Инструкции за отглеждане на смокини у дома от семе или кълнове

Смокиня, фикус карика, смокиня - името на същото растение. Това е плодова култура, която дава вкусни и здравословни плодове с наситена лилава черупка. Те са добри пресни и под формата на сушени плодове, като допълнение към десерти, месни и рибни ястия.

Средиземноморието се счита за родно място на смокините. У нас топлолюбиво растение на открито се отглежда само в региони с южен климат. Но като стайно растение смокинята се отглежда в цяла Русия. Как да отглеждате смокини у дома, така че да дава плод, прочетете статията.

Възможно ли е да отглеждате смокини у дома

Нарастващ смокини у дома е напълно възможно. Дори в природата компактно смокиново дърво рядко расте над 2-2,5 m. В саксия растението достига височина не повече от 1-1,5 m... Може да се направи по-ниско чрез оформяне и прищипване на точката на растеж.

Инструкции за отглеждане на смокини у дома от семе или кълнове

За да може смокинята да расте не само в саксия на перваза на прозореца като зелено растение, но и да даде плод, важно е да изберете правилния сорт. Смокиновите дървета са разделени на три вида.:

 • изисква опрашване;
 • не изисква опрашване (партенокарпично);
 • освобождаващ се от пролетното опрашване, но се нуждае от есен (смесен).

За домашно отглеждане се избират сортове, които не изискват опрашване.... Също така градинарите препоръчват да се даде предпочитание на по-ниските опции. Те имат кокетна корона и лесно се оформят.

Смятат се най-добрите сортове смокини за отглеждане у дома:

 • Solar;
 • Сочи 7;
 • Kadota;
 • Виолет Сухуми.

Други сортове ще се справят, но ако се нуждаят от опрашване, ще бъде изключително трудно да се постигне плододаване. Високите сортове смокинови дървета изискват често оформяне, са по-малко трайни и по-взискателни при грижите.

Изисквания за условията на задържане

При отглеждането на смокини в апартамент е важно да се осигурят на растението оптимални условия.... В противен случай тя ще започне да изсъхва, наранява, изсъхва и в крайна сметка ще умре.

Подходящи условия за отглеждане:

 1. Инструкции за отглеждане на смокини у дома от семе или кълноветемпература... Смокинята е топлолюбиво растение. Оптималната температура за отглеждането му от ранна пролет до късна есен е + 25 ... + 27 ° C. Смокинята също расте при стайна температура - + 20 ... + 22 ° C. През зимата, когато смокинята изхвърля листата си, температурата се понижава до + 10 ° C. По време на зимното спане дървото може да издържи температури до 0 ° C.
 2. влажност... Смокините се нуждаят от висока влажност. Средно показателите трябва да достигнат 75-80%. Горещият, сух въздух, излъчван от отоплителните уреди, е опасен за дървесината. Заводът не се поставя в близост до нагреватели и батерии. Ако е на закрито в студения сезон, тогава използвайте овлажнители за въздух.
 3. Осветление... Оптималната продължителност на деня за смокини през вегетационния сезон е 12 часа. Любителите на екзотичните растения обаче твърдят, че не е необходимо да се използват допълнителни източници на осветление. Достатъчно е да изберете правилното място за отглеждане. Вътрешните смокини не понасят директните лъчи на палещото слънце, затова се препоръчва да го засенчвате от 12 до 16 часа.

През лятото растението има достатъчно естествена светлина.... Той е поставен близо до южния прозорец, покрит с полупрозрачна завеса или на перваза на източния прозорец без допълнителна защита от слънцето.

Инструкции за отглеждане на смокини у дома от семе или кълновеВ топлия сезон е полезно да вземете саксийното растение в градината или да го поставите на балкона.... Изберете място, частично защитено от слънцето.

През пролетта и есента растението трябва да бъде на южния прозорец... Затварянето на прозореца с тюл не е задължително.

През зимата смокините се изнасят в прохладна стая.... Тя може да бъде остъклен, предпазен от замръзване балкон или лоджия, неотопляемо помещение или перваза на прозореца на входа (при условие, че прозорецът е голям и позволява много светлина). Препоръчително е да поставите растението близо до южния прозорец.

Забележка! Ако в началото на пролетта или късната есен растението стои на прозореца, под който работи нагревателят, ще ви е необходима защита от горещ сух въздух. За това върху батерията се полага влажна кърпа, а в края на перваза на прозореца е направена страна от изолационен материал от фолио.

Засаждане на смокини

Отглеждането на смокини е възможно по два начина: чрез семена и изрезки... Повечето градинари използват втория метод. Това отнема малко време, лесно се изпълнява и дава гарантиран резултат, тъй като резниците на смокинята лесно се вкореняват. Шансът растението, отглеждано вегетативно, да даде плод е по-голям от този на безплодна смокиня.

Някои любители на екзотични стайни растения се интересуват от процеса на отглеждане на смокини "от нулата" В допълнение, не винаги е възможно да се получи рязане. В този случай са подходящи семена, събрани от плодове. Те имат ниска степен на покълване и получените от тях разсад растат бавно.

Отглеждане на смокини от кълнове

Преди засаждането на смокинови кълнове е важно да изберете подходящ посадъчен материал. От плододаващо дърво се отрязва клон, без следи от поражение болести и вредители.

Инструкции за отглеждане на смокини у дома от семе или кълновеТакова разстояние отстъпва от горния ръб, така че да останат 3-4 аксиларни пъпки върху бъдещото рязане. Разрезът се прави равномерно. 2 см отстъпват от долния бъбрек и се подрязват под ъгъл 45 °. Ако клонът е разделен на няколко резници, тогава от горната пъпка до среза е оставено разстояние от 1 см.

Всеки малък контейнер с дупки в дъното е подходящ за вкореняване на рязане.... Често се използват пластмасови нарязани бутилки или чаши за еднократна употреба. Съдът се стерилизира с вряла вода или тъмно розов разтвор на калиев перманганат.

Обикновената универсална почва също е подходяща като почва. Опитните градинари препоръчват да го смесвате със сфагнум. Земята също е дезинфекцирана.

Как да отглеждате разсад от рязане у дома в саксия:

 1. На дъното на контейнера се излива дренажен слой. Останалата част от обема е запълнена с почва. Почвата се навлажнява с топла вода.
 2. Стъблото се накисва за 30 минути в светло розов разтвор на калиев перманганат. Плитки прорези се правят върху кората на долната част на клона (до пъпката). Клонът се поставя в стимулатор на коренообразуването за един ден ("Хетероауксин", "Корневин").
 3. Стъблото се забива в земята по протежение на втория бъбрек. Напръсква се с вода, покрива се с торба или горната част на изрязана бутилка и се поставя на топло, добре осветено място.

На растението са необходими средно 2-4 седмици, за да се вкоренят.... Фактът, че смокинята се е вкоренила, се доказва от образуваните листа.

Забележка! Някои градинари вкореняват резниците във вода и след това ги пресаждат в земята.

Преди рязането да се вкорени, то полива се, докато почвата изсъхне, проветрява се в продължение на 15 минути всеки ден, напръсква се с топла вода. След вкореняване продължителността на проветряването започва да се увеличава, постепенно привиквайки растението към стайна температура. Когато продължителността на проветряването достигне един ден, оранжерията се демонтира.

Размножаване на смокини чрез семена

Семената от смокини се получават от пресни плодовекупено в супермаркета. Те трябва да са напълно узрели, да имат лилав оттенък и правилната форма. Важно е да няма петна, гниене, дупки и други признаци на заразяване с болести и вредители.

Инструкции за отглеждане на смокини у дома от семе или кълнове

Зрелите плодове се нарязват и семената се отстраняват... Измиват се в топла вода, като се отстранява пулпата. Тогава семената се сушат през деня.

Забележка! Не съхранявайте смокините семена дълго. Това намалява покълването им. По-добре е да засадите посадъчен материал веднага след събирането и подготвителните процедури.

Семената от смокинови дървета се засяват в плитък общ контейнер с дренажни отвори в дъното. Контейнерите се дезинфекцират преди засаждането.

Закупената универсална почва е подходяща за покълване на семена. или смес от градинска почва, низинен торф и пясък. Почвата се дезинфекцира с тъмно розов разтвор на калиев перманганат.

Инструкции за начинаещи градинари, как да засадите семена от смокини:

 1. Контейнерът е напълнен с дренаж и почва, така че 3 см да останат свободни до ръба.Почвата се навлажнява с топла вода.
 2. Семената се засаждат на разстояние 2 см едно от друго. Засаждат се на дълбочина 2-3 cm.
 3. Почвата се навлажнява с топла вода от спрей бутилка. Съдът се покрива с фолио и се поставя на топло място. Въздух ежедневно в продължение на 15 минути, навлажнявайте почвата, тъй като изсъхва от бутилка със спрей.

След появата на издънките времето за проветряване постепенно се увеличава и довежда до ден. Тогава оранжерията се демонтира.

Когато се появят 2-3 истински листа, растенията се гмуркат в отделни контейнериизбор на най-силните екземпляри. Важно е обемът на саксията да е не повече от 0,5 литра, а в дъното на контейнерите има дренажни отвори. При трансплантация кореновата яка не е погребана.

Интересно в сайта:

Как да отглеждаме нар на закрито: функции за грижа

Как да отглеждаме кайсиево семе в саксия

Правила за грижа за смокините

За да може растението да се развие правилно и да не боли, трябва да се грижи правилно:

 1. Поливането... Почвата се навлажнява всеки друг ден. Важно е да се гарантира, че почвата не изсъхва, но влагата не застоява в нея. Някои производители използват поливане на дъното, като постоянно добавят вода със стайна температура в тигана под саксията. Процедурата се провежда сутрин или вечер, когато слънцето е неактивно.
 2. пръскане... Смокините се напръскват всеки ден сутрин или вечер с топла, отстояла вода. Тази процедура не само помага за поддържане на оптимални нива на влажност, но също така предотвратява появата на прахови акари.
 3. Разхлабване... Поне 1 път седмично почвата се разхлабва. Това е необходимо за унищожаването на земната кора, което пречи на нормалния корен обмен на въздух и допринася за застоя на течност в корените.
 4. Горна превръзка... Те започват да се прилагат в началото на пролетта, дори преди пъпките да набъбнат. Използвайте азотни торове. След подуване на пъпките и образуване на листа се редуват калиево-фосфорни и органични. Горната превръзка се прилага средно 1-2 пъти месечно.
 5. образуване... Когато растението достигне височина 30 см, прищипете централния ствол. На всяко ниво се оставят 3-4 от най-силните скелетни клони, насочени в различни посоки. Всички издънки, които растат навътре, се отстраняват. Клоните се съкращават, за да образуват кокетна корона.
 6. Санитарна резитба... Процедурата се провежда ежегодно през есента. Отстранете сухи, повредени и стари клони.
 7. прехвърляне... Когато корените напълнят саксията, смокините се трансплантират в нов по-голям съд. Това става чрез прехвърляне. Растението се отстранява от саксията заедно с бучка пръст. Пренарежда се в нов контейнер, а липсващият обем се запълва с почва. Невъзможно е веднага да засадите растение в голям контейнер. Той няма да се оформи правилно и няма да даде плод.

Инструкции за отглеждане на смокини у дома от семе или кълнове

Характеристики на грижите за зимата

По време на зимуването грижата за смокините се променя, тъй като през този период растението е в покой. Когато растението е отделило листата си, то се поставя в по-студено помещение. Горната превръзка е спряна. Честотата на поливането се намалява до 3-4 пъти месечно.

Цъфтеж и плододаване

Смокините, отглеждани от семена, започват да цъфтят и дават плод 2-3 години след засаждането... Ако цветар реши да отгледа растение със семена, тогава той ще получи първата реколта само за 4-5 години.

По време на плододаването е важно правилно оформете дървото. На всеки клон са останали не повече от 2-3 плода. Останалите се отстраняват.

Често градинарите се оплакват, че въпреки че смокинята дава плод, тя не цъфти... Това всъщност е характеристика на смокинята. У дома плодовете му са в състояние да се връзват на дърво без листа.

Ако смокините въобще не дават плоднай-вероятно е избран сорт, който изисква опрашване. За да се реши проблемът, на растението се присажда клон от плодоносна смокиня.

Защита срещу болести и вредители

Вкъщи смокините заразяват болести и вредители много по-рядко, отколкото в градината. въпреки това някои проблеми при отглеждането му могат да възникнат:

 1. Паяк акара... Малко черно или червено насекомо, което се храни със сока на растението, води до неговото увяхване. Можете да намерите вредителя от паяжината на гърба на листата. Основната причина за заразяване с паяк акара е сухият въздух на закрито. За да се справи с проблема, смокинята се измива под душа и след това се напръсква със сапунена вода.
 2. Коралово петно... Гъбично заболяване, което се проявява като червеникави петна по леторастите на смокините. Ако се намери проблем, всички засегнати части се отстраняват и растението се напръсква с разтвор на меден сулфат.

Други възможни нарастващи проблеми и решения

Новак градинари се сблъскват с редица проблеми при отглеждането на смокини на закрито:

 1. Инструкции за отглеждане на смокини у дома от семе или кълновеЛистата не отпадат през зимата. Обикновено смокините се изнасят в хладна стая след падане на листата. Ако листата не падат от короната, смокинята се изнася в хладно помещение в края на есента. Промяната в температурата ще провокира падане на листата.
 2. Листата започнаха да пожълтяват и да отпадат. Това се случва, ако растението е в течение, то се полива със студена вода или въздухът в стаята е твърде сух. За да се коригира ситуацията, всички отрицателни фактори се елиминират.
 3. Дървото започна да пожълтява и да изсъхне, след като беше изпратено на зима, преместване в градината или обратно в къщата. Това се случва с рязка промяна в температурата. За да не се случи това, растението се втвърдява предварително.

заключение

Смокинята е топлолюбиво растение, което е проблематично да се отглежда на открито у нас. Но се чувства удобно в саксия у дома.

При правилна грижа смокинята ще зарадва не само с красиви листа, но и с редовно плододаване до 2 пъти годишно. Основното е да изберете сорт, който не изисква опрашване и да осигурите комфортна среда за живот.

Добави коментар

градина

Цветя