Какво да направите, ако цветята на патладжана в оранжерията падат и защо това се случва?

Патладжанът е зеленчукова култура, която изисква специални грижи. Тя е много придирчива и реагира бързо на промените в средата. В оранжерия е по-лесно да се създаде оптимален микроклимат за патладжаните, така че тук листата и яйчниците падат по-рядко. Ако това се случи, важно е да разберете причините, довели до това, и бързо да ги премахнете, за да не загубите реколтата. Помислете защо падат цветята и листата на патладжана в оранжерията и какво да направите за това.

Защо патладжаните проливат цветя и листа в оранжерия

Има много причини, които водят до падане на листата и цветята в патладжаните. Нека разгледаме подробно основните.

Какво да направите, ако цветята на патладжана в оранжерията падат и защо това се случва?

Липса на опрашване

Най-често цветята се хвърлят от зеленчуци, отглеждани в оранжерията поради липса на опрашване. Патладжанът е самоопрашващо се растение, но за преместването на цветен прашец от един храст към друг е необходим вятър, който не е в оранжерията. Неопрашените цветя не образуват яйчници, избледняват, изсъхват и окапват.

Друга причина, поради която опрашването не се извършва, е загубата на способността на прашеца да се оплоди. Това се случва поради неподходящата температура в оранжерията - прашецът става стерилен и не покълва. Оптималните стойности за добро опрашване са + 20… + 30 ° С.

Какво да направите, ако цветята на патладжана в оранжерията падат и защо това се случва?

Неподходящ микроклимат

За да получите отлична реколта от патладжани, е важно стриктно да следите микроклимата в оранжерията, защото всякакви промени в параметрите на околната среда веднага се отразяват на здравето на реколтата.

За да не паднат цветята и добивът да не намалее, в допълнение към температурата, се контролират следните параметри:

 1. Влажност на въздуха. Растенията имат много тежък прашец. Когато се влажи, цветята се отлепват, което силно влияе върху количеството на реколтата. Оптималното съдържание на влага е не повече от 65%.
 2. Чернови. Силното течение по време на проветряване е достатъчно стрес за растението, в резултат на което то губи съцветия си.
 3. Липса на осветление. Патладжанът е светлолюбива култура и се нуждае от пряка слънчева светлина, за да расте добре. Затова е препоръчително да отглеждате зеленчуци в стъклени оранжерии, които, за разлика от тези с филм и поликарбонат, не пречат на проникването на слънчева светлина.

За отглеждане в оранжерия са подходящи сортовете и хибридите на Robin Hood, Bullheart F1, Purple Miracle F1, които по-лесно понасят липсата на осветление.

Липса на хранителни вещества

Какво да направите, ако цветята на патладжана в оранжерията падат и защо това се случва?

Падналите цветя и листа сигнализират за недостиг или излишък от минерални елементи като бор, азот, фосфор или калий в почвата... Тези вещества се изискват от патладжана за растеж и плододаване.

С недостиг на бор стъблата и листата стават крехки, растежът на културите се забавя, а цветята, плодовете и листата се деформират.

Патладжанът се нуждае от азот, когато набира зелена маса: колкото по-големи са листата, толкова повече растението абсорбира слънчевата светлина. Въпреки това, с излишък на елемента, храстът активно расте, което особено неблагоприятно влияе върху формирането на цветя.

Внимание! Пренасищането на почвата с някой от минералните елементи води до увяхване и отпадане на листата и цветята.

Калият допринася за образуването на големи пъпки и плодове, а недостигът му причинява падането на съцветия и листа. Когато има достатъчно фосфор в земята, патладжаните получават максимална сила и растеж.

Неправилна грижа

Какво да направите, ако цветята на патладжана в оранжерията падат и защо това се случва?

Неправилната грижа също води до факта, че патладжанът пролива листа и цветя.

Основната грешка, която правят много градинари, е неправилното поливане. Тъй като корените на културата са много чувствителни към температурни промени, за напояване се използва само топла вода.

Втората грешка, поради която храстът губи листа и съцветия, е неправилното поливане... Не трябва да се допуска силно изсушаване или замръзване на почвата.

Нуждае се от строг контрол и киселинност. Културата предпочита неутрални почви. В кисела почва патладжанът лошо образува яйчници и част от листата и цветята ще отпаднат. Оптималната киселинност на почвата за растенията е 6–6,5 pH.

Прочетете също:

Съвети за грижа за патладжаните в оранжерията

Тайните на хранене на патладжан за богата реколта

Инструкции за отглеждане на патладжан от А до Я

Паяк акара

Какво да направите, ако цветята на патладжана в оранжерията падат и защо това се случва?
Паяк акара

Най-голямата заплаха за патладжаните през периода на цъфтеж е паяковата акара. Активността му отслабва културата и води до лошо образуване на яйчниците, което се отразява на качеството и количеството на реколтата.

Лесно е да се разбере, че на растението се е появил вредител: листата са покрити с мраморен модел и паяжина на гърба. Ако не предприемете незабавни действия, кърлежът ще унищожи всички насаждения.

Методи за лечение

Какво да направите, ако цветята на патладжана в оранжерията падат и защо това се случва?

Първото нещо, което трябва да се направи, ако листата и цветята започнат да падат от патладжана, е да се изключат всички нарушения на селскостопанските практики и да се изследват храстите, идентифицирайки възможни вредители. Ако бъдат открити следи от жизнената им активност, растенията се третират с инсектициди („Фуфанон“ или „Фитоверм“)като следвате внимателно инструкциите на опаковката.

Ако няма следи от вредители, храстите се напръскват с 0,05% разтвор на борна киселина... Това лечение ще стимулира образуването на яйчници и цветя.

Важно! Пръскането с борна киселина не може да се извърши, ако листата и цветята отпаднат веднага след храненето на патладжаните с бор.

Ако цветята са паднали поради липса на опрашване, то се извършва на ръка с помощта на четка или памучен тампон. Можете да привлечете опрашващи насекоми, като поставите контейнери със сладка вода в оранжерията.Какво да направите, ако цветята на патладжана в оранжерията падат и защо това се случва?

Ако не е възможно да се осигурят на растенията благоприятни условия за опрашване, се използват стимуланти на яйчниците („Бъд“, „Яйчник“, „Ивин“ и др.). За да се предотврати изсъхването и полепването на цветен прашец, дръжките редовно се разклащат.

Листата и цветята на патладжаните се изхвърлят поради липса на светлина и топлина, хранят 0,07% разтвор на калциев нитрат... Инструментът се прилага в корена.

Ако причината за изпускането на листата и липсата на яйчници се крие в излишния азот в почвата, добавете фосфор-калиев тор или пепел (1,5-2 с. Л. На 1 м²).

Отслабените растения, които са претърпели всякакъв вид стрес (чернови, липса на светлина, нападения от вредители) се третират с имуномодулатори, като напр. "Epin-Extra" или "Ecosil".

Мерки за превенция

Какво да направите, ако цветята на патладжана в оранжерията падат и защо това се случва?

 

За да не се налага да спасяваме патладжаните от смърт, не трябва да забравяме за превантивните мерки:

 • периодична подмяна на горния слой почва в оранжерията;
 • варуване, ако земята е кисела;
 • засаждане на храсти на разстояние най-малко 60 см, така че листата да не потъмняват взаимно;
 • контрол на температурата в оранжерията;
 • чиста, безпроблемна вентилация на оранжерията;
 • контрол на влажността на въздуха;
 • напояване на растенията през периода на цъфтеж, 2 пъти седмично, 12 литра на 1 м²;
 • редовно прищипване на храстите, така че плодовете да получават светлина.

По време на периода на цъфтеж, растенията се дават два пъти повече фосфор и калий, отколкото през периода на растеж. Два пъти, с почивка от 10 дни, листната превръзка се извършва от 0,05% разтвор на борна киселина и 0,01% - магнезиев сулфат.

Прочетете също:

Вкусен кисел патладжан без стерилизация

Мариновани патладжани, пълнени с моркови и чесън

заключение

В отглеждането на патладжан има много нюанси, но стриктното спазване на препоръчителните правила на селскостопанската технология е ключът към получаването на голяма и висококачествена реколта. Ако растението има цветя и листа, които падат, на първо място, те проверяват редовността на поливането, правилното прилагане на превръзки, микроклимата в оранжерията и наличието на вредители.

Ако коригирате грешките в грижата, културата ще се възстанови.

Добави коментар

градина

Цветя