Как и с какво да храним касис през юни: най-добрите торове и правилата за тяхното въвеждане

Касисът е не само черен, бял и червен, но дори жълт, лилав и оранжев. Това е една от най-често срещаните ягодоплодни култури в парцелите на руските градинари. В същото време не е толкова лесно да получите реколта от големи вкусни плодове, защото касисът е взискателен към наличието на хранителни вещества в почвата.

През юни ягодовите храсти, по-специално касис, започват да образуват реколта. Ето защо в този момент е особено важно растенията да получават достатъчно хранителни вещества и влага. Ще намерите подробна информация за това какво и как да храним касис през юни в нашата статия.

Цел за торене през юни

Как и с какво да храним касис през юни: най-добрите торове и правилата за тяхното въвеждане

Торенето под храстите на касис през юни е ключът към получаването на сладки и едри плодове. Всъщност именно през този период настъпва активният растеж на леторастите и образуването на плодове.

От ягодовите култури черната касис, цариградско грозде и малина са най-взискателни за наличието на хранителни вещества в почвата. Само младите издънки плододават интензивно.

Важно! Редуват се минерални и органични торове, като се поддържа интервалът между превръзките за около 2 седмици.

За да се осигури растежът на младите клони, бързо действащите азотни торове, както и органичните вещества (например разтвор на каша или тор за птици и вода) са оптимални. Горна превръзка комбиниран с обилно поливане на храсти.

Оптимално време

Ако беридът не е бил оплоден през есента, първото подхранване се извършва в самото начало на пролетта, заедно с топенето на снега, когато растенията се събудят и започнат да растат.

Ако торовете вече са били приложени през есента, нова порция се прилага след началото на цъфтежа - през втората половина на май - началото на юни. Друго хранене се извършва по време на образуването на яйчниците.

Торове

Културата се подхранва с минерални и органични торове, както и с помощта на народни средства.

Минерални торове

Как и с какво да храним касис през юни: най-добрите торове и правилата за тяхното въвеждане

Те съдържат концентрирани бързодействащи соли. Според активния химичен елемент минералните добавки се разделят на фосфор, калий и азот. Също така в продажба има поли торове, съдържащи няколко компонента наведнъж.

За първото пролетно подхранване (в периода на топене на сняг) се използва сух нитроамофос. Дозировката се спазва в съответствие с инструкциите за приготвяне (10-15 g за храст от касис и 8-10 g за червено).

Вторият път, когато растенията се подхранват през периода на цъфтеж (края на май - началото на юни). Фосфатно-калиевите торове се използват в следната дозировка: 8-10 g калиев сулфат или 10-12 g суперфосфат в разтворена форма за всяко растение.

Третото приложение на хранителни вещества съвпада с периода на образуване на яйчниците (като правило се случва през юни). Този път се използва дървесна пепел (100-150 г за касис и 200 г за цветни).

Четвъртата и петата превръзки се извършват след прибиране на реколтата и преди растението да влезе в зимен сън. Четвърти път - отново с фосфорни и калиеви торове (5-10 г калиев сулфат или суперфосфат в разтворена форма под храст). Пето - 300 г дървесна пепел за всяко растение.

Интересен факт! Русия е на първо място в света по отглеждане на касис.

Органични торове

Органичната материя е от естествен произход (животинска или растителна).Този вид тор включва оборски тор, отпадъци, хумус, компост, торф и др. Когато се разлагат, те образуват съединения, които стимулират развитието на микроорганизми и полезни бактерии, които помагат на растенията да абсорбират хранителни вещества от почвата.

Внимание! Органичните торове осигуряват въздушно-воден баланс в корените, стъблата и листа от растения.

Често срещан естествен органичен тор е оборският тор и птичият изпадък. Използва се през пролетта и юни.

Как и с какво да храним касис през юни: най-добрите торове и правилата за тяхното въвеждане

Презрелият тор се разрежда с вода в съотношение 1: 5. При поливане изразходвайте 1 кофа за възрастен храст или 1/2 за млад. Ако оборският тор е свеж, се залива с вода и се оставя за 3-4 дни. След това се разрежда и полива.

Изхвърлянията на домашните птици се смесват с вода в съотношение 1:12. Консумацията е същата: за възрастен храст - 1 кофа, за млад - 1/2.

Компостът и хумусът не съдържат азот, затова се използват през цялото лято. С тези торове е удобно да мулчирате почвата около храстите на касис след поливане или разхлабване със слой от около 1 cm.

Народни средства

За хранене касис се използва и в народните рецепти. Те са добри като добавка към минерални и органични торове, но не могат напълно да ги заменят.

Картофени кори

Как и с какво да храним касис през юни: най-добрите торове и правилата за тяхното въвеждане

Ползите от инфузията от картофените кори се дължат на високото съдържание на нишесте в тях. Суровините се заливат с вода в съотношение 1: 1 и се вливат в продължение на месец. Полученият концентрат се разрежда с вода 1:10 и растенията се поливат (1 кофа на храст). Такова хранене е добро в периода на формиране на горски плодове.

Ако обелки от картофи неудобно е да се събират, те използват готово нишесте. В този случай желето се вари от 100 г нишесте и 2,5 литра вода, разрежда се в кофа с вода и се полива.

Хляб

Друго ефективно народно средство е тор за хляб. Една от основните съставки в хлебните изделия е мая. Те съдържат хранителни вещества, които стимулират растежа на растенията. Подобна горна превръзка подобрява структурата на почвата, повишава активността на живите микроорганизми, повишава ефективността на ранната органична материя (оборски тор и отпадъци).

На Съвета. Използвайте зърнен тор не повече от 2-3 пъти на сезон, в противен случай киселинността на почвата ще се увеличи.

Както пресен хляб, така и отстоял хляб, прибран през цялата зима, са подходящи за приготвяне на хранителната смес. Преди употреба обелката се сгъва в кофа, залива се с топла вода, покрива се с капак и се поставя на топло място за седмица. Филтрирайте готовия тор, разредете с вода в съотношение 1:10 и поливайте храстите.

Инфузия на плевели

Как и с какво да храним касис през юни: най-добрите торове и правилата за тяхното въвеждане

За приготвянето на тор са подходящи обикновени плевели, които току-що са премахнати от лехите. Тревата се поставя в 1/2 бъчва, напълва се с вода, покрива се с фолио и се поставя на слънце. За да ускорите ферментацията добавете 3-4 с.л. л. карбамид.

След няколко дни на повърхността се появява пяна, сместа започва да ферментира и се увеличава в обем. Когато течността изсветли и пяната спре да се образува, торът е готов. Това обикновено отнема 1-2 седмици. Разтворът се разрежда с вода в съотношение 1:10 и храстите се поливат.

Внимание! Неприятната миризма, която се появи по време на ферментацията на инфузията, неутрализира валериановия екстракт, добавен към контейнера.

Готовата хранителна смес не се съхранява, а се използва незабавно. Такова хранене е полезно не само за френско грозде, но и за други култури (зеле, домати, краставици, зеленина).

Siderata

За да се осигури на касиса с необходимите хранителни вещества, използването на сидерати позволява. Достатъчно е да сеете лупина, грах, да се посявате на пътеките през пролетта, а през есента да изкопаете зеления тор заедно с окосените зелени.

Утайка от кафе

Как и с какво да храним касис през юни: най-добрите торове и правилата за тяхното въвеждане

Кафената основа е друга органична горна превръзка, която насища почвата с азот и подобрява нейната структура. Този тор е подходящ за ягодоплодни храсти, както и за рози, хортензии, магнолии и теменужки. Преди употреба кафената основа се смесва с почвата в съотношение 1: 4 и се нанася върху почвата в близост до стъблата на растението.

Бананова обелка

Корите от банан са богати на калий и калций, поради което е отличен като тор за горски култури. Кората е заровена в почвата до растението, където бързо се разпада. Същото се прави и със самите банани, които са презрели и вече не са годни за храна.

Цени и обеми

При изчисляване на дозата на минерални торове те се основават на препоръките на производителя на лекарството. Излишъкът от вещества води до влошаване на качеството на реколтата, болести, натрупване на нитрати в плодовете.

Признаци за недостиг на хранителни вещества

Липсата на всякакви хранителни вещества влияе върху зеленина... Редовната инспекция на насажденията помага да се разпознае проблемът навреме и да се предприемат действия.

 • При липса на азот листната маса става плитка и жълта, покрита с тъмночервени петна... Цветята отпадат, малко плодове са вързани. Растението отслабва, новите издънки растат къси и тънки.
 • Излишъкът от азот, напротив, се проявява чрез интензивен растеж на зелена маса, тъмно зелена зеленина и активно образуване на нови издънки. Цъфтежът обаче става със закъснение и плодовете растат малки и леко оцветени.
 • При липса на фосфор листата стават плитки, тъпи, стават синкавозелени. Дръжките и жилките на листата почервеняват и се рушат рано. Плодовете узряват бавно и на вкус кисели. Издънките са слабо развити.
 • Липсата на калий е показана с червена рамка на листата на касис. Дефицитът на калций забавя растежа на кореновата система, слуз се появява върху него.

Методи на приложение

Има два начина за прилагане на торове: под корена и листно. Нека ви разкажем повече за всеки от тях.

Под корена

При прилагане на сухи превръзки хранителните вещества се разтварят в почвата с напоителна вода или дъжд.

Поливане на зоната на ухапване торове, разтворени във вода, позволяват на хранителните вещества да проникнат по-бързо до корените.

В началото на пролетта, когато има много влага в почвата, касисът се наторява със сухи хранителни смеси, в сухо лято - с течни.

Листов метод

Листната превръзка е пръскането на листата със слаби хранителни разтвори. В този случай елементите се асимилират от листни остриета. Разтворите се приготвят слаби, за да се избегнат изгаряния на листата.

Например през юни е добре да се извърши листно подхранване на френско грозде с микроелементи. За да направите това, 5 g калиев перманганат, 3 g борна киселина и 30-40 g меден сулфат се разреждат отделно, в различни контейнери и след това се смесват в 10 литра вода. Този разтвор се пръска с втулки от касис.

Горна превръзка в зависимост от вида

Как и с какво да храним касис през юни: най-добрите торове и правилата за тяхното въвеждане

Планът за торене е изграден, като се вземе предвид вида култура. Касисът се наторява 5 пъти на сезон. Червени и бели 4 превръзки са достатъчни. Факт е, че цветните сортове се отличават с по-мощна коренова система, по-малко взискателна към състава на почвата.

Общата схема на торене е следната:

 • за първи път през сезона касисът се подхранва в ранна пролет, заедно с топенето на снега;
 • втората - през периода на цъфтеж;
 • третото хранене се извършва по време на формирането на яйчника;
 • четвъртата - след прибиране на реколтата;
 • петата - месец преди настъпването на устойчиво студено време.

Съвети по темата

Съветите на опитни градинари ще ви помогнат да не допускате грешки при прилагането на торове и ще осигурите на цялото семейство запас от вкусни и здравословни плодове:

 1. Торовете се съхраняват в оригиналната им опаковка в сухо помещение при стабилна температура. Разтворите и смесите се приготвят съгласно инструкциите.
 2. Когато работите с наркотици, спазвайте мерките за безопасност, използвайте гумени ръкавици и очила.
 3. Наторява се след вкореняване на растенията.
 4. Преди да нанесете горната превръзка (особено суха), почвата е добре навлажнена.
 5. Пръскането се извършва при сухо време рано сутрин или вечер, за да се избегнат изгаряния по листата.
 6. Минералните торове няма да навредят, ако обогатите почвата с хумус. Възможно е да се определи дали има достатъчно количество от него на обекта по наличието на земни червеи. Ако са, значи всичко е наред.

заключение

Горната дресировка на касис през лятото е важен етап от грижата за реколтата.През юни тя има нужда от храна и влага. Ако пренебрегнете тези условия, реколтата няма да угоди. Черната и цветната касис реагират добре на хранене. Основното е да прилагате торове навреме, да използвате различни видове и да спазвате препоръчителните дози.

Трябва да се помни, че превръзките, приготвени по народни рецепти, не заместват минералните торове. По-добре е да ги редувате или да ги правите заедно.

Добави коментар

градина

Цветя