Как царевицата се суши в индустриален мащаб и как да я изсушим у дома

Най-ефективният метод за увеличаване на срока на годност на зърното е сушенето. Царевицата не е изключение. Характеристика на царевичното зърно тъй като съдържа 40% влага, така че за дългосрочно съхранение все още е по-добре да се съхранява. Но с правилната организация на сушенето е лесно да се постигне желаният резултат: запазване на вкуса и максимално увеличаване на срока на годност.

В тази статия ще говорим за методите на сушене на царевица у дома и ще разкрием тайните на сушенето на царевично зърно в индустриален мащаб.

Начини за сушене на царевица у дома

Сушенето на царевица у дома предполага прилагането на редица правила за прибиране, нейното съхранение и термична обработка. Важно е да запазите не само привлекателен външен вид, но и да запазите максимално полезните свойства на тази ценна зърнена култура.

Обработка на царевица след прибиране на реколтата

Как царевицата се суши в индустриален мащаб и как да я изсушим у дома

След прибирането на царевицата идва ред на нейната обработка. Беленето на царевица у дома е лесно, ако използвате прост инструмент, който можете да направите сами.

Това ще изисква парче пластмасова тръба, винтове и отвертка. Ще свърши тръба с дължина 30-40 см. Отклони се на 5 см от ръба на тръбата, маркирайте 8 точки, в които се завинтват самонарезни винтове с бормашина. Тогава се отрязва капачка от обикновен дълъг самонарезен винт.

С този ръб в отвертка се вкарва самонарезен винт, а острият край се усуква в кочана. Устройството е готово. След това завъртете царевицата със средна скорост и я поставете в тръба със самонарезни винтове, като замествате дълбок съд за зърна.

Забележка. Дори дете може да работи с домашен берач за царевица, така че можете да задържите малкото заето и по възможност да отгледате млад фермер.

Съхранение на мокра царевица след прибиране на реколтата

Времето за съхранение на прясна царевица в хладилника варира от 1 до 10 дни - всичко зависи от сорта и качеството на продукта... Сладката царевица има най-дълъг срок на годност. Когато се съхранява за кратко, той се оставя в листата и се поставя в хладилника в найлонов плик с отвори за вентилация.

Ядките на прясна царевица имат срок на годност около три седмици. За това се приготвят зърната. Използвайте описания по-горе метод или премахнете листата и стигмите от кочаните, напълнете тигана с вода, добавете лед, лимонов сок и сол (1 ч.л. на 1 литър вода). След това ухото се спуска в тенджера за 15-20 минути. След това зърната се отделят и водата се оттича през гевгир. Съхраняват се в хладилник в херметически контейнер.

Опитните градинари препоръчват да съхранявате царевица върху кочана. Благодарение на този метод културата запазва максимално полезни свойства.

Най-дългосрочният метод за съхранение е замразяването. Кочаните могат да се съхраняват във фризера до една година и половина. Преди да ги поставите във фризера, направете следното:

 1. Пригответе две саксии. В едната от тях - студена вода с добавяне на лед, в другата - преварена.
 2. Обелените царевични кочани първо се поставят в съд с гореща вода за 2-3 минути, след което се потапят в студена вода. Тези действия се повтарят най-малко три пъти.
 3. След това зеленчуците се подреждат върху суха кърпа и се сушат.След това се увива в прилепнал филм, разпределя се в контейнери за храна и се изпраща във фризера.

История на консумацията на царевица

Как царевицата се суши в индустриален мащаб и как да я изсушим у дома

Царевицата е основната храна на индианците и мексиканците. Според една от версиите, тя е била опитомена от предците на съвременните мексиканци около 10 хиляди години преди Христа. д. По време на разкопки в Мексико Сити учените откриха царевичен прашец, който е на възраст 55 хиляди години.

За Европа царевицата е открита от Христофор Колумб. Жълтите кочани дойдоха в Русия от Крим едва през 17 век. Има версия, че царевицата е извънземно или божествено растение. Например племето на маите е имало царевото божество Ах Мун като един от обектите на поклонение.

Според учените, царевицата, използвана за по-нисък размер, ухото с паникъл расте в самия връх. Царевицата лесно се опрашваше от вятъра, а семената на „голата“ кочана бяха разпръснати по земята - така се появиха нови растения. В днешно време на нивите може да се намери и зашеметена царевица - това се дължи на периодични генетични смущения.

Смята се, че мутация е настъпила в древни времена и ухото е започнало да расте в аксила на листата. При разкопките в „Пещерата на прилепите“, недалеч от Рио Гранде, в горните слоеве на културния слой, царевицата изглежда като съвременна царевица, в долния е открита малка ушичка.

Инструкции за фурна и сушилня

За сушене се вземат кочани, които се берат от края на лятото до късната есен. Царевицата се съблича от листа, царевичната коприна се отстранява, а ушите се окачват от листата под навес.

Царевицата изсъхва по този начин през цялата зима фураж добитък, бране при нужда. Но сладката царевица след такова естествено изсушаване трябва да бъде извадена от кочана и изсушена.

Ако имате газова фурна, можете да изсушите в нея, при условие че огънят не влиза в контакт със самата камера. Важно е да следите равномерността на сушенето: регулирайте топлината, разбъркайте зърната, преместете листа за печене.

За да избегнете натрупването на влага във всякакъв тип фурна, дръжте вратата на камерата отворена.

Важно! Средната температура за сушене на царевични ядки във фурната е около 45 ° C.

За да може царевицата да запази цвета си, преди да я поставите в електрическата сушилня, зърната се държат няколко секунди в гевгир над пара от тенджера с вряла вода. След това или се изсушава при постоянно нагряване при 45-60 ° C, или те започват с максимална температура, а след час тя се намалява.

Как да изсушим царевичната коприна

Прибраните царевични стигми са с жълт или червеникав цвят и имат почти фина, отличителна миризма.

Как да работите със стигмите:

 1. Извадете или внимателно развийте листата на кочана.
 2. Съберете стигмите на куп.
 3. Царевичната коприна се изважда или отрязва.
 4. Суровините се изследват и сортират, развалените влакна се пресяват.
 5. Поставете суровината на слой от 1-2 см върху равна, суха и чиста повърхност за сушене, поставете я на чист въздух в частична сянка или в добре проветриво място.

По време на изсушаването на стигмите суровините се наблюдават: тя не трябва да става кафява, мухълът е неприемлив, следователно, ако времето е влажно извън прозореца, суровините се внасят в стаята. Не забравяйте да обърнете влакната. След около седмица се получава суха царевична коприна, готова за дългосрочно съхранение.

Могат да се сушат и във фурната, където температурата не надвишава 40 ° C.

Изсушените суровини се съхраняват в платнена торба или картонена кутия, облицована с хартия.

Важно! Царевичната коприна не трябва да се съхранява в помещение с висока влажност и температура.

При спазване на условията на прибиране и съхранение стигмите могат да лежат без да влошават качеството поне една година, те не трябва да се съхраняват по-дълго - суровината губи полезните си свойства с течение на времето.

Как да сушите царевицата с пуканки

Най-популярното ястие със сушена царевица е пуканките. Зърното за приготвянето му се съхранява в найлонови торбички във фризера. Царевицата, която е подходяща за пуканки, съдържа по-малко нишесте от обикновените сортове. Освен това има 21% повече мазнини и 21% повече протеини.

Семената на сортовете пуканки са лъскави, а стените са по-тънки от тези на класическите сортове.

Следните сортове са подходящи за пуканки:

 • Вулкан;
 • Поп-фолк;
 • Zeya;
 • Пинг понг;
 • Хотел;
 • Радостта на внучето;
 • Червен.

По-добре е да съберете "кралицата на нивите" за приготвяне на пуканки на последния етап, препоръчително е да вземете узрели сушени уши, покрити с лъскава кора. Как да изсушим царевицата с пуканки? Същото като в други случаи - технологията на сушене на такива сортове не се различава от сушенето на обикновените уши.

Как царевицата се суши търговски

Как царевицата се суши в индустриален мащаб и как да я изсушим у дома

След като ушите напуснат асансьора, те се изпращат да изсъхнат.... Основният индустриален метод за сушене на царевични семена е сушенето върху кочана, за това се използва сушилня за зърно тип партида при следните условия: температура 35-50 ° C, продухване в камерата, ритмичен работен график.

Изпаряването на 1 кг влага от царевично зърно изразходва приблизително 8,56 MJ топлина. Ефективността на камерата сушилня е 30-35%, на минна сушилня - 55-60%. Съвременните технологии за сушене позволяват не само да се намали консумацията на топлинна енергия, но и да се намали продължителността на процеса.

Предварително загряване на суровините

Как царевицата се суши в индустриален мащаб и как да я изсушим у дома

В първия етап на сушене се прилагат повишени температури, тъй като семенните ембриони в сърцевината на кочана се нагряват бавно. Научните експерименти показват, че чрез нагряване на суровината при 50 ° С, времето за сушене се намалява с 7 часа, добивът на влагата на зърната се увеличава с 10,9%, а производителността се увеличава с 22,5% в сравнение с типичното сушене при обичайния режим.

Диференциран режим на сушене

Поради диференцираните топлинни условия, работата на сушилните се увеличава с 20-30% и дори повече. С постепенно повишаване на температурата се увеличава и скоростта на изсушаване на зърната. Тези условия са най-благоприятни за получаване на висококачествена сушена царевица.

Технология на сушене на царевични кочани

Царевицата понякога се суши върху кочана, тъй като влажните растения е трудно да се размразят, без да се повреди зърното. Ушите се изсушават до съдържание на влага 16-20%, за да се размрази и накрая изсуши зърното.

Как царевицата се суши в индустриален мащаб и как да я изсушим у дома

По-нататъшно приложение

Царевицата се суши - какво да правя с нея след това? Сушената царевица може да се яде суха, както са правили предците на мексиканците, но е по-добре да я сварите... За да накарат сухите зърна да се готвят по-бързо, те предварително се накисват. След това сухите царевични зърна се заливат със студена или гореща вода и се варят 20-40 минути.

От варени зърна пригответе салати, сладкиши, добавете ги към сандвичи и рулца, към горещи ястия - например към яхнии или супи, ако рецептата позволява. Зърната могат да се консумират спретнато - те са вкусни, здравословни и почти безвредни за фигурата.

Продуктът се използва в животновъдството като храна за животни и дори в риболова - като допълваща храна за рибата.

заключение

Сушенето на царевицата е прост процес. Можете да сушите зърна у дома и на работа. Царевицата е здравословна закуска, от нея е лесно да се правят салати, канапе и други ястия. Ниското съдържание на калории в жълтите зърна позволява да се консумират почти без ограничения, още повече, че цената на царевицата през лятото е ниска.

Добави коментар

градина

Цветя