Защо се появяват червени петна по листата на касис и как да се справим с тях

Добивът на касис зависи не само от благоприятните климатични условия, но и от спазването на правилата на селскостопанската технология и превантивните мерки за борба с болести и вредители. Появата на червени петна по листата на растението означава, че е засегната от гъбичната болест антракноза или е била нападната от жлъчна листна въшка. При установяване на първите признаци е важно веднага да се вземат подходящи мерки, тъй като и двата проблема водят до загуба на реколтата и увеличават риска от смърт на касис.

Червени изпъкнали петна с жлъчна листна въшка върху френско грозде

Какво да направите, ако на листата на касис се появят червени петна? Първо, важно е да се изследва растението и да се определи дали проблемът е причинен от антракноза или жлъчна въшка.

Симптоми

Фактът, че храстът е засегнат от жлъчни листни въшки, се доказва от туберкули кафяво и червено с неправилна форма. От долната страна на листа можете да видите малки бледозелени насекоми с дължина около 2 мм. Ларвите са жълто-бели. Листите изсмукват сока от листата на храста. За заздравяване на рани растението образува червени израстъци.

Защо се появяват червени петна по листата на касис и как да се справим с тях

Най-често вредителят се установява върху червено и бяло френско грозде., тъй като листата им са по-нежни, по-лесно е да ги пробиете. Насекомите са рядкост при черни и златисти видове.

За зимата листната въшка снася черни яйца, които остават по клоните на растението.... С настъпването на пролетта ларвите се излюпват, изсмуквайки сока от листата. Разпръсквайки целия район, те дават от 6 до 7 нови поколения. Насекомите живеят на касис до средата на юли. Веднага след като листната маса се сгъсти, преминават към риган, лавандула или градински чай. Ако не вземете мерки за борба с жлъчните листни въшки, добивът се намалява, храстът е болен и може напълно да умре.

Как да обработваме през пролетта

Ако върху листата на касиса се появят червени изпъкнали петна, какви средства за борба да използвате? За да се отървете от листните въшки, се препоръчва да се използват народни методи на ранен етап.... Ако те не работят, се използват химикали.

През пролетта много градинари обелете растението с незапушени пъпки с вряла вода... За това водата се кипва и се оставя да се охлади до + 70 ° C. След това напълнете контейнера със спрей и обработете храстите.

Ефективно пръскане на касис с йоден разтвор (1 капка в 1 литър вода). Растението се третира с течност при стайна температура.

Разтвор от сапун за пране помага да се отървете от листните въшки... Използвайте половин парче за 10 литра вода. Разтрива се на ситно ренде и се разтваря. Целият храст се напръсква с продукта.

За справяне с листни въшки направете различни инфузии, с които се лекува засегнатото растение:

  1. 3 kg суров чистотин или 1 kg изсушен чистотин се изсипват в 10 литра вода, настояват за един ден, филтрират се.
  2. 300 г тютюнев прах се изсипва в 10 литра вряла вода и се оставя да вари 3 дни. Продуктът се филтрира, добавят се 100 g сапунен разтвор (приготвя се от пране или катранен сапун).
  3. 25 г горчица изсипете 1 литър вряла вода, оставете за 2 дни. Добавете вода до 10 л, добавете 100 г сапунен разтвор.
  4. 5 литра нарязани цветя от невен се изсипват в 10 литра вода. Издържат 22 дни. Филтрира се и се добавя 100 г сапунен разтвор.

Защо се появяват червени петна по листата на касис и как да се справим с тях

Ефективно фумигиране на касис с дим... Попада на труднодостъпни места, където инфузиите не проникват при пръскане. За това се използва изгоряла гума. Тази процедура се провежда само преди счупване на пъпки.Когато листата цъфтят, отрежете върховете на леторастите, засегнати от листни въшки, повторете 2 пъти, след 10 дни.

Референтен! Химическите средства за преработка се използват само в крайни случаи: с обширна лезия и напълно депресирано състояние на растението.

Ако листата на храста започнат да набъбват поради листни въшки, се използват безопасни за хората биологични препаратисъздаден на базата на бактерии, вируси и спори ("Актофит", "Авертин", "Битоксибацилин"). Химическите препарати са ефективни срещу насекоми: "Aktelik", "Vofatox", "Proteus", "Calypso". Тъй като токсичните вещества се задържат в тъканите на растението, касисът се третира с инсектициди преди появата на пъпките и след прибирането им. Когато използвате химикали, е важно да се спазват мерките за безопасност и стриктно да се следват инструкциите.

Петна издутина на листа с антракноза

Симптомите и лечението на петнисти подутини по листата с антракноза имат свои собствени характеристики.... Всички видове култури са податливи на гъбични заболявания. Възбудителят на антракнозата е в състояние да преживее зимата под храстите. Различни насекоми разпространяват инфекцията. Влагата допринася за увеличаване на растежа на патогенни микроорганизми, поради което най-често касисът е засегнат от заболяване в дъждовния сезон.

Симптоми

Гъбично заболяване се появява по листата на храст. Първо, на горната страна на листната плоча се образуват малки кафяви петна. с кафяв кант и тъмен туберкул в центъра. Тогава те растат и се сливат. Целият лист е засегнат, което възпрепятства движението на хранителни сокове. Изсъхва преждевременно и отпада.

Референтен! Храстите от червена касис преживяват тази болест по-лошо от другите. Те са засегнати от дръжките, дръжките и плодовете.

Падналите болни листа са източник на инфекция през май и юни... По-късно се образуват конидиоспори, които разпространяват инфекцията през юли и август. Ежегодното увреждане на храста от антракноза води до смъртта на клоните и цялото растение.

Основното причини за разпространението на спорите на гъбично заболяване:

  • Защо се появяват червени петна по листата на касис и как да се справим с тяхлипса на калий и фосфор;
  • силно удебеляване на храста;
  • недостатъчно осветеност;
  • висока влажност и температура;
  • ветровито време;
  • останките на засегнатите части на растението.

След появата на първите признаци на заболяването е важно да се отстранят повредените части на растението. и го дезинфекцирайте. Когато листата окапат, се извършва втора дезинфекция.

Как да се борим

Веднага след като листата на храста започнат да почервеняват, третирането се започва веднага, за да се спаси реколтата и самото растение... За болестта се използват различни химикали. Фунгицидите пречат на биохимичните реакции, които протичат в клетките на гъбичките. Тези престават да се размножават напълно и умират. За борба с болестта използвайте "Previkur", "Kuproksat", "Ridomil", "Fundazol", "Acrobat MC". Преди да ги използвате, важно е внимателно да проучите инструкциите, тъй като всички лекарства се различават по клас на опасност и начин на излагане на растението.

Както при жлъчната листна въшка, за борба с антракнозата се използва разтвор на сапун за пране.... За да направите това, смилайте половината от бара на фина ренде, изсипете 10 литра вода и разбъркайте, докато се разтвори напълно. Получената течност се напръсква със засегнатото френско грозде.

До появата на листата храстът се третира с 1% разтвор на меден сулфат. Преди цъфтежа се използва "Topsin-M". Когато яйчниците започнат да се появяват, културата се захранва с пепел. За да се развие стабилен имунитет в растението, се използват сложни торове, съдържащи азот и борна киселина.

След прибиране на реколтата храстът се третира с течност Бордо... За да приготвите 1% разтвор, вземете 100 g меден сулфат и 150 g вар. Те се разтварят отделно в 1 литър гореща вода. Всеки разтвор се приготвя до обем от 5 литра чрез добавяне на студена вода. Млякото от вар се филтрира през гъста марля и след това разтвор на меден сулфат се излива в него на тънка струя, като често се разбърква.

Важно! Бордовата течност се съхранява не повече от един ден, така че се използва веднага след приготвяне.

През есента падналите листа от заразено растение се събират и изгарятда убива гъбичните спори. Почвата се изкопава и храстът се напръсква с фунгициди, например "Нитрофен".

Мерки за превенция на заболяванията

За да се намали вероятността от заболявания, поради които листата почервеняват и набъбват, превантивните мерки помагат. Така, за засаждане изберете сортовеустойчив на антракноза (например Виктория, холандско червено, първороден).

Мястото на обекта не трябва да се затваря от пряка слънчева светлина. Наводняването му с изворни топи води е нежелателно. Важно е да се подрязва растението навреме, както санитарно, така и против стареене... Особено внимание се обръща на поливането и храненето на храстите, които трябва да съдържат достатъчно количество фосфор и калий.

През есента

След прибиране на реколтата, когато листата на касиса започнат да придобиват червеникав нюанс, те започват есенна превенцияза да подготвите храста за зимуване и да предотвратите повторното заразяване. Първо, падналите листа се събират и изгарят.

Земята се изкопава с шевна ревера, така че вредители, техните ларви и патогенни микроорганизми да загинат. Дълбоко изкопаване се извършва в рамките на 20 см. За да се консолидира резултатът, почвата се обработва с фунгициди. Когато настъпи упорито студено време, то се наторява с оборски тор.

Защо се появяват червени петна по листата на касис и как да се справим с тях

Произвеждайте санитарна и против стареене подрязванеотрязване на сухи и стари клони, издънки с пукнатини и лишеи с ножици. Всички секции се обработват с градинска смола, за да се избегне снасянето на яйца от листни въшки. Ако се подрязва правилно, това ще доведе до увеличаване на добива, след дъжд или поливане растението ще изсъхне по-бързо, а спорите, които попадат върху него, няма да узреят.

През пролетта

След като снегът се стопи около храстите гребят целия боклук и го изгарят... Премахването на органични остатъци помага да се отървете от спорите на гъбичните заболявания и вредните насекоми. Около касиса почвата се разхлабва, за да се увеличи достъпът на кислород до корените и да се осигури адекватно хранене на растението. Това увеличава устойчивостта на храста към различни вредители. Почвата се обработва с разтвор на меден сулфат.

Ако снегът се е стопил и няма достатъчно валежи, важно е да не забравяте за поливането на растението.... Произвежда се веднъж седмично, като под всеки храст се налива 3-4 кофи вода.

През пролетта, преди подуване на бъбреците, за да се избегне инфекция с инфекциозни болести и атаки от вредители, храстите се пръскат. Закаляването на растенията с гореща вода се счита за прост и ефективен метод. Тази процедура се отървава от личинки на листни въшки и гъбични спори. Химическата обработка се извършва след появата на листата, но преди образуването на цветя.

Допълнителни съвети за грижа

Преди засаждане на касис внимателно изберете сорт растения, изучете техните силни и слаби страни, устойчивост и чувствителност към специфични заболявания.

Не можете да засаждате храсти близо един до друг: те ще създадат сянка и ще предават инфекции бързо. Ако растението първоначално е засадено във влажна низина или сянка, през есента се прехвърля на открита площ. Важно е периодично да разреждате храсти.

За да се отървете от листните въшки, наблизо се засаждат чесън, лук, невен, лайка и невен: насекомите не понасят силната си миризма. Не трябва да има билки до френско грозде, по които листните въшки могат да се преместят, особено коприва и растения от семейство Lamiaceae (градински чай, риган, мента, маточина, мащерка и др.).

За привличане на насекоми, които се хранят с листни въшки (пчели, калинки, дантели), близо до храстите се засяват ливадни треви. В същото време не трябва да има мравуни в близост до френско грозде, тъй като именно мравките пренасят или по-скоро размножават листни въшки.

заключение

Жлъчните листни въшки и антракнозата са сред най-честите причини за появата на червени петна по листата на касис.При появата на първите признаци е важно незабавно да преминете към третиране на храста, за да спасите реколтата и самото растение. За това има много народни средства и химикали.

За да се избегне появата на заболявания, е важно да се извършват навреме превантивни мерки и правилно да се грижат за храста.

Добави коментар

градина

Цветя