Колко и колко често да поливате смокини през лятото: инструкции за начинаещи

Смокинята е тропическа смокиня. Отглежда се в руски градини и овощни градини в откритата земя, засажда се на топли и плодородни земи. Плодовете от смокини са ценени заради полезните им качества и витаминен състав, а също така се използват в готвенето - приготвят ароматно домашно сладко или пайове от смокини. Едно от необходимите условия за отглеждане на екзотично дърво е компетентното лятно поливане. Колко често да поливате смокини през лятото и как да го направите правилно, ще разгледаме в статията.

Трябва ли да поливам смокините през лятото

Колко и колко често да поливате смокини през лятото: инструкции за начинаещи

смокиня полива се през цялото лято. Растението обича вода, но не толерира преовлажняване. По време на поливането е важно водата да прониква дълбоко до корените и да не остава на повърхността на почвата и да не създава гъста кора под въздействието на слънцето.

Градинарите обръщат внимание на метеорологичните условия: колкото по-горещо е лятото, толкова по-често и по-обилно поливат смокините. Сортът, възрастта на растението, периода на зреене и характеристики на отглеждане.

Редовното и компетентно поливане гарантира правилното развитие на реколтата и богатите добиви. Сушата води до факта, че издънките изсъхват и губят способността да дават плод, растението се разболява и умира. В допълнение към поливането се препоръчва да се обърне внимание на поръсването през лятото - с негова помощ се поддържа оптималното ниво на влага за правилното развитие на дървото.

Колко често се полива

Честотата и количеството на поливането зависи от много фактори. Младите дървета се овлажняват седмично, изразходвайки 5 до 10 литра вода на растение. Повече възрастни - по-рядко: добавете около 8-10 литра вода веднъж на 2 седмици. Ако има признаци на пресъхване (изсъхнали издънки, сиво-зелени листа, деформирани плодове), количеството вода се увеличава до 15 литра под едно дърво веднъж седмично. Ако лятото е дъждовно, намалете.

Колко и колко често да поливате смокини през лятото: инструкции за начинаещи

Изисквания за вода за напояване

Подходящата вода за напояване е мека, без хлор и вар, предварително поставена на слънце. Температурата му трябва да бъде най-малко + 20 ° С. Опитните градинари препоръчват използването на стопилка или дъждовна вода. На мястото са инсталирани прости дренажни конструкции, през които влагата навлиза в празни бъчви от пластмаса или желязо. Дъждовната и стопената вода са обогатени с естествен кислород, така че смокините са по-малко склонни да се разболеят.

Ако лятото е сухо и няма дъждовна вода, се използва чешмяна вода. Недостатъкът е, че съдържа хлор и вар и е твърд. За да омекотят водата, градинарите добавят 2 капки лимонов сок към 10 литра. Също така ябълковият оцет се използва за омекотяване - 10 капки се разтварят в 1 литър вода.

Внимание! Не поливайте смокини с вода от открити резервоари - блата, реки или езера. Може да съдържа опасни гъбички и патогени, които причиняват болести по дърветата. Благодарение на такова поливане смокините ще се разболеят от коралово петно, антракноза или сиво гниене.

Какво може да се добави

За да може поливането да донесе двойни ползи, веднъж месечно градинарите използват не обикновена вода, а запарка от билки: лайка, невен, коприва, репей, вратига, градински чай. Процедурата увеличава броя на яйчниците на дървото и предотвратява появата на вредители: белокрилки, оранжерийни трипси, ушички, нематоди, паяк акари. Навлажнете смокините рано сутрин, преди изгрев.

За да увеличите добива, смокините се поливат с инфузия на бананова кора. Залива се с вода и се настоява 3-4 дни, след което се извежда под дърво в специално подготвени дупки с дълбочина 8 см.Такова поливане е насочено не само към овлажняване, но и към подхранване на дървото и замяна на органичното торене.

Как правилно да поливате смокините през лятото

Сред всички видове напояване за смокини, обикновените (корен), поръсване и течна превръзка са по-подходящи от други. Препоръчва се да ги редувате помежду си, така че хидратацията на растението да бъде балансирана..Колко и колко често да поливате смокини през лятото: инструкции за начинаещи

Редовното поливане се използва в сутрешните часове преди началото на топлината или вечер след залез слънце, когато температурата спадне и слънчевите лъчи не причиняват изгаряния. Водата се вкарва в специални дупки близо до дървото или под багажника. Първият метод е за предпочитане, тъй като влагата се разпределя по-равномерно и не се натрупва на едно място. След процедурата земята се разхлабва, за да я насити с кислород. След това смокините се мулчират - сено, дървени стърготини, ситен чакъл или суха зеленина се изсипват под дървото. Мулчирането задържа влагата.

Поръсването е метод за поливане с помощта на специална машина. Процедурата има положителен ефект върху водно-въздушния режим на почвата, поради което водата не се застоява на повърхността и постепенно се абсорбира. Капки с различни размери и с различна интензивност се разпределят върху смокинята. Недостатъкът на надземното напояване е, че той е подходящ само за големи насаждения, а поддръжката на машината струва многократно повече от конвенционалното напояване.

Внимание! За малки градински парцели летните жители използват спрей бутилка с вода - те разпределят влагата над растенията сутрин или вечер. Основното нещо е да не правите това, когато слънцето грее - изгарянията на листата са гарантирани.

Течният фураж може да бъде органичен или минерален. Градинарите използват оборски тор, суперфосфат, калиева сол, урея, дървесна пепел. Честотата на прилагане на течни торове е веднъж на 2-3 седмици. Органиката и минералите се редуват. Горната дресинг се разрежда в купа и се излива под корена или в дупките. За да се усвоят хранителните вещества по-бързо, смокините се мулчират. Дебелината на мулчиращия слой трябва да бъде 3-4 cm.

Какви грешки да избягваме

Грешките по време на поливането се правят не само от начинаещи градинари, но и от опитни летни жители. Поради това смокините забавят растежа си, покриват се с изгаряния или дори умират. Няколко често срещани грешки:

  1. Дървото често се полива, но малко. Този метод води до факта, че водата е налична само за част от растението, тя не прониква по-дълбоко до корените. Повърхностните слоеве на почвата изсъхват бързо, ставайки неподходящи за отглеждане на капризно екзотично дърво. Поливането трябва да е балансирано. Обща препоръка: На всеки 2 седмици наливайте 10 литра на растение.
  2. Дървото се полива от маркуч със силен поток вода. Дори ако това не доведе до сериозни заболявания или намаляване на добива, декоративните качества на растението ще се влошат. По-добре е да си купите лейка и поливате внимателно смокините, като избягвате увреждане на корените и узряване на плодовете.
  3. Вода, така че значителна част от водата да попадне на листата. Не е задължително да бъде така - водата е предназначена да захрани корените, а не листата. Струя се насочва директно към корена. И можете да навлажнете листата по време на поръсване.

Поливане на смокини при засаждане

Колко и колко често да поливате смокини през лятото: инструкции за начинаещи

Смокините се засаждат в летни къщи в питателни и рохки почви с неутрална киселинност. Дупката за предварително засаждане се тори и се полага дренажен слой, така че влагата да не застоява. Първият път, когато смокините се навлажняват веднага след засаждането - под разсад се изсипва кофа с вода и се мулчира. Следващият път растението се полива само след 2-3 седмици.

По време на цъфтежа и плододаването

По време на периода на цъфтене смокините се поливат според възрастта им. До 10 литра вода се изразходват за дърво до 2 години, до 15 литра вода за растения на възраст от 2 до 10 години. След 10 години смокините се поливат в зависимост от това дали дават плодове или не. Ако растението е здраво и продуктивно, за него се изразходват 10-15 литра.

Процедурите се спират 10 дни преди плододаване и по време на прибиране на реколтата. След това се поливат веднъж и се приготвят за зимата - отрязват се и се покриват. Следващата процедура се провежда едва през пролетта.

Опитни градински съвети

Поливането на смокини започва в края на май. Преди това те не правят това, тъй като все още има запаси от дъждовна и стопена вода в почвата. В допълнение към това правило, опитните градинари споделят и други полезни съвети:

  1. След всяко поливане почвата се разхлабва. Процедурата служи за предотвратяване на болести и вредители от насекоми, увеличава съдържанието на влага в почвата и предотвратява развитието на плевели.
  2. Летните жители използват поръсване само ако времето е горещо. Ако климатът е влажен и влажен, не прилагайте процедурата.
  3. Залейте смокините с разтопена, дъждовна или чешмяна вода. Подходяща температура е около + 20 ° C.
  4. По време на плододаването и 10 дни преди това растението не се полива.

Интересно е:

Прости начини за размножаване на смокини чрез резници у дома

Стъпка по стъпка инструкции как правилно да покриете смокините за зимата и да подготвите дървото за студа

заключение

Поливането на смокини в открито поле се извършва средно 1 път на 1,5-2 седмици. До 10 литра вода се изразходват за младо дърво, около 15 литра за възрастен. Водата се защитава предварително и се нагрява на слънце, ако е студена. Веднъж месечно, вместо да поливат, използват течна горната превръзка - внасят под дървото инфузия от билки или бананова кора. Ако лятото е сухо и горещо, се извършва поръсване - водни капки се напръскват върху растението. След процедурата почвата се разхлабва и мулчира. Правилната грижа за дърветата гарантира богата реколта.

Добави коментар

градина

Цветя