Как правилно да храним касис и цариградско грозде през пролетта

За стабилно плододаване и развитие храстите от касис и цариградско грозде се нуждаят от запас от хранителни вещества. Растенията получават основните витамини и минерали от почвата - затова е толкова важно да наторите почвата при засаждане, проверете я за киселинност.

Градинарите не забравят за торовете и в процеса на отглеждане на плодове - 2-3 пъти през лятото подхранват храстите с коренови и листни методи. Хранителните прахове и смеси ускоряват узряването на плодовете, правят ги по-сочни и по-сладки. В статията ще разгледаме как да наторим касис и цариградско грозде през пролетта, лятото и есента.

Видове превръзки за касис и цариградско грозде

Как правилно да храним касис и цариградско грозде през пролетта

Има няколко вида превръзки. Първата класификация включва корен и листна маса. Първите се внасят в земята, под корените или в кръга на дървесните стволове на растението. Те са насочени към развитието на храсти и плодове, стимулират узряването на френско грозде и цариградско грозде. Вторият включва пръскане и третиране с превантивни и защитни средства, тяхното предназначение е да предотвратят появата на болести и вредители.

Според състава се разграничават органични, минерални, сложни и органоминерални торове:

  • първата група съдържа органични съединения (компост, хумус, пепел);
  • минерал - микроелементи (например азот, калий, фосфор);
  • комплекс съчетава органични и минерални компоненти;
  • органоминералните фуражи се основават на хуминови киселини, третирани с минерални съединения (например, натриев или амониев хумат);
  • минерални торове - те съдържат едно хранително вещество (мед, манган, йод).

Внимание! Има готови превръзки и смеси, приготвени на ръка. Във втория случай е важно да се спазват пропорциите. Излишъкът от минерални и органични вещества е също толкова опасен, колкото и дефицитът.

Топ дресинг на храсти от касис и цариградско грозде през пролетта за добра реколта

Как правилно да храним касис и цариградско грозде през пролетта

През март цариградско грозде и касис предпочитат азотни торове. Те стимулират развитието и растежа на зелената маса, помагат на храстите да се възстановят и да придобият сила след зимата. При липса на азот плодовете растат слабо, листата бързо умират и отпадат. Младите храсти се наторяват с урея - 40 мл за всяко растение.

От четвъртата година количеството се намалява до 25 мл на храст. В северните райони на страната храстите се оплождат в началото на април, тъй като пролетта идва по-късно. Използва се инфузия на птичи изтичане или каша. За засилване на ефекта към течната смес се добавя дървесна пепел.

През май се препоръчва да се наторяват насаждения с минерални комплексни торове. За да приготвите сместа, вземете 1 с.л. амониев нитрат, 3 с.л. суперфосфат, 1,5 с.л. калиев хлорид. Всички компоненти се смесват и се пълнят с 10 литра чиста вода. Приготвеният разтвор е достатъчен за 2 храсталака. Тор се прилага върху жлеба, изкопан близо до растението.

Често в края на пролетта листата на касис и цариградско грозде пожълтяват, което показва липса на бор. В този случай градинарите пръскат храстите с борна киселина. Разтворът ще изисква 10 литра вода 5 и ml киселина. За да станат плодовете по-големи и по-сладки, растението се третира със слаб разтвор на калиев перманганат. Това се прави в началото на цъфтежа.

Торене през лятото по време на плододаване

Лятна касис и цариградско грозде оплодена в началото на юни, когато плодовете започват да узряват. До 10 юни се прилага минерално торене, което не съдържа азот.Летните жители използват калиев хумат или калциев нитрат - благодарение на тях плодовете растат сочни и сладки, имат големи размери.

За укрепване на кореновата система на растението към първото подхранване се добавя смес от 30 г карбамид, 20 г меден сулфат, 2 г калиев перманганат. Съставките се смесват и се разреждат с 10 L вода. Храстите се пръскат при облачно, спокойно или сухо време. Не се препоръчва да ги обработвате, ако яркото слънце грее - слънчево изгаряне ще остане на листата.

Как правилно да храним касис и цариградско грозде през пролетта

След 3 седмици, когато плодовете вече са узрели, се препоръчва да се хранят с картофени кори. Техните останки се изсушават и смилат на прах с помощта на блендер. Получената смес се разрежда във вода и се напръсква с храсти. Прахът от кори от картофи предпазва от често срещани болести по културите - ръжда, брашнеста мана, антракноза, сива плесен, а също така предотвратява появата на вредители - жлъчни мошеници, листни въшки, пили.

Внимание! Ефективна и достъпна горна превръзка за цариградско грозде и касис по време на плододаване е дървесната пепел. Под всеки храст се полага 100 г тор, в същото време почвата се разхлабва, след което се полива обилно с утаена вода. Пепел компенсира дефицита на минерали, укрепва кореновата система.

Как да храним касис и цариградско грозде през есента

За есенното хранене на цариградско грозде се използва калиев хлорид. До 15 септември под всеки храст се прилага 15-30 g от лекарството (колкото по-младо е растението, толкова повече калий). Горната превръзка укрепва имунната система и повишава устойчивостта на цариградско грозде срещу вирусни, бактериални, гъбични заболявания.

Компостът се въвежда и през есента - той обогатява почвата с хранителни вещества за зимата. Компостът се приготвя от растителни остатъци, плевели и зеленина и масата се оставя до пълно разлагане. Един храст от цариградско грозде отнема от 3 до 5 кг. Донася се през октомври - това е последното подхранване на горски плодове през текущата година.Как правилно да храним касис и цариградско грозде през пролетта

За есенно подхранване на френско грозде се използват пилешки тор, червей, каша. Един храст отнема до 6 кг тор. Също така под растението се въвеждат 20 г калиев сулфат и 50 г суперфосфат, касисът се полива. Такива торове държат полезни вещества в земята и предпазват растението от вредители.

Как правилно да храним касис и цариградско грозде през пролетта

Ако няма време за приготвяне на торове, те купуват готови съединения в магазина - това може да бъде нитрофоска, "Polygro Universal", "MicroMix". Сложните торове вече съдържат хранителни вещества, основното е да се спазват дозировката и препоръките за подготовка.

Интересно е:

Как правилно да се грижим за орлови нокти през пролетта - подхранване и подрязване

Най-добрата храна за мандариновото дърво у дома

Как и какво правилно да храним гроздето през есента

Правила за подхранване на черешите през есента и подбор на най-добрите торове за тези цели

заключение

Пролетното хранене включва азотни съединения, урея, минерални комплекси. Торовете се прилагат преди и след цъфтежа, след поливане на земята. През лятото ягодовите храсти се нуждаят от органични вещества и минерали, градинарите използват борна киселина, картофени кори и пепел. Съдържащите азот съединения не се добавят през лятото.

През есента растенията се подготвят за зимата - почвата се наторява с компост, калиев хлорид, готови съединения от магазина. При прилагане на превръзки е важно да се спазва дозировката, да се вземе предвид възрастта на растението и да се обърне внимание на състоянието на почвата.

Добави коментар

градина

Цветя