Как да отглеждаме орехова макадамия у дома

Екзотичните плодове от макадамия са включени в списъка на най-скъпите храни в света. Австралийските ядки имат сладък вкус с аромат на ванилия и богат биохимичен състав - съдържат мастни киселини и други полезни елементи. Но това дърво е привлекателно не само заради плодовете си: красиво е по време на цъфтежа, а листата му отделят фитонциди, които активират имунитета.

Екзотичното дърво расте в страни с тропически климат. Възможно е обаче у нас да се отглежда ядкова макадамия като стайно растение. Основното е да й осигурите подходящи условия и редовни правилни грижи. Как да го направите - прочетете нататък.

Възможно ли е да отглеждате макадамия у дома

Как да отглеждаме орехова макадамия у дома

Макадамов орех може да се отглежда у дома. И въпреки че външният вид на растението ще се различава от естествения, при правилна грижа той ще ви зарадва с красив цъфтеж и равномерно вкусни плодове.

В природата височината на едно дърво достига 15 м, а у дома - не повече от 2-3 м. Това се дължи на факта, че растежът на растението зависи от обема на контейнера, в който се намира, и метода на образуване. Ако е необходимо, тя се прави още по-ниска.

Първите 8-10 години след засаждането ореховото дърво няма да цъфти и да даде плод. Тя ще зарадва собственика си с красиви удължени тъмнозелени листа, с лъскаво восъчно покритие. Зелената маса от макадамия отделя етерични масла, които включват фитонциди, които повишават имунитета. Смята се, че хората, които ги вдишват, се разболяват по-малко.

При правилна грижа дървото ще цъфти след 8-10 години. По време на цъфтежа той се покрива с дълги съцветия с форма на шип, върху които са разположени голям брой малки розови, кремави или бели цветя.

На мястото на съцветия се образуват кръгли плодове, с плътна кожена зелена черупка и твърдо кафява кожа. При естествени условия възрастно дърво дава до 100 кг ядки годишно, а у дома - 3 кг.

Необходими условия за отглеждане

Как да отглеждаме орехова макадамия у дома

Отглеждането на орехово дърво у дома е лесно. Основното нещо е да се създадат оптимални условия за него:

 1. Температура. Макадамия се справя добре при стайна температура. Оптимални показатели за отглеждането му са + 20 ... + 25 ° С. Растението понася и по-високи температури, както и охлаждане до + 3 ° C.
 2. Влажност. Тропиците, където расте австралийският орех, се характеризират с високи нива на влажност. За да се осигурят такива условия в апартамента през отоплителния сезон, се използват овлажнители за въздух. Ако няма такова устройство, в съда с растението се поставят контейнери с вода и върху батерията се поставя влажна кърпа. В този случай не трябва да поставяте дървото близо до отоплителни устройства.
 3. Осветление. В естествени условия на отглеждане, макадамия получава много слънчева светлина за девет месеца в годината, необходима за цъфтежа и плододаването. За да се осигури на растението подходящи условия, то се поставя на южен или югозападен прозорец. През пролетта и есента фитолампите се използват за допълнително осветление. През зимата се използват осветителни тела, ако дървото не се отстранява в помещение с по-ниски температури.

Австралийският орех се препоръчва за външна употреба в градината или балкона през лятото. Растението не понася резки промени в температурата. Преди да бъде пренаредена в нови условия, тя се темперира.За целта той се извежда на улицата, първо за час, после за двама и т.н. Така, постепенно увеличавайки времето, продължителността на втвърдяването се довежда до един ден. Те също правят същото, преди да върнат саксията в къщата.

Черновите са фатални за макадамиите. Особено опасно е да отворите прозореца, близо до който стои в студения сезон. Дървото ще започне да хвърля листата си буквално след първото подобно излагане. През лятото се препоръчва да се избират площи, защитени от вятъра в градината.

Съвети! За да предотвратите изгарянето на листата на дървото, е важно да се гарантира, че те не докосват стъклото. За да може растението да се развива равномерно, саксията с него периодично се обръща.

Засаждане на макадамия

Те се занимават със засаждане по всяко време, но е по-добре да засадите ядката през февруари, така че да покълне през пролетта, когато има достатъчно естествена светлина.

За да получите здрави издънки, е важно да следвате технологията на засаждане. Особено внимание се обръща на подготовката.

Селекция и приготвяне на ядки

Как да отглеждаме орехова макадамия у дома

Преди да засадите макадамия, трябва да изберете подходящ посадъчен материал. Ядките, които се продават в хранителни магазини, няма да работят. Преди да бъдат изпратени за продажба, те се третират с високи температури, така че да не покълнат при преминаване.

Ореховите семена за засаждане се продават в специализирани магазини, поръчвани в китайски сайтове или директно от производителя. Ядките, подходящи за засаждане, имат правилна кръгла форма и равномерен кафяв цвят. На тях не трябва да има петна, дупки и други белези на щети.

Важно! Семената на австралийския орех имат ниска степен на покълване. Някои от разсада умират по време на отглеждането. Изисква се засаждане на 3-4 пъти повече семена, отколкото е необходимо, за да се получат растения.

Преди покълването трябва да се подготвят семената. В противен случай кълновете ще се излюпят дълго време и няма да покълнат. Подготовката се състои от следните стъпки:

 1. Ядки вътре черупка накисва се за един час в светло розов разтвор на калиев перманганат. Това се прави, за да се унищожат инфекции, които може да са на черупката.
 2. След това ядката се накисва точно в черупката за един ден в топла вода с температура 35-40 ° C. Важно е водата да не се охлажда по време на целия процес на накисване.
 3. За да помогнат на ореха да покълне, любителите на екзотични растения препоръчват да се отреже твърдата черупка. Важно е да боравите със сърцевината внимателно, за да не я повредите. Не е необходимо напълно да премахнете черупката, достатъчно е да направите един файл.

Някои градинари накисват посадъчния материал в стимулатор на растежа. Добавя се към топла вода, в която ядките се накисват след дезинфекция. Използвайте такива средства като "Epin", "Solution" и т.н.

Подготовка на контейнери и почва

Как да отглеждаме орехова макадамия у дома

От подготовката на почвата и капацитета зависи дали разсадът ще оцелее и няма да се зарази с инфекции.

Обикновено няколко ядки се засаждат в общ контейнер. Използват пластмасови тави, дървени кутии, опаковки от полуфабрикати.

Контейнерите се дезинфекцират преди употреба. Те се накисват за 60 минути в тъмно розов разтвор на калиев перманганат или се третират с вряла вода.

За отглеждане на макадамия е необходима леко кисела почва с рН 6-6,5. Има няколко варианта за приготвянето му:

 1. Универсален закупен грунд... Трябва да се подобри. За да направите това, 3 части универсална почва се смесват с 1 част глина, 1 част пясък, 2 части торф с високо ниво и 1 част перлит.
 2. Домашна почва. За приготвянето му вземете 3 части градинска почва, 2 части пясък, 3 части ниско разположен торф и 2 части хумус.
 3. Проста смес за покълване. Смесете равни части перлит и торф.

Почвата се дезинфекцира. Калцинира се във фурната (половин час при 70-90 ° С), залива се с тъмно розов разтвор на калиев перманганат или вряла вода.

Също така, за отглеждането на орех ще ви е необходим дренаж: експандирана глина, счупена тухла, натрошена керамика или специален дренаж за саксии. Освен това се дезинфекцира.

Съвети! Натрошеният бетон не е подходящ за отводняване. Те влияят негативно върху състава на почвата.Също така се препоръчва използването на бял или сив пясък, тъй като джинджифилът съдържа твърде много желязо.

Инструкции за засаждане

Как да отглеждаме орехова макадамия у дома

Не е необходимо предварително да покълнете гайката от макадам. Тя трябва незабавно да бъде засадена в земята. Списъкът предоставя инструкции стъпка по стъпка:

 1. 5 см дренажен слой се излива на дъното на саксията. Останалата част от обема се пълни с почвена смес.
 2. Семената се засаждат в общ контейнер на дълбочина 2-3 см. Разстоянието между ядките трябва да бъде най-малко 5 cm.
 3. Почвата се полива с топла вода с добавяне на стимулант за растеж. След това покрийте с фолио и поставете на светло топло място.

Почвата се навлажнява, докато изсъхне. Контейнерите се проветряват ежедневно, отваряйки ги за 10-15 минути. Важно е да се гарантира, че мухълът не се образува върху почвата. Ако възникне такъв проблем, тогава горната почва се отстранява и се заменя с нова. След това посевите се поливат със светло розов разтвор на калиев перманганат.

Покълването на макадамия не е лесно. В повечето случаи това отнема един месец и половина до два месеца. Опитните градинари казват, че от 10 ядки не повече от пет покълват.

По правило от една ядка растат няколко стъбла. Оставете един от най-силните от тях. Останалите се прищипват, така че да не пречат на развитието.

След покълването продължителността на проветряването постепенно се увеличава. Тогава оранжерията се демонтира. За да не се разтегне разсадът, те трябва да са на добре осветено място.

Разсадът се гмурка в отделни контейнери, когато върху него се появят шест истински листа... По-добре да използвате керамичен съд, стените на който абсорбират влагата и позволяват на въздуха да преминава през него. Това ще предпази растението от течен застой.

Разсадът се засажда внимателно в контейнери, опитвайки се да причини минимални щети на кореновата система. Кореновата яка не е погребана по време на трансплантация.

Допълнителни грижи

Как да отглеждаме орехова макадамия у дома

Макадамия изисква да се грижи. При неудобни условия дървото ще започне да изсъхва, да боли и да умира. Именно поради търсенето на грижи плодовете на австралийския орех имат толкова висока цена.

В домашни условия грижата за макадамия е лесна. Основното е да го правите редовно.

Как да се грижим за макадамовите ядки:

 1. Поливане. Макадамия се полива с изсъхване на почвата. От една страна, течността не трябва да се оставя да застоява, от друга, почвата не трябва да изсъхва. През лятото растението се полива всеки друг ден, а през зимата - два пъти седмично. Използвайте топла, утаена вода. Почвата се навлажнява сутрин или вечер, когато слънцето е неактивно.
 2. Пръскане. Растението се пръска сутрин или вечер всеки ден с топла утаена вода.
 3. Жартиера. Младите макадамии са вързани за опора, в противен случай стъблото може да се счупи. Без подкрепа дървото започва да расте година след появата на първите издънки.
 4. Горна превръзка. Първата горна превръзка се прилага след появата на първите издънки (поръсете почвата с "Корневин"). След образуването на шестата листовка, в почвата се въвежда разтвор на карбамид. Двугодишно дърво се подхранва с фосфорно-калиеви торове. Освен това се прилага сложен органичен или минерален тор на всеки три месеца.
 5. Образуване. Когато централният багажник достигне оптималния размер, той се прищипва. Това ще стимулира образуването на странични клони. Страничните клони също се прищипват. Слабите издънки се отстраняват. Местата на разфасовки се обработват с градински лак.
 6. Bloom. Когато дървото цъфти, то започва да опрашва. За целта прашецът се прехвърля между цветята с мека четка. По време на цъфтежа дървото се полива ежедневно. Температурата се намалява до + 15 ° C.
 7. Почистване. Веднъж месечно растението се измива под душ с вода със стайна температура.
 8. Transfer. Растението се трансплантира, докато корените му запълнят саксията. Използва се метод на трансфер, при който растението се изважда от саксията заедно с бучка пръст и просто се пренарежда в нов контейнер. В този случай старият дренаж се заменя с нов. Липсващият обем се запълва с нова почвена смес.След пресаждането дървото се полива с стимулант за образуване на корени.

Болести и вредители

Макадамия има ниска устойчивост на болести и вредители. За да се предотврати заразяването му, в края на зимата се провежда профилактично лечение ежегодно с разтвор, приготвен от 1 ч.л. меден сулфат и 3 литра вода.

За да се предпазят корените на растенията от болести и вредители, макадамия се полива два пъти годишно с разтвор на Fitosporin.

Размножаване на растения

Макадамия се размножава най-добре чрез семена. В индустриален мащаб обаче се използва и вегетативен метод за отглеждане.

В земята резниците от макадамов орех се вкореняват слабо. Следователно, те са присадени на запаса. Проблемно е да се проведе такава процедура у дома, но е възможно да се получи първата реколта от шест години.

Кацане в открита земя

Как да отглеждаме орехова макадамия у дома

Не се препоръчва да засаждате макадамия на открит терен в Русия. В условията на централната (московска област) ивица на страната, дървото ще умре, неспособно да издържи на зимните студове.

В южните райони, като Краснодарския край, възрастно дърво понякога се засажда в открита земя. Премества се в дупка, равна по размер на обема на саксията, заедно с бучка пръст. В този случай кореновата яка не е погребана.

Важно! Дори в южните райони през зимата ще трябва да се изгради подслон около дървото.

Когато узрее първата реколта от ядки

Как да отглеждаме орехова макадамия у дома

Домашно отглежданата макадамия не винаги дава плод. Все пак има шанс ядките да започнат да узряват на дървото. Това обикновено се случва 10-12 години след засаждането. По-рядко плодовете се появяват по-рано.

Интересно е:

Как и колко макадамия се консумира

Полезни свойства на орех макадамия за мъже и правилата за употребата му

Как е орехът от макадамия полезен за тялото?

заключение

Отглеждането на семена от макадамия от семена е трудно, но възможно. В този случай любителите на екзотични растения са изправени пред трудна задача. В края на краищата е проблематично да се получи материал, подходящ за засаждане у нас. Плодът на австралийския орех има ниска степен на покълване и е скъп.

За да не умре дървото и да зарадва с ярки листа, красив цъфтеж и плододаване, важно е да му осигурите оптимални условия за растеж. Особено важно е да поддържате комфортна температура и да не оставяте почвата да изсъхне.

Добави коментар

градина

Цветя