Инструкции за начинаещи: как да подрязвате орех през есента според различни схеми

Ореховите ядки са вкусни и здравословни, използвани за приготвяне на десерти и закуски. За да получат богата реколта, градинарите трябва да знаят как да се грижат за дървото и какви агрономически процедури има нужда. Едно от задължителните трябва да е да премахнете излишните издънки. В статията ще разгледаме подробно какъв вид подрязване на орех е през есента и каква е неговата употреба.

Защо режете орехи през есента

Инструкции за начинаещи: как да подрязвате орех през есента според различни схеми

В края на лятото или началото на пролетта растежът на леторастите се забавя, растението се подготвя за студено време. Есенната резитба лекува дървото. Благодарение на процедурата се премахват всички ненужни части от растението - сухи и слаби издънки, заразени, тънки и болни клони. Орехът подобрява имунитета, по-малко е податлив на болести и атаки на насекоми вредители. Резитбата подготвя дървото за зимата, така че може да издържи на замръзване и да даде плод в изобилие на следващата година.

Подрязването подобрява външния вид на растението - градинарите ще изрежат всички хаотични и преплетени издънки. След процедурата дървото изглежда добре поддържано и спретнато.

Задължително ли е?

Есенната резитба е необходима, ако жителите на лятото искат да подобрят здравето на дървото, да удължат живота му и да получат богата и вкусна реколта всяка година. За зрели дървета процедурата е необходима за увеличаване на броя на плодовите клони.

Ако не отрежете растението, тогава издънките се сгъстяват, добивът намалява, болестите и вредителите се появяват по-често. Слабите клони се чупят на вятъра. Трудно е да се реабилитира такова дърво, отнема няколко години.

Есенни дати на подрязване

Времето на процедурата зависи от това кога ореховото дърво хвърля зеленина.... Това обикновено се случва през септември-октомври. При избора на дата се обръща внимание на климатичните условия на района на отглеждане и температурата. Лятните жители препоръчват да се реже растението в облачна и безветрена сутрин при температура най-малко + 10 ° C. Не провеждайте процедурата при дъждовно време.

Внимание! Орехът се подрязва 2-3 седмици след плододаването. Ако съцветия се появиха през май, тогава реколтата се прибира в началото на септември. Ако през юни, тогава ядките се отстраняват преди началото на октомври. Не е необходимо да се чака пълното узряване - плодовете се берат зелено и се поставят в кутия за 2 седмици.

Видове

Има няколко вида подстригване на орех - подмладяваща, санитарна, оформяща, регулираща. Всеки от тях има свое предназначение и се провежда в съответствие със строги правила. Грешната техника ще нанесе на растението повече вреда, отколкото полза.

Против стареене

Подмладяващата резитба е подходяща за дървета над 10 години, когато добивът на зрели растения постепенно намалява, броят на ядките става все по-малък и с всяка изминала година. В процеса на подрязване градинарите премахват страничните клони, дълги нови издънки и издънки, растящи в дървото. Благодарение на процедурата животът на растението се увеличава, има място за развитието на нови и плодоносни клони. Короната на дървото ще придобие правилната форма и ядките ще станат големи.

Процедурата е приложима и за онези дървета, които постоянно дават лоши плодове. Такива растения се подрязват на всеки 7 години. Колкото по-старо е дървото, толкова по-интензивна е резитбата.Също така, подмладяващата процедура ще спаси дърво, което е пострадало от замръзване.

санитарен

Санитарното подрязване се извършва, ако дървото има много сухи и слаби издънки. Те се деформират, покриват се с петна и цъфтят, променят цвета си. Такива клонове създават благоприятна среда за развитието на болести и размножаването на вредители, следователно санитарна процедура е предотвратяването на появата им. Също така събитието възстановява силата на растението, ако то вече е било болно. Най-често орехите са засегнати от марсониаза, бактериоза и кафяво петно.

Интересно е:

Как да отглеждаме орехова макадамия у дома

Ядки от кашу - ползи и вреди за жените

Кои са най-здравословните ядки за жените?

формиращ

Формативната резитба е насочена към стимулиране на растежа и развитието на здрави издънки, увеличаване на добивите. Благодарение на процедурата имунитетът на ореха се укрепва, короната става мощна и устойчива на външни фактори. Също така, формационната резитба се използва, когато младите растения се нуждаят от помощ при формирането на короната. Важно е дървото да расте равномерно по дължина и ширина и че новите издънки се разпределят равномерно върху скелетните клони. Процедурата се провежда през октомври, когато приключва потокът на сока.

Внимание! По време на формалното подрязване производителите скъсяват средното стъбло и всички скелетни клони. Това е необходимо, за да се получи нов скелетен клон, ако някой от съществуващите е пострадал.

Регулаторен

Регулаторната резитба се извършва от 7-8 години след засаждането. По това време в короната са се образували голям брой малки издънки и странични процеси, които пречат на нормалното плододаване. Листата не получават необходимото количество слънчева светлина, те затъмняват взаимно и близките растящи издънки. Летните жители препоръчват да изрежат полускелетни клони на долния слой и да изтънят короната. Отстраняват се и издънките с механични повреди и рани.

Формативни схеми за подрязване

Формирането на короната се осъществява по лидерската, многопластова, чашковидна схема.

Техника на лидерство е начин за разпределяне на клоните на скелето около ствола на дървото по спирала. Страничните клони се оставят на долните 3 нива до плододаване, след което се разреждат до пълното им премахване. Благодарение на лидерския модел, короната е добре осветена от всички посоки, което допринася за повишени добиви.

При подрязване на слоеве на всяко ниво са оставени 3 клонови рамки, разстоянието между които е най-малко 15 см. Едно възрастно дърво трябва да има около 5-6 нива. Долната се отстранява по време на процедурата - нито един клон не трябва да расте до 1,5 м над земята. Короната се изтънява с резитба, оформяща парагади.

Те прибягват до схемата във формата на чаша, за да бъде по-удобно прибирането на реколтата. Коронката във формата на купа позволява да преминава въздух, създавайки благоприятни условия за развитието на плодовете. Подрязването се извършва в продължение на 3 години, като ежегодно се отстраняват централните клони, докато дървото има 4 скелетни клона на разстояние 30 см един от друг. Останалите издънки се кръстосват с клоните на горните слоеве.

Инструкции за начинаещи: как да подрязвате орех през есента според различни схеми

Приготвяне на ядки за подрязване

Работата започва само с дървета над 1,5 m. След плододаване орехът се полива за последен път и почвата се разхлабва, така че влагата да се абсорбира по-добре. Торът не се прилага през есента, по-добре е да направите това през пролетта и лятото.

Летните жители обръщат внимание на факта, че по дървото няма вредители и болести. Ако има признаци на увреждане, тогава първо се обработва растението и едва след това се стартира процедурата. Също така градинарите следят чистотата на градинската площ - върху нея не трябва да има отломки, плевели и растителни остатъци. Падналите листа се събират и изгарят.

Как да подрязваме орехите през есента

За да изрежете орехите наесен правилно и без да навредите на растението, градинарите подготвят инструменти предварително и изучават инструкциите.

Необходими материали и инструменти

За да премахнете зелените издънки и тънките млади издънки, използвайте градински ножици или резачка с остър ръб. Тъп инструмент ще навреди на растенията - след него скъсаните разфасовки остават на ореховото дърво, те лекуват дълго време и служат като котлони за развитието на болести и вредители. Дръжката на градинските инструменти трябва да приляга плътно в ръката, а не да се подхлъзва. Гумираните дръжки са много удобни. Преди употреба инвентарът се дезинфекцира в слаб разтвор на калиев перманганат.

Използвайте ръчен или бензинов трион, за да отрежете дебели и стари клони. Ако клоните са високи, стълба и лопер с дълги алуминиеви дръжки. Опитните градинари препоръчват да обърнете внимание на правилата за лична безопасност.

Внимание! За всякакъв вид резитба е необходима градинска стъпка. Това е гъсто, меко вещество на основата на дървесна смола. Градинската смола предпазва резените от бактерии и микроби, насърчава бързото зарастване на рани. Когато използвате vara, се използват гумени ръкавици и респиратор.

Стъпка по стъпка инструкции за подрязване

Процедурата започва с изследване на дървото - летни жители определят кои клони и на кой слой трябва да бъдат премахнати. След това започват да подстригват:

  • скъсяват двугодишните издънки по-дълги от 60 см и сухи клони;
  • нарязани клони, счупени и повредени по време на реколтата;
  • премахнете 1-2 скелетни клона, растящи в центъра на короната;
  • изрежете тънки и дълги издънки с издънки;
  • отсече младия растеж;
  • угояване и издънки, засегнати от насекоми, се изрязват;
  • смажете местата на разрезите с градинска стъпка.

Грешки, които трябва да се избягват

Често срещана грешка, която правят начинаещите градинари е рязането на клони до нула. Препоръчва се да се оставят плодни къси клонки около 20-40 см, така че през следващата година те да се превърнат в плодовити издънки. Също така летните жители забравят да дезинфекцират градинските инструменти - поради което ореховото дърво се заразява с болести или се уврежда от вредители от насекоми.

Ореховите дървета също страдат поради факта, че градинарите не спазват наслояване. Във всяко ниво трябва да се оставят 3-4 скелетни клона. В противен случай формирането или регулирането на резитбата няма да бъде от полза.

Интересно е:

Бадемите ли са най-добрият орех за жените?

Защо боровите ядки са полезни за жените?

Характеристики на подрязването на младо и старо дърво

Когато подрязвате младите дървета (до 5 години), обърнете внимание на младия зелен растеж. Има го много на долния слой, поради което клоните са слабо осветени. Те премахват свръхрастежа с градински ножици - той е тънък и не изисква специални инструменти. Смята се, че при подрязването му ореховото дърво няма нужда да се смазва с градинска смола - малките рани ще заздравеят сами.

Внимание! В първите години се обръща специално внимание на формалното подрязване. Въпреки факта, че орехът все още не дава плодове, в този момент е важно да се уверите, че клоните растат в правилната посока. Уплътняването на младите растения не е разрешено.

Започвайки от 7-10 години, ежегодно се извършва подмладяваща процедура. Това е също толкова важно, колкото навременното поливане или подхранване. Ако короната не се вижда при дървото, тогава се изрязват всички неплодоносни и деформирани издънки. Не трябва да се страхувате от такива драстични мерки - това ще подмлади дървото и ще удължи живота му. Градинарите се грижат клоните да не прераснат в короната.

Грижи след процедурата

Когато раните заздравеят, орехът се напръсква с разтвор на бордоска течност или урея. Това се прави, за да се защити дървото от болести и вредители. Растението се третира сутрин или вечер, като се използва спрей бутилка с разтвор за това.

Възрастните растения презимуват без подслон, а младите дървета се увиват в мехурче за зимата. Основата на багажника е мулчирана със сено или дървени стърготини - това предпазва кореновата система от замръзване. Това правило важи особено за региони със студен и променлив климат.

Опитни градински съвети

Опитните градинари препоръчват формална резитба на няколко етапа.... На втората година след засаждането се избира силна вертикална издънка, а останалите клони се прищипват. На третия страничните процеси се изрязват и се оформя короната, а на четвъртата се оставят 5-6 скелетни клона в короната.

Лятните жители съветват по време на процедурата да наблюдават състоянието на дървото. Например, ако ядката е болна, по-добре е да отложите процедурата. Няма смисъл да се опитвате да лекувате растение, докато не се отърве от бактериите и микробите.

Ако след подрязването раните не заздравеят за дълго време, тогава те се третират отново с градински вар. Ако не, тогава използвайте глинена замазка: 2 части глина се смесват с 1 част молене и 2 части фино сено. Сместа се разрежда с вода до гъста консистенция.

заключение

Младите и многогодишни орехови дървета се нуждаят от подрязване. По време на процедурата градинарите премахват стари, сухи, безплодни и повредени издънки. Градинските ножици се използват за рязане на тънки клони, трион за дебели. Инструментът трябва да е остър, в противен случай разкъсванията ще заздравеят дълго време. След издънките се намазват с градински лак, третират се с разтвор на меден сулфат и се подготвят за зимуване. Без резитба дървото расте слабо, сгъстява се и не дава плод.

 

Добави коментар

градина

Цветя