Сладка цариградско грозде с тъмночервен Hinnonmaki Red

Hinnonmaki Red е една от разновидностите на сорта цариградско грозде Hinnonmaki, който има много положителни характеристики: устойчивост на суша и замръзване, едроплоден и приятен ягодов вкус. Ще ви разкажем подробно как да отглеждате този сорт, така че храстите да се развиват добре и да дават плод в изобилие.

Характеристики на сорта

Това е средно ранен зреещ сорт цариградско грозде... Храстите дават плод в рамките на един месец, започвайки в средата на лятото. Производителност - 7-8 кг на храст.

Първите събрани, не напълно узрели плодове при температура 0 ° C се съхраняват до 40-45 дни; узрели, изпълнени с яркочервено и придобиване на сочност и съдържание на захар - 3-4 дни.

История на възникване и разпространение

Hinnonmaki цариградско грозде отглеждани от финландски животновъди през 80-те години на XX век... Целта на учените беше да получат принципно нова, продуктивна култура, устойчива на замръзване, суша и болести.

Въз основа на получения сорт животновъдите са създали плодни храсти с цветни плодове. Един от тях е червеният цариградско грозде (Hinnonmaki Rot, Hinnonmaki Rod).

Сладка цариградско грозде с тъмночервен Hinnonmaki Red

Характеристики и описание на храстите

Храстите са бързорастящи, умерено разклонени, високи до 1,8 м със силни изправени издънки, покрити със сива или сиво-кафява лющеща се кора. Клоните и издънките са покрити с къси игликовидни бодли.

Плочи със среден лист, три- или петлистно, тъмнозелено.

По време на цъфтежа в аксилите на листатаразположени в горните части на стъблата, има няколко съцветия от съцветия, състоящи се от две или три пъпки.

Устойчив на температури

Устойчив на замръзване сорт - храстите понасят спад на температурата на въздуха до -30 ... -34 ° C без повреди.

Влага и устойчивост на засушаване

Благодарение на мощна и дълбока коренова система растението понася добре топлината и може да прави без поливане до 30 дни.

Hinnonmaki Red не е устойчив на влага - при прекомерно поливане корените на растението започват да гният.

Устойчивост на болести и вредители

Сортът е устойчив на септория и брашнеста мана... При неправилна грижа и неблагоприятни условия може да бъде поразена от антракноза, бяло петно, сиво гниене, ръждива чаша, рак на корените.

От вредителите храстите нападат паякообразни акари, молци, пили, касис на касис, листни въшки

Характеристики и описание на плодовете

Плодовете са овални, почти кръгли, едри (с тегло 7-7,5 g), покрита с тънка, но здрава кожа, която след узряване придобива тъмночервен цвят с ивици.

Пулпът е прозрачен, характеризиращ се със сладък вкус... Но в комбинация с киселата кожа, червеният плод Hinnonmaki не изглежда сладък.

Сладка цариградско грозде с тъмночервен Hinnonmaki Red

Област на приложение

Плодовете се консумират пресни, използвани за готвене десерти, компоти, желе, мармалад, консерви, конфитюри и дори домашно вино.

Други сортове цариградско грозде:

Средно ранен сорт цариградско грозде

Средно ранен високодобивен сорт Колобок

Предимства и недостатъци в сравнение с други сортове и хибриди

Основните предимства на сорта:

 • бърз растеж на храстите;
 • висока производителност;
 • едроплодните;
 • приятен вкус и аромат на горски плодове;
 • устойчивост на засушаване и замръзване;
 • имунитет към определени заболявания;
 • липса на склонност към напукване на плодове;
 • добро качество на съхранение и транспортируемост;
 • възможността за механизирано прибиране на реколтата.

Сред недостатъците на Hinnonmaki Red са наличието на множество тръни по стъблата и склонност към проливане на зрели плодове.

Сладка цариградско грозде с тъмночервен Hinnonmaki Red

Технология на отглеждане

За да разсадът да се вкорени, да започне да се развива и да дава плодове, на първо място е важно правилно да засадите - изберете подходящо място на площадката, подгответе земята и посадъчния материал - и правилно се грижете за растенията.

Оптимални условия

Храстите се засаждат на добре проветриво и добре осветено място.... Сортът предпочита плодородна, рохкава почва с добра влажност и въздухопропускливост и неутрална или слаба киселинност. Най-добрият вариант е глинестата и песъчлива.

Референтен. На сянка храстите се развиват слабо, а реколтата намалява.

Мястото за кацане трябва да бъде разположено на хълм, дълбочината на подземните води е най-малко 1 m.

Когато купувате посадъчен материал, разсадът се избира без признаци на повреда. стъбла или коренова система, с влакнести развити корени и поне три силни еластични издънки, които се скъсяват до 10 см преди засаждането.

За по-добро вкореняване разсадът се накисва за един ден в разтвор на стимулатор на растежа ("Kornevin", "Heteroauxin").

Условия и правила за кацане

Засаждането се извършва през пролетта, в края на март, или през есента, от второто десетилетие на септември до средата на октомври, така че храстите да имат време да се вкоренят и да вкоренят преди измръзване.

Правила за кацане:

 1. Сладка цариградско грозде с тъмночервен Hinnonmaki RedДве седмици преди засаждането изкопайте дупки за засаждане на обекта с диаметър 50 см и дълбочина 20-25 см на разстояние 1,5-2 м една от друга.
 2. Изсипете във всяка хранителна смес (половината от изкопаната почва, кофа с оборски тор, 300 г пепел и 200 г минерални торове).
 3. Оформете малък хълм в дупката, поставете разсад върху него и разнесете корените му по склоновете.
 4. Покрийте празнините със земя, така че кореновата яка да бъде заровена с максимум 5 cm.
 5. Уплътнявайте и поливайте почвата, добавяйте повече почва, образувайте дупка около храста и отново поливайте, изразходвайки 5 литра вода на разсад.
 6. Мулчирайте почвата с торф.

Допълнителни грижи

За първи път храстите се поливат 10-15 дни след засаждането, след това - веднъж седмично със скорост 8 литра вода под храст.

Референтен. Най-добрият начин за напояване е капковото.

След поливането почвата се разхлабва за подобряване на проветряването и пропускливостта на влагата... Плевенето се извършва едновременно.

При условие, че разсадът се засажда в хранителна почва и се наторява в дупките те започват да подхранват растенията след две години според следната схема:

 • Март-април - компост, изгнил оборски тор (5-6 кг на храст) и пръскане с разтвор на минерални торове (20 г поташ, амониев нитрат и суперфосфат на кофа вода) със скорост 1-1,5 литра на растение;
 • Май - минерални торове (например "Ammophos", "Kemira");
 • края на юни - 1 литър каша (кофа с оборски тор, четвърт от кофа компост на 100 литра вода), разреден в кофа с вода;
 • есен - 5-6 кг компост или хумус и смес от 1 литър дървесна пепел, 120 г обикновен суперфосфат и 100 г калиев сулфат под храст.

Подрязването се извършва два пъти годишно.... В началото на пролетта се отстраняват повредените, зле презимуващи клони, а слабите издънки се съкращават с 10-15 см. През есента, след прибирането на реколтата, се изрязват издънки, по-стари от 6 години, оставяйки на храста максимум 15 силни и здрави стъбла.

Сладка цариградско грозде с тъмночервен Hinnonmaki Red

Така че по време на плододаване клоните не падат на земята, а реколтата е по-лесна за прибиране, употреба опора за пергола За да направите това, в краищата на храстите се задвижват дървени колове, между които жицата се изтегля на три ленти, така че долната да е на 0,5 м над земята, средната - на 0,8 м, а горната - 1,2-1,3 м.

За превенция болести и вредители своевременно отстранете повредените и сухи стъбла, плевейте и разхлабете почвата, третирайте храстите с инсектицидни и фунгицидни препарати, като използвате железен витриол или "Профилактин", докато пъпките набъбват и "Fitoverm" или "Fitosporin" по време на пъпката.

Възможни проблеми, болести, вредители

Болестите и вредителите, засягащи Hinnonmaki Red, са описани в таблицата:

Болест, вредител Признаци лечение
Антракноза На листата се образуват тъмнокафяви петна, постепенно листните плочи потъмняват и отпадат. Третиране на храстите с фунгицидни препарати, например, "Karbofos" или "Topaz".
Бяло петно По листата се появяват светли петна с тъмни ръбове и точки със спори в средата. В средата на вегетационния сезон листата изсъхват, рушат се и опадат.
Сиво гниене По листата и издънките се появява лек цъфтеж.
бокал ръжда Ярко оранжеви отоци се появяват по листата и издънките, издънките са огънати.
Корен рак Растенията се образуват върху коренището, растението умира. Няма лек. Засегнатите храсти се изкопават и изгарят.
Паяк акара Вътрешната страна на листата е покрита с тънка мрежа, листата изсъхват и отпадат. Насекомите се борят с помощта на препарати "Фуфанон", "Актара", "Карбофос", "Искра", "Гардона", "Фитоверм".
пожар Храстите изостават в развитието си и губят яйчниците си.
листна оса Яйчниците се увреждат от насекоми, плодове и семена - от техните ларви.
Касис жлъчен мост Клоните, листата и яйчниците изсъхват върху храстите.
листна въшка Междувъзлите са видимо деформирани.

Зимуване

През есента, след подрязването храсти, почвата се плеве, разхлабва и почиства от растителни остатъци и други боклуци. Растенията се поливат обилно (3-4 кофи под храст) и се напръскват с течност Бордо, за да се предпазят от вредители. Земята е мулчирана с торф или хумус.

Поради устойчивост на замръзване, растенията не се покриват за зимата. - те се нуждаят само от слой мулч и поръсват със сняг.

репродукция

Храстите се размножават чрез резници или наслояване... В първия случай в края на лятото се избира здрав клон и се нарязва на парчета с дължина не повече от 15 см. Получените резници се накисват за един ден в разтвор, стимулиращ растежа, след това се засаждат във влажна и рохкава почва и покълват под филм при температура от + 28 ... + 30 ° C ... Засаждат се на постоянно място през пролетта.

Сладка цариградско грозде с тъмночервен Hinnonmaki Red

За размножаване чрез наслояване в ранна пролет се избират силни странични стъбла., огънете ги към земята, поставете ги в плитки (до 10 см) изкопани окопи и ги фиксирайте. След появата на млад растеж окопите се поръсват с почва. След вкореняване слоевете се отделят от майчиния храст и се трансплантират.

Характеристики на отглеждането на сортовете в зависимост от региона

Сортът понася топлина и суша, както и замръзванеследователно, той се отглежда успешно във всички региони, без да се правят значителни корекции в правилата за засаждане и грижа за храстите.

Опрашващи сортове

Hinnonmaki Red е самоплоден сорт, тоест опрашва се със собствен прашец... В същото време засаждането на различни сортове култури наблизо помага за увеличаване на добивите.

Референтен. За по-добро опрашване цариградско грозде се третира с "Бор Челатом" и "Максикроп".

Отзиви на летни жители

Летните жители са доволни от червения цариградско грозде Hinnonmaki, което се потвърждава от техните отзиви.

Сладка цариградско грозде с тъмночервен Hinnonmaki RedМаксим, Ленинградска област: „Отглеждам тази цариградско грозде от 6 години. Храстите зимуват добре без подслон, дават плодове редовно и изобилно, плодовете се формират големи, плътни, красиви и вкусни ".

Елена, Елец: „Много харесвам този сорт. Той е непретенциозен, самоопрашващ се и едроплоден. Плодовете на плодовете са красиви и вкусни. От минусите отбелязвам, че по някаква причина вече не успях два пъти да размножа храстите чрез резници - те изобщо не се вкореняват. Но те се възпроизвеждат добре чрез наслояване ".

заключение

Сортът цариградско грозде Hinnonmaki Red дава плодове стабилно с минимална поддръжка, не се нуждае от опрашващи сортове и е в състояние да издържа на суша и замръзване.

Плодовете имат приятен сладък вкус с лека киселинност и са подходящи както за прясна консумация, така и за преработка.

Добави коментар

градина

Цветя