Прости начини за размножаване на смокини чрез резници у дома

Държавите с субтропичен климат се считат за родно място на смокините. Преди това в Русия се отглеждаше само в горещ Краснодар и Крим. По-късно се отглеждат сортове, които са подходящи за отглеждане в райони с умерен климат и при правилна грижа могат да издържат на студени щракания до -20 ° C.

Има няколко начина за размножаване на смокини, но най-популярният е резниците. Този метод ви позволява да получите голямо количество посадъчен материал, който бързо вкоренява и запазва характеристиките на майката. Как да размножавате смокини чрез резници у дома, четете нататък.

Възможно ли е отглеждане и размножаване на смокини у дома

Прости начини за размножаване на смокини чрез резници у дома

Възможно е отглеждане на смокини у дома. Все повече градинари се занимават с отглеждането на това растение на перваза на прозореца, защото смокинята е неизискваща да се грижи и е лесно да се създадат подходящи условия на перваза на прозореца.

Смокиново дърво Е фикус. Има красива разклонена корона с големи нарязани листа. Изглежда привлекателно дори без цветя и плодове.

По време на цъфтежа растението е покрито с едри цветя, които приличат на чаена роза, но имат по-голям брой тичинки. Принася плодове с красиви и вкусни тъмно лилави плодове.

За да може растението да цъфти и да даде плод у дома, е важно да изберете правилния сорт. Задължително е да се използват самоплодни сортове (Solnechny, Sochi, Kadota), тъй като ще бъде проблематично да се „принуди“ плодовете да поставят дърво, което изисква опрашване.

За да може едно растение да даде плод, то трябва да се размножава вегетативно. Дивата природа често расте от семена, които започват да плододават късно или изобщо не цъфтят.

Забележка! У дома смокините достигат височина до 1,5 м (в зависимост от размера на саксията). Едно растение за възрастни дава до 100 плода годишно.

Характеристики и предимства на размножаването на смокини чрез резници

Повечето градинари предпочитат да отрежат смокинята. Предимствата на този метод на развъждане са очевидни:

 1. Позволява ви да получите голямо количество посадъчен материал. Често се използват клони, получени чрез подрязване на растение. Това е предимството на метода пред наслояването.
 2. Подрязването ви позволява да постигнете първия цъфтеж по-бързо от размножаването чрез семена.
 3. Когато се размножава по вегетативния метод, смокинята запазва сортовите характеристики.
 4. Резниците от смокини се коренят добре и бързо. С тях се работи лесно.

Прости начини за размножаване на смокини чрез резници у дома

Подходящи дати

За да могат корените бързо и лесно да се вкоренят, е важно да изберете правилния срок за прибиране и засаждане. Възможни опции:

 1. Пролет. Най-добре е да режете зелени резници през пролетта, преди пъпките да се събудят. По-добре е да направите това в началото на март. Нарязването е възможно и в края на февруари. Такъв посадъчен материал е готов за вкореняване веднага след подрязването, тоест през пролетта.
 2. Есен. През есента се прибират лигнифицирани резници. Вкореняват се едва следващата пролет.
 3. Лято. Смокините могат да се размножават и през лятото. Този път е подходящ за два начина на резници. Въпреки това, много градинари смятат, че през лятото клоните се вкореняват по-малко и растението изпитва повече стрес при резитбата. Също така е важно слънцето да не е активно при рязане. Процедурата се провежда сутрин или вечер.

Опции за рязане

За отглеждане на смокини се използва зелен и лигнифициран посадъчен материал.Работата с такива резници има някои разлики. Това трябва да се има предвид при избора на метод.

И в двата случая е важно да изберете подходящо майчино растение. Тя вече трябва да цъфти и да даде плод. Това е гаранция, че дъщерните дървета също ще имат тази способност.

Важно е да се инспектира дървото за болести и вредители. Ако има някакви подозрителни петна и други симптоми, репродукцията се понася до пълното излекуване на растението.

Лигифицирани резници

Прости начини за размножаване на смокини чрез резници у дома

Обременените резници имат твърда, но еластична кора. Ако направите разрез в него, можете да видите зеления слой. Клоните не трябва да са твърде стари или сухи. Важно е да няма повреди, признаци на щети от болести и вредители.

Клоните се нарязват на дължини от 15 до 25 см. Те трябва да имат най-малко три живи пъпки. Долният разрез се прави под ъгъл 45 °, а горният разрез е перпендикулярен на клона.

Събраните клони се поставят на склад. Ако има мазе, те са погребани в кутии с пясък. Преди употреба пясъкът се дезинфекцира с горещ тъмно розов разтвор на калиев перманганат или чрез калциниране във фурната (30-40 минути при 180 ° С).

В мазето посадъчният материал се съхранява при температура от + 1 ... + 5 ° C. Веднъж на всеки 30 дни пясъкът се навлажнява с малко количество студена вода, така че резниците да не изсъхнат.

На Съвета. Ако няма мазе, посадъчният материал се съхранява в хладилника, предварително увити във влажна кърпа.

През март резниците се почистват от пясък. Долната част се съкращава с 1,5-2 см. На кората (в долната част) се правят разрези на дълбочина 1,5 см. Дълбочината на такива прорези трябва да бъде такава, че зеленият епител да не се повреди.

Забележка! Лигнираните резници вкореняват в рамките на 45-60 дни.

Зелени резници

Прости начини за размножаване на смокини чрез резници у дома

Зелените резници се нарязват през пролетта. Те трябва да са абсолютно здрави, добре развити, без повреди. Броят на пъпките при качествена резитба е поне 3-4. Клоните се нарязват под ъгъл 45 °.

От разрез на зелените клони се отделя сок, наподобяващ мляко. Веднага след рязането посадъчният материал се оставя за 6-8 часа, за да спре потока на сока.

За 4-6 часа посадъчният материал се държи на хладно и тъмно място. На кората се правят плитки прорези. След това рязането веднага се вкоренява. Заготовките образуват коренова система за 1,5-2 месеца.

Забележка! Изрезките на кората се правят така, че кореновата система да се формира по-бързо и да е по-развита.

Подготовка на резници

Както удължените, така и зелените резници се подготвят за засаждане. Този процес включва три етапа:

 1. Дератизация. Резниците се накисват за един час в светло розов разтвор на калиев перманганат. Не е необходимо да се спуска целият клон в течността, достатъчно е да се обърне внимание на разфасовките.
 2. Стимулация на растежа. За това посадъчният материал се накисва в разтвор на стимулант на растежа, например "Kornevin" или "Heteroauxin". За зелените клони продължителността на накисване е 30-40 минути, а за вдлъбнати клони - 1,5-2 часа.
 3. Обработка на нарязване. За да направите това, горната и долната част се потапят в прах от пепел или тютюн.

Веднага след обработката посадъчният материал е готов за вкореняване. Описаните процедури се извършват в деня на засаждане.

Вкореняване на клонки

Прости начини за размножаване на смокини чрез резници у дома

Има няколко начина за корениране на резници от смокини. Възможните опции са представени в списъка:

 1. Пясък. Преди вкореняване на смокините от клонката, пясъкът се дезинфекцира с тъмно розов разтвор на калиев перманганат, вряща вода или във фурната. Субстратът се излива в пластмасова чаша. Стъблото е заровено в пясъка с 3 см. На контейнера и клонка се поставя торба или нарязана бутилка. Всеки ден оранжерията се разглобява и засаждането се излъчва за 15 минути. Докато изсъхва, пясъкът се навлажнява с топла вода, а рязането също се навлажнява. Оранжерията се демонтира само след като клонът се вкорени.Прости начини за размножаване на смокини чрез резници у дома
 2. Вода. Топлата вода се излива в буркан или пластмасова чаша до височина 3 см. Друг вариант е да поставите памучна вата, потопена в течност в чашата. Добавете течност, докато се изпари.За да се ускори процесът на образуване на корени, към водата се добавя стимулант за растеж.
 3. Хранителна почва. За да подготвите почва, подходяща за вкореняване, смесете 2 части градинска почва и хумус, 1 част пясък и 1 част торф. Почвената смес се калцинира във фурната или се полива с тъмно розов разтвор на калиев перманганат. 3-5 см дренаж се изсипва на дъното на контейнера (фин чакъл, експандирана глина, натрошена тухла, нарязана керамика), останалата част от обема се запълва с почва. Стъблото е заровено 3 см. Почвата около него е уплътнена. Отгоре се изсипва слой пясък. На дръжката се слага торба или отрязана бутилка. Оранжерията се проветрява ежедневно в продължение на 15 минути. Докато изсъхва, почвата се навлажнява с топла утаена вода.

Когато се постави в пясък или вода, рязането се трансплантира в нов контейнер с почва, веднага щом се вкорени. Ако клонът е бил незабавно засаден в земята, той се трансплантира само когато кореновата система запълни цялата саксия.

Фактът, че клонът се е вкоренил, се указва от събудените пъпки. Растението ще започне да изхвърля листа или нови издънки.

Ако планирате да засадите дърво в открита земя, разсадът се отглежда в оранжерия или у дома през цялата година. Към момента на трансплантация на постоянно място кореновата система трябва да бъде добре оформена, а дървото трябва да бъде силно. В този случай, докато саксията се напълни с корени, растението се трансплантира в нов контейнер, по-голям по размер.

приземяване

Засаждането на пораснал разсад зависи от това къде ще расте смокинята. Ако се използва като стайно растение, ще трябва да се трансплантира в саксии с различен диаметър няколко пъти.

При отглеждане на открито се използват едногодишни и двугодишни разсад. Към момента на засаждане на постоянно място те трябва да имат оформена коренова система и няколко клона.

В саксии

Прости начини за размножаване на смокини чрез резници у домаАко резниците са били поставени във вода или пясък, те се трансплантират в саксия веднага след като се вкоренят. Ако е била използвана питателна почвена смес, пресаждането се извършва след като кореновата система на смокините напълно запълни стария контейнер.

Домашна трансплантация се извършва няколко пъти, докато саксията се напълни с кореновата система. Обикновено смокините за възрастни се отглеждат у дома в саксия с 6-8 литра.

Как да засадите смокини в саксия:

 1. Дренажен слой с дебелина 5 см и малко почва се изсипват на дъното на дезинфекцирания контейнер.
 2. Смокините се изваждат от саксията заедно с бучка пръст. Изстържете слоя със стар дренаж.
 3. Растението се прехвърля в нов контейнер. Свободното пространство е покрито с почвена смес.
 4. Смокините се заливат с топла утаена вода.

На открито

Има два начина за засаждане на разсад от смокини на открито. В първия случай растенията се засаждат в окопи, във втория - в дупки. Технологията на засаждане има разлики.

Прости начини за размножаване на смокини чрез резници у дома

Правилна техника за кацане на окопа:

 1. Изкопайте окоп до 1 м дълбочина. Стената на изкопа, разположена от северната страна, трябва да има наклон 90-85º, а южната стена трябва да бъде под наклон не повече от 30º. Това е необходимо, за да може почвата да се затопли по-добре.
 2. В долната част на изкопа се изкопават дупки на дълбочина 40-60 см на разстояние 1 м една от друга. Отстранената от тях почва се смесва с 2 кг изгнил тор, 30 г суперфосфат, 20 г калиев сулфат, 1 супена лъжица. пепел и 5 кг пясък.
 3. 5 см дренаж се излива на дъното на дупката (можете да използвате счупена тухла или експандирана глина, но не бетон). Тогава част от почвата се покрива. Разсад, изваден от саксия, се поставя в дупката заедно с земна бучка.
 4. Дупката е покрита с почва. Почвата около разсада се уплътнява и се полива с много топла вода. Кръгът на багажника е покрит със слой мулч, например торф или изгнила слама.
 5. Тренните стени подсилват смес от глина и натрошени тухли.

Те също използват ями. В този случай има и други функции:

 1. Изкопайте дупка с диаметър 50 см и дълбочина 80 см. Почвата, отстранена от дупката, се смесва с 8 кг оборски тор и 200 г "Нитроамофоски".
 2. На дъното на дупката се излива 5-10 см дренаж... Поставете отгоре 15 см хранителна смес.
 3. В дупката се поставя разсад заедно с буца пръст. Ямата е покрита с почва, която се уплътнява.
 4. Дървото се полива... Почвата около него е мулчирана.

Грижи след кацане

Прости начини за размножаване на смокини чрез резници у дома

През първата година след засаждането грижата за смокини в градината ще бъде минимална:

 1. Поливане. В горещо сухо време дървото се полива ежедневно, като отделя поне кофа вода на растение. В хладно и влажно време количеството на поливането се намалява до два пъти седмично.
 2. Разхлабване. След всяко поливане и валежи почвата се разхлабва. В процеса на разхлабване се премахват плевели, които се считат за една от причините за заразяване на растенията с болести и вредители.
 3. Горна превръзка. Те се провеждат на всеки две седмици. Използвайте разтвор от пилешки тор, оборски тор или амониев нитрат.Прости начини за размножаване на смокини чрез резници у дома
 4. Защита от болести. За да се предотврати заразяване на смокини с болести, през пролетта и есента се напръсква с разтвор, приготвен от 1 кофа вода и 1 супена лъжица. л. меден сулфат.
 5. Подготовка за зимата. Всички паднали листа се отстраняват през есента. Дървото е огънато към земята, покрито с фолио, поръсено с пръст, а след това клони и листа. Ако е възможно, през зимата структурата е покрита със сняг.

Не е необходимо да се формира растение през първата година на отглеждане.

заключение

Смокините обикновено се размножават чрез резници. В края на краищата, именно този метод ви позволява да получите голямо количество посадъчен материал буквално от остатъците, останали по време на формирането. Те бързо се вкореняват, развиват се добре и запазват сортовите характеристики на родителското растение.

Смокините се отглеждат чрез резници за отглеждане в градината и у дома. Процесът на вкореняване е лесен за изпълнение, дори начинаещ градинар може да се справи с него.

1 коментар
 1. въплъщение
  Андреевич

  „По време на цъфтежа растението е покрито с едри цветя, които външно наподобяват чаена роза“ (В) Поздравления за вас лъжи!
  Роден съм преди 70 (седемдесет) години и цял живот съм живял в Сочи! През целия си живот никога не съм виждал такива цветя на смокини! Дори няма да докажа нищо и ще опиша възпроизвеждането на това растение. Просто ще цитирам класиците: "Кой веднъж излъга, кой ще ви повярва?" (В) Козма Прутков

Добави коментар

градина

Цветя