Какво да направите, ако листата пожълтяват в оранжерията с патладжани

Патладжаните са стабилно популярни сред руските летни жители. Отглеждат се на открити площи и в парникови условия, но далеч не винаги е възможно да се получи висококачествена реколта. Един от проблемите е пожълтяването на листата.

В статията ще намерите отговора на въпроса, защо листата на патладжана в оранжерията са жълти или блед и научете как да се справите с това явление.

Защо патладжаните пожълтяват в оранжерията

Патладжанът не е причудлива и капризна култура.... Но като всяко друго растение, те трябва да създадат благоприятни условия за растеж и плододаване. Нарушаването на селскостопанската технология или грешките в грижите водят до факта, че оранжерийните зеленчуци пожълтяват листа... Постепенно те се рушат, патладжаните остават с голи стъбла, цъфтежът и растежът напълно престават, плодовете не се връзват. В този случай остава само премахването на културата от лятната вила.

Неподходяща почва

Патладжаните се нуждаят от лека, рохкава и питателна почва с неутрални нива на киселинност. По-добре е да изберете пясъчна глинеста или глинеста почва, в идеалния случай плодородна черна почва. Да направя грундиране по-питателна и наситена, глинеста почва се добавя към пясъчна почва, а дървени стърготини или пясък към торфена почва. Добавянето на креда или вар ще намали киселинността.

Препоръчва се да се добавят като торове:Какво да направите, ако листата пожълтяват в оранжерията с патладжани

 • хумус;
 • пепел;
 • смес от нитрати или карбамиди, калиев сулфат или суперфосфат;
 • всякакви други минерални комплекси.

Разсадът от зеленчуци се отглежда най-добре в специално приготвени състави, които се продават в магазините. Те са добре балансирани и съдържат пълен набор от основни хранителни вещества.

Отговор от трансплантация на парникови газове

Всяко растение е стресирано след пресаждането. Патладжаните също могат да отслабят по време на периода на адаптация. Не си струва да се притеснявате за едно или две пожълтели листа, но ако те започнаха масово да отпадат, се препоръчва да се поддържа жизнеспособността на културата.

Ако няма други причини за пожълтяване, синьото бързо ще се вкорени и отново ще се покрие със зелена зеленина. През този период е важно да се осигури достатъчно светлина и редовно поливане.

Повреда на корените

Ако кореновата система е повредена по време на трансплантацията, процесът на доставка на хранителни вещества и вода до всички части на растението е нарушен. Следователно, младите разсад се боравят с изключително внимание. При пресаждането на растения е препоръчително да не ги отстранявате от почвата, а да ги прехвърляте заедно с земна бучка.

Опитните градинари препоръчват да използвате торфени саксии за тези цели. Те са по-подходящи за вкореняване и развитие на разсад от традиционните дървени кутии.

Деликатните корени често се повреждат при разхлабване на почвата в оранжерията. Това трябва да се избягва, внимателно плевене на лехите, без да се засяга нито стъблата, нито подземната част на патладжана.

Грешен режим на поливане

Какво да направите, ако листата пожълтяват в оранжерията с патладжани

При топло и сухо време културата трябва да се полива поне 2 пъти седмично, преди да започне активен цъфтеж. Когато се появят цветя и плодовете започнат да се залагат, поливайте го 2-3 пъти на всеки 10 дни.

Важно! Изсипете вода внимателно, само на земята, без да намокрите стъблото и листата. Количеството течност трябва да е достатъчно за пълно насищане на почвения слой, където са разположени корените.

Температурите спадат

Патладжаните са чувствителни и топлолюбиви растения... Те незабавно реагират на температурни колебания: нощни студове и екстремни горещини през деня. Сортовете, отглеждани за южните райони или донесени от юг, не се коренят добре в северните райони. Ако след транспортиране и трансплантация се появят жълти листа, това означава, че културата не може да се адаптира по никакъв начин към новия климат.

Поради температурните промени листата става бледа, безжизнена. Но ако осигурите растението правилна грижа, с течение на времето тя ще се възстанови и ще започне да дава плодове.

Липса или излишък на хранителни вещества

Поради липса на хранителни вещества зеленчукът бързо отслабва и умира. Липсата на азот е особено негативна. Растението изразходва цялата си енергия, за да осигури транспортирането на вещества до младите развиващи се листа, а долните остават без хранене.

Важно! Плевелите не трябва да се допускат в оранжерията, в противен случай те допълнително ще намалят съдържанието на полезни компоненти в почвата.

Можете да определите кое вещество липсва по външния му вид:

 • дефицит на азот - храстът побелява, стъблата стават по-тънки;
 • калий - листата се извива като лодка, свива се и пожълтява;
 • фосфор - листата стават по отношение на стъблото под остър ъгъл и растат почти вертикално;
 • цинк - образуват се кафяви или сиви петна.

Изобилие от торове също е неприемливо. От излишък на калиево-калциев нитрат зеленчуците бързо умират дори на етапа на цъфтеж и залагане на плодове.

Близо прилягане

Важно е всеки екземпляр в оранжерията да осигури достатъчно пространство за правилен растеж и развитие. С удебелено засаждане долните части на растението получават по-малко слънчева светлина, така че те умират.

На всеки пакет семена производителят предоставя полезна информация за датите на засаждане и препоръчва схемата за поставяне, най-подходяща за определен сорт.

Болести и вредители

Най-често срещаната болест на патладжана е листната мозайка. Проявява се като жълти петна с неправилна форма върху зеленината, които в крайна сметка се сливат и засягат напълно плочата. Заболяването се разпространява бързо, така че когато бъдат открити първите признаци на него, е по-добре да изкопаете храста и да го изгорите.

Пожълтели листа са признак на гъбична инфекция:Какво да направите, ако листата пожълтяват в оранжерията с патладжани

 • късен блясък - появата на кафяви или кафяви петна с жълтеникава или зелена граница;
 • алтернария - малки точки покриват цялата листова плоча;
 • антракноза - големи овални петна.

Растението и вредителите не се пренебрегват. Патладжанът често инфектира белокрили, листни въшки, гъби гъби и паяк акари. Само фунгициди или домашно приготвени съединения ще помогнат да се отървете от тях.

Естествен процес

С остаряването и остаряването някои части от патладжана умират. Това е естествен процес, който позволява на растението да се отърве от ненужните листа, които пречат на нормалния растеж на младите. В този случай не трябва да се прави нищо.

Какво да правите и как да се лекувате

Увяхващо растение се нуждае от спешна помощ, в противен случай целият храст ще загине. Много е важно правилно да определите причината и да я отстраните своевременно.

Елиминиране на грешки в грижите

Ако растенията са твърде претъпкани в оранжерията, те се разреждат, така че между лехите да има достатъчно място за ярко осветление на всички засадени патладжани. При липса на естествена светлина се използват ултравиолетови лампи.

Една от грешките е липсата на влага или нейният излишък. Почвата не трябва да изсъхва напълно, но не трябва да се излива, за да не се натрупва вода в корените. Зеленчуците се нуждаят от редовно разхлабване, за да постъпят кислород към кореновата система.

В оранжерията се премахват всички плевели, а възрастните растения - доведени деца (премахват излишните издънки), което има благоприятен ефект върху плододаването.

Какво да направите, ако листата пожълтяват в оранжерията с патладжани

Оплождане

Ефективен начин за компенсиране на хранителните дефицити е добавянето на сложни минерални състави. Азотсъдържащите препарати могат да се приготвят у дома:

 • разредете 1 с.л. л. урея в 1 кофа топла вода;
 • разтворете 1 литър мюлеин в 10 литра вода;
 • 0,5 литра пилешки тор на 6 литра вода.

Разтворът се излива със скорост 0,5 литра под всеки храст. Патладжаните се напръскват със същото средство за активиране на плододаването. Не трябва да се увличате с този метод, можете да повторите процедурата само след 15 дни.

Референтен. За да премахнете липсата на калий, добавете билкова пепел. Асимилацията му директно зависи от температурата на въздуха. Ако термометърът се повиши над + 35 ° C, растението няма да абсорбира микроелемента. Затова е важно редовно да проветрявате оранжерията, да отваряте отворите и да мулчирате почвата.

Опитните градинари извършват листно хранене с млечен разтвор или инфузия на дрожди.

Лечение със средства

Ако патладжанът е заразен с гъбички или други заболявания, използвайте специални препарати. Те се продават като готов разтвор, напръскан върху всички части на храстите. Веднага щом растението набере сила, то ще продължи да се развива и образува млади листа.

Внимание! Завършете химическата обработка преди цъфтежа. Особено, когато плодът е узрял, е опасно да се използват инсектициди и фунгициди.

Химически методи

За да се елиминират редица заболявания (сиво гниене, бактериални зацапвания, късна болест, черен крак), се използват следните състави:

 • меден сулфат;
 • Бордо течност;
 • "Cuproxat".

Превантивните мерки за обработка на растението започват 24-27 дни след появата на първите разсад, а след това продължават още 21 дни след засаждането в оранжерията.

Vertimek, Inta-Vir, Decis Profi, Confidor Extra, Actellik и др. Се използват като защитни средства срещу вредители.Това са мощни съединения, така че обикновено са достатъчни 1-2 третирания с интервал от 2 седмици.

Народни средства

Те са много по-безопасни за растенията и хората, особено при многократна употреба. Следните инструменти са най-популярни сред летните жители:

 • срещу паяк акари и листни въшки - отвари от лайка, пелин, равнец за пръскане;
 • от бяла муха - опрашване с разтвор на пепел, инфузия на орехови листа;
 • от ларви от листни въшки - инфузия на части от глухарче, преминала през месомелачка.

Спазване на условията за отглеждане на патладжан ще намали използването на лечебни форми.

Мерки за превенция

Какво да направите, ако листата пожълтяват в оранжерията с патладжани

При подготовката за вегетационния сезон се препоръчва обработването на почвата в оранжерията, където растат патладжаните.

Ефективна превантивна мярка срещу пожълтяване на зеленината е киселината на почвата с фунгициди Ламадор или Максим. Тези продукти унищожават вирусите и бактериите, а също така повишават имунитета на зеленчуковите култури.

"Триходермин" се препоръчва да се въведе в ямките като противогъбично средство. Винаги е по-лесно да се предотвратят болести, отколкото впоследствие да се справят с проблеми и да спасят реколтата.

Превантивните мерки включват също:

 • селекция на ранни зреещи, най-устойчиви на болести сортове и хибриди с кратък вегетационен период;
 • предсеитбена обработка на семената (калибрирайте по размер, отделяйки едри и малки семена, дезинфекцирайте със слаб, светло розов разтвор на калиев перманганат или водороден пероксид);
 • третиране на оранжерията с акарициди или инсектициди за контрол на смучещите насекоми - вектори на болести;
 • редовно хранене на зеленчуци;
 • периодично разхлабване на почвата, за да се насити с кислород;
 • планиране на правилното съседство на засадените култури и спазване на правилата на сеитбообращението;
 • регулярна проверка на всички копия за навременно откриване на проблеми.

Патладжаните растат добре в райони, където преди това са засадени зеле и краставици, бобови и кореноплодни зеленчуци, лук и царевица, зеленина и тиквички. Според правилата на сеитбообращението, патладжаните, подобно на други нощници, могат да бъдат засадени в същия район с почивка от три години.

Важно! Вредители и болести, които причиняват пожълтяване на листата, се борят чрез засаждане на невен, вратига, петуния, лайка, невен. Те плашат от колорадския бръмбар, мравки, гъсеници, гризачи, а също така предотвратяват развитието на нематоди.

Гъбичките се развиват в оранжерии, ако температурата надвишава + 29 ° C. Фузариевите спори бързо проникват през корените във всички части на растението и той умира. Редовното проветряване, както и умереното поливане без застояла вода в леглата, ще ви помогнат да предотвратите проблема.

За да предотвратите появата на жълти листа, е достатъчно да спазвате правилата за грижа и засаждане. Навременното почистване на плевелите, редовното напояване с топла вода, адекватното осветление и навременното торене - всичко това ще предотврати възможни проблеми и ще получи богата и висококачествена реколта.

заключение

За да запазите патладжаните в оранжерия, е важно да разберете защо листата им пожълтяват: поради неподходяща почва, температурни промени, дисбаланс в хранителните вещества, неправилна грижа или вредители. Колкото по-рано установите причината и вземете мерки за отстраняването й, толкова повече са шансовете, че растението ще расте с нова сила и ще ви зарадва с богата реколта.

Добави коментар

градина

Цветя