Как да почистите царевицата от зърна у дома: най-добрите хакове за бърза обработка на зеленчук

Много хора обичат царевицата: деца и възрастни, привърженици на здравословния начин на живот, любители на висококалорични зърнени храни и смесени гарнитури, зърнени храни и пръчици, нестандартни PP-печени стоки, произведени от различни брашна. Здравите зърнени култури заслужено се съхраняват в килерите и хладилниците на повечето домакини.

Царевицата обикновено се купува консервирана или замразена от страх от трудоемко отделяне на ядките от сърцевината на кочана. Помислете колко лесно е да обелите царевичните зърна у дома.

Почистване на царевица в различни форми

Основният принцип на почистване на царевицата не зависи от това дали кочанът се използва суров за дългосрочно съхранение или предварително сварен за консумация в близко бъдеще.

И в двата случая се изисква отстраняване на зърната, които седят плътно върху кочана.

варено

Как да почистите царевицата от зърна у дома: най-добрите хакове за бърза обработка на зеленчук

Варена царевица - вкусно, удовлетворяващо и здравословно независимо ястие, което се отличава с мекотата на зърната и относителната лекота на отделянето им.

Въпреки това, именно в тази мекота се крие основната трудност на почистването: ако е твърде твърдо, зърната просто се счупват и вместо натрошено ястие, макар и да се получава вкусна, но кашиста маса.

За бързо и качествено почистване се препоръчва варена царевица:

 • предварително нарязани напречно на няколко малки парчета;
 • с тъпата страна на ножа отделете един ред зърна;
 • отделете следващите редове, като леко натискате върху пръстите им или с тъпата страна на нож.

суров

суров царевица много по-твърд от варен. Зърната й седят много плътно една до друга, затова се изискват много повече усилия, за да се разделят.

Принципът на ръчното почистване е в много отношения подобен на предишния: достатъчно е внимателно да премахнете един надлъжен ред, а всички останали ще бъдат премахнати много по-лесно.

Интересно е:

Как да замразите царевицата на кочана у дома

Сладка царевица: избор на най-добрия сорт и отглеждане правилно

Къде и как правилно да съхранявате варена царевица: различни начини

Методи за отделяне на зърна от кочан

Най-често срещаните методи за бързо почистване на царевицата включват използването на допълнителни ръчни или механични инструменти. Затова много от тях са фокусирани изключително върху работата със сурова, по-твърда царевица.

Някои методи се прилагат при варени зърнени култури; основното е да се намали силата на механичното въздействие.

Ръчно подслон за царевица

Популярен и евтин начин за бързо почистване на кочаните е използването на ръчен белач. Това устройство изглежда като поничка, покрай дупката на която има малки (до 8 мм височина) остри остриета.

Стъпка по стъпка за почистване на царевица с помощта на такъв белач:

Как да почистите царевицата от зърна у дома: най-добрите хакове за бърза обработка на зеленчук

 1. Предварително отрежете горната част и основата на кочана с 1-2 см, правейки го равномерно и стабилно.
 2. Поставете ухото във вертикално положение и поставете плуга върху горната част на рязане.
 3. Използвайки двете си ръце, спуснете устройството равномерно до самата основа, като натискате върху него със сила.
 4. Съберете зърната, отстранете пънчето и почистете плуга за следваща употреба.

Принципът на работа на полуавтоматичните и автоматичните стърнища е използването на специален диск за стърнища с малки кръгли зъби, които помагат за отделяне на зърното от кочана.

Дискът се върти или чрез бързо превъртане на специално копче (в полуавтоматични устройства), или с помощта на електродвигател.

Важно! Полуавтоматичните и автоматичните машини за пилинг е препоръчително да се купуват, ако се налага да обработвате големи обеми царевица - от няколко кофи.

С помощта на тренировка

Такъв необичаен метод за почистване на зърнени култури изисква не само свредло и самонарезни винтове, но и сила, изобретателност и сръчност.

Те почистват царевицата със свредло така:

 1. Избрано е парче пластмасова тръба с дължина 30–40 см с диаметър 3–5 пъти по-голям от диаметъра на стандартните уши.
 2. На разстояние 5–7 см от горния ръб на тръбата се маркират 7–8 еднакви разстояния, в които се завинтват винтове със свредло. В този случай дължината на всеки самонарезен винт трябва да бъде приблизително 1/3 от диагонала на тръбата, тоест празният кочан трябва лесно, но не твърде свободно да преминава в отвора, образуван от краищата на винтовете вътре в тръбата.
 3. Приготвената тръба се поставя с долния й край в контейнер за събиране на зърна (например кофа или висок леген), ако е възможно, фиксирана вертикално или внимателно държана по време на употреба.
 4. Избран е най-дългият самонарезен винт, който ще държи кочана. Капачката му е отрязана, а краят е поставен в патронника на електрическа бормашина или отвертка.
 5. Следващото ухо от царевица се завинтва върху самонарезен винт, поставен в патрон. Поставят го с долния край на самонарезни винтове, завинтени в тръбата, включват тренировката и спускат въртящото се ухо надолу. Краищата на самонарезните винтове бързо и ефективно почистват зърнените култури.

Почистване на ръцете

Избирането на ръка е най-лесният начин за почистване на кочаните, изискващ постоянство и здрави ръце. Суровата царевица се обелва по-лесно в малки, кръгли редове. Неподходящата горна част на ухото се нарязва предварително с остър нож.

Всеки следващ ред се отстранява чрез силно натискане върху него със страничните повърхности на палците на двете ръце. Ако зърната седят прекалено плътно и не се поддават на ръчно отстраняване, те се отстраняват с нож.

Някои майстори съветват да почистват добре изсушените уши, като ги търкат силно, което води до взаимно летене на зърната.

С нож

Друг популярен метод за почистване, който изисква малко повече умения и грижи, е използването на нож... Тя трябва да бъде достатъчно широка за удобен захват на ръката, силна и практически непреклонна.Как да почистите царевицата от зърна у дома: най-добрите хакове за бърза обработка на зеленчук

Най-често те просто отрязват семената с нож възможно най-близо до пънчето, което нарушава тяхната цялост. Това обаче е напълно приемливо, ако смятате да ги смилате в брашно или да ги използвате за готвене на зърнени храни.

За да се получат равномерни и максимално неповредени зърна, е необходимо да се отстрани първият надлъжен ред с тъпата или острата страна на ножа (в зависимост от твърдостта на семената и плътността на тяхното прилепване един към друг).

Всеки следващ ред леко се прецежда в подходящ съд, като се използва тъпата страна на ножа като лост.

Life хакове за бързо събиране на зърно

Предварителното кръстосване на кочана ще помогне за ускоряване на почистването на царевицата.

В такъв случай:

Как да почистите царевицата от зърна у дома: най-добрите хакове за бърза обработка на зеленчук

 • не се преработва цялото зърно, а неговите малки части;
 • направените разфасовки нарушават високата плътност на сцеплението на зърната помежду си, което значително опростява тяхното извличане;
 • можете да почистите късо парче пън от двете страни.

В същото време има голяма вероятност да повредите зърната на местата на разфасовки, така че ще трябва внимателно да ги разделите на тези, подходящи за дългосрочно съхранение, и тези, които се използват най-добре в близко бъдеще.

За да почистите суровата царевица отнема по-малко време и не изисква много усилия, препоръчва се предварително да се потопи подготвеното ухо във вряща вода за 2-3 минути. Това ще омекоти зърното и ще улесни отстраняването му.

Как да почистите царевицата от зърна у дома: най-добрите хакове за бърза обработка на зеленчук

Позволено е кочаните да се слагат във вряща вода и да се оставят за 30-40 минути или докато водата леко се охлади. В този случай дори ръчното люлеене ще бъде няколко пъти по-бързо и лесно, а с нож ще бъде достатъчно само леко да натиснете върху редовете зърна.

Потапянето във вряща вода или накисването на царевица в нея е допустимо само ако възстановените зърна ще бъдат използвани главно за консервация или прибиране на реколтата.Ако смятате да ги съхранявате в обичайната им форма, по-добре е да направите методите за химическо чистене или да изсушите извлечените семена с високо качество.

заключение

Почистването на царевичните ядки е лесна задача, ако се подготвите правилно за нея. Така 1-2 уши ще се окажат почистени на ръка, с нож или с обикновен плуг. За няколко десетки зърнени култури е по-добре да използвате сондаж или автоматични машини за оран, а за сериозни детайли подгответе предварително големи контейнери с вряла вода и извикайте домакинствата за помощ.

Различните методи за почистване ви позволяват да получите точно необходимия ви продукт: сух и цял - за дълго съхранение, леко повреден и нарязан - за смилане в брашно или приготвяне на зърнени храни и люспи, обелени и загряти - за консервиране в домашни условия.

Добави коментар

градина

Цветя