Защо краставиците плетене на една кука в оранжерия и какво да направите, за да предотвратите деформация на плода

Краставиците са сред най-популярните култури във всяка зеленчукова градина. Въпреки това, когато отглеждате този обикновено непретенциозен зеленчук в затворена земя, често се случва плодовете да станат криви, да загубят своята представа и вкус.

В статията ще ви кажем защо краставици плетене на една кука в оранжерия и как да отстраните този проблем.

Причини за кривина на плода

Деформацията на зеленчуците се появява по различни причини. Това могат да бъдат външни фактори, агротехнически нарушения, неопитност на летните жители. С навременното отстраняване на грешките, реколтата може да бъде запазена.

Защо краставиците плетене на една кука в оранжерия и какво да направите, за да предотвратите деформация на плода

Късна реколта

Ако плодовете не се отстранят от храстите, докато узреят, се образуват твърде много от тях, поради което правилното развитие е нарушено. Кравите краставици не винаги се характеризират с лош вкус, но най-често домакините отказват да купуват такъв продукт на пазара, като предпочитат равномерни и красиви зеленчуци за консервиране.

Прекалено големите краставици, останали по храстите, вече не са подходящи за храна, но все пак абсорбират хранителни вещества от почвата. Поради това младите екземпляри имат недостиг на микро и макроелементи. Оптималната честота на премахване на плодовете е на всеки 2-3 дни.

Липса на светлина и топлина

Краставиците принадлежат към светлолюбивите култури, необходимо е достатъчно осветление за всичките им части - стъбла, листа и долни яйчници. Ако върхът расте твърде много, зеленината блокира светлината към плодовете отдолу. Поради това те не само могат да се деформират, но и да паднат или напълно да изгният.

Опитвайки се да съберат възможно най-много реколта на обекта, много летни жители също правят такава грешка - те засаждат храсти твърде гъсто.

Изискването към климатичните условия се проявява и в температурата на въздуха. Краставиците се развиват правилно и са наситени при 21-26 ° C, а през нощта тази цифра не трябва да пада под 20 ° C. В противен случай зеленчуците трябва да бъдат покрити, в противен случай растежът им ще спре напълно.

Неравности в поливането

Защо краставиците плетене на една кука в оранжерия и какво да направите, за да предотвратите деформация на плода

Неправилната хидратация е една от най-честите причини появата на деформирани екземпляри. 95% от плодовете са вода, така че се нуждаят от редовно поливане. Разстройства в развитието се появяват и поради употребата на студена или ледена вода, това е голям стрес за културата и причината за образуването на безплодни цветя.

Важно! При липса на влага растенията бързо изсъхват и дават лоши плодове, а с излишък полезни вещества се измиват от почвата. Изпитвайки недостиг на хранителни вещества, плодовете стават малки, къдрят и напълно изгниват. В този случай корените могат напълно да умрат.

Характеристики на сорта

При някои хибриди извитите, закачени плодове са основната характеристика. В същото време някои могат да имат изразена деформация, докато други могат да имат лека.

Според наблюденията на летни жители, неправилните плодове - с формата на кука, гърди или круши, растат в хибриди:

Извити плодове от Pasadena и Pasamonte представляват около 30% от общата реколта.

Съседство на различни сортове

Защо краставиците плетене на една кука в оранжерия и какво да направите, за да предотвратите деформация на плода

Когато избирате сортове и хибриди за засаждане на открито в оранжерия, внимателно проучете техните характеристики, посочени от производителя на опаковката. Краставиците могат да бъдат един от два вида.За образуването на яйчници от първия тип не се изисква опрашване, а последният ще даде плод само с участието на опрашващи насекоми. Поставянето на тези два сорта един до друг на едно и също легло ще доведе до прекомерно опрашване, което води до нарушен растеж и развитие на плодовете.

Освен това неприемлив квартал е засаждането на някои зеленчуци. Летните жители имат термина "алелопатия"... Това означава появата на специфични коренови и листни секрети, когато краставиците се поставят в една оранжерия заедно с такива зеленчуци:

  • домати;
  • картофи;
  • подправки;
  • салата и други зелени.

Дефицит на микроелементи

Липсата на тор води до различни проблеми. Деформацията на плода често се причинява от недостиг на калий. При калиево гладуване краставиците са закръглени, на стъблото те се сгъстяват, постепенно се извиват. Плодовете умират бързо, а тези, които са се запазили, придобиват горчив вкус.

Важно! Липсата на калий се провокира от горната превръзка с разтвор на дрожди, птичи изхвърляния, червей - тези съединения измиват полезния микроелемент.

Горна превръзка със съдържание на азот са важни за развитието на всеки етап. Липсата му се отразява отрицателно върху формирането на зелена маса, плододаването и цъфтежа, обаче, свръхкупността води до появата на закачени плодове.

Недостигът на желязо също води до деформация, която се проявява първоначално в промяна на цвета на листата и спиране на растежа.

Как да предотвратите плетене на краставици

За да се предотврати разваляне на реколтата, краставиците се нуждаят от правилна грижа и редовно хранене.

Торове

Залогът за равномерни и красиви краставици е подхранването с калиев сулфат в комбинация с други компоненти: 0,5 л коровик, разреден в 10 литра вода, смесен с 0,5 г калиев сулфат и 0,5 г борна киселина, добавете 0,3 г манганов сулфат ...

Торовете могат да се използват готови, балансирани, закупени в магазин или приготвени самостоятелно според народните рецепти:

  • разредете пилешките изхвърляния в равни пропорции с вода, настоявайте 3 дни и разредете с вода в съотношение 1:10, инжектирайте под корена в почвата;
  • Изсипете 1-2 литра дървесна пепел с 15 литра вода, престои 2-3 дни и разредете с още 1 кофа вода, изсипете 0,5 литра от готовия разтвор под всеки храст;
  • "Калимагнезия" - 20 г сух прах на 1 м² на етапа на цъфтеж и в периода на формиране на плодовете.

Богат източник на витамини и минерали - разтвор на мая. Той е богат на азот, фосфор, манган, желязо, калий, цинк и калий. За кофа с вода с обем 10 литра е необходим 1 пакет сух продукт. Настоявайте композицията за един ден, да се полива почва със скорост 1 литър за 1 храст.

Цикълът на хранене на краставиците трябва да се състои от най-малко 5 етапа. Първият път калий и азот се въвеждат 2 седмици след засаждането на разсада, а вторият - с появата на цветя. Следващият път торовете ще се изискват в началото на плододаването, а след това след 2-3 седмици. Задължителен елемент на този етап е фосфорът. В безплодни райони сложните състави могат да се добавят 1-2 пъти повече.

Условия за отглеждане и грижа за краставиците

Защо краставиците плетене на една кука в оранжерия и какво да направите, за да предотвратите деформация на плода

За да получите богата реколта, следвайте правилата на селскостопанската технология. Почвата трябва постоянно да се разхлабва, тъй като образуваната кора нарушава обмена на въздух и достъпа на кислород до корените. Земята се разхлабва с мотика преди засаждането на разсад, след това те правят това много внимателно, за да не се повредят растенията.

Референтен. За да се предотврати образуването на земна кора, почвата се мулчира, покривайки повърхността с дървени стърготини, хумус или торф.

Вода според нуждите: при сухо и горещо време - 1 път на 2 дни, в облачни и дъждовни дни - пауза, докато почвата е напълно суха. Преди да поливате зеленчуци в оранжерията, той трябва да се проветри.

Предпоставка за правилния растеж е прищипването... Това се прави така, че горните яйчници и листа не блокират светлината от долните части на растението, както и за равномерната консумация на хранителни вещества от плода. Оптималното количество е до 20 яйчника на храст.

Съвети от опитни летни жители

Защо краставиците плетене на една кука в оранжерия и какво да направите, за да предотвратите деформация на плода

Градинарите препоръчват първоначално внимателно да обмислите условията на засаждане, за да не се налага по-късно да предприемате мерки за коригиране на грешки.

В допълнение към правилната грижа е важно:

  • наблюдавайте ротация на културите - не засаждайте краставици в една и съща зона повече от 2 години подред, както и на мястото на отглеждане на тиквички, тиква, копър;
  • изберете подходящ сорт - самоопрашващият се трябва да расте в оранжерията, осеменен на открито;
  • оставете достатъчно място при засаждането - 15-20 см между редовете на храстите.

Водата, използвана за напояване, се защитава предварително на слънце, за да я загрее, или се разрежда с вряла вода. За 1 м² се използват 5-8 литра вода за млади храсти, а за плододаване - 120 литра. Листната превръзка се извършва най-добре при дъждовно време.

Референтен. Ако не можете да следвате правилата за сеитбообращение, можете да възстановите почвата за следващото засаждане, като използвате растения със зелен оборски тор. След есенната реколта на мястото се засаждат горчица, овес или фацелия. До края на есента културите ще пораснат, могат да бъдат изкопани, а през пролетта можете да засадите краставици.

заключение

Състоянието на краставиците трябва да се следи от момента на появата на първите издънки. Правилната грижа, защита от вредители и достатъчно хранене ще ви позволят да получите висококачествена реколта от краставици в правилна форма с високо съдържание на витамини в оранжерията.

Добави коментар

градина

Цветя