Стъпка по стъпка инструкции как правилно да покриете смокините за зимата и да подготвите дървото за студа

Смокинята е субтропичен плод, термофилна е, страхува се от поривисти студени ветрове и силни студове. Смокинята, когато се отглежда в руския климат, изисква строги правила за поддръжка. Особено важно е да се предпази насаждението от замръзване. Какви мерки да предприемем, ще разкажем в статията.

Необходимо ли е да покриете смокините за зимата

Стъпка по стъпка инструкции как правилно да покриете смокините за зимата и да подготвите дървото за студа

Класическите сортове смокини замръзват при -12 ° C, зимноустойчивите могат да издържат на температури до -20 ° C. Във всеки случай е по-добре да изолирате растението. Замразена смокиня ще намали добивите, няма да се възстанови поради пълно замръзване на корените и издънките или ще умре след цъфтежа.

Важно! В условията на руските ширини е трудно да се подслони дърво от замръзване, поради което се препоръчва да се оформи смокиня под формата на храст. Това е удобно за подслон за зимата, подрязване на излишните клони и прибиране на реколтата.

Тези два фактора могат да убият смокинята:

 • прекомерна влага;
 • пресушено коренище.

Как правилно да покриете смокините за зимата

Изборът на подслон зависи от метода на формиране на растенията и климатичните условия:

 1. Земята. В умерен климат ще бъде достатъчно да покриете храста със земя. Издънките се огъват към земята, фиксират се в легнало положение и върху тях се изсипва почва, отгоре - от почва, паднали листа, слама и рохкава почва се прави слой от паднали листа или слама с дебелина 5-15 см.Стъпка по стъпка инструкции как правилно да покриете смокините за зимата и да подготвите дървото за студа
 2. Растителност и покривен материал... Ако през зимните мразовити дни се редуват с размразяване, няма сняг, препоръчително е смокиновите клони да се покрият с вегетационен слой, а отгоре с покривен филц.
 3. С хумус и слама. Хумусът и сламата с дебелина 10 см се изсипват върху клоните, върху рамката, изградена над храста, се опъва филм, а цялата надстройка е покрита с разрушаване.
 4. Гуми на кола. Ако създадете преграда от тях около растението от всички страни, получавате добра топлоизолация.
 5. Оформяне на снопове Фиговите издънки се събират в снопове и се накланят към земята. Отгоре се покриват с товари (дъски или шперплат) и се поръсват с почвен слой. Конструкцията над смокинята е изградена, когато температурата е зададена на + 2 ° C. През деня, когато температурата се повиши, надстройката се проветрява.

В райони със студен климат е препоръчително да се засаждат смокини в дълги дупки, които ще покрият растението през периода на замръзване.

За да се предпази от мишки и плъхове, отровата в торбички се пуска между клоните. За да го предпази от заразяване с гъбични инфекции, растението е снабдено с постоянно подаване на въздух.

Ако смокините са засадени в умерен климат, най-добре е да ги покриете със структура, изработена от гуми или някакъв друг материал с добра плътност. В такъв климат е за предпочитане да се засаждат смокини в яма.

В студени райони се препоръчва да поръсите храста със земя или да го увиете с рогозка.

Важно! Пластмасовата обвивка няма да работи като покритие. Структурата ще трябва да се отваря постоянно, така че дървото да се проветрява.

Стъпка по стъпка инструкции как правилно да покриете смокините за зимата и да подготвите дървото за студа

Полагане на клони

Няколко седмици след прибирането на реколтата те започват да огъват клоните към земята. За да не ги счупите, това се прави на 2-3 етапа с интервали от 4-5 дни. Процедурата се извършва след поливане на храста. След това клоните се фиксират с канапи, фиби за коса, колчета.

затопляне

Препоръчва се да изолирате смокините, като покривате или обвивате групи от клоните им с изолация. Материалът трябва да бъде дишащ и за предпочитане бял, за да отразява слънчевата светлина.

За изолация:

 • полипропиленови захарни торбички;
 • agrofiber;
 • lutrasil;
 • зебло;
 • платно;
 • стара материя от палатката.

В никакъв случай не използвайте какъвто и да е вид полиетилен, тъй като той не диша.

Условия за изолация на растенията:

 • в районите, разположени на юг, след падането на листата;
 • в средната лента - по време на падане на листата, след първата слана.

Фиксиране на подслон

Увитите снопове на клоните са фиксирани. За да не се издигат, тежести се слагат отгоре - товар, дървен щит или се поръсват с пръст.

Други етапи на подготовка за зимуване

Стъпка по стъпка инструкции как правилно да покриете смокините за зимата и да подготвите дървото за студа

Смокините се приготвят за периода на почивка:

 1. Спрете поливането. Излишната влага в дърветата ще доведе до замръзване, а пресушеното коренище няма да оцелее през зимата. Последният път, когато смокинята се полива обилно, е веднага след прибиране на реколтата, през септември. Смокиновият храст вече не се полива, кореновата система се оставя да изсъхне, така че излишната влага да не доведе до гниенето му.
 2. Спрете да се храните. В периода на залагане и узряване на смокините смокините се подхранват само с калиеви торове, които стимулират образуването на дървесина. В комплекса с минерали не трябва да има азот, тъй като той провокира растежа на зелената маса. Торовете се прилагат след обилно поливане на растението. След последното подхранване на смокините по време на формирането на смокините, растението вече не се опложда, тъй като идва период на сън за него.
 3. Правилно изрежете клоните на короната... По-късите издънки се покриват по-лесно за зимата.
 4. Обработвайте филийки... Инфекцията може да попадне в открити рани на дърво или храст, причинявайки да изсъхне или да умре напълно, така че секциите са покрити с градински лак.
 5. Мулчиране. Зимоустойчивите сортове смокини са мулчирани с смърчови клонки, слама или торф. Топлолюбивите сортове са изолирани с помощта на дишащи материали.

При дъждовно време през есента се препоръчва да се постави пластмасова обвивка на кръга на багажника, за да се предотврати навлизането на вода в почвата. След края на дъжда филмът се отстранява.

резитбата

Стъпка по стъпка инструкции как правилно да покриете смокините за зимата и да подготвите дървото за студа

Подрязването на смокини е необходимо за:

 • разредете короната за по-добро осветяване на клоните със слънцето;
 • предотвратяват сгъстяването на короната;
 • укрепете растението преди зимата;
 • премахнете сухи клони;
 • подрязвайте неуспешно отглежданите клони;
 • спуснете короната на дърво или храст.

Смокините се отглеждат под формата на дърво, ствол или храст. В зависимост от формата, те се използват:

 • подрязване на вентилатора;
 • стандарт;
 • храст.

Първият вид резитба се извършва на няколко етапа:

 1. На една година на растението са останали само един вертикален и два хоризонтални процеса.
 2. На втората година клоните, разположени хоризонтално, се съкращават в три пъпки и се връзват към стъбло. Проводникът също е подрязан, за да стимулира активно разклоняване.
 3. На третата година издънките от последната година се нарязват на три пъпки, а вертикалната издънка е незначителна. Оформяйки короната, в края на подрязването са останали не повече от пет нива.
 4. В бъдеще те наблюдават състоянието на нивата, като отрязват клоните от втори и трети ред.

Разпръсквайки плододаващите клони по хоризонтална пергола, можете да постигнете щедра реколта от растението.

В багажника на смокинята са оставени 3-4 клона, които излизат от ствола и имат височина около 60 cm.

С храст същата задача е да оставите същия брой скелетни клони. Височината на багажника трябва да бъде 30-40 см. Плодоносните клони се съкращават до втората пъпка. Подрязването на есента се извършва внимателно, разделяйки го на няколко етапа. Съкращаването на леторастите се разтяга за 2-3 сезона, за да може растението да се възстанови.

През есента смокините се подрязват след отпадане на листата. Този път пада на втората си половина.

Важно! Подрязвайте фиговите издънки през есента без ентусиазъм, в противен случай страничните издънки ще станат активни, което значително сгъстява короната.

лечение

За да се предотврати навлизането на инфекция в резените смокини, те се третират с градинска смола. Приготвя се на базата на органични смоли. Подходяща е смес от глина и молене или замазка на основата на восък или парафин и боя с фунгицид.

Ръцете се измиват старателно и дезинфекцират преди резитбата, тъй като отворените рани в смокинята могат да се заразят и гъбички.

Целият инструмент преди и след подрязването се обработва с 3% разтвор на меден сулфат, избърсва се с алкохол или разтвор на калиев перманганат.

Нарязаните клони се събират и отнемат от площадката.

Интересно е:

Как и кога да събираме листа от касис и малина за сушене за зимата.

Доказани начини да запазите гроздето за зимата у дома.

Как правилно да замразите цариградско грозде за зимата във фризера: най-добрите начини.

Характеристики на приготвяне на смокини за зимата, в зависимост от региона

Стъпка по стъпка инструкции как правилно да покриете смокините за зимата и да подготвите дървото за студа

Ако зимата е мека в района, където растат смокините, най-доброто време за резитба е есента. В студен район есенното подрязване няма да позволи на растението да се засили до замръзване, кората му ще замръзне, дървесината ще изсъхне.

През пролетта това се прави преди отварянето на пъпките, а през есента, след падането на листата.

Когато подрязвате клони, не трябва да бъдете твърде ревностни, тъй като прекомерното подрязване води до растеж на страничните издънки. В резултат короната на смокинята се сгъстява много.

В южните райони на Русия, например, в Краснодарския или Ставрополския край, клоните на смокините се изтъняват два пъти - през пролетта и есента.

В средните ширини на Руската федерация смокинята се отрязва веднъж - през есента, но максимум - до 20 см. Новите летни издънки внимателно се изрязват, след което клоните се изолират за зимата.

Тъй като смокините са вързани на издънки, които растат през лятото, а самото растение е в състояние да се съживи от корена, някои градинари от централна Русия не изолират смокините, а мулчират кръга на багажника. Има доказателства, че смокините се втвърдяват само от настинка.

Друга част от градинарите изолира смокинята със скрап материали. Най-ефективният начин е да скриете смокините в окоп.

В районите на района на Волга, растението е изолирано с дебела намотка или скрито в дупка под подовата настилка.

В Урал и Сибир смокините се отглеждат под формата на малък храст или дърво, като рязко отрязват сезонните леторасти.

Кога е време да се прикрием

Подслонът е премахнат в началото на април. Правят това много внимателно, опитвайки се да не повредят растението.

Докато изчезне заплахата от внезапни пролетни студове, тя се покрива с филм или поликарбонат, но не се съхранява на топла слънчева светлина в пакет, в противен случай растението ще се чифтосва.

След зимуване смокините се подхранват с азотно-фосфорен тор, сухите листа се отстраняват от клоните и почвата се изравнява.

Прочетете също:

Най-добрите начини да запазите орлови нокти свежи и преработени за зимата.

Как правилно да замразите гроздето за зимата във фризера и възможно ли е да го направите.

заключение

Неговото здраве и производителност зависят от спазването на правилата за грижа за растение. Основните препоръки са да спрете храненето и поливането след прибиране на реколтата, подрязването на младите издънки, обработката на разрезите, изграждането на подслон и затоплянето с дишащи материали.

Добави коментар

градина

Цветя