Какво да направите, за да предотвратите изсъхването на листата на патладжана и защо изсъхват и се напукват

Процесът на отглеждане на патладжани е прост и не изисква специални мерки. Има обаче често срещан проблем - изсушаване на листата по храстите. Това се дължи главно на неправилна грижа и условия за пазене на патладжани.

Защо патладжаните изсъхват на открито, как да се справят с тяхното изсушаване и какви превантивни мерки съществуват, ще разкажем в тази статия.

Защо патладжаните изсъхват

Какво да направите, за да предотвратите изсъхването на листата на патладжана и защо изсъхват и се напукват

Една от причините е увреждането на корените по време на трансплантацията. В тази връзка патладжанът не се вкоренява добре на ново място и постепенно изсъхва.

Важно! Неправилното втвърдяване на разсад или пълното отсъствие на тази процедура води до хипотермия на кореновата система, в резултат на това хранителните вещества не се абсорбират и растението изсъхва.

Натрупването на соли в горната част на почвата също кара листата на патладжана да се извиват и изсъхват.

Друга причина е нарушаването на условията за поливане и температура. Често липсата на топлина или влага води до дехидратация, а излишъкът води до гниене на кореновата система.

Същата ситуация с осветлението: дълъг дневен час води до изсъхване на листата и поява на изгаряния. А при липса на светлина патладжаните не произвеждат необходимите минерали, в резултат на което листата се напукват.

Вредители и болести също могат да окажат пагубно въздействие върху растението, което води до увяхване на зелената маса.

Неправилна грижа за растенията

Патладжаните изискват хранителни вещества, за да растат бързо и да дават плод в изобилие. С недостиг на важни микроелементи те губят цвета си и започват бързо да изсъхват. Причината за пожълтяване лесно е да се разбере: ако няма инфекция и вредители по листата, значи проблемът е при неправилна грижа. Това важи особено за растенията, които растат в оранжерия или оранжерия.

Нарушаване на сеитбообръщението и основни правила за кацане води до слабо развитие на растенията.

Прекалено многото наторена почва може да причини вертицилиоза. Лезиите от това гъбично заболяване са подобни на изгаряния. Листните вени пожълтяват, къдрят и изсъхват. Тогава болестта се разпространява във вегетативните части на патладжана.

Недостатъчната влажност на почвата също причинява пожълтяване и изсушаване на листата от липса на вода.

Какво да направите, за да предотвратите изсъхването на листата на патладжана и защо изсъхват и се напукват

Болести и вредители

Патладжаните често страдат от паяк акари, които се появяват в резултат на треска и сухота. За да разберете, че растението страда от този конкретен паразит, внимателно проучете листата от гърба. В ранния стадий на инфекцията кърлежът не винаги се вижда, но при масова инфекция лесно се виждат черни точки и малка паяжина, разположена по-близо до стъблото.

Доста често пожълтяването и изсушаването на листата се получава от въздействието на листните въшки и белокрилите. Тези паразити се размножават бързо в изключително сух и горещ климат. Паяковата акара се събира под листата, а листните въшки могат да бъдат открити само с голямо натрупване на патладжани по време на периода на растеж.

При високи температури и висока влажност на почвата растенията развиват фузариум.

Също така растенията често се разболяват от късната болест. Заболяването започва с петна по листата и води до смъртта на растението.

Как да се справим със изсушаването на патладжана

Сушенето на листата в храсти за възрастни патладжани често трае до края на сезона. Няма да е възможно да се събере добра реколта от болни растения, затова е важно да се предотврати разпространението на болести и вредители.По-лесно е да коригирате проблема, като идентифицирате източника на проблема.

Правила за поливане и хранене

Поливането на растенията трябва да е достатъчно, но умерено. Твърде изобилната влага води до гниене на кореновата система и до развитие на късна болест. Растенията се поливат вечер, когато не са изложени на пряка слънчева светлина. Капчиците вода по листата и стъблата причиняват изгаряне при излагане на слънце.

При пресаждане на растения на ново място, първото горна превръзка проведено след като се е вкоренило. Последващото хранене се извършва след 10, след това след 20 и след 30 дни.

За хранителната смес се приготвя разтвор в 10 литра вода, в който се добавят 10 g калиев перманганат, 2 g меден сулфат, 3 g борна киселина и 2 g цинков сулфат.

важно! За да получите висококачествена култура, се препоръчва горната дресировка по време на цъфтежа и плододаването.

Какво да направите, за да предотвратите изсъхването на листата на патладжана и защо изсъхват и се напукват

Как да се справим с болести и вредители

За да се отървете от болестите и да предотвратите разпространението им, леглата се поливат с добавяне на фунгицидни препарати "Максим" или "Фундазол". Биологичните агенти "Fitosporin", "Trichoderma", "Previkur", "Gamair" и "Trichophyte" значително лекуват почвената микрофлора.

Когато листата се повредят от късен блясък, растенията се третират с "Циркон" или "Фитоспорин".

Инсектицидите "Актар" и "Фитоферм" помагат да се отървете от бялата муха. И в случай на увреждане на растението от листни въшки, патладжаните се обработват с "Keltan" или "Karbofos".

Какво да направите, за да предотвратите изсъхването на листата на патладжана и защо изсъхват и се напукват

От въздействието на паякообразни акари листата обикновено се напръскват с инфузия на чесън и лук с добавяне на малко количество сапун.

Мерки за превенция

Какво да направите, за да предотвратите изсъхването на листата на патладжана и защо изсъхват и се напукват

Най-доброто предотвратяване на изсъхването на растенията е спазването на правилата за сеитбообращение.

За да се предотвратят заболявания от патладжан с гъбички, лехите се почистват старателно от растителни остатъци. В оранжерии или котловини почвата за разсад се променя или дезинфекцира.

Мулчирането на леглата ще помогне за намаляване на развитието на патогенни гъбички. В този случай повърхността на земята няма да се прегрее и да изсъхне.

Като превантивна мярка за паякообразни акари всички плевели се отстраняват и растенията се дезинфекцират.

В оранжерийни условия не забравяйте за системната вентилация на помещението.

важно! Растенията не се засаждат в лехи, където се отглеждат домати или картофи.

заключение

Като се вземат превантивни мерки, е лесно да се избегне пожълтял и изсушаване на листата. Основното е да се спазват основните препоръки за поддържане на растенията. Навременното третиране с лекарства срещу болести и вредители ще помогне за предотвратяване на сухота и напукване на листата.

Добави коментар

градина

Цветя