Тайните на хранене на патладжан за богата реколта

Патладжаните се нуждаят от правилно и висококачествено торене. Растението се нуждае от различни количества хранителни вещества в зависимост от почвените условия, климатичните условия и етапа на развитие.

Нека помислим как да ускорим растежа на патладжаните в открито поле и как да храним растенията във всяка фаза на развитие.

Каква е целта на храненето

Оплодете патладжаните на всеки етап от развитието. Минералните торове се комбинират с органични торове. По този начин растенията получават необходимите хранителни вещества: азот, фосфор, калий.

Когато цъфти

Когато патладжанът е в разцвет, горната дресировка е задължителна. Ако не се извърши, цветя върху растението не се формират или има малко от тях. Такива храсти няма да дадат плод.

Какъв вид хранене обичат патладжаните по време на периода на пъпкуване? По това време растенията се хранят с състави, съдържащи фосфор и калий. Градинарите използват стимуланти за растеж. От органичните вещества се предпочита предпочитането на течен королев и амониев нитрат.

По време на плододаване

Тайните на хранене на патладжан за богата реколта

По време на етапа на активно плододаване растението се нуждае от хранителни вещества като фосфор и калий. Наторявайте почвата само когато е необходимо.

Почвата е обогатена с калиев сулфат. Инфузия на домашни птици и нитрофоски е подходяща за стимулиране на плодовия пълнеж. Торовете се смесват с вода преди поливане.

Останалото време

14-21 дни след засаждането в земята разсадът се наторява с вещества, съдържащи азот, фосфор и калий... За бързото развитие на храстите са подходящи такива препарати като "Разтвор", "Кемира" и "Корневин". От органични вещества - инфузия на билки.

След появата на първите яйчници хранителните вещества се удвояват. От органичната материя се използва запарка от трева, оборски тор или пепел. От готовите вещества - препарати "Кемира", "Агрикола", разтвор на урея и суперфосфат.

Видове превръзки

Патладжаните се наторяват с органични и минерални вещества.

Органична материя

Органичното торене се прилага на всеки етап от вегетационния период. Те съдържат оптимално количество компоненти, които се разтварят добре в почвата и се абсорбират от растенията.

Пепел от дърво

Дървесната пепел обогатява земята с макро- и микроелементи. Съдържа много калий. Между подхранванията се използва органичен тор. Освен това дървесната пепел служи като антисептик. Дезинфекцира почвата и предпазва растенията от вредители.

Прилага се както по кореновия метод, така и при напояване на насажденията. За това 150 г пепел се разтварят в 10 литра вода. Разтворът се настоява 3 дни, филтрира се и се напръсква върху храстите.

тор

Пресният мулеин се използва за хранене само под формата на инфузия, добавя се урея. В кофа с вода се разрежда 1 с.л. л. урея и добавете чаша оборски тор. Разтворът се настоява за 24 часа. Изсипете половин литър инфузия под всеки корен.

йод

Йод за патладжан в оранжерията полезен с това, че помага за по-активна борба с различни заболявания. Една капка йод се използва на 10 литра вода. Полученият разтвор се използва за обработване на земята, в която се планира засаждане на разсад.

Референтен. Йодът се използва като тор две седмици преди приземяване.

Минерални торове

Градинарите купуват готови минерални торове - както еднокомпонентни, така и сложни. Във втория случай хранителните вещества са в балансирана форма:Тайните на хранене на патладжан за богата реколта

 1. Суперфосфат. Сложният тор съдържа три елемента: калий, азот и фосфор (25%). Подобен състав, но с различен процент вещества, съдържа "Нитрофоска". Двойният суперфосфат е полезен за почви с дефицит на фосфор.
 2. Амониев сулфат. Този тор съдържа азот и сяра. Не се използва на почви с висока киселинност, тъй като ги окислява още повече.
 3. Калиев нитрат... Торът съдържа азот и калий. Последното повишава имунитета на растенията.

Народни средства

Народните средства са много популярни сред градинарите. Това е евтин метод и необходимите компоненти са винаги под ръка:Тайните на хранене на патладжан за богата реколта

 1. Билкова инфузия... Нарязаната трева се поставя в голям съд и се пълни с вода. За тези цели е подходяща обикновена цев. Разтворът се настоява една седмица, докато ферментира. Храстите се поливат строго в корена.
 2. Мая. Дрождите се считат за добър стимулатор на растежа. За хранене на патладжани 1,5 ч.л. вещества и 1 супена лъжица. л. захар се добавя към 5 литра вода. Настоявайте 3 часа и разредете с вода в съотношение 1: 5.
 3. Компост. Обелените картофени кори се добавят към 100 г компост и се разреждат с вода. Полученият разтвор се излива върху почвата.

Други

За торене на патладжани се използва разтвор за хляб и мая. Това е универсално средство, което повишава имунитета на растението и стимулира неговия растеж.

За разтвора вземете черен хляб, 30 г мая, 2 с.л. пепел, трева, липа и 500 мл пилешки тор на 10 литра вода. В продължение на седмица настояват и поливат леглата. Горната превръзка се използва веднъж седмично, 0,5 литра на храст.

Коренови торове

При кореновата обработка се прилагат торове в корена, като се избягва контакт с листата и стъблото. Най-често патладжаните се оплождат с този метод. Коренената горната превръзка насърчава бързото усвояване на микроелементите.

Важно! Разредете веществата само с топла вода при 23-24 ° C. Ако разтворът попадне върху листата, те се измиват с чиста вода.

Листна превръзка

Какво представлява подхранването с листни патладжани? С този метод се напояват само листата. Използва се рядко. За растенията на оплодени почви торенето с корени е достатъчно. Ако почвата е оскъдна, се използват методи за листно торене.

За всяко растение се консумира средно 1 литър от разреденото вещество. Борната киселина е подходяща за напояване на растения. Помага на културата с недостатъчен цъфтеж и образуването на яйчници. 1 g от веществото се разтваря в 1 l вода. Храстите се напояват два пъти на всеки 10 дни.

Как да разбера какво липсва в патладжана

Какъв елемент липсва на патладжана се посочва от външния вид на растението:

 1. фосфор необходими за развитието на кореновата система, която при условия на дефицит става слаба. Освен това яйчниците са слабо оформени и плодовете узряват бавно. Листа почернете, извийте и паднете. Растението се разболява от хлороза. При липса на фосфор се добавя суперфосфат. Разредете 150 g от веществото в 10 литра вода.Тайните на хранене на патладжан за богата реколта
 2. азот влияе върху растежа на растението. При липса на този елемент културата се развива бавно. На растението се появяват малки жълти или бели листа, старите листа избледняват и отпадат, долните започват да пожълтяват от върховете до стъблото. Плодовете се деформират и окапват бързо. При липса на азот растението се храни с урея. 100 g от веществото се разрежда в 10 литра вода. Ако добавите повече вещества, отколкото следва според инструкциите, ще се образуват зелени, докато плодовете са малки или не растат.
 3. калий важно за плододаването на културата. Този елемент повишава устойчивостта на растенията срещу болести и резки промени в температурата. С липса на елемент, млад листата пожълтяват по краищата се появяват дупки по тях. На плодовете се образуват кафяви петна. Растението спира да дава плодове.
 4. Манган, желязо и калций влияят върху качеството на плодовете и добива на растението.При липса на желязо листовите плочи пожълтяват напълно. Ако няма достатъчно магнезий, листата стават светли, върху тях стават видими тъмни ивици. При липса на калций метаболизмът на въглехидратите и протеините в тъканите е лош.

Патладжаните се нуждаят от калий при дъждовно и облачно време. По-добре е да наторите растенията с пепел. Веществото се внася под храста. За 1 кв. Използвам чаша вещество.

Тайните на подхранването през периода на цъфтеж

Помислете как да подхраните патладжаните по време на цъфтежа. По време на периода на образуване на пъпки горната превръзка се прилага втори път. Готови препарати "Кемира" и "Синьорски домат" са подходящи. Можете да извършвате хранене с азот-фосфор: 1 супена лъжица. л. суперфосфат и 1 ч.л. разтваря урея в кофа с вода.

В допълнение към минералните торове градинарите прилагат органични торове. 3,5-4 кг нарязани плевели, 0,5 кофи пресен оборски тор и чаша пепел се поставят в 50 литров варел. Налейте вода до върха и покрийте с капак. Настоявайте на топло място в продължение на седмица. Преди поливане разтворът се разрежда с вода в съотношение 1: 3 и се полива с 1 литър за всеки разсад.

Характеристики на храненето по време на плододаване

Третата горна превръзка за сезон се прилага, когато растението дава плод. Залейте с минерален разтвор "Ефектон". Добавете 0,5 литра тор към 100 литра вода. На кв. m използвам 5 литра разтвор.

От органичните торове е подходящ разтвор на оборски тор (1 литър органичен тор на 10 литра вода). Към този разтвор се добавя амониев нитрат. За 10 литра вещество използвайте 1 с.л. л. вещества.

В никакъв случай не трябва да оплождате патладжани

В зависимост от фазата на развитие, растението се нуждае от хранителни вещества в различни пропорции. Невъзможно е да се добави азот повече от допустимата норма, посочена в инструкциите.

В никакъв случай не трябва да оплождате патладжаните по време на цъфтежа и плододаването с пресен оборски тор и пилешки изпадъци. Органичният тор трябва да се разрежда и влива, защото. съдържанието на азот в тези състави е високо.

Важни правила за хранене на патладжани и съвети от опитни агрономи

За да бъде подхранването успешно, се препоръчва на градинарите да спазват следните правила:

 1. За удължаване на плододаването се въвежда допълнително торене на интервал от 14 дни. Наторете почвата с композиции с калий: 1 ч.л. калиев сулфат се разтваря в 10 л вода.
 2. Минералните и органичните превръзки се редуват помежду си. Сместа се излива внимателно под всеки храст, като се избягва контакт с листата.
 3. Горната превръзка се прилага след поливане на растението в същия ден или на следващия ден сутрин или вечер.
 4. Месец преди прибирането на реколтата под всеки храст се излива хранителен разтвор: 1 супена лъжица. л. суперфосфат и 1 супена лъжица. л. калиева сол на 10 литра вода. За всеки храст се консумира 1 чаша разтвор.
 5. За да се предотвратят болести и вредители, патладжаните се третират с фунгициди.

заключение

През целия сезон се прилагат 3-5 превръзки, в зависимост от състоянието на почвата и климатичните условия. По време на периода на образуване на пъпки и плододаване растенията се хранят с вещества, съдържащи фосфор и калий.

Оплодете патладжаните с минерални и органични превръзки. От органично вещество се използват пепел, молелин, йод. Минерал - суперфосфат, калиева сол, калиев сулфат.

Предпочитание се дава на кореновата превръзка, тъй като този метод не позволява на веществата да попаднат по листата и да ги навреди.

Добави коментар

градина

Цветя