Как, кога и как да храним малини през пролетта за добра реколта

За да отгледате добра реколта от малини, е важно да следвате селскостопански техники и правила за грижа: поливайте храстите, разхлабете почвата, отрежете издънките. Също така градинарите не забравят за пролетното подхранване. Нека разгледаме подробно как да храним малини през пролетта и какво е необходимо за това.

Цели на пролетно подхранване на малини

Как, кога и как да храним малини през пролетта за добра реколта

С идването на пролетта малините се събуждат - растежът на младите издънки, кореновата система се активира... След зимата растението отслабва и за да му даде сила за развитие, градинарите организират пролетно подхранване. Те въвеждат органични и минерални торове, които укрепват имунитета на малини.

Друга цел на пролетното подхранване е защита от болести и вредители. За да избегнат появата на малина, молец, листни въшки, градинари пръскат ягодоплодни храсти със защитни химически, биологични, народни средства.

Кога да се хранят през пролетта

Как, кога и как да храним малини през пролетта за добра реколта

Кога да храним градински малини? Препоръчително е да направите това, след като целият сняг се стопи. Времето на горната превръзка зависи от региона. В южната част на страната е около средата на април, в средната лента, а в северните райони - началото на май.

Най-доброто време за хранене е след дъжд. Влагата служи като проводник на хранителни вещества; колкото повече е, толкова по-добре ще се усвояват витамините и минералите. Ако пролетта е суха, храстите се поливат обилно с топла вода преди торенето. Препоръчително е да правите това сутрин или вечер, когато няма слънце.

Ако отглеждат се малини върху слабо плодородни почви през пролетта торовете се прилагат два пъти: през април и две седмици след първото подхранване. В плодородните земи те се ограничават до една горната превръзка. Един доказан метод помага да се определи готовността на земята: пръчка се забива в земята. Ако тя влезе без проблеми и стои изправена, значи земята се е размразила. Ако не, се препоръчва да изчакате още 2-3 дни и да повторите процедурата.

Как да храним малини през пролетта

През пролетта малините се нуждаят от органично и минерално торене. Основното е правилно да се определи дозировката, така че растението да не получава излишък от витамини и хранителни вещества. Помислете за популярните торове за подхранване на малини през пролетта.

Органични торове

Как, кога и как да храним малини през пролетта за добра реколта

През пролетта малиновото растение се наторява с каша или мюлеин, разрежда се с вода до течно състояние. Органиката стимулира развитието на зеленина и придава на корените липсващите елементи. Ако няма червей, летните обитатели внасят птичи изхвърляния или торф.

Важно е да се спазват дозировката и методите на приложение:

 • пилешките изсадки се разтварят във вода и храстът се залива с течност, на един храст се изразходват около 5 литра;
 • каша или компост се прилагат в корена, на 1 кв. m отнема 4-6 литра;
 • за приготвяне на разтвора на мюлеин се използват 10 литра вода и 1 лоленова лопата.

Когато въвеждат органична материя, те се опитват да не се качат на багажника, за да не провокират изгаряния. След процедурата се извършва мулчиране, за да се запази ефектът от торенето по-дълго. Малините се поръсват със сламен чипс или нарязана трева. При разлагането мулчът служи като допълнително органично хранене.

Минерални торове

Как, кога и как да храним малини през пролетта за добра реколта

Минералните торове са отговорни за развитието на горски плодове, вкусът на малините и външният им вид зависят от тях. Пролетно растение се нуждае от азот, калий и фосфор. Те се внасят в почвата преди счупване на пъпките, през април или май.

Препоръчва се да се обърне специално внимание на азота.Образува листна маса, предпазва от болести и вредители, увеличава периода на плододаване на малини. За преработка се използва карбамид (карбамид), приготвя се работен разтвор от 10 литра вода и 20 г тор. Бушът се полива в корена, след което земята се поръсва с варовик, тъй като разтворът окислява почвата (500 г на 1 литър вода). Ако варовик не е под ръка, градинарите използват суха дървесна пепел.

Има благоприятен ефект върху малини и суперфосфат - азотно-фосфорен комплекс. Торът нормализира метаболизма на растенията, инхибира стареенето, подобрява вкуса. За пролетно подхранване се приготвя концентрат - 350 г тор се изсипва в 3 литра вряла вода. След разтваряне на гранулите концентратът се разрежда с вода в съотношение 1:10. Разтворът се внася 1-2 пъти през пролетта, в зависимост от състоянието на почвата. Преди да нанесете горната превръзка, почвата се разхлабва.

Внимание! Една проста и ефективна минерална покривка е дървесна пепел. Подобрява структурата на почвата и стимулира цъфтежа. Чаша пепел се разрежда в 10 литра вода, разбърква се и се влива в продължение на една седмица. Един храст взема 2-3 литра разтвор.

Готови закупени торове

Как, кога и как да храним малини през пролетта за добра реколта

Закупените торове са удобни за използване, летните жители не губят време за смесване на различни елементи, достатъчно е само да си купите готов състав.

За пролетно подхранване използвайте комплекса Zdraven Turbo.Подходяща е за подхранване с корен и листна маса и се предлага в удобна течна форма. Лекарството е ценено заради богатия си минерален състав (азот, фосфор, калий, манган, мед, цинк, кобалт) и липсата на хлор, което намалява имунитета на малини. За да приготвите работен разтвор, използвайте 10 l вода и 15 g от веществото. За 1 кв. м изисква 7-10 литра. Използвайте също "Zdraven Turbo" за листна превръзка: 10 g от веществото се разрежда в 10 литра вода и се напръсква с малини.

Готовият тор "Гуми-Оми" също е популярен. Съдържа азот, фосфор, бор, мед, натриев хумат, органична материя. Гранулите се разтварят във вода, полученият състав се полива с малиновото дърво 1-2 пъти през пролетта.

Те купуват Gumi-Omi и Zdraven Turbo в специализирани магазини за градината и зеленчуковата градина. Също така градинарите използват готови продукти - "Humat + 7 йод", "Krepysh", "Berry храсти".

Народни рецепти

Как, кога и как да храним малини през пролетта за добра реколта

Народните рецепти за хранене на малини са най-достъпните. Летните жители използват обелки от картофи: изсипете вряща вода върху тях, оставете ги за 2-3 дни и поливайте растенията с получения разтвор. Той е безопасен, безплатен и лесен за приготвяне. Картофените кори се използват както в изсушена, така и в загнила форма.

Дрождните торове помагат да се увеличи устойчивостта на болести и да се развие кореновата система. За приготвяне на суха превръзка са необходими 10 г мая, 100 г захар и 10 литра топла вода. Разтворът се влива в продължение на два часа и се разрежда с вода в съотношение 1: 5. Поливайте малината в топъл ден, за предпочитане вечер, така че почвата да се затопли. Разтворът се използва веднага след приготвяне, не е подходящ за съхранение.

Друга ефективна рецепта за народни средства - лук разтвор... Добавете 50 г кора от лук към 10 литра вода. Настоявайте 14 дни и поливайте храстите. Разтворът подхранва малини с калий, предпазва от болести и вредители от насекоми.

Избор на горната превръзка за добра реколта

Как, кога и как да храним малини през пролетта за добра реколта

За добра реколта се препоръчва торене на малини със сложни торове.

Готвенето изисква 10 литра вода, 2 литра разреден мюлеин, кибритена кутия с карбамид. Компонентите се смесват заедно и се полива малината. Торът попълва липсата на хранителни вещества и подготвя растението за цъфтеж. Също така такъв състав се използва за пръскане - предпазва храстите от насекоми. При готвене е важно да се спазват пропорциите, в противен случай малините ще получат тежки изгаряния.

Как да се храним преди цъфтежа

Преди цъфтежа малините могат да се хранят с амониев нитрат. За 10 л вода са необходими 30-40 г от веществото. След торене стволът на малиновото дърво се мулчира с компост или хумус.

Компостът обогатява почвата, съдържа калий, хумус, фосфор, желязо и азот. Лесно е да се направи компостна маса; за това се смесват обелки от плодове и зеленчуци, оборски тор, слама, сено, стърготини, дърво и листа.

Внимание! Когато добавяте каквито и да е органични и минерални компоненти, е важно да запомните тяхната съвместимост. Например, натриев, калциев и амониев нитрат не са съвместими с суперфосфат на прах. А калциевият нитрат не се разбира добре със съединения, които съдържат сяра.

Как правилно да се храним

Преди да приложите горната превръзка, се препоръчва да поставите нещата в реда в леглата: премахнете и изгорете боклука, плевелите, останките от миналогодишните растения. храсти отрязвам, премахнете стари и сухи клони, оставете здрави и млади зелени издънки. Летните жители премахват и издънките и сухите листа. Преди и след торенето почвата се разхлабва - процедурата подобрява въздухо- и влагопропускливостта на почвата.

Малините редовно се преглеждат от градинарите. Ако по листата се появят жълти петна, това сигнализира за липса на калий; сухи клони - за липса на азот или фосфор. Горната превръзка се нанася върху влажна почва. Ако става въпрос за корен тор, поливайте растението под корена или в кръга на почти стъблото. Ако е листна - напръскайте и напръскайте на разстояние 20-30 см от храста.

Как, кога и как да храним малини през пролетта за добра реколта

Пролетно подхранване на малини при засаждане

Малините се засаждат в началото на май. Земята се изкопава, въвежда се тор или компост. Също така, за първото хранене се използват народни средства или разтвор на пепел.

След 2-3 седмици се използват и листни торове: разсадът се пръска със защитни средства. Например, разтвор на амоняк: за 10 литра вода са необходими 30-40 g от готовото вещество. Разтворът се разбърква, под 2 растения се наливат около 2 литра. Продуктът предпазва малини от листни въшки, пили, молци, мечки. Сложните торове се прилагат само 1-2 месеца след това приземяване.

заключение

от процес и да оплоди малини през пролетта? За ранна обработка се избират органични и народни средства: инфузия на лукови кори или картофени обелки, инфузия на диван или пилешки изхвърляния. От по-късните минерални и сложни торове предпочитат Zdraven Turbo, Krepysh, карбамид, амониев нитрат.

Торовете се прилагат след като снегът се стопи и температурата на въздуха се затопли до + 10 ° C. Преди хранене растенията се поливат обилно - влагата насърчава по-доброто усвояване на хранителните вещества. Също така се препоръчва разхлабване на почвата и след торене мулчиране на храстите. Сено, трева, дървени стърготини, паднали листа се използват като мулч.

2 коментар
 1. въплъщение
  Вячеслав

  Авторът е много объркан, в различни параграфи той предлага различни торове през един и същи сезон. Извадих информация от различни статии. Но по принцип всички препоръки са правилни.

  • Андрей Палич
   Андрей Палич

   Благодаря ви, нека проверим отново информацията за тора.

Добави коментар

градина

Цветя