Как и с какво да храним рози през юли за пищен цъфтеж

Царицата на градинските цветя - пищна и ароматна роза - има нужда при внимателна грижа и редовно хранене. Съставът на хранителните смеси трябва да включва микро и макроелементи: азот, фосфор, калий, калций, магнезий, манган, сяра. Как да храним розите през юли и какви торове са необходими за обилен цъфтеж, ще разкажем в статията.

Розите се нуждаят от подхранване през юли

Как и с какво да храним рози през юли за пищен цъфтеж

Всички сортове градински рози се нуждаят от подхранване през целия сезон, но не повече от 2 пъти месечно. През лятото се слагат пъпки, а розата особено се нуждае от калий и магнезий. За буен цъфтеж, горната дресинг се прилага както по коренови, така и по листни методи.

На оскъдни почви в началото - средата на юли, цветята се хранят с минерални съединения. Особена опасност представлява азотът, който провокира набор от зелена маса. Вместо цъфтяща розова градина съществува риск да получите разтегнат храст с буйна зеленина и без пъпки. Азотът стимулира развитието на нови издънки и инхибира узряването на дървесината, в резултат на което зимната издръжливост на цветето намалява.

Важно! Препоръчва се да се изключи азота от 15-20 юли. Излишъкът му води до развитие на брашнеста мана и бавно лигнификация на леторастите.

От какво торене се нуждае роза през юли

Съставът на летните превръзки за рози трябва да включва микро и макро елементи. Без тях цветето губи способността си да се развива и цъфти нормално. Хранителният дефицит води до деформация, изсушаване, загуба на цвят на листата, раздробяване на пъпки и тяхното частично или пълно отсъствие.

Списък на основните елементи за розите:

 1. Азотът е отговорен за здравето и жизнеността на издънките и листата.
 2. Фосфорът е необходим на растението за образуване на пъпки.
 3. Калият помага на растението да абсорбира фосфор.
 4. Калцият е отговорен за развитието на кореновата система.
 5. Магнезият допринася за синтеза на хлорофил.
 6. Манган, желязо, цинк, мед подобряват метаболизма на растението, увеличават периода на цъфтеж.

Симптомите и последиците от недостиг и излишък от вещества са представени в таблицата.

хранителен дефицит излишък
азот Блед цвят на листата, червени петна, преждевременно абсцесиране. Съкратени издънки, слаб цъфтеж, непълно узряване на дървесината. Тъмно зелена зеленина, бързо напълняване на зелена маса, меки стъбла, развитие на гъбични заболявания.
фосфор Тъмно зелен цвят на листата с лилав или червен нюанс, кафяво-лилави ивици по краищата и петна по гърба на листната плоча. Люлякови дръжки и стъбла, слаби издънки. Забавен цъфтеж. Осоляване на почвата, метаболитни нарушения, лошо храносмилане на желязо и мед.
калий Жълти листа със зелени вени, сухи ръбове. Промяна от жълто към червено-виолетово. Малки пъпки, млади листа са червени с кафяви ръбове. Почерняване и отмиране на долните листа. Забавен растеж и развитие на храста.
калций Слаби стъбла, сухи върхове на млади листа, смърт на дръжки. Забавено развитие на корените.
Желязо Жълти ръбове на листния блат, тясна зелена ивица по протежение на вената върху напълно жълто листо, обезцветени малки вени. Постепенно листата стават бяло-кремави. Бледи листа и издънки.
магнезий Безцветни петна по листата, тъмночервени области между вените, мъртви зони с червено-жълт цвят, докато краищата на листната плоча остават зелени. Забавена абсорбция на калий.
сяра Светлозелени листа, червени петна. Обикновено не се наблюдава излишък.

синхронизиране

Розите се хранят строго след цъфтежа 2-3 пъти месечно.Някои градинари предпочитат да следват фазите на Луната.

През 2020 г. се считат за най-благоприятните дати за хранене:

 • сухи и течни торове: 2-3, 6-7, 11-19, 29-30 юли;
 • изключително сухи торове: 9-10 юли, 16-17, 25-26.

Благоприятни дни през 2021 г .:

 • сухи и течни торове: 4-7, 13-17, 19-22, 27-28, 31 юли;
 • изключително сухи торове: 1-3, 11, 18, 24-25, 29-30.

Как и с какво да храним рози през юли за пищен цъфтеж

Как се хранят

Минералните торове се произвеждат под формата на прах, гранули, таблетки, разтвори. Органичната материя се въвежда в течна форма и се комбинира с минерали. Комбинацията от двата вида ви позволява да постигнете максимални резултати.

Минерални торове

Как и с какво да храним рози през юли за пищен цъфтеж

В продажба има специални торове с азот, фосфор и калий в оптималната дозировка. Продуктите на такива компании са се доказали като отлични: Gardena, Pokon, Agricola-Aqua, BioEkor, Gloria (гранули с магнезия), Hera (калиев хумат и микроелементи), Spezial-Rozendunger.

След цъфтежа розите се оплождат с универсални комплекси с калий и фосфор ("Kemira Universal") заедно с инфузия на черничево или птиче изтичане.

Азотът е особено ефективен и полезен за отглеждане на зелена маса в началото на юли. За да приготвите разтвор за 10 литра вода, вземете 1 супена лъжица. л. урея или амониев нитрат. Горната превръзка се прилага веднъж в началото на юли.

Калий и фосфор се добавят в комплекса веднъж по време на периода на уплътняване. Най-популярната храна за всички цъфтящи растения:

 • суперфосфат (30 g на 10 l вода);
 • калиев сулфат, калиев магнезий (30 g на 10 литра вода).

При недостиг на калций храстите се хранят с калциев нитрат (25-30 g на 10 литра вода). Лекарството "Kemira Universal 2" ще помогне за запълване на калциевия дефицит (30 g на 10 литра вода).

Минералният тор "Gloria" в гранули има удължено действие и съдържа магнезий и калций. Торът се разпределя равномерно върху почвата за копаене.

Торът Bona Forte в течна форма се излива в пластмасови кутии. Съдържа магнезий, янтарна киселина, микроелементи в хелатна форма. Цветята се оплождат от ранна пролет до средата на юли веднъж с почивка от 10-15 дни.

Интересно е:

Как да се грижим за домашна роза в саксия - ръководство за начинаещи цветя

Ръководство за рязане на рози през есента у дома за начинаещи цветари

Как да защитим храстите и как да третираме розите през пролетта от болести и вредители

Органични съединения

Как и с какво да храним рози през юли за пищен цъфтеж

Органичните торове се приготвят независимо. Това са същите народни средства, компонентите на които винаги са под ръка на градинаря: компост, оборски тор, торф, зелен тор.

На Съвета. Не използвайте пресен тор за подхранване на рози, той изгаря кореновата система на растението. Вместо това вземете изгнил тор.

Рецепти за органичен дресинг:

 1. 2,5-3 литра пилешки тор на 50 литра вода. Сместа се влива под капака за 4-6 дни, след това се разрежда с вода 1:10. Преди употреба към разтвора се добавят 30 g суперфосфат и 500 g пепел. За напояване 3 литра инфузия се разреждат в 10 литра вода.
 2. 5 литра оборски тор, 500 г суперфосфат, 500 г пепел на 50 литра вода. Сместа се влива в продължение на седмица. За напояване 5 литра се разреждат в 10 литра вода.
 3. Цевта е 80% напълнена с пресен молене и се пълни до ръба с вода. За всеки 10 л добавете 100 г пепел. Сместа се влива в продължение на 14 дни, като се разбърква от време на време. Преди употреба 30 г суперфосфат, калиев сулфат или калиев магнезий се смесват в инфузията.
 4. За 10 литра вода вземете 100 г дървесна пепел за напояване и 200 г за 10 литра за пръскане на зеленина. По време на употреба разтворът се разбърква непрекъснато до получаване на суспензия.
 5. Прясната коприва е плътно сгъната в кофа с вместимост 10 литра, заедно с корените се добавят 100 г суперфосфат, 200 г пепел, пълнят се с вода и се настояват една седмица. За да се ускори процеса, кофата се оставя на слънце. За напояване използвайте незамърсена инфузия (1 l / 10 l), като за пръскане се филтрира и разрежда преди употреба (0,5 l / 10 l).

Кашата се внася в почвата, а минералните състави се въвеждат в зеленината, намалявайки дозировката 3 пъти.

Как да наторите за буйния цъфтеж в градината

Как и с какво да храним рози през юли за пищен цъфтеж

През юли се образуват розе, така че през този период растението се нуждае от калиево-магнезиеви превръзки. За обилен и дългосрочен цъфтеж градинарите използват:

 • суперфосфат (30 g на 10 l);
 • натриев хумат като част от готови сложни торове ("Хера");
 • амониев нитрат (30 g на 10 l);
 • калиев магнезий (30 g на 10 l).

Много градинари използват народни рецепти: разтвор от конски тор или червейн, смесен с дървесна пепел, инфузия на коприва.

Преди и по време на периода на пъпкуване храстите се подхранват със смес от калиев сулфат и суперфосфат в съотношение 30: 100 на 10 литра вода. След поливане, в почвата се вкарва разтвор на червейна и билкова инфузия на основата на коприва. Тогава почвата внимателно се мулчира с изгнила кравешка тор. Мулчът не трябва да влиза в контакт с клони и листа.

Изборът на хранене в средната лента

При отглеждане на рози в климата на централна Русия, листното хранене е особено ефективно. Хранителните вещества, прилагани за зеленина, бързо проникват в растителните тъкани дори при липса на слънчева светлина и ниски почвени температури.

Съставът се прилага с помощта на спрей бутилка вечер или при облачно време. Горната превръзка не се прилага при най-малкия признак на гъбични заболявания и по време на периода на цъфтеж.

На Урал

По време на периода на уплътняване розовите храсти се наторяват със сложни минерални състави на основата на фосфор и калий (калиев монофосфат, двоен суперфосфат). За да стимулирате цъфтежа и да увеличите диаметъра на цветята, използвайте специални препарати ("Bud") или продукти на базата на гиберелова киселина.

Пръскането се извършва след появата на млади издънки в началото на юли. За да приготвите разтвора, вземете 2 g от стимуланта на 1 литър топла вода.

В Сибир

В Сибир горната превръзка се прилага от юни до юли. В края на май - средата на юли се хранят розови храсти:

 • разтвор на молене 1:15 или пилешки изхвърляния 1:20, когато издънките достигнат 10 см височина;
 • сложни минерални торове през първия период на пъпкуване.

През август торовете не се прилагат, тъй като допълнителното подхранване провокира повторно поставяне на зелена маса и влияе негативно на зимната издръжливост.

Как да храним рози

Как и с какво да храним рози през юли за пищен цъфтеж

Торовете за градински рози се прилагат по два начина: корен и листно. Всеки от тях има свои собствени характеристики. За да определят кой е най-подходящ за рози, градинарите препоръчват да опитате и двете и да оцените резултата. Всичко зависи от условията на отглеждане, типа на почвата и климатичните характеристики.

Кореновата превръзка се прилага веднага след поливане или дъжд, за да не изгори корените. За листни процедури често се използват билкови отвари. Розовите храсти се пръскат вечер или при облачно време, така че хранителният състав да не се изпарява под въздействието на слънчевата светлина.

По коренен начин

Кореновите превръзки, нанесени директно върху почвата, сухи или влажни, се считат за най-ефективни. Около стъблото се изкопава плитък окоп с радиус 15 см. В него се поставя горната превръзка, смесена с трева и покрита с почва. При поливане торовете се разтварят и проникват дълбоко в почвата, като постепенно я насищат с хранителни вещества.

листен

Листа превръзка се прилага, когато растението е отслабено или метеорологичните условия не са най-благоприятните. Съставът се прилага със спрей, докато листната маса се намокри напълно. Обработката се извършва от двете страни.

Съставът на листните торове трябва да включва микро и макроелементи. Азотът и калият се разтварят перфектно в студена вода, така че е удобно да се приготвят разтвори непосредствено преди пръскането. Суперфосфатът се влива във вода със стайна температура за един ден. Листната превръзка се препоръчва при сухо, но не горещо време.

Рецепти за хранителни разтвори:

 • 30 g урея на 10 литра вода (за предотвратяване на гъбични заболявания и атаки на насекоми);
 • Настоявайте 10 g натриев хумат на 3 литра гореща вода за 10 часа, след което пригответе работен разтвор с добавяне на вода (250 ml концентрат на 5 литра вода);
 • 50 g суперфосфат на 1 литър гореща вода, оставете за 3-4 часа, прецедете, разредете в 10 литра вода, добавете 20 g калиев нитрат, преди да обработите храстите;
 • 10 g магнезиев сулфат на 10 литра вода;
 • 25 г калциев нитрат на 10 литра вода.

Листната превръзка се прилага веднага след смесване. Те не солят почвата, не унищожават полезните микроорганизми и земните червеи. Листната превръзка не трябва да се извършва на мокра зеленина, в студено, дъждовно време или в ден, когато се очаква обилна роса. Листното хранене с листа с огнища на черно петно ​​е особено опасно.

Опитни градински съвети

Как и с какво да храним рози през юли за пищен цъфтеж

Съвети от опитни флористи, които ще ви помогнат да поддържате красотата и здравето на вашата градина розар през лятото:

 1. Преди да подхраните розите по време на цъфтежа и пъпката, обърнете внимание на факта, че торенето може да се прилага само на етапа на активното формиране на пъпки. По време на периода на цъфтеж процедурата не се провежда. Нанасяйте органични вещества и минерали след цъфтежа.
 2. Накиснете суперфосфат в гореща вода, гранулите не се разтварят добре в студена вода.
 3. Розите реагират с благодарност на азотното торене, но се опитайте да бъдете внимателни и да премахнете напълно този микроелемент от средата на юни.
 4. Разтвор на базата на сгъстена мая е отлична горна превръзка, която винаги помага при липса на готов разтвор с микроелементи. Разтворете 1 kg прясна мая в 10 литра топла вода и преди употреба разредете 1:10 с вода. Изсипете по 1 литър под всеки храст.
 5. Оставете загнилия оборски тор за копаене през есента и през юли под всеки храст изсипете разтвор, приготвен от 1 кг птичи изхвърляния и 10 литра вода веднъж.
 6. Използвайте дървесна пепел при отглеждане на рози в кисели почви. Разтворът удължава периода на цъфтеж и насища розите с допълнителни микроелементи.
 7. Алтернативни органични вещества и минерали за по-добро усвояване на хранителни вещества.

заключение

За буен и обилен цъфтеж розата се нуждае от органични и минерални торове. Когато ги използвате, важно е да запомните, че кореновите и листните превръзки се прилагат или по време на периода на уплътняване, или след цъфтежа.

Азотното торене се прилага до средата на юли, след което напълно спира. Излишъкът от азот провокира набор от зелена маса, спира лигнифицирането, като по този начин нарушава зимната издръжливост на растението. Минералите като калий, магнезий, фосфор са отговорни за яркия цвят на листата и цветята. Манган, желязо, цинк, мед ще увеличат периода на цъфтеж.

Добави коментар

градина

Цветя