоръчваме да правите това. Презрелите плодове се препоръчва да се оставят за семена. За това:

 1. Изберете най-големите плодове с правилна форма.
 2. Изчакайте корите да започнат да изсъхват и едва след това ги откъснете.
 3. Поставете събраните плодове на тъмно място за няколко седмици, за да узреят семената.
 4. Съберете семена.

Превантивни мерки срещу озеленяване на патладжани

Защо патладжаните не стават сини, а стават зелени и как това може да бъде предотвратено

За да предотвратите презереняването на патладжаните, ги берете в момента на техническа зрялост (идва малко по-рано от биологичния). По-добре е да вземете млади, леко неузрели плодове, отколкото да закъснявате. Тези зеленчуци ще имат тънка кожа и малка, рохкава част от семена.

Внимание! За да определите техническата зрялост, натиснете патладжана, без да го отстранявате от храста. Ще се образува малка вдлъбнатина, която ще изчезне след няколко секунди. Ако при натискане не остане следа, тогава можете да реколта. И, ако вдлъбнатината е дълбока и не изчезва, тогава пред вас е презрял патладжан и е по-добре да го оставите за семена.

Соланинът не се натрупва само в презрели плодове. Зрелите патладжани могат да станат зелени, ако поливането е недостатъчно при сухо време. За да предотвратите това, внимавайте за навременното поливане. И дори на етапа на засаждане изберете добре осветени места за патладжани.

Прочетете също:

Clorinda хибриден патладжан от холандски животновъди.

Преглед на сорта патладжани „Черен принц“ и инструкции за отглеждането му.

Топлолюбив хибрид на патладжан "Valentina f1" от холандски животновъди.

заключение

Ако това не е характеристика на сорта, тогава зеленият нюанс на узрелите патладжани показва тяхното преразглеждане или неправилно развитие. В такива плодове се увеличава съдържанието на токсично вещество - соланин. Яденето на презрели патладжани без специално лечение е опасно за здравето. Ето защо, опитайте се да берете веднага след настъпването на техническата зрялост.

Добави коментар

градина

Цветя