Експертни съвети за грижа за оранжерийните патладжани

В студени райони с нестабилен климат патладжаните се засаждат в оранжерии. Структурите предпазват културите от дъжд и вятър, замръзване и роса. За да отглеждате зеленчуци в оранжерия, трябва да знаете няколко прости агротехнически правила.

Как правилно да отглеждате патладжани в него и как да получите богата реколта, ще разгледаме по-нататък.

Основни изисквания за отглеждане в оранжерия от поликарбонат

Оранжериите от поликарбонат са с по-малки размери от оранжериите, така че те са в търсенето сред градинарите с малки площи. Оранжерията надеждно защитава патладжаните от неблагоприятни климатични условия, лесно се сглобява и монтира... Куполообразни или дъгообразни модели са подходящи за засаждане на зеленчуци. Размерът на конструкцията трябва да е пропорционален на размера на градината.

Поликарбонатът е надежден, задържа топлината по-добре от стъклото или филма. Оранжерията от него тежи малко, може да бъде преместена на ново място по всяко време. Рамката на оранжерията трябва да бъде направена от поцинкована стомана. Рамката не трябва да се огъва от натискане на ръката, в противен случай такава оранжерия ще издържи не повече от година.

Експертни съвети за грижа за оранжерийните патладжани

Как да изберем оранжерия за засаждане

Оранжерията трябва да е твърда, с твърда рамка... Вратата и отворите играят важна роля - с тяхна помощ оранжерията се вентилира, което елиминира топлината и задуха, предотвратява развитието на болести и появата на вредители. Вратите и отворите трябва да се отварят лесно, като същевременно имат надежден механизъм за заключване. Преди да купят оранжерия, обмислят предварително къде ще се намира.

Важно! Висококачествените и трайни оранжерии и котлони са изработени от първокласен клетъчен поликарбонат. Такъв материал е скъп, но ще издържи около 20 години.

Подготовка на оранжерии преди засаждане на патладжани

Подготовка на оранжерия за засаждане на патладжани протича на няколко етапа.

Дезинфекция на оранжерия

Стени, отвори и други твърдите повърхности се измиват със слаб разтвор на калиев перманганат и топла вода... Невъзможно е да се почиства поликарбонат с разтвори за почистване - абразивни вещества ще унищожат структурата на материала, ще стане неизползваем. След мокро почистване вратите и прозорците се отварят за проветряване на оранжерията.

Следващият етап на дезинфекция е третирането с белина... За 10 литра вода ще са необходими 400 г вар. Съставките се смесват и се оставят за един ден. Нанесете продукта със спрей бутилка. Разтворът на основата на белина почиства дори силно заразените участъци.

Експертни съвети за грижа за оранжерийните патладжани

оран

Целият боклук се отстранява от оранжерията преди обработката на почвата. - останките от миналогодишните растения, маркучи и колове, зеленина и плевели. Градинарите премахват горния слой на земята 3-5 см, след което се дезинфекцират със сяра за проверка. Процедурата се извършва с ръкавици и респиратор. Те държат сградата в дим за 3-5 дни и проветряват оранжерията. Димът от серната шашка дезинфекцира най-недостъпните места и пукнатини.

Засаждане на разсад от патладжан в оранжерия от поликарбонат

Разсадът се засажда в началото на май... Моделът на засаждане зависи от размера на растението. За високите сортове - 70х80 или 90х90, за маломерните сортове - 60х60.Патладжаните се разбират в една и съща оранжерия с билки, лук и бобови растения. Не се препоръчва да се засажда с домати, картофи или чушки.

В леглата се правят канали и в тях се излива топла вода. Кълновете от разсада се отстраняват внимателно и се поставят в дупка, като се поръсва основата на стъблото с почва и смлени трохи. Препоръчва се да се сложи слой слама на земята - той задържа влагата.

Може да бъде полезно:

Хибриден патладжан "Clorinda"

Преглед на сорта патладжан Черният принц

Топлолюбив хибрид на патладжан "Valentina f1"

Грижи за първите издънки

Как да се грижим за първите издънки? В оранжерия правилата за отглеждане и грижи са различни от тези, използвани в откритото поле.... Особено внимание се обръща на поливането и храненето.

Експертни съвети за грижа за оранжерийните патладжани

Поливането

Температурата на водата за поливане на патладжани трябва да бъде най-малко + 20 ° С... Навлажнете леглата рано сутрин или вечер, за да не се изпари влагата. Интервалът между поливането е 5-7 дни.

Два пъти през периода на растеж, вместо вода, използвайте инфузия на базата на коприва или репей... Народно лекарство укрепва корените на растението и подобрява вкуса на плодовете. На храст се консумира не повече от 1 литър вода. В оранжерията има висока влажност, затова е важно да се следват тези препоръки, за да се избегне развитието на заболявания.

Осветление

Следователно патладжаните са чувствителни към липса на светлина се препоръчва да се организира допълнително осветление в оранжерията с флуоресцентни или живачни лампи... Растението трябва да получава поне 10 часа светлина и същото количество тъмнина на ден. Ако навън има бели нощи, тогава се създава изкуствено затъмнение.

Горна превръзка

В оранжерията патладжаните се оплождат с органични и минерални превръзки... Първата група включва пилешки изхвърляния, оборски тор, билкови отвари. Прилагат се в корена или се разреждат във вода преди поливане. От минералните компоненти се използват суперфосфат, калиева сол, амониев нитрат. През сезона патладжаните се хранят 2-3 пъти с интервал от 10 дни. Когато прилагате тор, следвайте препоръките и дозировката.

Важно! Защо патладжаните не растат в оранжерията? Причината може да се крие в неправилното хранене. Сухите и жълти листа показват прекомерно количество минерални добавки. В този случай леглата се поливат обилно и се поръсват със суха вар - процедурата ще помогне да се измият излишните компоненти от почвата.

Експертни съвети за грижа за оранжерийните патладжани

Защита срещу болести и вредители

В оранжерията болест и вредители се появяват поради прекомерна влажност и задушие... Патладжаните се разболяват от късна болест, брашнеста мана, вирус на тютюнева мозайка. Бялата муфа, жицата и листните въшки са изолирани от насекоми.

За да защитите реколтата, използвайте превантивни и терапевтични средства:

 • поливане с течност Бордо;
 • напръскване с разтвор на млечна суроватка;
 • редовна вентилация и спазване на правилата за сеитбообръщение;
 • лекарството "Hom";
 • разтвор на меден сулфат;
 • означава "Максим" и "Квадрис".

Грижи за отглеждани патладжани

Как да отглеждаме патладжани допълнително? Месец след засаждането количеството на влагата се намалява, две седмици преди прибирането на реколтата, поливането се спира. В същото време се появяват и допълнителни агротехнически процедури.

опрашване

В оранжерия с опрашване възникват проблеми - за разлика от откритата земя, има по-малко опрашващи насекоми. Градинари извършете процедурата ръчно... За целта използвайте обикновена четка за боядисване, с която прашец от мъжки цветя се прехвърля на женски.

Веднъж на ден градинарите разклащат храстите, така че цветният прашец да падне върху други растения. Опрашването се стимулира и с помощта на препарати Epin или Rostok.

Експертни съвети за грижа за оранжерийните патладжани

Оформяне, обвързване и прищипване

Оформете патладжана на две стъбла - малки издънки и листа се отстраняват с градински ножици. Основното стъбло е вързано с канап към пергола. Едно голямо цвете се оставя в съцветие. Ако това не бъде направено, тогава патладжаните ще престанат да растат и ще загубят вкуса си. Също така е необходима жартиера, за да не се счупят стъблата под тежестта на плода.

Важно! При високите растения прищипването се извършва в началото на интензивен растеж. По-ниско - две седмици по-късно.

Горна превръзка по време на опрашване и плододаване

Последното подхранване се извършва 3-3,5 седмици преди прибиране на реколтата.... Препоръчва се използването на листни торове - пръскане от бутилка за пръскане. Използвайте инфузия от коприва, разтвор на меден сулфат, отвара от лукова кора. Процедурата подхранва стъблата и листата, патладжаните се пълнят с цвят и стават лъскави.

Потенциални трудности, с които може да се сблъскате, когато отглеждате патладжан

Трудности могат да възникнат на етапа на отглеждане на разсад... Две седмици след засаждането се извършва подбор - разсадът се трансплантира в по-голям съд. Работете с храстите внимателно, за да не повредите все още слабите и крехки корени. Ако развалите кореновата система по време на процеса на бране, тогава патладжаните няма да вкоренят в новия контейнер и разсадът ще трябва да бъде засаден отново.

Експертни съвети за грижа за оранжерийните патладжани

Следователно оранжерията се характеризира с висока влажност важно е да спазвате температурния режим и реда на поливането... Твърде влажната почва води до развитие на заболявания. Летните жители редовно проветряват оранжерията с отвори и врати.

Събиране и съхранение

Патладжан берат се в средата на август, когато плодовете придобиват наситено лилав цвят и стават еластични... Не можете да преекспонирате културата в градината - тя ще стане горчива и опасна за здравето. Патладжаните се избърсват със суха кърпа и за дългосрочно съхранение поставя се на хладно и сухо място. Максималният период на съхранение е не повече от един месец.

Интересно. Патладжаните правят вкусни и здравословни зимни препарати - хайвер, салати, закуски, кисели и кисели ястия. Използвайте целия плод или го нарежете на клинове. За пикантност зеленчукът се осолява и пипер, добавете лука и чесъна, кориандъра, босилека, магданоза, лютата чушка в бурканите. Такива заготовки се съхраняват до една година.

Съвети от опитен агроном

Експертни съвети за грижа за оранжерийните патладжаниОпитни градинари и летни жители за отглеждане на вкусна и богата реколта препоръчайте да се придържате към правилата:

 1. Преди засаждането дезинфекцирайте семената с разтвор на калиев перманганат или течност от Бордо - семената се накисват в разтвора за 20 минути и се сушат.
 2. Когато прилагате органични и минерални торове, спазвайте дозировката. Ако лекарствата са токсични за хората, използвайте респиратор, ръкавици и очила.
 3. Редовно проверявайте растенията за болести и вредители. Ако бъдат открити, незабавно провеждайте медицински мерки.
 4. Използвайте само вода за стайна температура за напояване. Студът води до развитие на гъбички и инфекции.
 5. Спазвайте съвместимостта с други зеленчуци. Не засаждайте до доматите и чушките.

заключение

Грижата за патладжаните в оранжерия се състои от прости агрономически правила. Редовното поливане и подхранване, навременното формиране и обвързване на растенията помагат за отглеждането на добра реколта. По-добре е да не засаждате домати и патладжани в една и съща оранжерия, те имат общи заболявания и вредители.

Прибрана през август, когато стъблото става яркозелено и плодовете придобиват дълбок цвят. В приложението патладжаните са универсални - използват се за приготвяне на вкусни печени и задушени ястия, зимни приготовления.

Добави коментар

градина

Цветя