Защо имате нужда от подрязване на катереща роза след цъфтежа през лятото и как да я извършите правилно

Подрязването на катереща роза след цъфтежа през лятото е задължителна процедура, която поддържа формирането на пъпки през тази и следващия сезон. Процедурата насърчава развитието на заместващи издънки при едноцъфтящи рози, а при ремонтантни рози стимулира втората вълна на цъфтежа. Как правилно да отрежете катерещите рози и какво да правите по-нататък, ще разкажем в статията.

Защо резитба за катерене на рози след цъфтеж през лятото

Защо имате нужда от подрязване на катереща роза след цъфтежа през лятото и как да я извършите правилно

Смята се, че катерещите рози не се нуждаят от подрязване. Въпреки това, без тази процедура, храстите растат силно, което затруднява достъпа до вътрешните клони.

Ако пространството позволява, нарастването се формира хоризонтално. В резултат на това се формират много цъфтящи клони, а храстите стоят в разцвет, привличайки вниманието. Тази формация опростява грижа за катереща роза. На вертикални стъбла се образуват само няколко апикални издънки с цветя.

Подрязването на катерещи рози е гаранция за буен цъфтеж, но основната цел на процедурата не е да образува храст и да стимулира образуването на пъпки.

Тя включва решаване на съвсем различни проблеми:

 • организация на висококачествена скелетна основа;
 • премахване на стари и сухи издънки;
 • стимулиране растежа на заместващите клони;
 • санитарна прическа;
 • премахване на накуцващите цветя.

Розите за катерене са в състояние да се подмладяват поради появата на млади клони вместо стари, непродуктивни стъбла. Подрязването е само помощ от производителя, за да поддържа храстите в перфектно състояние.

Особено внимание се обръща на развитието на заместващите издънки, тъй като катерещите рози цъфтят на растежа през миналата година. Основната задача на производителя на рози е да получи силни издънки, които могат да цъфтят великолепно през следващия сезон.

Лятната резитба има друга важна цел - борбата с цъфтежа. Тази процедура се нарича регулаторна. Той подпомага образуването на пъпки и правилното развитие на заместващите издънки при едноцъфтящи рози, а при повторно цъфтящи рози стимулира втората вълна на цъфтеж.

Условия на процедурата

Катерещите рози се режат след цъфтежа: в края на лятото - началото на есента.

Благоприятни дни през 2020 г .:

 • Юли: 1-3, 7-18, 22-31;
 • Август: 1, 5-10, 12-17, 21-24, 26-31;
 • Септември: 1-3, 6-13, 18-24, 29, 30.

Благоприятни дни през 2021 г .:

 • Юли: 3-8, 13-17, 19-23, 27, 28, 31;
 • Август: 1-6, 10-15, 17-19, 23, 27-31;
 • Септември: 1–3, 8–13, 15, 16, 19, 20, 24–30.

Видове подстригване

За формиране на градински рози се използват 4 вида резитба: санитарна, подмладяваща, регулираща и стимулираща.

санитарен включва отстраняване на черни, кафяви, кафяви петна клони. Те се режат веднага след освобождаването на храстите от зимния подслон. Опитите за спасяване на повредени стъбла не дават очакваните резултати - те все още изсъхват и често се превръщат в източник на разпространение на болести. Издънките се нарязват на етапи до здрава дървесина, за да не се премахне излишъкът, след което се събират и изгарят.

Подрязване против стареене - радикална процедура, насочена към удължаване на живота на розата. Биологичният цикъл на цвете включва изрязване на стари клони, за да се стимулира появата на заместващи издънки. Растението има невероятна способност да се регенерира и такова подрязване само удължава живота му. При правилна грижа роза може да расте на същото място за повече от 20 години.Пренебрегването на радикална резитба обрича храста да забави стареенето и смъртта. Старите клони се отстраняват до пръстена. Процедурата се извършва през пролетта.

Референтен.Ако розата забележимо отслаби и забави растежа си, производителите извършват радикална резитба и оставят 2-3 силни издънки на храста, а останалите се нарязват на пръстен.

формиращ подрязването се извършва, за да се придаде на храста форма на ваза. За да направите това, премахнете слабите клони отдолу: те никога няма да цъфтят. От 2-те конкуриращи се издънки, най-силните са останали. Техниката се използва, когато се изисква само един от трите клона, които са излезли от пъпката. За равномерно осветяване на храста със слънцето, производителите на цветя изрязват част от издънките от втори ред.

Стимулиране подрязването кара розата да отделя нови издънки. В работата се спазва правилото: колкото по-слаб е издънката, толкова повече се отрязва и обратно.

Как правилно да подрязвате катерещите рози след цъфтежа

Основната резитба на катерещите рози се извършва след цъфтежа. Работата започва с премахване на стари клони. Базалните избледнели издънки се съкращават в основата, а от младите клони се оформя рамка. Ако има малко млади издънки, старите клони се съкращават до 30-40 cm.

Подрязването на повторно цъфтящи рози е по-лесно. Цветярите премахват избледнели стъбла до първата апикална петлистна листна маса. Без това развитието на растежа на розите се забавя с 2-3 седмици, което се отразява негативно на цъфтежа през следващия сезон, а в някои случаи намалява шанса да видите дори незначителна втора вълна с 90%.

Ако до средата на лятото върху храстите не се е появил достатъчен брой издънки, младите клони се полагат хоризонтално или се размазват до височина 30-40 см, за да се стимулират издънките. Ако на мястото растат присадени рози за катерене или оформени в стъбло, в допълнение към стандартната лятна резитба се провежда редовен преглед за див растеж, който е важно да се премахне навреме.

Необходими материали и инструменти

Използват се рязко заточени инструменти за подрязване на катерещи рози:

 • специален трион;
 • резачка или резачка за дълги дръжки;
 • градинарски ножици.

Секачката с две режещи остриета работи като конвенционална ножица. Инструментът прави чист и равномерен разрез, не смазва издънките и не обезцветява кората. Препоръчително е да имате отделна резитка за работа с рози и да не я използвате, например, за рязане на малини. Инструментът се дезинфекцира с медицински алкохол или разтвор на калиев перманганат преди работа, периодично се заточва и смазва с машинно масло преди съхранение.

За отстраняване на дебели клони се използва лопер със здрави дръжки. Работи като лост. Градинският трион е подходящ за отстраняване на стари, дебели издънки, които не могат да се използват с други инструменти.

За да предпазите ръцете си от порязвания и драскотини, се препоръчва да се режат с велур или кожени ръкавици, в крайни случаи - от дебел брезент с високи маншети.

Схеми за подрязване

Стимулиращото подрязване на катерещите рози след цъфтежа е особено важно за създаване на плътна покривка за стена или ограда.

Подрязването на катерещи рози се разделя на 4 групи в зависимост от вида на растежа и формирането на леторастите:

 1. Към първата група включват рози, цъфтящи през юни - юли, върху базалните издънки на миналогодишните клони (Dorothy Perkins, Excelsa). През пролетта храстът получава хоризонтална форма. На издънките от предходната година пъпките са изобилно завързани и нови клони продължават да се образуват в същата посока. През септември отрежете избледнелите издънки, с изключение на 2-3 миналата година. Страничните издънки се съкращават с 2–4 пъпки.Защо имате нужда от подрязване на катереща роза след цъфтежа през лятото и как да я извършите правилно
 2. Втора група рози се развива подобно на първия. Единствената разлика е малко количество растеж на корените. Летният цъфтеж ще започне на миналогодишните издънки, а базалните по-късно ще станат „водачи“. В края на лятото клоните от последната година се нарязват на "проводници", избледнелите странични и слаби стъбла се съкращават с 2-3 пъпки. Храстът цъфти на хоризонтално оформени стъбла от миналата година и съкратени издънки.Кореновите и заместващите издънки започват да растат.
 3. Рози от трета група цъфтят на издънките на текущата година, различават се по тънки и гъвкави стъбла, което им позволява да се използват за украса на арки, перголи, стени, беседки, огради. Дългите клони образуват основния скелет в хоризонтална посока или под лек ъгъл. През лятото базалните стъбла се връзват, избледнели пъпки и слаби клони се отстраняват.
 4. Четвърта група розите се характеризират с пирамидална форма, умерен темп на растеж, по-малко гъвкави стъбла. Цветята се появяват на издънките на текущата година. Дължината на вертикалните стъбла не надвишава 3 м. Розите се използват за вертикално градинарство, дългите стъбла са вързани към опора. Цъфтежът се появява на миналогодишните издънки. Избледнелите пъпки периодично се отстраняват, слабите и болните клони се нарязват на 2-3 пъпки. За да се даде симетрия, няколко развити клона се отстраняват наведнъж. За да се стимулира развитието на базални издънки, старите се отрязват с 2/3 от дължината.

Стъпка по стъпка инструкции за подрязване

Правила за подрязване на катерещи рози:

 1. В работата се използва чист и дезинфекциран инструмент.
 2. Разрезът се прави под ъгъл 45 °, така че да слиза от бъбрека. Това ще предотврати застояла вода.
 3. При избора на точка за подрязване е препоръчително да се съсредоточите върху развити пъпки, които обикновено са разположени от външната страна на издънката. Новите клони ще растат навън, а не в центъра на храста.
 4. При отстраняването на издънката е важно да се гарантира, че 5–8 mm от стъблото остава над развитата пъпка.
 5. Със санитарна срязване, разрезът се прави на здрава дървесина. Тънките, слаби, непродуктивни, растящи навътре клони се отстраняват към основата.
 6. От всяка пъпка остава само 1 издънка.
 7. Такъв брой издънки се поддържат върху храстите, което гарантира добра осветеност и вентилация вътре.

Всички разфасовки на розите се третират с градински лак или специална паста Ranet, за да се предотврати развитието на инфекции.

Характеристики на процедурата за различни сортове катерещи рози

Защо имате нужда от подрязване на катереща роза след цъфтежа през лятото и как да я извършите правилно

Едноцветни цъфтели избледнели клони се нарязват на пръстен веднага след цъфтежа. Това стимулира появата на нови издънки през следващия сезон. Методът се използва главно на юг.

В средната лента, където са топлите лета и дългата мека есен, такава прическа се извършва преди подслон за зимата. При добро хранене новите мигли растат обратно, дори без допълнителна стимулация. При присадени дрънкалки се оставят 3-6 издънки, при самостоятелно вкоренени - 20. След цъфтежа короната на младите стъбла се съкращава с 5-7 см, за да се стимулира повторният растеж на страничните клони.

Катерачите и храстите с големи цветя са полуцветни рози, които цъфтят многократно. Основната резитба на такива сортове изпълнява се през пролетта, едновременно със санитарна прическа. Миглите са скъсени до първия силен бъбрек. През лятото, след цъфтежа, се отстранява 1/3 от дължината на леторастите. Това ще осигури активно разклоняване и ще стимулира образуването на нова вълна на пъпки.

Референтен. Старите издънки се изрязват през есента до 30 см над нивото на земята, а при страничните се оставят 2-3 пъпки.

Опити за формиране на розови рози от катерача или висок храст причинява големи щети на растението. Тя ще харчи енергия за образуването на нови издънки, които ще цъфтят едва през втората половина на лятото.

храсти изложени на леко коригираща резитба. При едноцъфтящи рози се извършва през лятото, след цъфтежа, в ремонтантни рози, през пролетта. Клоните на високи храсти се отрязват с 1/3, ниските - с 1,2 м. Избледнелите пъпки се отстраняват без провал. 3 години след засаждането се премахват 1-2 стари издънки годишно. При еднократно цъфтящи ексфолианти процедурата се извършва през пролетта и лятото.

Рози с почвен капак, много от които са част от групата на скраб, коригират плътен растеж. През пролетта се изрязват стари издънки и къдрава прическа, придавайки на храста формата на топка.

Грижи след подрязване

Горна превръзка катерещи рози играе важна роля за тяхното развитие и цъфтеж.Някои производители предпочитат готови торове (например Агрикола за рози), други сами ги правят.

Разпръснати под храстите хранене и ги вгради в земята. Азотните торове се прилагат през пролетта, през лятото се използват поташ-фосфорни състави.

Референтен. През втората половина на лятото катерещите рози се оплождат с "Kemira universal", "Gloria". За стимулиране на появата на пъпки се използват препаратите "Epin", "Zircon", "Bud".

През сухи периоди розовата градина се навлажнява 2 пъти на ден. За напояване използвайте топла, отстояла вода, която се изсипва под корена, без да пада върху листата и пъпките.

Катерещите рози по-често от другите сортове страдат от инфекциозни заболявания и са нападнати от насекоми. Градинарите трябва да се справят с листни въшки и паяк акари, листни ролки, трипси. Растенията се обработват при откриване на първите признаци на инфекция. За целта използвайте инсектицидите "Карбофос", "Шарпей", "Инта-Вир", "Фуфанон", "Фитоверм", "Актеллик", "Актара", "Фосбецид".

Розите за катерене са болни от ръжда, брашнеста мана, сива плесен. За лечение се използват фунгициди ("Хорус", "Делан", "Рубиган", "Превикур", "Дитан М-45", "Ридомил Голд"). Най-опасното заболяване в културата е бактериалният рак. Заразените храсти трябва да бъдат изкоренени и изгорени, тъй като няма лечение.

Преди зимата се изследват издънките на катерещи рози, отстраняват се всички листа. Стъблата се отстраняват от опорите и се нарязват. За да стимулира цъфтежа 2-3 седмици по-рано, кардиналът резитба не изпълнявайте, но осигурете достатъчно свободно място, за да скриете храстите. Издънките се третират с противогъбични средства, долната част е изолирана с пясък, торф, смърчови клони. Клоните са вързани на гроздове и поставени върху смърчови клони. Отгоре храстите са покрити с нетъкан плат, пръст, сухи клони, слама, а през зимата се покриват със сняг.

В региони със снежни зими те намаляват натоварването на стъблата, като затоплят рози в дъги. Високите катерещи растения не се отстраняват от опорите, а внимателно се изолират с spunbond или lutrasil. Те поставят почва върху кореновата част и поставят смърчови клони.

Съвети от опитни флористи

Защо имате нужда от подрязване на катереща роза след цъфтежа през лятото и как да я извършите правилно

Съвети от опитни флористи, които да ви помогнат да поддържате изобилния цъфтеж и здравето на катерещите рози:

 1. Поради видовите характеристики растенията се нуждаят от подкрепа. Стена на къща, ограда, беседка, мрежеста ограда са идеални за това.
 2. Клоните са фиксирани хоризонтално, така че розата цъфти по цялата си дължина. Ако ги прикрепите вертикално, пъпките ще се образуват само по върховете.
 3. Като закрепващ материал се използва пластмасов канап. Той здраво фиксира издънките и не ги уврежда.
 4. Полагането на стари храсти за зимата е трудоемък процес, който често отнема седмица. Процедурата се извършва стриктно при температура над въздуха над нулата, тъй като стъблата се счупват на студа.
 5. За да се предотврати увреждането на насекоми от храстите, наблизо се засаждат силно ухаещи цветя: невенчета, невен, миризлив копър.

заключение

Катерещите рози могат да преобразят всяка сграда, било то стената на незабележителна селска къща, мрежеста ограда или стара дървена беседка. За да се оформи правилно храстът, да се поддържа цъфтежа и да се стимулира втората му вълна, храстите се подрязват през лятото. Цветарите премахват мъртви, стари, сухи и повредени издънки, разрошени пъпки и листа.

В работата си използват специален трион, тример или резачка за четки с дълга дръжка, резачка. Всички секции са направени под ъгъл 45 °, за да се предотврати задържането на вода в бъбрека. След подрязването растението се подхранва с калий и фосфор, полива се ако е необходимо и покрива клоните за зимата преди настъпването на замръзване.

Добави коментар

градина

Цветя