Трябва ли да щипвам чушки: плюсове и минуси, ръководство за правилното формиране на храст

Белият пипер е капризна култура, взискателна към климатичните условия, състава на почвата и грижите. Не е лесно за неопитен градинар да отглежда богата реколта на своя сайт.

Една от препоръчителните техники за увеличаване на добивите е прищипването на храстите. Статията ще ви каже дали трябва да щипвате чушката и как да го направите правилно.

Трябва ли да щипвам чушки от камбанки

Няма категоричен отговор на този въпрос. Тези, които се занимават с отглеждането на този зеленчук, вземат решение въз основа на предназначението и условията на отглеждане, както и характеристиките на сорта.... Първо, нека разберем за какво се прищипва.

Трябва ли да щипвам чушки: плюсове и минуси, ръководство за правилното формиране на храст

Значението на процедурата

Прищипването включва премахване на апикалните пъпки (точки на растеж)... Това е една от селскостопанските техники, насочени към формиране на растения, заедно с отстраняването на излишните леторасти и зеленина.

важно... Благодарение на прищипването растежът нагоре се спира и се активира развитието на пасинки, които придават на храста сферичен вид.

Прищипването се извършва с цел спиране на растежа на нови стъбла... Така храстът насочва всичките си сили към узряване на вече оформени плодове. Ако това не бъде направено, тогава върху растението ще се образуват много малки и тънкостенни плодове.

Сортовете, които изискват щипкане

Вътрешните и чуждестранните животновъди са развъждали голямо разнообразие от сортове култури. Някои от тях се нуждаят от задължително прищипване... В този случай производителят на семена директно посочва на опаковката как и кога да оформи храста.

Трябва ли да щипвам чушки: плюсове и минуси, ръководство за правилното формиране на храст

Това са например енергични хибриди, които растат до 2-3 м височина... Храстите на тези растения имат буйна зеленина и няма да растат и да се развиват добре без образуване. Тези сортове включват Овен, Boatswain, Оранжево чудо, Напред, Слон, Буржоа, търговец.

важно... Всички сортове сладък пипер се разделят на неопределени (без ограничения върху растежа на зелената маса) и определящи (растежът на храста спира в периода на плододаване).

Неопределените сортове култури трябва да бъдат оформени, за да ограничат растежа зелена маса, по-добра вентилация и ускорено узряване на плодовете.

Малките детерминантни сортове образуват компактни храсти с височина 60-70 cm... Това са например Брат Фокс, Ерошка, Чардаш, Пинокио ​​F1... Те не се нуждаят от задължително формиране и при спазване на технологията на отглеждане, те растат добре и дават плодове без прищипване.

внимание... С удебелените насаждения от детерминанти, образуването на храсти все още трябва да се извърши. Това ще осигури достъп на въздух и светлина до всички растения.

Също така компактните декоративни сортове не се нуждаят от ограничение на растежа., предназначени за отглеждане на балкони и первази на прозореца. Това са такива сортове като Островът на съкровищата, акварел, любопитство, карат, етюд. Средните храсти трябва да се отстраняват само от стерилни издънки, което ще подобри тяхното осветление и естествена вентилация.

Трябва ли да щипвам чушки: плюсове и минуси, ръководство за правилното формиране на храст

Кога е необходимо прищипване

Когато отговаряте на въпроса дали да щипнете или не, също си струва да вземете предвид метеорологичните условия. При висока влажност в комбинация с високи температури на въздуха, образуването пипер храсти се извършват за предотвратяване на гъбични заболявания.

Ако лятото се оказа сухо и горещо, тогава не трябва да разреждате зелената маса на храстите... Буйната зеленина засенчва храстите от слънцето и предпазва от изпаряване на влагата в почвата.

Ако не щипвате чушките

Пренебрегване на процедурата на прищипване при отглеждане на високи сортове води до следните последствия:

 • слабо развита коренова система - в резултат храстът не получава достатъчно вода и хранителни вещества;
 • намаляване на показателите за добив - нови издънки растат от междувъзли, върху които се връзват допълнителни плодове;
 • без щипка високите сортове активно натрупват зелена маса, храстът расте мощен, а плодовете са малки и тънкостенни;
 • без да се образуват, храстите растат силно, те стават тесни, а растенията започват да боледуват.

Ако производителят на семена препоръчва формирането на растенията, тези препоръки не трябва да се игнорират.

Условия на процедурата

Те започват да прищипват върховете след появата на 5-7 листа... Като правило, по това време храстите растат до 15-20 см и започват да се разклоняват, разделяйки се на два клона.

Трябва ли да щипвам чушки: плюсове и минуси, ръководство за правилното формиране на храст

В тази вилица се появява коронна пъпка, която се отстранява, за да се даде възможност за по-нататъшно развитие на храста.... Всеки клон ще образува плодове и по този начин общият добив ще се увеличи.

внимание... Ако искате семена от пипер, тогава оставете пъпката на короната на 1-2 храсти. Образува най-здравословните семена.

Веднага след бране или пресаждане на растение, не безпокойте... След прищипването е нараняване за храста и допълнителни тестове през този период са безполезни за растението.

Друг знак, че е време да започнете да оформяте - оцветяване на междувъзлия.

Може да бъде полезно:

Правила за засаждане на пипер: подготовка, време и нюанси на процеса

Инструкции за отглеждане на вкусни чушки

Инструкция стъпка по стъпка

Прищипването е продължителен процес, който продължава, докато храстът расте до желаната височина... Приложени са схеми за формиране на растения в едно, две и три стъбла.

Има няколко етапа във формирането на пипер храст:

 1. Прищипване на пъпката на короната при първата вилица в стъблото. Тази пъпка съдържа инхибиторно вещество, което предпазва храста от пълноценни плодове. Когато засаждате рано, за да забавите растежа на растението, пъпката се оставя за известно време.
 2. Прищипване на излишните стъбла. На храста се оставят 2-3 основни издънки, които напълно се развиват и задават формата. Оставете най-силните клони. Прищипването ще даде тласък за образуването на страничните процеси, които образуват храста.
 3. Отстраняване на стерилни издънки и долните листа. Безплодните клони и излишната зеленина закриват растението и отнемат хранителни вещества. Премахването им подобрява циркулацията на въздуха и достъпа на светлина.
 4. Прищипване на скелетните клони. Скелетните издънки се прищипват, след като върху храста са се образували достатъчно плодове. Средно по един храст се оставят 20-25 плода. Това ще направи чушките да станат по-големи и по-дебели. Формираните храсти с плодове са показани на снимката.

Трябва ли да щипвам чушки: плюсове и минуси, ръководство за правилното формиране на храст

Прищипването се повтаря, когато растат нови стъбла... От едно растение на ден се отрязват не повече от 2-3 листа и не повече от една пасинка. Ако премахнете повече наведнъж, пиперът може да се разболее и да умре.

Съвети и трикове

Препоръките на опитни градинари ще помогнат на начинаещите да избегнат проблеми по време на процедурата:

 • формирайте растението постепенно - ако премахнете всички допълнителни стъбла наведнъж, то ще изсъхне и загине;
 • пасинките се отстраняват веднага щом се появят;
 • прищипването не се извършва веднага след поливането, докато растенията все още са мокри, тъй като във водата може да има патогени;
 • след процедурата растенията също не се поливат няколко дни - по този начин те ще се възстановят по-бързо;
 • отстранени стъбла и листа се отстраняват от градината;
 • формират само здрави растения, болните хора може да не оцелеят на тестовете и да умрат;
 • остър, дезинфекциран инструмент се използва за премахване на стъбла и листа;
 • полезно е да се обработват местата за рязане с натрошен активен въглен за дезинфекция.

заключение

Оформянето на зърна пипер е премахването на излишните точки на растеж с цел увеличаване на добивите.Да прищипва или не, всеки градинар решава сам. Това отчита сортовите характеристики на културата и условията на отглеждане.

Добави коментар

градина

Цветя