Стъпка по стъпка инструкции за засаждане на божури през лятото в земята за начинаещи цветари

Буйният и нежен божур с право се превърна в едно от най-любимите цветя на руските градинари. Бели, розови, бордо, сини и дори черни божури са непретенциозни за грижа и ще украсят всяка градина или къщичка. Отглеждането на цветна градина не отнема много усилия, особено ако я засадите в съответствие с всички правила. След това ще разгледаме подробно кога да засаждаме божури в открита земя и какви съвети да следваме.

Възможно ли е да се засаждат божури през лятото

Стъпка по стъпка инструкции за засаждане на божури през лятото в земята за начинаещи цветари

Божурите се засаждат през пролетта и лятото. За пролетно засаждане се избират закупени божури в торбички, те се поставят на мястото от края на април до края на май.

Божурите в контейнери се засаждат в цветна градина до средата на лятото. Ако говорим за разделение и пресаждане на вашите собствени цветя, тогава всеки летен ден през август е подходящ за тази процедура.

Предимството на лятното засаждане е, че растението се поставя в добре загрята земя. През пролетта младите цветя могат да замръзнат, особено в северните райони на страната.

Лятното събитие няма недостатъци; основното е да се спазват агротехническите особености на процедурата и да се вземат предвид климатичните условия в региона.

Важно! Ако засадите божури в края на лятото, преди настъпването на първата слана, те ще вкоренят и ще имат време да се подготвят за зимуване. Още в края на пролетта или началото на лятото цветето ще зарадва с цъфтежа си.

Дати на лятно засаждане на божури

Подходящи дати за засаждане на цветя в земята са юни и юли. При избора на ден градинарите вземат предвид не толкова датата в календара, колкото метеорологичните условия.

Най-добрият вариант е сух и топъл ден без вятър или валежи. Също така, не трябва да има силна топлина и парещо слънце - това ще навреди на многогодишните цветя. Според правилата те се занимават с качване на борда рано сутринта до 8:00 или вечер след 19:00.

Благоприятни дни

При избора на благоприятни дни много летни жители се ръководят от лунния календар. Показва кои дати са най-подходящи за засаждане на цветя. Това се дължи на положението на Луната на небето и други естествени нюанси.

През 2020 г. благоприятни дати - 28-31 юли и 1, 21-23 август... Смята се, че именно в тези дни растенията вкореняват по-бързо на мястото и е по-малко вероятно да се разболеят.

Как да изберем сайт за засаждане

Стъпка по стъпка инструкции за засаждане на божури през лятото в земята за начинаещи цветари

Божурите са многогодишни цветя, така че летните жители избират място за засаждане обмислено и дълго време. В противен случай божурите няма да цъфтят, ще трябва да ги трансплантирате на ново място. И това вреди на имунитета на растението и неговата коренова система.

Не отглеждайте цветя близо до пътеките - храстът расте силно и пречи на преминаването. Също така цветните лехи близо до огради и къщи не са подходящи.

Благоприятни условия за божури

Цветята са непретенциозни и се вкореняват във всяка почва. Тя може да бъде глина, песъчлива, смесена почва. Въпреки това е по-добре да добавите биохумус в почвата преди засаждането и да го изкопаете добре. Торф, дървени стърготини, компост няма да пречат на цветята.

Органичната материя подхранва почвата и я прави по-плодородна. На такава земя божурът ще се вкорени перфектно и ще ви зарадва с буен цъфтеж. Място за засаждане се избира слънчево или с дифузна полуцветка. Ветровете са приемливи, но не са желани.

Barberry, декоративен лук, нарциси и лалета. Тези растения са засадени от летни жители в едно цветно легло - получава се оригинална и цветна цветна градина.

Неблагоприятен квартал за божури - теменужки, момина сълза, момина сълза и рози. Тези растения изтощават почвата, което може да доведе до смъртта на други цветя.

Важно! Божурите не се засаждат след орлови нокти, рози, цариградско грозде и малини. Най-малко 2 години трябва да изминат от момента на събиране на тези култури от обекта. Но можете да засадите божури след зеленина или бобови растения - това няма да навреди на бъдещата цветна градина.

Използване в ландшафтен дизайн

Стъпка по стъпка инструкции за засаждане на божури през лятото в земята за начинаещи цветари

Ландшафтни дизайнери препоръчват засаждане на растения с по-малки съцветия до божури.... Това може да бъде цветя от бял, син, жълт, червен цвят. Божурите вървят добре с всякакъв нюанс.

Цветята се отглеждат в кръгли, квадратни или подредени цветни лехи - това зависи от идеята на градинаря. Препоръчва се други цветя да продължат да цъфтят, след като божурите завършат цъфтеж. Цветното легло не трябва да бъде празно.

Също така различни сортове божури не се засаждат на едно и също цветно легло. По-добре е да украсите цветната градина с хризантеми, лилии или астри. Божурите изглеждат интересно в центъра на тревата или в алпинеумите.

Интересно е:

Как да се размножава катереща роза чрез резници през лятото на етапи

За какво е резитбата на петуния в средата на лятото и как да я извършите правилно

Видове и най-добри сортове многогодишни петунии

Подготовка на мястото за кацане

2 месеца преди засаждането се подготвят дупки за цветя с дълбочина 60 cm. Преди това земята е изчистена от отломки и растителни остатъци, изкопана и наторена с органично торене. След това в ямата се добавят дървесна пепел и суперфосфат. В резултат дупката трябва да бъде запълнена, така че около 12 см да остане до ръба.

Ако почвата е кисела, добавете суха вар - тя намалява нивото на киселинност на почвата.

Важно е да се спазва интервалът между божурите на божури от 1 м, в противен случай големите съцветия ще се затъмняват взаимно и ще предотвратят буйния цъфтеж.

Подготовка на посадъчен материал

За засаждане се избират двугодишни разсад с височина 20-25 см. По-добре е да ги закупите в специализирани разсадници, цветята се продават в контейнери, саксии, торби. Лятните жители изследват корените, те не трябва да имат гниене, петна или плака.

Пожълтяването или почерняването на разсада също е неприемливо - това говори за заболявания и слаб имунитет. Преди засаждането божурите се накисват в стимулатор на растежа. Лекарството укрепва кореновата система, така че цветята да вкоренят по-бързо на сайта.

Важно! Опитните производители не съветват да купуват пресушени разсад със сушени или почернели пъпки. Продавачите могат да уверят, че пъпките ще се събудят, но е по-добре да не рискувате и веднага да закупите здрав разсад.

Как правилно да засаждате божури

Засаждането на божури в земята през лятото е проста процедура дори за начинаещите цветя. Основното е да проучите всички изисквания и нюанси предварително.

Стъпка по стъпка инструкции за засаждане на божури през лятото в земята за начинаещи цветари

Инструкция стъпка по стъпка

След като подготвят земята и обработват корените със стимулатор на растежа, те започват да засаждат растенията на обекта:

 1. В центъра на дупката се изсипва малка могила.
 2. Поставят коренището там и внимателно го изправят отстрани.
 3. Пъпките на храста са разположени така, че да са на разстояние 5 см от земната повърхност.
 4. Поръсете корените с насипна и суха земя.
 5. Поливайте растението под корена с топла чиста вода.

Грешки, които трябва да се избягват

Честа грешка на летните жители е задълбочаването на цветето на разстояние повече от 5 см. Поради това корените гният, пъпките не цъфтят. Не остава нищо друго, освен да пресадим цветето на ново място.

В допълнение към тази грешка градинарите правят следното:

 • изберете слаби и очевидно болни екземпляри;
 • не наторявайте почвата с органична материя;
 • не почиствайте отломки и плевели;
 • забравете да поливате божурите след засаждането или да позволите излишната вода;
 • изкопайте дупка с недостатъчна дълбочина.

Засаждане на нюанси за различни видове божури

Стъпка по стъпка инструкции за засаждане на божури през лятото в земята за начинаещи цветари

Има дървесни и тревисти божури. Дъбовидните растения растат в храстовидна форма на високи и твърди стъбла. Височина на растението - до 1 м, диаметър на цветя - до 30 см.

Когато засаждате дървесни божури, уверете се, че кореновата яка е на 15 см под нивото на земята.Те обичат такива цветя, частична сянка и места, защитени от ветровете. Корените на дървесния божур се нуждаят от обилно поливане, те могат да растат до 2-3 м дължина.

Тревистите божури се отличават със силни корени и меки стъбла до 1,5 м височина и буйни зеленина.

Преди засаждането почвата се наторява с костно брашно и суперфосфат, последният слой се състои от рафиниран пясък.

След като растението се мулчира с торф или оборски тор, за да се предпазят корените от външни неблагоприятни фактори. В края е важно да сте сигурни, че уплътнявате земята с ръце.

За различни региони

Божурите се вкореняват добре във всички региони на страната. На север обаче е по-добре дупката да бъде предварително оплодена със смес от суперфосфат (100 g), вермикомпост (80 g), дървесна пепел (100 g) и торф (50 g). Всички съставки се смесват старателно и се поставят на дъното на ямата.

Такова хранене предпазва цветята в случай на рязък спад на температурата. Също така, след засаждането, цветната градина се поръсва с органичен или декоративен мулч. Предпазва от вредители от насекоми.

На юг те обръщат внимание на факта, че цветната градина не е разположена под лъчите на парещото слънце. По-добре да го поставите на частична сянка. В противен случай цветята ще трябва постоянно да се поливат, което ще доведе до гниене на кореновата система и смъртта на цялото растение.

Допълнителни грижи

Стъпка по стъпка инструкции за засаждане на божури през лятото в земята за начинаещи цветари

Допълнителните грижи за цветната градина с божури се състоят от стандартни агротехнически процедури. Божурите се поливат с изсъхване на почвата - веднъж на 7-10 дни, в зависимост от региона.

Градинарите препоръчват загряване на водата на слънце, тъй като студената вода провокира развитието на гъбични и инфекциозни заболявания. Преди процедурата почвата се разхлабва и се почиства от плевели. Дълбочина на разхлабване - не повече от 5 см, в противен случай кореновата система може да се повреди.

Внимание! Задължително е да се инспектира цветната градина за вредители. Мухите и кърлежите обичат да пируват на младите листа. Ако се намери насекомо, храстът се изкопава и се изследва кореновата система. Божурът е изгорен. Ако няма следи от повреда, те се опитват да реанимират растението - третират го с Fitosporin и го засаждат обратно.

Първото хранене на божурите се състои от калиев сулфат (25 g) или амониев нитрат (20 g). Средствата се разпръскват около храста, като предварително са разрохкали почвата. След като божурът се полива, за да се избегнат химически изгаряния на корените.

След 3-4 седмици растенията се напръскват с разтвор от 100 г захар, 100 г мая и 10 литра топла вода. Сместа се оставя за 2 часа и след това се използва като превантивна мярка срещу вредители.

Опитни градински съвети

За да могат божурите бързо да се вкоренят в градината и да зарадват летните жители с външния си вид и прекрасен аромат, се препоръчва да следвате следните съвети:

 1. Подгответе земята 2 месеца преди засаждането. Това трябва да е добре осветена, слънчева зона, далеч от блатистите райони.
 2. Купувайте разсад само на доказани места. Преди да купите, огледайте посадъчния материал - върху него не трябва да има гниене, петна или следи от насекоми.
 3. Изберете сух и топъл ден за засаждане. Не засаждайте цвете при дъжд или при силен вятър.
 4. Спазвайте правилата на квартала и засадете божури далеч от рози и теменужки. Също така не се препоръчва да се изгражда цветно легло, където малини или орлови нокти, използвани за отглеждане.
 5. След засаждането и след всяко поливане мулчирайте божурите с чипс или речен пясък. Това ще даде на цветната градина добре поддържан вид и ще предпази растението от насекоми.

заключение

Божурите се засаждат на частична сянка, след като се изкопае земята и се добавят органични торове към нея - торф, вермикомпост, оборски тор. Дълбочината на отвора за засаждане е около 60 см, разстоянието между храстите е най-малко 1 m.

За засаждане изберете здрави двугодишни разсад с височина 20-25 см. Поставят се в дупка, изправете корените и поръсете с насипна пръст. След това се залива обилно с вода, загрята на слънце и мулчирана. Допълнителна грижа за цветната градина - редовно поливане и подхранване, разхлабване и превантивни третирания.

Добави коментар

градина

Цветя