Как и как се хранят гроздето през юни

Реколтата от грозде ще бъде добра при правилна грижа за тази реколта. Грижата за лозето започва през пролетта, но не спира и през лятото. През юни растението изисква непрекъсната грижа, включително подхранване. Как и с какво да храним грозде през юни, ще ви разкажем в тази статия.

Нужно ли е гроздето през горната превръзка през юни

Юни грозде цъфти и активно отглежда издънки... На този етап растението се нуждае от много сили за бъдещата реколта. Можете да ги допълвате с торове.

Как и как се хранят гроздето през юни

Задължително ли е?

Тъй като през юни лозата вече формира яйчника на бъдещите плодове, тя се нуждае от хранителни вещества. Удобно е да се наторява грозде заедно с поливане, тъй като растението също обича влагата.

Горната дресировка има добър ефект върху добивите... Те подобряват опрашването и ускоряват образуването на гроздове.

Ако пренебрегнете горната дресировка през юни, качеството на реколтата ще намалее., плодовете ще са малки и сухи, а вкусът няма да е толкова богат.

Също горната дресировка прави лозето по-устойчиво на болести и вредители.

От какви превръзки се нуждае гроздето през юни

В началото на лятото гроздето изисква разнообразни хранителни вещества и микроелементи.

Полезен материал:

 1. Азотът увеличава размера на плодовете и увеличава растежа.
 2. Фосфорът насърчава растежа и развитието на храсти.
 3. Калцият е полезен за кореновата система на растението.
 4. Калият намалява период на зреене на горски плодове и им придава сладък вкус.

Трейс елементи:

 • магнезий;
 • цинк;
 • мед;
 • сяра;
 • йод;
 • бор;
 • манган.

Микроелементите за лозето осигуряват сложни торове.

Кога да храним грозде през юни

Те започват да подхранват растението в началото на юни, 2 седмици преди цъфтежа., втори път - веднага след него.

По време на периода на цъфтеж торовете не са необходими за гроздето. Третата процедура се извършва в края на месеца, когато плодовете започват да узряват.

Торовете се прилагат по различни начини, промяна на броя и състава на елементите.

Прочетете също:

Как правилно да се грижим за гроздето през юли

Как и с какво да храним грозде през август

Честота и изобилие на торене

За първи път гроздето се тори преди цъфтежа с разтвор, съдържащ азот, калий и фосфор... Сместа се влива около 10 дни и се излива под корена. За едно растение са необходими 1-2 кофи разтвор. Въвежда се и органична материя - изгнил тор или птичи изхвърляния (1 кофа на 1 кв.м).

Преди самото начало на цъфтежа към растението се добавят микроелементи, като се използват сложни торове, които задължително включват бор и цинк. Следите се нанасят чрез пръскане.

Веднага след цъфтежа гроздето се наторява с подобен състав.

По време на третото хранене азотът се изключва, оставяйки фосфор и калий, които са необходими за формирането и растежа на плодовете. Те също продължават да добавят микроелементи.

Референтен. Азотният тор може да бъде заменен с 5% разтвор на птичи тор или 10% разтвор на корояд.

Как се хранят

Гроздето изисква много хранителни веществаследователно, за хранене се използват минерални и органични торове, както и народни средства.

Как и как се хранят гроздето през юни

Минерални торове

Ефективни минерални торове:

 1. Амониев нитрат... Съдържа калий и азот. Използвайте състава в суха форма, разпръсквайки в кръга на почти стъблото. Количеството е посочено в инструкциите на опаковката.
 2. Карбамид (карбамид)... Основният състав на продукта е азотът. Приготвя се воден разтвор (15 g карбамид на 10 l вода) и се въвежда под корена на растението.
 3. суперфосфат... Основният елемент на състава е фосфорът. Предлага се в гранули. Те се въвеждат в почвата със скорост 40 g на 1 кв. м.
 4. Амофос... Състои се от фосфор и амоняк. Предлага се в три форми: гранули, суха смес и концентрат. Всички форми се разреждат с вода съгласно инструкциите. Зърнестият състав се прилага в корена, разрешено е сухо и концентрирано пръскане на растенията.
 5. Калиева сол... Разпределете необходимото количество вещество по кръга на багажника и го поръсете с пръст отгоре. На 1 храст са необходими 50 г сол.

Работете с минерални съединения в защитно облекло.

Референтен. Не се препоръчва добавянето на суперфосфат заедно с амониев нитрат и карбамид.

Органични съединения

Органиката е толкова ефективна за гроздето, колкото и минералите.

Основна органична материя:

 1. Пилешки подправки... Той има най-високо съдържание на азот. Максималният ефект се постига, когато се използва в течна форма. Вземете 1 част от изхвърлянето в 10 части вода, настоявайте за 24 часа и отново разредете (2 литра смес на кофа вода). Един възрастен храст отнема около 2 кофи. Изгнилият тор се използва за торене през лятото.
 2. тор... Съдържа азот, калий, фосфор, калций и магнезий. За лятото грозде се използва и гниещо. Развъжда се по същия начин като пилешки тор - 1:10.
 3. Компост, хумус... По отношение на съдържанието на хранителни вещества тя не е по-ниска от оборския тор. Съставите се прилагат върху почвата, където се намират корените на растението.

Народни средства

Много производители предпочитат да използват народни средства за наторяване на растения.

Ефективни народни рецепти:

 1. Пепел от дърво... Веществото се поръсва върху земята по протежение на близо до кръга на багажника. Вторият метод е да се приготви разтвор: ¼ част от пепелта се изсипва в кофа, залива се с вода до върха и се разбърква. Растенията се поливат в корена.
 2. мая... За 10 литра вода вземете 10 г мая, добавете 2 супени лъжици захар и оставете да ферментира 2 часа. За хранене смесете 1 част от състава и 5 части вода.
 3. Инфузия на коприва... Напълнете кофата до върха с нарязана коприва и я напълнете с вода. Масата се разбърква ежедневно в продължение на 6 дни. Растенията се поливат със скорост 1 литър продукт на 10 литра вода.
 4. амоняк... Вода в корена, използвайки концентрация от 3 супени лъжици. л. алкохол на 5 литра вода.
 5. Борна киселина... 2,5 g прах на борна киселина се разтваря в 1 литър вода и растението се напръсква.

Тези продукти дават добри резултати, когато се прилагат преди цъфтежа.

Важно! Преди да направите каквато и да е превръзка, почвата е обилно навлажнена.

Изборът на горната превръзка в Средната лента

Гроздето е южна култура. За да го отглеждате в средната лента Русия, торовете трябва да се прилагат редовно.

За да отглеждат добра реколта, те не се ограничават до 1-2 вида превръзки. Културата изисква както минерали, така и органични вещества.

Как и как се хранят гроздето през юни

На Урал

Гроздето взема всички хранителни вещества от почвата и обеднява. Почвата, обогатена само с органична материя, не може да подхрани напълно растението; ще са необходими химически торове.

Суперфосфатът, калиевият хлорид и амониевият нитрат са в търсенето на минерални превръзки в региона.

В Сибир и други региони

Особеността на отглеждането на грозде в Сибир в ограничаването на азотното торене... Ако растежът на зелената маса е значително увеличен, растението няма да има време да се подготви за зимуване, следователно, растежът на лозата в сибирския климат е ограничен. Културата се подхранва главно с фосфорни и калиеви торове, както и се пръска със сложни състави и екстракт от дървесна пепел.

В региона на Москва една култура изисква много хранене... Въвеждането на азот, фосфор, калий, мед, магнезий, сяра, желязо, бор и цинк е задължително. Лекарствата се използват самостоятелно или в комбинация.

В южните райони се използват органични и минерални торове... Торът се използва от органични вещества, от минерали се използват суперфосфати, урея, амониев нитрат, калиева сол и калиев хлорид.Подходящи за културата и сложни торове - амофос, нитрофоска.

Как се хранят гроздето

За да може културата да расте добре, да се развива и да даде обилна реколта, нейната хранени по два начина... Заедно те дават добри резултати.

По коренен начин

С този метод торовете се прилагат върху земята (обикновено в течна форма)... В същото време избягвайте изливането на продукта директно под багажника, тъй като концентрираните разтвори могат да изгорят корените. Около храста се изкопава окоп и продуктът се излива.

Тъй като гроздето има много силна коренова система, те бързо изсмукват хранителните вещества от почвата. Кореновото подхранване на растението се извършва няколко пъти през целия вегетационен период.

Колкото по-стар е храстът, толкова по-често се нуждае от процедурата.... Младите лози имат достатъчно торове, положени по време на засаждането през следващите 2 години.

В началото на лятото културата се подхранва с корени преди цъфтежа. и когато се появят плодови яйчници. Азотните торове или тор се прилагат преди цъфтежа. Фосфор и калий се добавят към следващата горна превръзка.

Как и как се хранят гроздето през юни

листен

Листното (листно) подхранване се извършва чрез пръскане на лозето... Процедурата влияе върху развитието на зелената маса на храста и подобрява добива на реколтата. Извършва се независимо от това колко коренова обработка е направена и какви средства са използвани.

Листно торене на растението преди цъфтежа минерални състави, непосредствено след цъфтежа - минерали и микроелементи, в началото на узряване на плодовете - фосфор и калий.

Съвети от опитни лозари

Един начинаещ не винаги може да се справи с такава капризна култура като гроздето.

За да помогнат на начинаещи, опитни производители с готовност споделят съвети как да наторят растението.:

 1. Концентрираната течна храна трябва да се използва само в разредена форма и в строги пропорции. По-добре да добавите по-малко, за да не изгорите корените на растението.
 2. Тези, които използват дървесна пепел като горна превръзка, трябва да вземат предвид вида на почвата. Подхожда добре на кисели почви, но на алкални почви ще навреди.
 3. Листната превръзка винаги е допълнителна процедура. Не е достатъчно за нормалното развитие на растението.
 4. Торовете не трябва да се прилагат повърхностно върху почвата. В този случай азотът бързо ще се изпари, а калий и фосфор няма да могат да достигнат кореновата система в точното време. За да се предотврати това, земята трябва да бъде изкопана.
 5. Не използвайте листно торене на открито слънце. Това се прави или при облачно време, или вечер след залез слънце.

заключение

Отглеждането на грозде не е лесно. Качеството му зависи от това колко правилна ще бъде грижата дори преди цъфтежа. Именно през този период растението особено се нуждае от хранителни вещества.

През юни лозето ще се нуждае от няколко превръзки, състоящи се от комплекс от минерални и органични торове. Своевременното им въвеждане и стриктното спазване на дозировките ще осигурят на производителя изобилна и вкусна ягодова реколта.

Добави коментар

градина

Цветя