Какво е плуг за царевица и как да го направите сами

Царевичните кочани не могат да се съхраняват дълго. След прибирането на реколтата е важно да ги обработите възможно най-бързо. Обелването на големи количества царевица на ръка е уморителна и повтаряща се задача. За да ускорите процеса и да спестите енергия, се използват специални устройства. Кукурузен плуг се купува или прави на ръка.

Какво е плуг за царевица и какви са те

Необелената царевица не се съхранява дълго време. В тази форма до пролетта цялата реколта ще се превърне в място за размножаване на насекоми и гъбички, което напълно ще развали зърното.

Неочистените уши заемат много повече място, което често играе важна роля в малките ферми. Следователно, машина за обстрел (топпер) се счита за незаменимо устройство.

Има 2 основни типа такива устройства:

 1. Индустриален.
 2. Amateur.

Първите са способни да обработват до 500 кг уши за 1 час. Това са големи инсталации, които изискват 2 души за обслужване. Бункерът има големи обеми.

Какво е плуг за царевица и как да го направите сами

Аматьорските звена включват единици с ниска мощност. Максималната производителност на такива устройства е 100 кг на час.

Какво е плуг за царевица и как да го направите сами

Плуг за царевица е:

 • автоматично - захранва се от електрически мотор;
 • ръчно - функционира благодарение на човешката сила.

елементи

Дизайнът включва няколко основни елемента:

 1. Drum. Съдът, в който зърната се отделят от стеблата. В барабана има дупки за зареждане на суровини, премахване на пънове и пресяване на почистено зърно.
 2. Пилинг елемент. Той е фиксиран върху вала на барабана. Той произвежда почистване на зърно от мъничета.
 3. Защитен капак. Необходимо за защита на въртящи се части на устройството.
 4. Контейнер за зърно. Рафинирано зърно влиза в него.
 5. Задвижващо устройство. Структурна единица, която прехвърля въртене от двигателя към стърнището.

Принцип на работа

Какво е плуг за царевица и как да го направите сами

Повечето белачки за царевица имат диск, оборудван с неостри зъби. Височината им варира от 5 до 10 мм. Дискът също има голям брой дупки с кръгло зърно.

Важно е да се осигури затваряне на затвора. В този случай зърната няма да летят отстрани. Съществуват и дизайни, в които има табла с кочан, фиксирана към тялото. Това спестява много време: докато първата партида се обработва вътре в устройството, втората чака в тавата.

Първо, реколтата се поставя в барабан. След включване моторът започва да върти диска със скорост 450 об / мин. Генерира се центробежна сила и царевицата се притиска към стените. Зъбите го хващат. Зърното започва да се отделя от кочаните, след което се разлива през дупките в диска и в пропастта между диска и цилиндъра. Така стига до дъното на устройството.

След приемника царевицата се изсипва през улея върху земята или в подготвен съд. Белените уши се притискат нагоре, необелени, поради разликата в теглото. Когато зърната вече не се разливат по улея, отпадъците се отстраняват и се зарежда нова партида.

При малките устройства принципът на работа е един и същ, но те имат разлики в дизайна. Към въртящия се диск е фиксирана тръба със зъби. В него се поставя ухо, държи го в ръка и след почистване се изважда самостоятелно.

При големите устройства почистващият елемент е поставен хоризонтално, докато при малки устройства е разположен вертикално.

Интересно е:

Как да разграничим фуражната царевица от хранителната царевица и употребата на двата вида

Какво е сеялка за царевица: как работи, преглед на най-добрите модели и как да я създадете сами

Какви са ползите от царевично нишесте и как се различава от картофите

Как да го направите сами

Домашно приготвено устройство за царевица за царевица е гордост на земеделския производител. Такова устройство не само изпълнява пряката си цел, но и говори за изобретателността и икономичността на собственика си.

Самостоятелното производство ви позволява да получите единица, която напълно ще отговаря на изискванията, предложени от фермера.

За да направите култиватор със собствените си ръце, ще ви трябва следните инструменти:

 • кръстосана отвертка;
 • рулетка;
 • комплект гаечни ключове;
 • квадрат;
 • дърводелски молив;
 • свредло със свредла;
 • заваръчна машина.

Какви материали могат да се използват

Контейнерът, където се извършва разделянето на зърната, се счита за основен структурен елемент. За производството му се използват бъчви, тръби с голям диаметър, барабани от стари перални машини с най-високо зареждане, различни метални цилиндри, газови бутилки и др. Основното е дебелината на метала да е от 0,5 мм.

Важно! Използвайте максимално внимание при използване на газов цилиндър. Предварително се почиства от остатъци от гориво, тъй като по време на рязане може да предизвика експлозия.

Други материали, които се използват при производството на струг:

 • въртящ се вал;
 • двигател на пералня;
 • трансмисия колан;
 • дебел метален лист, от който е направен пилинг диск;
 • стоманени ъгли или профилна тръба;
 • колела;
 • монтажни болтове;

Може да са необходими и други материали. Всичко зависи от избрания дизайн.

Как да направя

Най-лесният начин да направите плуг за царевица е от стара пералня. Най-подходящите устройства са тези, които имат вертикално натоварване на пране, например машината Aurica.

Какво е плуг за царевица и как да го направите сами

Стъпка по стъпка алгоритъм за производство на стърнищен плуг

 1. Приготвя се кръгъл резервоар. Изваждат го от пералнята, изваждат лопатките за завихряне на водата и отрязват долната тръба. След това дъното се отрязва. Ако няма резервоар, използвайте обикновен газов цилиндър. Горната и долната част са отрязани от него, така че да се получи цилиндър.
 2. Диск е изработен от стомана с дебелина 3-4 мм. С молив или маркер той се разделя на няколко сектора, в които се правят продълговати дупки с ширина 1-2 см. Чрез тях обелените зърна ще падат надолу.
 3. Размерите на диска са избрани така, че да е с 2 см по-малък от диаметъра на резервоара. Това разстояние служи на същата цел като дупките в диска.
 4. С помощта на болтове или заваряване зъбите с дължина 8 мм се фиксират върху диска. Краищата трябва да са тъпи, така че зърното да не се счупи върху тях.
 5. Подготвеният диск е фиксиран върху вала в центъра на корпуса.
 6. Цялото устройство е инсталирано на крака. Понякога колелата са допълнително прикрепени към тях.
 7. Дискът за почистване на кочаните се завърта от електродвигател. Неговата мощност е желателно да изберете 1,5 kW. Скорост на въртене на двигателя - 500-600 об / мин.
 8. В резервоара се правят 2 дупки. Първият е за зареждане на кочаните, а вторият е за събиране на чисто зърно.
 9. Препоръчително е да осигурите капак в бункера. Ще ви помогне да спестите много време с големи обеми работа. След обработка на една партида клапата се отваря и процесът продължава незабавно.
 10. След това се провежда пробен старт на инсталацията.

Съвети и трикове за направата

Какво е плуг за царевица и как да го направите сами

Основните препоръки, които се спазват при производството на струг:

 1. Препоръчително е да подготвите чертеж преди да започнете работа и внимателно да обмислите как ще бъдат фиксирани всички детайли. Това ви позволява да вземете всички необходими материали и инструменти.
 2. Дупките в резервоара за захранване на кочаните и получаване на зърно се правят с врати, така че нищо да не се разпръсва.
 3. Ще бъде по-удобно да работите, ако предоставите тавичка за необелена царевица.
 4. Ако двигателят е с мощен двигател, е необходим авариен прекъсване на захранването.
 5. Дупката за изхвърляне на рециклирани материали е направена така, че върху нея да може да се сложи торба. Това устройство ще ускори работата няколко пъти.
 6. За да се улесни транспортирането на устройството, към него са прикрепени малки колела.

заключение

Плужът на царевицата е много полезно устройство в домакинството. Изработката на домашна инсталация не изисква много време и пари. Извършва се за един ден. Основното е да обмислите дизайна предварително, да вземете чертежите и да подготвите всички необходими материали.

Добави коментар

градина

Цветя