Правила за подхранване на черешите през есента и подбор на най-добрите торове за тези цели

Правилното есенно подхранване на черешите е гаранция за богата реколта за следващия сезон. Основното в тази процедура е да добавите хранителната смес своевременно.

Как правилно да се храним, как да храним черешите през август и септември - само подходящи съвети и трикове.

От какво се нуждаят черешите през есента

Всички костилкови овощни дървета изчерпват почвата, изсмуквайки азот, фосфор и калий от нея. Микроелементите се отмиват активно от стопилка и дъждовна вода. С недостиг на хранителни вещества растежът и развитието на дървото се забавят, качеството на плододаването намалява и нараства уязвимостта към вредители и болести.

Правила за подхранване на черешите през есента и подбор на най-добрите торове за тези целиЗа попълване на запаса от полезни микроелементи е необходимо есенното подхранване на черешите. Допълнителни предимства на процедурата - повишена устойчивост на замръзване преди настъпващата зима, поставяйки основите за бъдещата реколта.

Референтен. Черешата е непретенциозно и издръжливо растение. За подхранване използвайте всякакви торове и смеси. Единственото правило е липсата на азот в състава. Елементът активира растежните процеси, намалява зимната издръжливост на културата.

Условия за изработка на есенни превръзки

Характеристики на черешовото дърво - ранно плододаване, бърз край на вегетационния сезон, ранна зимен сън. Горната превръзка се прилага в началото на есента. Една по-късна процедура ще бъде неефективна, тъй като хранителните вещества няма да имат време да се усвоят, а черешата вече ще премине в състояние на покой.

Точните дати зависят от метеорологичните условия в региона. След приключване на плододаването се очакват 3-4 седмици (време за спиране на движението на сокове), след което се прилагат торове.

Датите варират: от края на август за северните райони с кратко лято до началото на октомври за юг. За региони с умерен климат процедурата на хранене започва в началото на септември и приключва до 21-25.

Интересно е:

Как да храним краставици с молене.

Какви видове превръзки се използват най-добре при засаждане на картофи.

Календар за хранене по месеци

месец предназначение Горна превръзка
Август Започва постепенната подготовка на плодовото дърво за зимата. Азотните торове са изключени от допустимите торове. През август те внасят азофоска, диамофоска.
Септември Плододаването е пълно. Активна подготовка на череши за студено време. Акцент върху калиево-фосфорните смеси. Използват се калиев монофосфат, суперфосфат и аналози. Сместа се прилага при разхлабване или в дупките.
Октомври ноември Превенция и елиминиране на градински паразити. След първата слана черешите се напръскват с разтвор на урея - 500-700 г на 10 литра вода.

Видове есенни превръзки за череши

Правила за подхранване на черешите през есента и подбор на най-добрите торове за тези цели

За черешите се използват стандартни видове и схеми за хранене. Те се различават по техниката на приложение и използваните средства:

 1. Root. Сместа се прилага строго към корена, комбинирана с поливане. Този тип включва минерални торове и всякакви органични вещества (хумус, птичи изхвърляния, компост).
 2. Листна превръзка или пръскане. Обикновено се извършва по време на цъфтежа и след като цветята са отпаднали. През есента този тип превръзки се препоръчва за компенсиране на дефицита на желязо. Използва се железен сулфат (3 супени лъжици на 10 литра вода). Процедурата се извършва след първата слана.

Торове

Правила за подхранване на черешите през есента и подбор на най-добрите торове за тези цели

Основният критерий, по който торовете се разграничават един от друг, е съставът. Въз основа на тази характеристика смесите се разделят на органични, минерални и комбинирани.

За есенно подхранване на череши е разрешено използването на всички видове, с изключение на тези, съдържащи азот:

 1. Organic. Разрешено за вишни над 4 години. Първият най-популярен в тази група са пилешките изгаряния. Следва компост, изгнил тор, торф, дървени стърготини.
 2. Минерал. Най-добрите варианти за череши през есента са сложни фосфорни или калиеви смеси: суперфосфат, калиев сулфат, калиев хлорид, фосфатна скала.
 3. Балансирано - торове, които включват няколко елемента. Пример за черешите е нитроамофоска.

Най-добрите торове за череши през есента

Като есенно подхранване се използват както органични, така и минерални сортове. Единственото правило е задължителното редуване: ако през пролетта бяха въведени органични вещества, през есента се използват минерални състави.

Готови средства

Правила за подхранване на черешите през есента и подбор на най-добрите торове за тези цели

Списък с популярни и ефективни лекарства:

 • "AgroMag BOR" - 20-25 g на 1 m² площ;
 • "Plantafol" - 15-25 ml от работната смес на 1 m²;
 • "Fertika Есен" - 30-40 g на 1 m², необходима е двойна обработка;
 • "Байкал ЕМ-1" - 100 мл на 10 литра вода, в кръга около стеблото - 3 литра течност;
 • "Novofert Universal" - 20 г на 10 литра вода.

Съединенията на минералните торове също ще бъдат ефективни:

 1. 2 с.л. л. калиев хлорид върху 1 m² земя под кръга на багажника. Прахът се разпределя равномерно по цялата площ.
 2. 300 g суперфосфат и 180 g калиев хлорид в кръга на багажника на една череша.
 3. 3 супени лъжици. л. суперфосфат и 2 с.л. л. калиев сулфат на 10 литра вода. Нормата на течно торене за младо дърво е 8 литра, за възрастна череша - 15 литра.

Народни рецепти

Популярни народни рецепти за череши са представени в таблицата.

Съставки Подготовка и приложение
Пилешки подправки Вземете 1-1,5 кг суровини за 4 литра вода. Разбъркайте, оставете да ферментира 2 дни. След това донесете обема до 10 литра, разбъркайте старателно.

Изсипете в кръга на багажника от 5 до 7 литра готови суровини, в зависимост от възрастта и размера на черешата.

компост Не смесвайте с вода, тъй като тя ще се превърне в амониев нитрат. За череши до 7 години - 1,5-2 кг на 1 м² от зоната на близо до ствола, за по-стари дървета - 2,5-3 кг.
Пепел от дърво 0,5-1 кг на 1 м² почва. За зрели дървета ще са необходими общо около 1,5 кг пепел. Дълбочина на вграждане - 10 cm.
Натрошена яйчена черупка 1-2 с.л. л. за 1 м² преди да копаят земята под черешата.

Целта на приложението е да обогати почвата с калций, да намали прекомерната киселинност.

Натрошена креда Разпределете равномерно 1-1,5 кг около външната обиколка на черешовото дърво.

Друг вариант е да смесите креда с вода, докато получите течна бъбрива кутия, изсипете черешите в кръг.

дървени стърготини Те разхлабват почвата, абсорбират излишната влага. Използва се под формата на мулч - през есента се прави "възглавница" от дървени стърготини с дебелина 3-5 см около черешата.

Как правилно да наторим череши през есента

Има няколко универсални правила за хранене. Не забравяйте да следвате алгоритъма и да извършвате всички действия внимателно и внимателно. Само ако процедурата се проведе правилно, черешата ще получи максимално количество хранителни вещества.

За 1-2 дни преди хранене е необходимо обилно поливане. Водата ще "съживи" почвените микроорганизми. 5-6 кофи с вода се изсипват под всяка череша (3-6 години), за по-стари дървета - 8-10 кофи.

Инструкция стъпка по стъпка:Правила за подхранване на черешите през есента и подбор на най-добрите торове за тези цели

 1. Отстранете изсъхналите и повредени клони, отстранете плевелите от кръга на багажника.
 2. Разхлабете почвата в кръга на багажника. Работят с чопър много внимателно, тъй като корените на черешата са високи.
 3. Нанесете тор. Поръсете равномерно или изсипете разтвора в кръг.
 4. Разхлабете почвата, покрийте кръга на ствола на дървото с мулч. Използването на дървени стърготини се препоръчва.

Характеристики на есенното хранене по региони

Общите принципи важат за всички региони. В конкретна област се различава само времето на работа. Също така се правят корекции според специфичните характеристики на почвата - плодородие и киселинност.

В района на Москва преобладават бедни дерново-подзолисти или подзолисти видове, глини. Изключение прави югът на региона, където земята е плодородна.За стабилен растеж и плододаване е необходимо есенно торене на череши. Сместа се внася през второто десетилетие на септември, ако есента е топла - в началото на октомври. Като горна превръзка тук обикновено се използват закупени минерални смеси.

Средната лента, Уралският регион - места, където се срещат различни видове почви, но всички те не се считат за силно плодородни. Оптималното време за подхранване са първите дни на септември, тъй като първите студове са възможни още през октомври.

Климатичните условия на Сибир позволяват отглеждане само на няколко сорта череши. Обикновено това са ранни сортове и джуджета с повишена устойчивост на замръзване. Характеристиките им са бързото завършване на плододаването и ранният период на „хибернация“. Те започват да хранят череши в Сибир през август и завършват цялата работа до края на лятото.

Прочетете също:

Торове за зимна пшеница: как да се храним през есента.

Народни средства за по-добра реколта от краставици.

Как да храним доматените разсад, така че да има пълни стъбла.

заключение

Есенното подхранване на черешите е една от задължителните сезонни дейности за грижа за реколтата. Времето за приготвяне на смесите е различно: от август до октомври. Точните дати зависят от климатичните условия на растящия регион.

През есента черешите се хранят с всякакъв хранителен състав, с изключение на съдържащите азот. Готовите складови препарати, минерални или органични смеси се въвеждат в кръга на багажника. Горната дресировка се извършва след предварителна подготовка на дървото - санитарна резитба (премахване на изсушени части), премахване на плевели и обилно поливане.

Добави коментар

градина

Цветя