Екзотична диня "Cantaloupe": преглед на сорт с невероятен вкус и аромат

Пъпешът е вкусен и здравословен продукт, който се смята за символ на лятото и релакса. Той е популярен във всички страни по света, харесва се от възрастни и деца. Много градинари мечтаят да отглеждат представител на пъпешите на своя сайт.

най-много сортове капризни са в напускане и не понасят студени щракания. За начинаещите няма да е лесно да се справят с отглеждането си в условията на нашата страна. Пъпешът Канталупа е изключение. Този сорт е подходящ за отглеждане не само в южните, но и в централните райони.

Описание на сорта пъпеш

Канталупа е пъпеш сорт, който е на повече от 2 хиляди години. За първи път плодовете му са намерени в Индия и Гвинея. Сега този представител на пъпешите се отглежда по целия свят. В индустриален мащаб се отглежда в Тайланд.

Канталупа се нарича още тайландски, масло и американски пъпеш. Този сорт е известен със своята непретенциозност и отличен вкус.

Интересно е! Културата е пренесена в Европа от Азия по време на кръстоносните походи. Този пъпеш се превърна в любимия десерт на папата. Той нареди да го отглеждат в именията си в Канталупия. Благодарение на това Канталупа получи своето име.

Отличителни характеристики на Канталупа

Канталупа прилича повече на тиква, отколкото на пъпеш. Плодовете му имат гъста зелена или жълта кора, която е покрита с кафяв, груб, мрежест модел. Пъпешната каша е сочна и ароматна, има богат сладък вкус и мускусен мирис.

Снимката показва плодовете на сорта.

Екзотична канталупа Cantaloupe: преглед на сорт с удивителен вкус и аромат

Канталупа се различава от другите сортове пъпеш по малкия си размер. Теглото на един плод не надвишава 1500 g.

Интересно е! Плодните плодове се наричат ​​тикви.

Сортът се отличава със своята непретенциозна грижа. Той има средна устойчивост на студени щрихи, поради което е подходящ за отглеждане в централните и южните райони на страната ни.

Друго положително качество на тайландския пъпеш е имунитетът срещу заболявания от пъпеши. Той няма толкова висока устойчивост на инфекции като по-съвременните хибриди, но болестите рядко го засягат.

Ползи за пъпеш за здравето

Пъпешът Cantaloupe е ценен не само заради богатия си аромат и освежаващ вкус, но и заради полезните си свойства.

Отнася се до диетични продукти: на 100 g има само 34 kcal, 0,84 g протеини, 0,19 g мазнини и 7,25 g въглехидрати.

Пъпешът съдържа огромно количество микроелементи. Плодовете му имат редица полезни свойства:

 • холинът стимулира мозъчната дейност и подобрява паметта;
 • бета-каротинът премахва токсините, токсините, свободните радикали и вредния холестерол от организма, подобрява зрението и стимулира черния дроб, има положителен ефект върху работата на сърдечно-съдовата система;
 • Зеаксантин подобрява зрението;
 • калий подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система, нормализира кръвното налягане, има благоприятен ефект върху състоянието на кожата и косата;
 • инозинът стимулира растежа на косата, почиства организма от вредния холестерол;
 • фолиевата киселина има положителен ефект върху общото състояние на организма, тя е жизненоважна за бременните жени.

Основни характеристики

Канталупа е стар и доказан сорт, който все още не е загубил своята популярност. Именно с него начинаещите градинари трябва да започнат своето запознаване с пъпешите.

Описание на Канталупа:

параметър индекс
Наземна част на растението Стъблата са мощни, пълзящи.Кореновата система отива дълбоко под земята и расте близо до повърхността. Листата са едри, тъмнозелени, напомнят на тиква. Броят на женските и мъжките цветя на храстите е приблизително равен.
плодове Малки по размер. Теглото на една тиква варира в диапазона от 1-1,5 кг, диаметърът е 23-25 ​​см. Цветът на кожата е зеленикав или жълт. Има екземпляри с жълти и зелени ивици. Кората е покрита с кафява или бяла мрежа. Формата е кръгло сплескана, овални плодове са редки. Пулпът е нежен и сочен, ярко жълт, светло зелен или бял. Вкусът е сладък с мускусен аромат. Семената са изобилни и подходящи за отглеждане.
Условия за узряване В средата на сезона. Има ранни хибриди, отглеждани на базата на този сорт. Напълно узрелите плодове се берат в края на август.
Индикатори за доходност От 1 храст се събират до 8 тикви. В този случай плодовете ще бъдат малки. Земеделските правила позволяват да се оставят по 2-4 плода на всяко растение
транспортабилност Средно аритметично. Твърдата кора позволява пъпешът да се транспортира на дълги разстояния, но той се съхранява за не повече от 3 седмици, дори на хладно място
Условия за отглеждане В южните райони се отглежда в открито поле. В централните - в оранжерии или под филмови навеси.
имунитет Средна устойчивост към заболявания на пъпешите.

Интересно е! Животновъдите в САЩ отглеждат много хибриди, базирани на Канталупа. Cantaloupe yellow f1 е най-популярният от тях.

Как да изберем плодове при покупка

Канталупа е един от най-вкусните сортове пъпеш. Неузрели плодове имат воднист вкус и ненаситен аромат.

Когато купувате този пъпеш на пазари и магазини, трябва да спазвате три правила, които ще ви помогнат да проверите качеството на стоките:

 1. Кръст. Не трябва да има тъмни петна, вдлъбнатини или други щети. Основният нюанс в узрелите плодове е почти бял, жълт или райе. Тиквите са плътни и твърди на пипане.
 2. Стъбълце. Не трябва да е на узрели плодове, тъй като в този случай лесно се отделя.
 3. Арома. Ухаещ на узряла Канталупа, клиентът ще усети сладък мускусен аромат. Миризмата е най-силно изразена на стъблото. Ако няма аромат, но има мухлясала миризма, такива пъпеши не си струва да се купуват.

Как сами да отглеждате този сорт

Екзотична диня Cantaloupe: преглед на сорт с удивителен вкус и аромат

Пъпешът е термофилна култура. За нея е избрана най-осветената част от градината. По-добре е лехите да са разположени на хълм, така че водата да не се натрупва в корените на растенията.

Важно е да изберете правилните предшественици на пъпеш. Лехите, на които са отглеждани други пъпеши и кратуни (тикви, краставици, дини, тиквички) през последните 2 години няма да работят. Най-хубавото е, че Канталупа се чувства в градинска зона, където преди са растат бобови култури, кореноплодни растения, листенца и зърнени култури, зеле и всякаква зеленина.

Леко кисела, рохкава и плодородна почва е подходяща за пъпеши. Те започват да го готвят на есен.

Лехите са изкопани и почистени от растителни остатъци. 8 kg хумус се прилагат на 1 m². За да се намали киселинността, почвата се смесва с пепел. Пясъкът се използва за изсветляване на състава на почвата.

През пролетта почвата се изкопава отново и се почиства от плевели. 30 g суперфосфат, 15 g амониев нитрат и калиев сулфат се добавят на 1 m². След това се дезинфекцират чрез изливане на разтвор на меден сулфат.

Дупките с ширина 25-30 см се изкопават на редове. Важно е да се поддържа разстояние най-малко 1 m между каналите.

приземяване

Пъпешът се отглежда по разсад и без разсад. Първият вариант се счита за оптимален, тъй като гарантира пълно узряване на плодовете преди първата слана.

Който и вариант за отглеждане на пъпеш да се използва, процесът на третиране на семената ще бъде същият. Препаратът ще ускори покълването на посадъчния материал и ще увеличи устойчивостта на растенията към неблагоприятни фактори на околната среда:

 1. Избор на посадъчен материал. За засаждане изберете гъсти семена с равномерен цвят.
 2. Превръзка на семена.За да направите това, те се потапят от светло розов разтвор на калиев перманганат за 30 минути или във водороден пероксид за 15 минути. След това посадъчният материал се измива под течаща вода.
 3. Стимулация на растежа. За да се ускори покълването на семена, те се накисват за един ден в специален разтвор ("Epin") или домашни средства (сок от алое). Контейнерът със семена се поставя на радиатор или на топло място, така че течността да не стане студена.

Съвети! За отглеждане е по-добре да използвате семена не от миналогодишната реколта, а от плодове, събрани преди 2-3 години. Свежият посадъчен материал ще произведе растения с много мъжки цветя и малко яйчници.

Разсад метод

Торфените саксии се използват за отглеждане на пъпеши. Използват се само веднъж, така че не се нуждаят от дезинфекция.

Разсадът започва да расте в средата на април. Растенията ще са готови за засаждане след 4-5 седмици.

Когато подготвяте почвата за разсад, торфът и хумусът се смесват в равни пропорции. Към състава добавете половин порция пясък и чаша пепел.

Основни правила за отглеждане:

 1. Семената се засаждат в топла почва. За целта се държи на стайна температура в продължение на 2 дни.Екзотична диня Cantaloupe: преглед на сорт с удивителен вкус и аромат
 2. Земята е разпръсната в предварително подготвени саксии. Преди засаждането на семена се полива с топла вода.
 3. Във всеки съд се засяват 2 семена. Погребват се 2-3 см, поръсват се с пръст, покриват се с фолио и се отстраняват на топло място преди покълването.
 4. След появата на първите издънки филмът се отстранява, разсадът се пренарежда на перваза на прозореца. Полива се, докато почвата изсъхне с вода при стайна температура.
 5. За целия период на отглеждане на разсад се прилага 1 горна превръзка. Използват се пилешки изхвърляния, разредени с вода в съотношение 1:10. За 5 литра от този състав се препоръчва да добавите 2 супени лъжици. л. пепел и 1 супена лъжица. л. суперфосфат.
 6. Седмица преди засаждането на тиквата на постоянно място се препоръчва да започнете втвърдяване. За това растенията се изнасят на улицата през топлото време на деня.
 7. Преди засаждането във всяка дупка се налива 1 литър вода. Те също добавят 1 супена лъжица. л. пепел и 25 г суперфосфат.
 8. Растенията се засаждат едно по едно във всяка ямка. Ако и двете семена покълнаха в саксията, тогава прищипете слабото стъбло. При засаждането кореновата яка не се заравя, а се оставя да се издигне леко над земята.

След засаждането на разсад в открита земя, за първи път през нощта, той е покрит с филм, за да го предпази от замръзване. В централните райони се препоръчва отглеждането на пъпеша в оранжерия.

Семенен метод

Методът на семената е подходящ само за южните райони. В този случай реколтата ще се появи много по-късно.

Семената се засяват в открита земя през втората половина на май. До този момент температурата на почвата не трябва да бъде по-ниска от +18 ° C (измерена на дълбочина 15 cm).

На дъното на подготвената дупка се изсипва слой хумус или изгнил тор. Същият слой почва се изсипва отгоре. Слоевете се смесват. Останалото пространство е запълнено с обикновена градинска почва.

Във всеки кладенец се засяват по 2 семена, колкото се може по-далече един от друг. Погребват се 5-6 см и се поливат с топла вода.

Културите се покриват с фолио до покълване. Филмът се отстранява всеки ден за проветряване. Когато на растенията се появят първите истински листа, оранжерията се демонтира или оставя преди цъфтежа.

Когато растенията пораснат, щипкайте по-слабото стъбло. Някои градинари предпочитат да оставят 2 растения в 1 дупка наведнъж.

Функции за отглеждане

Канталупа се приема само ако дава голям брой издънки. За получаване на големи и вкусни плодове на едно растение се препоръчва да се оставят 2-3 странични стъбла.

Поливането трябва да е често и обилно. Използвайте вода със стайна температура. Изсипва се не директно под корена, а в подготвената вдлъбнатина близо до дупката. Някои градинари предпочитат да изливат течност в каналите, изкопани между редовете.

След всяко поливане почвата се разхлабва. В процеса на това лехите се почистват от плевели.

Съвети! Опитните градинари препоръчват мулчиране на пъпеши с пъни с дървени стърготини, торф или слама.Такъв слой не само ще предпази корените от замръзване и вредители, но и ще забави растежа на плевелите.

През целия период на отглеждане пъпешът се храни два пъти. Азотните торове се използват преди цъфтежа. При формиране на цветя, калий и фосфор се добавят веднъж.

Възможни трудности

Екзотична канталупа Cantaloupe: преглед на сорт с удивителен вкус и аромат

Когато отглеждате пъпеши, начинаещите градинари често се сблъскват с редица трудности. Списъкът съдържа най-популярните:

 1. Листата изсъхват при горещо време. Това означава, че броят на поливането трябва да се увеличи, а сутрин храстите трябва да се напръскат с топла вода.
 2. Малко яйчниците се образуват. Изкуственото опрашване ще помогне. За това мъжките цветя се прилагат със тичинки към женските.
 3. Плодовете са малки и грозни. Намалява броя на яйчниците. 2-4 плода се оставят на едно растение.

Болести и вредители

Канталупа е имунизиран срещу заболявания от пъпеши и кратуни. Според градинарите инфекциите рядко го засягат, но това се случва.

Най-често пъпешът страда от кореново гниене и брашнеста мана. За да избегнете замърсяване на растенията, важно е да дезинфекцирате всички инструменти за градинарство, да спазвате правилата за поливане и сеитбообращение и да не засаждате други пъпеши и кратуни до тиквата.

Като по-сериозна профилактика растенията се напръскват с течност Бордо или светло розов разтвор на калиев перманганат. Тези средства ще помогнат и в самото начало на развитието на болестите. Храстите, които са напълно повредени от инфекция, се отстраняват и изгарят.

За да предпазите пъпеша от вредители, поръсете листата му с тютюн. Полезно е да напръскате наземната част на растението със сапунена вода (1 бар сапун на кофа вода).

Беритба и прилагане на културата

Екзотична канталупа Cantaloupe: преглед на сорт с удивителен вкус и аромат

Дините се берат в края на август и началото на септември. Берат се само напълно узрели плодове, тъй като те не узряват у дома.

Зрелостта на Канталупа се определя от следните критерии:

 • стръкът се отделя лесно от плода;
 • от тикви се излъчва силен мускусен аромат;
 • ако почукате на зряла пъпеш, ще чуете тъп звук.

Най-често се консумира Канталупа прясно... Прави вкусни захаросани плодове, сушени чипс, кипене.

Предимства и недостатъци на сорта

Предимства на Канталупа:

 • богат аромат и приятен вкус на плодовете;
 • порциониране на тикви;
 • имунитет към заболявания на пъпеши;
 • непретенциозна грижа;
 • не са склонни към напукване;
 • възможността за използване на семена за засаждане.

Недостатъкът е краткосрочното запазване на пъпеша. Съхранява се за не повече от 3 седмици.

заключение

Пъпешът Cantaloupe е един от най-непретенциозните сортове за отглеждане. Тя не се страхува от висока влажност, има имунитет към различни инфекции и е устойчива на настинки.

Ниската поддръжка не е единственото предимство на Cantaloupe. Този сорт е известен със своите малки, но вкусни плодове с богат аромат. Именно от Канталупе градинарите трябва да започнат своето запознаване с пъпешите.

 

Добави коментар

градина

Цветя