Описание на сорта и характеристиките на зимната пшеница Ермак

Когато избират сорт пшеница за сеитба, фермерите обръщат внимание на добива, устойчивостта на културите срещу болести и много други фактори. Разнообразието от сортове и хибриди затруднява избора. В статията ще говорим за основните характеристики на зимната пшеница Ермак, особеностите на засаждането, грижата, прибирането и съхранението на тази зърнена култура.

Какъв е този сорт пшеница

Зимна пшеница Сортовете Ермак са отглеждани в Института за зърнени култури в Ростов на името на I.G. Калиненко, вписан в държавния регистър на Руската федерация през 2001 г., в държавния регистър на Украйна - през 2005 г., Молдова - през 2008 г.

Ботаническо описание

Описание на сорта и характеристиките на зимната пшеница Ермак
Ермак е високо продуктивен сорт средно мек зимна пшеница. Тази зърнена култура е отгледана чрез хибридизация на сортовете Донская полуинтензивна, Олимпия, Донщина.

Шипът на растението е с вретенообразна форма, бял, спинообразен (айнс леко се разминава отстрани, къс), люспите на шипа са яйцевидни, средни, зъбите на люспите са средни. Стъблото има средна дължина 8-9 см, височина на растението от 75 до 85 см.

Зърното е овално-кръгло, леко опушено, червено, с малък плитък канал, среден размер. Характерът на зърното е 799 g на литър, масата на 1000 зърна е 45 g. Съдържанието на протеин и глутен е съответно 13.5% и 25%. Вегетационният сезон на едно растение е средно от 230 до 290 дни.

Характеристики и свойства

Фрезована пшеница, принадлежи към група "А", клас 1-3, подходяща за използване в хлебопекарната промишленост.

Добивът, записан на тестове през 2001 г., е около 5,7 t / ha, максималният добив е до 10 t / ha. Пшеницата има висока устойчивост на замръзване - до 90-98% от растенията оцеляват след зимата.

Пшеницата е адаптирана към късна сеитба поради високата си регенеративна способност.

Препоръчителни райони за отглеждане

Пшеницата има ограничен регион култивиране- разрешен за употреба в Северен Кавказ, в Централните райони на Чернозем, Долна Волга, в Украйна, Молдова.

Функции за отглеждане

Описание на сорта и характеристиките на зимната пшеница Ермак

Сеитбените работи се извършват по двойки и безпарни предшественици (грах, едногодишни зърнени и бобови растения, многогодишни растения). Нормата на засяване е 4,8-4,9 милиона семена на хектар. Не изисква използването на пестициди. Сортът се счита за пестене на ресурси.

ддълбочина на сеитба - 6-8 см на сухи и песъчливи почви, 4-6 см на тежки почви.

Подготовката на почвата за сеитба се извършва по механизиран начин - оран, след това брануване се извършва на дълбочина 19-20 см с помощта на дискови брани. Тогава торове се прилагат върху почвата - тор или минерално торене: на хектар 26-34 кг азот, 10-12 кг фосфор, 21-26 кг калий, 4-5 кг калций, периодът на приложение е през есента преди оран.

Сеитбата се извършва чрез непрекъснати редови или кръстосани и тесноредови методи с помощта на сеялки. След приключване на сеитбените работи, за да се избегне появата на кора на почвената повърхност, което предотвратява нормалното покълване, се извършва работа по валцуване и бране.

Типични заболявания и вредители

Пшеницата е податлива на много заболявания и вредители... Нека разгледаме най-опасните от тях.

Septoriasis

Възниква по време на пълнене на зърно, при температура от + 15 ... + 20 ° C и влажност на въздуха 90%. Заболяването засяга ушите и стъблата - върху тях се появяват кафяви и розови петна. Превенцията на заболяванията се извършва с помощта на агротехнически методи - спазване на сеитбообращението, оран след прибиране на реколтата.

Твърда смола

Гъбично заболяване, засягащо ухото. Ушите стават леко сплескани, зелени със син оттенък, везните се раздалечават. Лечение и профилактика: термична дезинфекция на семена, прилагане на торове (суперфосфат, оборски тор), оптимално време за сеитба, третиране на семена с фунгициди, например, "Триазол".

Кафява ръжда

На листата и листните обвивки се появяват субепидермални кафяви пустули, които в крайна сметка стават черни с лъскав нюанс.

Контрол на заболяванията означава: агротехнически - сеитбообращение, брануване на културите, торене с калиево-фосфорни торове, борба с плевелите и химически методи - фунгициди като триазоли, стробилурини, биологични фунгициди.

Вредители

Вредители по пшеницата:

 1. Хляб бръмбар засяга паренхима на растението, често води до неговата смърт. Средства за контрол - правилна сеитбооборот (не сейте повторно зърно), обработка на семена с инсектициди "Gaucho", "Nuprid", "Max".
 2. Зърнени мухи (Хесиан, черна пшеница, шведски) повредите стъблото на растението. Мерки за контрол - бързо върнене на зърно, отглеждане на стърнища заедно с реколта, приложение на инсектициди "Карате Зеон", "Енджио".
 3. червеи (черна, райета) заразяват кореновата система. Методи за контрол - оран на стърнища, култивиране, дискиране, дълбока есенна оран.
 4. мишка (полевка, гора) яде семена, разсад. Средства за борба - своевременно и без загуба събиране на зърно, пестициди - "Бактродензид", амонячна вода.

добив

Описание на сорта и характеристиките на зимната пшеница Ермак

Добивът на реколтата зависи от региона: в Северен Кавказ е 41-42 ц / дка, в Долна Волга - 19-20 ц / дка, в Ростовска област достига 95 ц / дка.

Беритбата започва във фазата на зрялост на восъка със съдържание на влага в семената не повече от 29%. Прибира се чрез директно или отделно комбиниране. Първият метод е икономически осъществим, тъй като съчетава процесите на изтегляне и вършитба.

Реколтата се прибира до пълното изсъхване на ушите и началото на тяхното напукване и отпадане.

След приключване на работата по върнене зърното се доставя в асансьора за обработка след прибиране на реколтата: почистване от плевели, отломки, насекоми, сушене, охлаждане.

съхранение

Зърното се съхранява в сухи, проветриви помещения при температура от + 6 ... + 9 ° C и влажност 70%.

По време на съхранението зърното периодично се разбърква, за да се избегне нагряване, гниене и изгаряне.

Предимства и недостатъци на сорта

Описание на сорта и характеристиките на зимната пшеница Ермак

Разнообразни предимства:

 • устойчив на болести - бяла и жълта ръжда, брашнеста мана, гладка смола;
 • не изисква използването на пестициди;
 • късни дати на сеитба;
 • съпротива за подаване;
 • устойчивост на засушаване;
 • устойчивост на замръзване.

Недостатъци на сорта:

 • податливост на редица заболявания - кафява ръжда, болест на септория, твърда смола;
 • Той е засегнат от вредители - жица, житница, смлян бръмбар и гризачи.

Цена

Пазарната цена на семената на тази култура варира от 15 до 20 рубли. на кг семена.

Цени на едро за мелничната промишленост - 13 000-17 000 рубли. на t.

заключение

Зимната пшеница от сорта Ермак е пригодена за сеитба в южните републики и региони на Руската федерация, в цяла Украйна и Молдова. Тази пшеница е устойчива на замръзване, устойчива на много болести и вредители.

Културата не изисква специални мерки за подготовка, грижа, прибиране и съхранение на почвата. Добивът обаче е силно зависим от района на засаждане.

Добави коментар

градина

Цветя