Какво е сушилня за царевица, как работи и как да си я направите сами

Царевицата продължава да е търсена на световния пазар, въпреки спада на изкупните цени. Но има един важен нюанс - съдържанието на влага в добитото зърно е 35-40%. Дългосрочното съхранение изисква 15% или по-малко. Поради това се използват специални сушилни за намаляване на съдържанието на влага в суровините.

Какво е сушилня за царевица

Какво е сушилня за царевица, как работи и как да си я направите сами

Зърнените сушилни се появиха благодарение на появата на високоефективни комбайни. Беритбата на култури в големи обеми ни накара да се замислим за ускорен начин на извършване на подготвителните работи преди съхранението.

В миналото зърнените култури се сушеха на открито на слънце. Това е дългосрочен метод и не гарантира висококачествено изсушаване. Освен това за промишлени обеми бяха необходими големи площи. Затова бяха създадени сушилни за зърно.

Тези единици са разделени на мобилни и стационарни. Разликите се крият в техните дизайнерски характеристики.

Царевичните сушилни са от следните видове:

 1. Моята. Това е стационарен блок, монтиран върху здрава основа. Той има 2 вертикални вала със същия обем. Сушенето на царевицата се извършва с помощта на горещ въздух. С един проход зърното губи не повече от 6% влага, следователно са необходими няколко прохода за висококачествено сушене. В зависимост от размерите, те изсъхват от 8 до 16 тона в един цикъл.
 2. Drum. Те се считат за мобилни единици, тъй като са с компактни размери. Дизайнът има 3 основни елемента: барабан, зона за отопление, охлаждаща камера. Макар и малки, барабанните сушилни са доста ефективни. За смяна такива устройства са способни да обработват 10-600 тона царевица, в зависимост от модела.Какво е сушилня за царевица, как работи и как да си я направите сами
 3. Камара. Това са големи структури, които се използват в индустриален мащаб. Те имат 2 камери с перфорирано дъно. Зърното е покрито със слоеве: всеки следващ след изсушаване на предишния. Дизайнът има специални винтове, които са предназначени за смесване на слоеве. Камерните сушилни осигуряват необходимото съдържание на влага в царевицата за един път.
 4. Рециркулационна. Тези сушилни работят на принцип, подобен на моите сушилни. Зърното се разделя на 2 потока. След изсушаване в първата шахта малко количество царевица се пренасочва към втората. Там се смесва с мокри суровини. Благодарение на тази схема се получава частично изсушено зърно. След това се връща към първия вал. Цикълът се повтаря до пълното изсъхване.

Принцип на работа

Сушенето на зърното става благодарение на горещия въздух. Същността на работата е да се намали съдържанието на влага в царевицата до 15%. Без това зърното не може да се съхранява дълго време.

Балансът е важен. Увеличаването на температурата увеличава производителността на инсталацията, но ако температурата е твърде висока, зърното ще изгори. Затова в дизайна на сушилнята винаги е включена система за регулиране на температурата.

Как царевицата се суши в индустриален мащаб

Най-често в индустриален мащаб царевицата се суши върху кочана. За това се използва камерна сушилня за зърно. Процесът протича при температури от +35 до + 50 ° C.

За отстраняването на 1 кг влага са необходими около 8,5 MJ топлинна енергия. Ефективността на камерните сушилни е приблизително 35%, а на сушилните - 60%.

На първия етап те започват с предварително нагряване на суровината. За целта използвайте повишени температури, тъй като ембрионът се загрява по-бавно.Въз основа на научния опит нагряването при температура от + 50 ° C намалява времето за сушене на суровините със 7 часа и увеличава добива на влага с почти 11%. В резултат на това производителността на растението се увеличава с 22% в сравнение с конвенционалното сушене.

Най-напред царевицата се суши върху кочана, тъй като мокрите ядки са трудни за отделяне без повреди. Ушите се сушат до 18-20% съдържание на влага, след което зърното се смила. След това се изпраща за окончателно изсушаване.

Има диференцирано лечение. Тя ви позволява да увеличите производителността на единиците с 20-30%. Принципът е постепенно да увеличавате температурата.

Интересно е:

Какво е плуг за царевица и как да го направите сами

Как да почистите царевицата от зърна у дома: най-добрите хакове за бърза обработка на зеленчук

Как да разграничим фуражната царевица от хранителната царевица и употребата на двата вида

Спецификации и размери на сушилнята

През последните години най-често се използват сушилни за минно зърно. Техническите характеристики на агрегатите са представени в таблицата.

Характеристика Минимална ставка Максимална ставка
Отстраняване на влагата от царевицата от 25% до 15%, т / час 2,5 22
Капацитет, m³ 16 78
мощност, кВт 12 60
Разход на природен газ на тон, m³ 1,1 1,1
Височина, m 10,5 24,9
Дължина, m 5,35 6,5
Ширина, m 5 5,7

Как да си направите сушилня за царевица

Лесно е да направите сушилня за царевица със собствените си ръце. Производителността му не може да се сравни с фабричните колеги, но цената ще бъде минимална.

Какви материали могат да бъдат направени

За да направите сушилня, ще ви трябва следните материали и инструменти:

 • метална цев;
 • метална тръба с диаметър 200 мм;
 • турбовитлови;
 • термоустойчива тръба за турбовентилатор (обикновено това е гума, но има и метални);
 • газов котлон;
 • заваръчна машина;
 • пробивна машина;
 • Български.

Инструкция стъпка по стъпка

След като подготвят всички материали, те започват сглобяването:

 1. В тръба със сечение от 200 мм дупките се правят със свредло по цялата повърхност на разстояние 20 мм един от друг. Диаметър на отвора - 2-3 мм. Горната част се вари.
 2. В същата тръба и в цевта се изрязва по един отвор всеки с диаметър, който съвпада с тръбата за турбовентилатора.
 3. От противоположната страна в долната част е отрязана врата. Ще е необходимо за извличане на зърното.
 4. Голямата тръба се вкарва в цевта, така че дупките да се изравняват. След това те са заварени.
 5. Свържете турбовентилатора. За да направите това, те поставят тръба върху нея и я поставят в тръбата в цевта.

Това завършва производството. Царевицата се изсипва в бъчвата за употреба. След това горелката се запалва и пламъкът й се насочва към действащия турбовентилатор. Горещият въздух ще влезе във вътрешната тръба, а от там през дупките към изсушените суровини.

Как да изсушим зърното без сушилня

Малките обеми на зърното най-често се сушат на въздух. За да направите това, вземете някакъв вид листов материал и го поставете на разстояние от няколко сантиметра от земята. След това върху нея се разстила царевица. Слънцето ще доведе до изсъхване на ушите.

След седмица зърната се изваждат от кочаните и се изпращат за окончателно изсушаване. Суровините се прехвърлят под навеса и се изсипват върху тъканта. Мястото трябва да е добре проветриво. За да не започне да гние суровината, тя се разбърква ежедневно.

Много хора използват и електрически нагреватели. Зърното се излива в ниски контейнери със слой до 2 см и се поставя близо до нагревателя. За да се осигури циркулация на въздуха, допълнително се използва вентилатор.

Царевицата също се суши над печката. За целта се изсипва в мрежи. Топлият въздух постепенно ще премахва влагата от боба, докато готвите.

Съвременните сушилни за плодове също вършат добре работата. За това зърната, отделени от кочаните, се поставят върху решетките в един слой. Суши се при + 40 ° C. На всеки 1,5 часа зърната се смесват, а тавите се сменят.

Какво е сушилня за царевица, как работи и как да си я направите сами

Интересно е:

Какво е сеялка за царевица: принцип на работа, преглед на най-добрите модели

Какво е балсам за царевица, как работи и как да направите такова устройство със собствените си ръце

заключение

Царевицата се суши както у дома, така и на работното място. Това е прост процес. Фабричното оборудване е по-балансирано и ефективно, но и скъпо. Затова много фермери предпочитат да правят своя сушилня. Това ще изисква малко материал, половината от който може да се намери във всяко домакинство.

Добави коментар

градина

Цветя