Червен гроздов хибрид Pinotage

Pinotage е хибрид от южноафриканско грозде, използван за производството на червени и розе вина. Гроздето се счита за гастрономичен символ в родината си, отглежда се в малки количества в Канада, Зимбабве, Нова Зеландия и САЩ. Вината от Pinotage се характеризират със сложен ароматен и ароматизиращ букет. Дегустаторите улавят нотки от сини сливи, шоколад, какао, плодове, черни и червени плодове, борови игли, дъб и кафе в тях.

Описание и история на създаването на хибрида

Червен гроздов хибрид Pinotage

Пинотажът не е сорт, а хибрид от грозде, получен чрез кръстосване на Senso и Pinot noir през 1925 година. Авторството принадлежи на проф. Ейбрахам Перолд. Авторът е действал просто с термина: той е събрал имената на сортовете заедно - Пино и Ермитажа (това е името на сорта Сенсо в Южна Африка).

Ейбрахам Перолд си постави за цел да създаде хибрид с изискания вкус на бургундския пино ноар и добива на Сенсо. Резултатът обаче се оказа далеч от очаквания: горските плодове получиха тъмна кожа, виното от тях беше гъсто, с високо съдържание на танини.

Ейбрахам Перолд предположи, че комбинацията от аристократичен Пино Ноар и весел Сенсо ще даде благородна и непретенциозна кореспонденция. Въпреки това, в продължение на почти половин век, вместо изтънченост и простота, Пинотаж се оказа по-капризен Сенсо и по-примитивен от Пино Ноар.

Професорът засади първите лози от експериментално грозде в собствената си градина и, разочарован, ги изостави. Няколко години по-късно друг изследовател се интересува от хибрида и присадена лоза върху корени, които са устойчиви на гъбични заболявания. През 1943 г. получава първата реколта. Лозата изглеждаше силна и здрава, плодовете узряват рано и се характеризират с високо съдържание на захар.

До 1980 г. националните асоциации за винопроизводство в Южна Африка се фокусират върху производителността на гроздето за сметка на качеството. Вината от високодоходния Пинотаж се отличаваха с грозен вкус и аромат, което се отрази негативно на неговата популярност.

През 60-те. XX век на фона на първия успех Южна Африка беше завзета от "пинотажна треска". Хибридът започна масово да се засажда във всички лозя, което доведе до свръхпроизводство. Това беше улеснено от ранното узряване, бързия растеж на лозата, високото съдържание на захар в плодовете и възможността за получаване на вина с плътен цвят. Радостта на винопроизводителите бе помрачена от нотите на ацетон, прекъсвайки вкуса на млада напитка и вкуса на ръждиво желязо след ферментация при ниска температура.

Винопроизводителите бяха толкова притеснени от хибрида, че спряха да се опитват да получат повече или по-малко поносим резултат от него. Само редки компании не спират да експериментират, за да създадат качествена напитка. В резултат на това лозовата площ е намалена до 2%, а Pinotage е на прага на изчезване.

През 90-те. тенденциите във винопроизводството са преместили фокуса към качеството. През 1995 г. е сформирана асоциацията за пинотаж. Той включва производители, които обединиха усилията си за разработване и популяризиране на хибрида. Леките неподвижни и богати танинови вина с потенциал за стареене започнаха да се произвеждат от Pinotage.

В Stellenbosch хибридът се смесва с сортовете Каберне Совиньон и Шираз, за ​​да се получат висококачествени винени смеси с прекрасен вкус.

Пинотажните лозя са концентрирани главно в Южна Африка. Извън страната хибридът е по-рядък. Малките насаждения са разположени в Нова Зеландия (Хоук Бей и Окланд), Зимбабве, Израел и Калифорния.

Червен гроздов хибрид Pinotage

Важни дати за формиране на хибрида:

 • 1925 г. - годината на появата на Пинотаж;
 • 1941 - годината на създаването на първото вино в Елсенбург;
 • 1959 г. - победа на главното изложение за вино в Южна Африка;
 • 1961 г. - годината на производство на първото търговско вино Lanzerac Pinotage;
 • 1991 г. - първият златен медал на Международния конкурс за вино и спиртни напитки в Лондон.

Хибридът дължи своето възраждане на Beyers Truter, основателя на Canoncop. Той усети изключителен потенциал в Pinotage и видя в него бъдещето на Южна Африка. През 1999 г. се провежда първата международна дегустация на вино от Pinotage. Виното от Нова Зеландия спечели сляпа дегустация, а напитките от Южна Африка получиха II и III места.

Референтен. В Южна Африка хибридът се култивира в района на Кейптаун и Стеленбош. Тук е най-благоприятният район с разнообразни почви, близостта на два океана, планини и подходящ климат.

Характеристики на хибрида Pinotage

Pinotage е технически червен хибрид на средно узряващо грозде, който е широко разпространен в Южна Африка, Канада, Бразилия, САЩ, Нова Зеландия, Зимбабве, Австралия.

Лозата се характеризира със средна енергичност. Издънките са прави, узряват напълно, дават среден брой пасинки. Короната на млада издънка е зелена, с бронзов кант.Червен гроздов хибрид Pinotage

Листата на листата са средни по размер, петолистни, силно разчленени. Вътрешният лист е с форма на лира. Задната част на листа е покрита със слаб ръб, главно по протежение на вените.

Цветята са бисексуални, не се нуждаят от допълнително опрашване.

Клъстерите са средни по размер, свободни до средна плътност. Формата е цилиндрична или цилиндрично-конична.

Плодовете са малки или средни, овални. Кожата е дебела, тъмносиня, със силно восъчно покритие. Кашата е сочна, сок безцветен.

Хибридът се характеризира с повишена устойчивост на гъбични заболявания, но в неблагоприятни години страда от мухъл.

Средна устойчивост на замръзване. Храстите могат да издържат на температури до -19 ... -20 ° C. В районите на защитено лозарство културата се нуждае от подслон.

Предимства и недостатъци

Ползи:Червен гроздов хибрид Pinotage

 • устойчивост на гъбични заболявания;
 • висока производителност;
 • богата палитра вкус и аромат;
 • устойчивост на замръзване и засушаване;
 • непретенциозна грижа.

Недостатъци:

 • появата на послевкус на ацетон и акрилна боя в резултат на ферментация при ниски температури;
 • склонност към вирусни инфекции.

Вино от Пинотаж

Тъй като африканските земи са слабо развити, шансът за създаване на истинска "златна мина" на винопроизводството в тази област се увеличава. Пинотажът придоби известност като основен гастрономичен символ на Южна Африка, заедно с диамантите. Лозята представляват само 1% от насажденията в света, но страната е на 8-мо място по производство на вино.

Интересно! Над входа на дегустационната зала на компанията „Канонкоп“ има надпис: „Пинотажът е сокът на женските целувки и лъвските сърца. След като го изпиете, ще придобиете безсмъртна душа. "

В допълнение към винарната Canonkop, следните фирми се занимават с производство на вина от Pinotage: Simonsig, Fairview, L'Avenir, Bucksberg, Kaapzicht, Jordan, Graham Beck, Spice Root и Stellenzicht "(Рекордьор за златни медали). Simonsig наема новатори. Те притежават шампионата на южноафриканското шампанско, така че смело се заемат с Pinotage.

С правилната работа с хибрид е възможно да се получат разнообразни вина. Young Pinotage изненадва с освежаващ, кисел, плодов и ягодов вкус и аромат и напомня на Beaujolais Nouveau. Aged Pinotage има дълбок, кадифен, танинов вкус с нотки на тъмен шоколад и подправки, напомнящи вина от долината на Рона. Пинотажът се използва и за създаване на пенливи и розе вина.

Червен гроздов хибрид Pinotage

Виното от Pinotage се характеризира с висок потенциал за стареене в дъбови бъчви. Доброто вино има ярък и разпознаваем букет. Енологът Мишел Роланд нарече Pinotage „плодова бомба“. Този израз перфектно улавя същността на виното. Ароматът му улавя свежи нотки на черни плодове, които грациозно се смесват с тонове банан и подправки.

Цветът на напитката варира от бледо червено до лилаво-червено. Ухае на дъбена кожа и къпини, дим и дъб. Върху небцето има нотки на стафиди, напоени в портвейнско вино с подправки, шоколад и ябълкови ружа на фона на пресни плодове. Ароматът показва нотки на виолетки, борови игли, канела.

Референтен. Гроздето се характеризира с висока киселинност и изразена плодовитост. Въпреки ранното съзряване, финото присъствие на "благородно гниене" може да развали виното, придавайки му миризма на изгоряла земя и изгаряне.

Някои дегустатори откриват силни ацетонови и мускусни тонове във виното, които се заменят с банан или червени плодове и банан. Вкусът на напитката е свеж, с нотки на сини сливи, горски плодове и шоколад. Танините са отчетливо чуваеми, а послевкусът е алкохолен, дълъг, повече напомнящ на коняк. Други са взели нотки на сурова наденица, карамел и къпина, съчетани със сладкия вкус на изгоряла захар.

Вкъщи вината Pinotage се комбинират с различни ястия: антилопски какавиди, холандски свински колбаси, агнешко месо, индийски пикантен ориз, къри, щраусови пържоли, кумкват, марула, сладко от рамбутан. Пинотажът се сервира в края на храненето като храносмилане.

Червен гроздов хибрид Pinotage

Засаждане на разсад

Пинотажът е засаден, ръководен от общите правила. Хибридът е непретенциозен към състава на почвата, способен да се адаптира към всякакви условия. приземяване изпълняват през април. Обектът е предварително разоран и на всеки 1,5 м се образуват дупки с размери 80х80 см. Отдолу се поставя дренаж - натрошен камък или счупена тухла. Отгоре се изсипва слой от плодородна почва. В дупката се закарва тръба за поливане на млади разсад, изсипва се слой пръст, така че да остане 50 см до краищата, и се полива обилно.

След като водата се абсорбира напълно, разсадът се засажда, изправяйки кореновата система. След това ямата се пълни до ръба с почва и отново се полива. Младите растения поливат и разхлабват почвата всеки друг ден.

Тънкости на по-нататъшни грижи

Червен гроздов хибрид Pinotage

Правила за хибридни грижи:

 1. Пинотажът се нуждае от редовно, но умерено поливане. По време на сухи периоди честотата на поливане се увеличава. За да се улесни поддръжката, на мястото е инсталирана капкова система, често се практикува поръсване.
 2. Почвата е мулчирана със сено, дървени стърготини, суха трева, за да задържа влагата.
 3. Органичните и минерални вещества се използват като горна превръзка. Преди цъфтежа гроздето се наторява с разтвор от птичи изпадания в съотношение 1:15. По време на периода на цъфтеж храстите се хранят със смес от 100 g урея, 60 g суперфосфат, 30 g калиев сулфат на 10 литра вода.
 4. Гроздето може да издържи слани до -20 ° C. Необходима защита за зимата при отглеждане в района на подслон на лозарството. За целта използвайте агрофибър или дебела пластмасова обвивка.

резитбата

Когато расте Pinotage използва система за управление на лозите от храст, наречена "maroget", характерна за юга на Франция. Бушът се освобождава от слаби издънки, като ги отстранява в основата. Силните и здрави издънки се избират от останалите издънки, като не обръщат внимание на местоположението им, и ги нарязват на дълги мигли.

На пергола в 4 нива се формират 4 лозя и се поставят на двете долни нива. Зелените издънки са вързани към двете горни нива. Плодовите лози извиват около жицата и фиксират краищата им, като се уверят, че лозите на двете съседни храсти докосват. След жартиера останалите издънки отрязвам.

Ползите от подрязването:

 • голям брой очи и издънки на храста;
 • без възли за смяна и дълготрайни лакти и ръкави;
 • плододаване изключително на силни издънки;
 • способността за бързо подмладяване на храстите.

Недостатъци:

 • трудоемкост на подстригване;
 • случайни щети;
 • възможността за използване на техниката изключително върху високодобивни сортове.

Болест и контрол на вредителите

Пинотажът е издръжлив хибрид, но е предразположен към някои вирусни инфекции. За да се предотврати заразяване, се препоръчва премахване на плевели, мулчиране на почвата и избягване на преувеличаване.Няма лек за вирусни инфекции от грозде.

Най-опасният вредител по гроздето е филоксерата, живееща върху коренището. Второто често срещано име за вредителя е гроздовата листна въшка. Характеризира се с мълниеносно разпространение и води до смъртта на храстите. Основният признак на инфекция са израстъци по корените. За неговото унищожаване използвайте инсектициди "Циперметрин", "Делтаметрин", "Метафос", "Актара", "Инсектор" и биологични продукти "Битоксибацилин", "Фитоверм", "Борей Нео".

Червен гроздов хибрид Pinotage
филоксера

Събиране и съхранение

Кръвовете се подрязват с остър инструмент при сухо време и веднага се изпращат за рециклиране. Техническите сортове грозде не се съхраняват дълго време, те се използват главно за приготвяне на вино.

заключение

Pinotage е хибрид от техническо червено грозде с удивителна история на развитието. Много винопроизводители се отказаха, без да знаят какво да правят с него и как да постигнат резултата. Често във виното имаше нотки на лак за нокти или акрилна боя вместо очакваните тонове плодове и плодове. Чрез опити и грешки беше установено, че вкусът и ароматът на напитката зависи от температурата на ферментацията. Енологът Мишел Роланд нарече Pinotage „плодова бомба“ и определи основните му вкусови характеристики: нотки на черни плодове и сушени плодове, отекващи тонове на банан и подправки.

Културата се характеризира със силен имунитет, но е податлива на вирусни инфекции, ако се нарушат селскостопанските практики. При грижите гроздето е непретенциозно, способно да се адаптира към всякакъв вид почва, но показва най-добри резултати, когато се отглежда в Южна Африка.

Добави коментар

градина

Цветя