Ние се грижим за розите в градината през лятото, така че да цъфтят пищно и дълго време

Миниатюрни цветя от роза на джуджета ще украсят малки градини, а буйното катерене - арки и беседки. Красива и ароматна розова градина е мечтата на всеки производител. Повечето сортове започват цъфтежа през юни и завършват едва през август или септември. През цялото това време розата се нуждае от компетентна грижа, в противен случай не може да има въпрос за красота и дългосрочен цъфтеж. Помислете как да се грижите за розите във вашата градина през лятото, така че те да цъфтят великолепно.

Характеристики на лятната грижа за рози

Буйното цъфтене на розата е резултат от навременната и компетентна грижа. Цветето се нуждае от редовно поливане и торене, разхлабване и плевене. Всяка година градинарите харчат резитбаза предотвратяване на развитието на болести и вредители.

Обръщат внимание и на защитните мерки - третират храстите с фунгициди и сложни превръзки. За да постигнат най-добър резултат, летни жители комбинират процедури. Например, плевенето се извършва заедно с разхлабване и веднага след подрязването цветето се третира, за да се предпази от болести.

Ние се грижим за розите в градината през лятото, така че да цъфтят пищно и дълго време

Благоприятни условия за цъфтящи рози в градината

На сянка розата расте слабо, затова се засажда на слънчево място. При липса на слънце и светлина възникват заболявания, растението изсъхва. Препоръчва се да изберете място с ниска маса на подземните води, в противен случай високата влажност ще провокира развитието на гъбички.

Почвата трябва да е плодородна с дренажен слой. Препоръчителното ниво на киселинност е ниско или средно.

Друго важно условие за благоприятен цъфтеж е липсата на северни ветрове и течение. Розата е южно цвете, което не понася резки промени във времето. При засаждането трябва да има свободно пространство между растенията за микроциркулация на въздуха.

Отглеждането на рози твърде близо една до друга ще доведе до болести и насекоми вредители.

Как да се грижим за рози за пищен цъфтеж

Розата се нуждае от подходяща грижа през цялото лято. В началото на лятото летните жители обръщат внимание на поливането и хранене, от юли извършват превенция на болести и поява на вредители.

Важно е да не забравяте за мулчиране и разхлабване - тези процедури помагат на розите да цъфтят възможно най-бързо.

Поливането

Ние се грижим за розите в градината през лятото, така че да цъфтят пищно и дълго време

Поливайте растението 2-3 пъти месечно, изобилието зависи от възрастта на цветето. Половин кофа с вода се изразходва за млад храст, а 2 кофи за възрастен. Ако розата расте на суха и песъчлива почва, поливайте я по-често.

Процедурата зависи от метеорологичните условия: ако лятото е дъждовно, броят на поливанията се намалява. Препоръчва се вечер да се навлажнява почвата, така че по време на изпаряването да се губи по-малко влага. От август количеството вода се намалява, за да се подготви реколтата за есен и зима.

Разхлабване

След всяко поливане почвата се разхлабва на дълбочина 5-6 см. Това осигурява достъп на кислород до корените, предотвратява растежа на плевелите и появата на вредители.

Разхлабването предпазва почвата от образуване на кора, така че водата прониква по-добре до корените.

Разхлабват розата 1-2 пъти месечно, в зависимост от времето и почвените условия. Не се препоръчва да се задълбочава мотиката повече от 5-6 см, за да не се повреди кореновата система на растението.

Плевене

Опитните производители съчетават плевенето на розова градина с разхлабване. Основната цел на процедурата е защита на цветята от плевели, които черпят вода и хранителни вещества от земята. За плевене използвайте мотика или мотика.

Препоръчва се да избягвате контакт на инструмента със стъблата и да не прониквате по-дълбоко от 2-3 cm.

Внимание! В розовата градина често се срещат едногодишни плевели, които се размножават чрез семена, например, бонбон, киноа, тропос. Лятните жители се препоръчват да ги премахнат от площадката преди образуването на семена. Това ще помогне за защита на розите в бъдеще.

Оптималното време за напускане е сухо и спокойно време, така че плевелите да изсъхнат по-бързо. При висока влажност плевелите ще провокират появата на насекоми вредители.

наторяване

Мулчирането обогатява почвата с хранителни вещества и задържа влагата. Мулчът предпазва цветните корени от палещото слънце в южните райони.

Преди процедурата градинарите премахват плевели и растителни остатъци. За мулчиране използвайте готови композиции или коси трева, чипс, дървени стърготини, хумус.

Компостът е особено популярен: подхранва почвата и удължава цъфтежа на розите. Дебелината на мулчиращия слой е около 5 cm.

Горна превръзка

През лятото цветята се нуждаят от калиево-фосфорно торене. Те укрепват имунитета на растенията, предпазват ги от неблагоприятни метеорологични условия и подхранват почвата.

Фосфорът влияе върху размера на пъпките и насърчава образуването на нови корени, докато калий е отговорен за устойчивостта на замръзване. Летните жители използват готов тор "Бона Форте". Освен микроелементи съдържа янтарна киселина и силиций. Продава се в гранули, той е удобен и ефективен за употреба.

Използва се и комплексно хранене Fertika Kristalon. Водоразтворимият тор увеличава интензивността на цветовете и листата, увеличава продължителността на цъфтежа. За поливане 10 ml от продукта се разтварят в 10 литра вода, сместа се добавя към корена. Някои градинари използват продукта като листна превръзка.

резитбата

Розата се подрязва редовно, 1-2 пъти годишно. Това стимулира растежа на нови издънки, предпазва храсталака от вредители. Дължината на рязането зависи от потенциала на всяко цвете. Ако розата не расте добре, се препоръчва да се подрязва с 15-20 см. Това гарантира здравето на храста и възобновяване на развитието.

Внимание! За процедурата се използват градински нож и резитба. Инструментите трябва да бъдат дезинфекцирани и остри, за да се предотврати повреда и деформация на леторастите. Най-добре е да носите ръкавици, за да не се нараните по шиповете.

Цветето винаги е отрязано над очите, отрязването трябва да е наклонено, равномерно. В противен случай розата ще отнеме много време, за да се възстанови след процедурата. Сухите и болни клони се отстраняват напълно. Отстраняват се и издънките, които са станали тъмнокафяви.

Защита срещу болести и вредители

Ние се грижим за розите в градината през лятото, така че да цъфтят пищно и дълго време

Защитни и превантивни мерки са необходими за рози на всяка възраст и на всеки етап от развитието. Болестите и вредителите се появяват по различни причини: поради селскостопански грешки, излишък или липса на влага, кисела почва, боклук на площадката.

За да отглеждат здрава розова градина, градинарите използват следните методи:

  1. Розите се напръскват с фунгицид и акарицид „Тиовит Джет“. Лекарството помага да се отървете от брашнеста мана и смучещи насекоми. Продуктът се продава в гранули, които се разтварят във вода и се разпръскват върху растението на разстояние 15-20 cm.
  2. Разтвор на течност Бордо (1%) помага да се отървете от ръжда. Листата, издънките и пъпките се пръскат от бутилка за пръскане в ранната сутрин.
  3. За защита от септория, листни въшки и черно петно ​​се използва разтвор на базата на Topaz. Преди да обработите, отстранете всички засегнати части от растението и ги изгорете.

Характеристики на грижите в зависимост от вида / сорта рози

Розите са разделени на изкачване, джудже, хибриден чай.

изкачване Те се отличават с дълги и развити издънки, те се използват за украса на арки, беседки и огради. При грижата за тях се обръща специално внимание на подрязването: с негова помощ те придават на храста желания външен вид и форма. Подрязването се извършва в началото на пролетта и в края на лятото. Препоръчва се да се съкрати розата, така че дължината на едно стъбло да е не повече от 20 см. След процедурата растението се подхранва с дървесна пепел, за да възстанови силата. Любими сортове градинари са Розариум Утерсен и Елф.

височина джудже розите не надвишават 40 см. Храстите са спретнати и миниатюрни, изискват добро осветление. През лятото растенията трябва да се подхранват 2-3 пъти с органични вещества (компост, оборски тор, хумус) и минерални торове (калиева сол, суперфосфат). Популярен сортове рози джуджета - колибри, розмарин, мейди.

Have чай-хибрид рози компактни високи издънки и нежни цветя. За да ги запазите свежи и да цъфтят по-дълго, важно е да ги поливате правилно. Растенията не понасят сушата, но също така не понасят излишната влага. След навлажняване розите се мулчират с дървени стърготини. Най-често срещаните хибридни сортове чай са Lovely Red, Grand Gala, Polar Star.

В зависимост от района на отглеждане

При розите на север е важно да се укрепи имунната система. За целта използвайте сложни превръзки, които подобряват метаболизма, насищат земята с витамини и микроелементи. Предпоставка за напускане е мулчиране. Слой трева или сено ще предпази кореновата система от неочаквано студено време или замръзване.

В района на Москва и южните райони се препоръчва да се следи нивото на влага в почвата. Поливайте цветята сутрин, преди изгрев. Това обикновено правило предотвратява изпаряването на влагата. Летните жители използват вода със стайна температура, средно 1 кофа отнема 1 храст. Количеството влага се увеличава, ако почвата е песъчлива и суха.

Опитни градински съвети

Ние се грижим за розите в градината през лятото, така че да цъфтят пищно и дълго време

Преди засаждането стъбло рози във вътрешна или външна земя, се препоръчва да се подготви почвата. Тя трябва да е лека и ронлива, с неутрална или ниска киселинност.

Внимание! Не можете да поставите розовата градина в райони, които са разположени в близост до блатата или подземните води: на такива места цветето често боледува. Това е особено вярно за градините в района на Ленинград, Урал, Сибир и средната зона.

Не се препоръчва храненето на розата по-често от веднъж на 2 седмици. Излишъкът от микронутриенти е толкова опасен, колкото и дефицитът. Опитните жители на лятото се съветват да запишат кога и колко тор са били приложени. Това ще помогне да се избегнат грешки в грижите.

За да се разбере състоянието на розата, тя редовно се изследва. Например, наличието на черни петна показва, че растението няма калий и магнезий, а падането на венчелистчетата сигнализира за излишък от вода. В този случай почвата се разхлабва и покрива с пясък.

заключение

Правилната грижа за розите в страната, на открито, има много функции. Така че всяка година растението се подрязва, за да получи колкото се може повече красиви и ароматни пъпки. Поливайте розовата градина само с вода със стайна температура, за да предпазите от болести и вредители.

През лятото се препоръчва да подхраните цветята с минерални комплексни препарати. Ако следвате всички препоръки, пъпките ще се превърнат в ароматни и цветни цветя, които ще ви зарадват до края на лятото.

Добави коментар

градина

Цветя