Какво е сеялка за царевица: как работи, преглед на най-добрите модели и как да я създадете сами

Царевицата изисква равномерно поставяне на семена в един ред, така че всяко растение получава еднакви условия за покълване. За по-ефективна сеитба се използват сеялки. На пазара има много модели оборудване с различни опции за допълнително оборудване. Това ви позволява да персонализирате машината за нуждите на всяка ферма. Помислете какви са сеялките за царевица и как да ги направите сами.

Какво е сеялка за царевица

Царевичен плантатор е оборудване, което сее семена в почвата. Преди появата им това ставаше на ръка: зърна бяха разпръснати в полето, опитвайки се да запълнят празните пространства. Сеенето равномерно на ръка обаче не е възможно. За това се използва специална техника - механични сеялки.

Как изглежда тя

Какво е сеялка за царевица: как работи, преглед на най-добрите модели и как да я създадете сами

Структурата на сеялка за царевица се състои от следните части:

 • рамка, монтирана на колела;
 • секции със семена;
 • съхранение на семена;
 • дозиращи устройства.

В зависимост от броя на секциите в моделите на сеялката се определя редът за засаждане. За да го регулирате, достатъчно е да премахнете или добавите барабани към рамката. От това зависи технологията на засаждане на различни видове царевица.

Референтен! С технологията на кръстосано засяване, когато сеялката се движи по протежение и след това по диагонал или през полето, секциите се отстраняват от рамката.

Всички сеялки за царевица са от 3 вида:

 • универсални - те използват семена на различни култури, но торове не се прилагат;
 • комбинирани - те въвеждат семена в почвата заедно с торове;
 • специална - използвайте само 1 вид семена.

Всички устройства се състоят от следните отдели:

 • отделения за семена (обикновено 1-2);
 • механизъм за затваряне на бразда;
 • отварачка, с помощта на която се правят канали в земята със същата дълбочина;
 • устройство за сеитба, захранване на семена на равни части в специални епруветки.

Принцип на работа

Всеки сеялка има подобен принцип на работа:

 1. Семената се подават в машината.
 2. Те се поставят в почвата на необходимата дълбочина и на еднакво разстояние един от друг.
 3. Затворете с помощта на специален механизъм.

За смачкване и отстраняване на бучки се използва пневматичен механизъм. За да можете да използвате сеялката на проблемно поле, остатъците от реколтата се нарязват със специални дискове. След това безжичният отварач влиза в земята без проблеми.

Интересно е:

Какво е ренде за чесън

Технология на засаждане на картофи с мотокар

Сортове сеялки и тяхното устройство

Видовете оборудване се различават по размер, дизайн и методи на сеитба. Ако големи сеялки са подходящи за големи ферми, тогава в градината е достатъчно шарнирно устройство за трактор за разходка.

Какво е сеялка за царевица: как работи, преглед на най-добрите модели и как да я създадете сами

Прикачен / монтиран

Прикачените и монтирани сеялки са разделени според метода на закрепване към оборудването. Първите изискват по-малко ефективни машини за работа. Например, трактор с вместимост 45-60 литра. от. или сеитбени устройства Kinze 3000, MT-8, YP-1630F, които имат капацитет 80 литра. от. Те са агрегирани с осемреден сеялка 130 HP YP-825. от.

Приставките се използват за работа с производителни машини поне от втори клас и трактори с висока мощност (250-320 к.с. и 200-220 к.с.).

Механичен / пневматичен

Какво е сеялка за царевица: как работи, преглед на най-добрите модели и как да я създадете самиСеитбата на царевица се извършва точково. В този случай сеялките имат пневматичен механизъм или механичен.

Механичните сеялки постепенно остаряват и изчезват; в много страни те вече са извадени от производството. За да промените видовете семена, трябва напълно да разглобите работния панел и да пренастроите, коригирайте разстоянието между редовете. Просто няма достатъчно време за такава процедура.

Пневматичните сеялки за царевица имат по-усъвършенстван дизайн, който включва:

 • отстраняване на бучки;
 • машина за пълнене с бразди;
 • уплътняващо колело;
 • клинов вал;
 • бегач отварачка.

Производителността на труда е много по-висока с минимални инвестиции във времето. Торовете се прилагат заедно със семената. Сред значителните недостатъци са:

 • висока цена на сеялката;
 • недостатъчно ефективна работа върху проблемна почва;
 • невъзможност за използване в полета, където има много корени в земята.

Ръчен / за мотоциклети / за строителна техника

Какво е сеялка за царевица: как работи, преглед на най-добрите модели и как да я създадете сами

Ръчни устройства някои от най-популярните за посев на царевица на малки площи. Използва се в средни и малки стопанства. Те се отличават с висока производителност: 0,5 хектара се засяват за един ден, при условие че земята е подготвена. Те работят с помощта на сеитбен диск или плоча в дъното на резервоара за семена.

Сеялки за мотокар ви позволяват да сеете на равни стъпки във всеки от редовете. За тяхното използване дупките се правят предварително на избрано разстояние. Устройствата се използват само на насипни и меки почви. Не използвайте върху глина и тежка почва. Един прост дизайн има твърде много тегло и размери.

Сеялки за строителна техника са многофункционални. С тяхна помощ се засяват няколко вида царевица наведнъж, като едновременно улавят максималния брой редове, семената се разпределят върху маркираните дупки, оплождат се и се покриват с пръст. Такова оборудване има големи размери и тегло, използва се само на трактори и други машини с вместимост от 45 до 320 литра. от.

Прочетете също:

Вкусен и сладък сорт царевица "Бондюел"

Най-добрите сортове царевични семена "Pioneer"

Характеристики и описание на царевица Краснодар 291 AMV

Популярни марки

Нека разгледаме основните характеристики на известните модели сеялки за царевица.

Gaspardo

Какво е сеялка за царевица: как работи, преглед на най-добрите модели и как да я създадете сами

Италианската машина се отличава с оригиналното поставяне на семена в почвата... Оборудването има двоен зърнен превключвател с настройка за сеене на семена, които са обработени и с неправилна форма или размер. Дълбочината на засяване се регулира механично с помощта на специална дръжка. Семената се пресоват в почвата в кръг от неръждаема стомана. Това решение осигурява равномерен растеж на зърнените култури.

Интересно! Моделът има настройка на модул за сеене за различни видове култури и земя. Скоростната кутия на редуктора позволява лесна и бърза инсталация.

MT-8 има система за сеитба на тор с възможност за дозиране от 50 до 700 кг / дка.

Цената на модела е 450–1400 хиляди рубли. Според отзивите, това е една от най-популярните марки сред техния вид. Единственият със специални сензори за засяване, практически не се счупва. Частите се продават на ниски цени.

Amazone

Какво е сеялка за царевица: как работи, преглед на най-добрите модели и как да я създадете сами

Немският производител разполага с два модела машини за сеитба на царевица: ED и EDX. Вторият е предназначен за отглеждане на големи площи, където времето е много важно. Работната скорост на автомобила е 15 км / ч.

ED моделите се предлагат с 4, 6, 8 или 12 семенни реда. Поставянето на семена в почвата се основава на принципа на изсмукване на въздух. Вакуумът изтегля зърната в дупките и ги поставя в земята. Сеялките са оборудвани с централно засяване. Скоростната кутия има 36 стъпки - в зависимост от използваните дискове се получават интервали от 2 до 53,8 см.

Цената на устройството е 2,5-10 милиона рубли. Според прегледите на фермерите, марката се счита за една от най-надеждните. На практика няма отрицателни аспекти, освен високата цена.

"Червена звезда"

Какво е сеялка за царевица: как работи, преглед на най-добрите модели и как да я създадете сами

Украинският завод "Красная звезда" произвежда модел за сеитба на царевица SUPN-8, която поставя торове в специална бразда, поръсва ги и произвежда високопрецизна сеитба на царевични семена, създавайки оптимални условия за растежа им. Производителността на сеялката е 3,36–3,9 ha / h при дебит от 2 до 16 kg / ha.

Цена - 295-599 хиляди рубли. Като положителна страна те отбелязват сравнително ниска цена и евтини резервни части. Сред минусите са честите повреди.

"Lidselmash"

Беларуският производител произвежда модел SPCh-6 с прецизна сеитба на семена и употреба за редови култури. Подобно на SUPN-8, той ви позволява да поставяте торове в браздите. Максималният брой редове е 6 (с обем на съхранение 20-30 литра, дебит 3–7 бр / м и ширина на браздата 45–70 см).

Цена - от 260 хиляди рубли. От предимствата фермерите отбелязват сравнително ниска цена и наличието на транспортно устройство. Недостатъците са невъзможността да се използват торове по време на сеитбата, неприязънта на устройството за влажно време и способността да се работи само върху идеално подготвена почва.

Какво е сеялка за царевица: как работи, преглед на най-добрите модели и как да я създадете сами

John deere

Американската компания произвежда модела 7000, който работи на механичен принцип. Сеялката тежи 3,85 т. Устройството има 8-редова структура с обем на съхранение 56 литра. Цена - от 1,5 милиона рубли.

На практика няма отрицателни отзиви за сеялките John Deere в Интернет. Повечето от собствениците на този модел нямат оплаквания от него, но изтъкват високата цена и факта, че при дъждовно време устройството се задръства с полепнала влажна земя.

Как да си направим сеялка за царевица

Сеялката "Направи си сам" е лесно за използване оборудване. Изборът на материали за устройството напълно зависи от полета на въображението на дизайнера, въпреки че има основни принципи.

Какво е сеялка за царевица: как работи, преглед на най-добрите модели и как да я създадете сами

Какво да използвате, за да създадете структура

За да направите сеялка със собствените си ръце, важно е да знаете нейния дизайн. Ще имаш нужда:

 • стоманени листове с дебелина 2,5 мм и размер около 1 m2;
 • резе, панта за мебели и стъклен капак;
 • отварачка;
 • поцинкована стоманена кутия (контейнер за семена)
 • M6 винтове и M5 болтове;
 • 1-2 колела;
 • четка.

Какво е сеялка за царевица: как работи, преглед на най-добрите модели и как да я създадете сами

Компоненти за сеялка и инструкции стъпка по стъпка

За домашно приготвена сеялка ще ви трябва:

 • бункерът, в който се зареждат семената;
 • едно или повече колела за придвижване на сеялката;
 • втулка за зърно;
 • рамка за закрепване на контролни зъбни колела и колела;
 • слепи пробити отвори по краищата на втулката за семена, през които се извършва пълнене.

Инструкции за създаване:

 1. Пробийте 3 реда дупки с различен диаметър в шахтата за посев, за да съответства на вида на семената.
 2. Вземете контейнер за семена и регулирайте рамката според нейните размери.
 3. Поставете шахтата за засяване в отворите от 28.05 мм, пробити от двете страни отдолу.
 4. Завийте контейнера за зърно и прикрепете четка върху него, за да регулирате плътността на семената.
 5. Нагласете правилната конфигурация за пресечения трапецовиден контейнер с желаните отвори.
 6. Прикрепете капака отгоре на резервоара с мебелна панта и специална ключалка.

Прочетете също:

Калорично съдържание на царевица и особености на нейния състав

Цветна царевица - реалност или фотошоп

Екзотичен зеленчук с невероятен вид - черна царевица

заключение

Прецизните сеялки за царевица струват много: за частните търговци е по-лесно да наемат машина или да я купят заедно със съседите. Когато избирате конкретен модел, обърнете внимание на оборудването, което е подходящо за конкретната почва.

Не се препоръчва да спестите от някои елементи на оборудване: например способността да наторите земята или хектар метър - тази опция е особено важна, ако ще откриете бизнес, за да осигурите нов сеялка за употреба.

Добави коментар

градина

Цветя