Ръководство за начинаещи за отглеждане на рози през пролетта

Розовите храсти са уникална декорация за всяка градинска площ. Те изглеждат подходящи както в малки цветни лехи, така и в шикозни розови градини. Агрономите засаждат храсти в централна Русия, Москва, южните и северните райони. Ще ви кажем как да се грижите за роза през пролетта и на какво да обърнете специално внимание.

Премахване на убежища

Преди зимата градинарите покриват рози с дървени стърготини, клони или пръст. Те защитават топлината, обичаща топлината от замръзване и сняг.... С идването на пролетта подслонът се премахва. Важно е да се определи правилно времето на процедурата. Ако преекспонирате подслона, розите ще смъмрят, което ще увеличи риска от развитие на бактериални заболявания. Те започват да отварят розата в края на март или началото на април.

Те премахват заслона, когато се установи стабилно топло време и целият сняг се е стопил. Те не премахват защитата веднага, но постепенно - в рамките на една седмица, храстите се излъчват за 2-3 часа дневно. След това те премахват заслона и засенчват растенията с градинска тента или засенчващ филм, така че да свикнат с метеорологичните условия.

Ръководство за начинаещи за отглеждане на рози през пролетта

Понякога, отваряйки рози, градинарите забелязват мръсно бял филм на издънките. Не е страшно, след 2-3 дни ще изчезне. Ако някои от стъблата са покрити с черно покритие, се препоръчва да ги премахнете. Също така след отстраняване на заслона те премахват всички миналогодишни листа и разхлабват почвата - това ще подобри притока на въздух към кореновата система.

Идентифициране и разрешаване на проблеми с кошера

След отстраняването на заслона могат да възникнат проблеми - появата на петна, изгаряния, напукване на кората. Ако по клоните се виждат ярки пурпурни или кафяви петна, това показва инфекциозно изгаряне, възникнало по храстите под покритие през зимата. В този случай производителите отрязват клоните до здрава светла тъкан. Това е необходимо за осигуряване на целия храст. След подрязването розите се третират със смес от Бордо или разтвор на меден сулфат - 100 g от лекарството на 10 литра вода.

Внимание! Ако на храстите се забележи счупване на кората или пукнатини, засегнатите клони се нарязват на пръстен, няма смисъл да се лекуват. По-добре е веднага да се направи място за растежа на нови и здрави издънки.

Основна грижа за розата през пролетта

Розата е крехко и взискателно растение, за което трябва да се грижите. През пролетта е особено важно да се спазват правилата на селскостопанската технология. Градинарите обръщат специално внимание на подрязването, храненето и мулчирането.

резитбата

Ръководство за начинаещи за отглеждане на рози през пролетта

Резитбата има няколко важни функции: градинарите формират растението, премахват старите и сухи издънки и стимулират развитието на нови. Благодарение на процедурата розата се подмладява след зимата и започва да образува цветни пъпки.

Времената за подрязване варират в зависимост от района на отглеждане. Опитните летни жители препоръчват да се съсредоточите върху метеорологичните условия. Важно е нощните студове да изчезнат и температурата на въздуха да се затопли до + 12 ° C. Именно в този момент пъпките на розата набъбват, но издънките все още не растат. В студените райони подрязването се извършва в средата на май, в топлите райони - в средата или в края на април.

Има три вида подрязване на розата:

 1. Против стареене. Градинарите правят място за растежа на младите издънки. Старите клони се отстраняват с височина 20 см. Процедурата се извършва само на рози над 3 години.
 2. Превантивно. Тя е насочена към елиминиране на болни клони, предотвратяване на появата на заболявания.
 3. Изтъняване.Отстранете старите странични издънки.

При извършване на процедурата е важно да се спазват правилата:

 • отрежете розите с градински резитби, в противен случай ще се появят пукнатини, които ще допринесат за растежа на бактериите;
 • инструментът се дезинфекцира с разтвор на калиев перманганат;
 • в сух и топъл ден премахнете всички стари, болни, сухи, странични и растящи издънки вътре в храста;
 • филийки се правят на разстояние 1 см над здрав бъбрек;
 • растенията се третират с градински лак (те се приготвят самостоятелно или се купуват в магазин).

Горна превръзка

Торовете насърчават здравия растеж на издънките и развитието на пъпките. Първото подхранване се извършва на етапа на формиране на цветя, когато розата особено се нуждае от азот. Летните жители под всеки храст внасят 3 кг изгнил оборски тор или 100 г пилешки изпадъци. Преди торенето растението се полива обилно с топла вода.

Ръководство за начинаещи за отглеждане на рози през пролетта

Ако няма налична органична материя, нанесете минерална превръзка - добавете 30 г амониев нитрат под всеки храст. За младите храсти се препоръчва използването на азотни торове в течна форма: 1 супена лъжица. л. амониевият нитрат се разрежда в 10 литра вода и розите се поливат в корена със скорост 2-3 литра на храст.

Следващият път, когато растението се опложда през май, след 2-3 седмици. Така летни жители компенсират недостига на калий и фосфор. Първият увеличава устойчивостта на храста към гъбични и вирусни заболявания, а вторият засяга образуването на дръжки и пъпки.

За 1 кв. m добавете 30-40 g суперфосфат или 15 g калиев сулфат. Не само здравето на храстите, но и появата на цветя зависи от витамини и микроелементи. Следващата превръзка на розите се извършва през лятото.

Внимание! Популярен и достъпен тор за рози е разтворът на пепел. Съдържа фосфор и калий. За приготвяне на горната дресинг, 10 литра вода и 1 супена лъжица. пепел.

наторяване

Ръководство за начинаещи за отглеждане на рози през пролетта

Мулчът предпазва розите от насекоми и гризачи и не позволява на плевелите да растат. Те използват органична материя: торф, пепел, иглолистни дървени стърготини, слама и сено, компост. Мулчирането позволява и в същото време задържа влагата, има антисептичен ефект.

Първо се премахват плевелите и падналите листа, а след това почвата е покрита със слой мулч с дебелина 5 см. Процедурата се провежда по всяко време на годината, но за предпочитане е това да се прави в началото на пролетта. Мулчът се разлага бавно и подхранва почвата, което е полезно за всеки градински храст.

Някои видове мулчиране изпълняват и декоративна функция - храстите изглеждат по-добре поддържани. За това производителите на цветя използват дървени стърготини, кора, пясък, кафе основа. По отношение на полезните свойства тези компоненти се конкурират с хумус и компост, докато растенията изглеждат оригинални и спретнати.

Пролетна защита на розите от болести и вредители

Ръководство за начинаещи за отглеждане на рози през пролетта

Болестите и вредителите възникват по различни причини: поради внезапни промени във времето, замърсен посадъчен материал или почва. За да защитят розите, летните жители провеждат превантивни мерки - третират растенията с разтвор на меден оксихлорид (4%) или суспензия на колоидна сяра (1%).

Следващата смес се използва срещу брашнеста мана и ръжда: 300 г настърган сапун за пране се разрежда в 9 литра топла вода. В същото време се приготвя разтвор на меден сулфат - 30 g от лекарството на 1 литър вода. Двата състава се смесват и се напръскват със спрей бутилка на всеки 10 дни.

За предпазване на храсти от насекоми (листни въшки, листни ролки, паяк акари) се използва поливане с тинктура от пелин. За готвене вземете 400 г пресни листа и 50 г изсушени. Листата се изсипват в 10 литра студена вода и се запарват в продължение на 2 седмици. Преди употреба разтворът се разрежда с вода в съотношение 1:10. За да засилите ефекта, можете да добавите към него 100 г течен сапун.

Внимание! Когато са засегнати от бактериални или гъбични заболявания, летни жители премахват болни листа и издънки и ги изгарят. В противен случай това може да доведе до смъртта на други розови храсти и растения, засадени наблизо.

Характеристики на пролетната грижа за млади и стари рози

Ръководство за начинаещи за отглеждане на рози през пролетта

Младите рози са чувствителни към температурни крайности и преовлажняване. За да предпазите храстите от възможни пролетни студове, се препоръчва да уплътните почвата в основата на растението и да я поръсите с почистен речен пясък.

За поливане на млади рози използвайте размразена или утаена вода със стайна температура. Студеното поливане ще доведе до развитието на бактерии и гъбички. Корените се охлаждат и губят способността си да абсорбират влагата. При прилагане на торове за млади насаждения е важно да се спазват пропорциите на хранителните вещества. Ако листата на храста са покрити с жълто-сиви петна, това сигнализира за излишък от микроелементи.

Внимание!Не се препоръчва да режете цветя от млади рози за букети, особено с листа. Това може да доведе до факта, че формирането на пъпки ще се забави през следващата година.

Старите рози са взискателни към влагата, при липса на тях храстите хвърлят зеленината си. Розите за катерене, които растат в близост до сгради, особено се нуждаят от влага. Не трябва да приемате вода от открити източници, тъй като в нея живеят патогени. В допълнение към кореновата превръзка на стари рози, градинарите обръщат внимание на листното пръскане - растенията се третират с течност Бордо. Важно е земята около храста да е рохкава.

За ваксинираните и дивите

Шипките се използват главно за присаждане на рози.... В ранните години такива храсти не се хранят, обръщат внимание на поливането и мулчирането. На втората година, през пролетта, присаденото растение се отрязва и се прилагат минерални торове. Издънките се съкращават с 10-15 см, а старите и мъртвите се отстраняват изцяло. Вторият път процедурата се провежда през лятото, след цъфтежа.

Всички клони се нарязват на височина 35-40 см. От април храстите се изследват за петна и повреди, тъй като именно по това време листните въшки активно се проявяват. Младата листна маса на дивите рози се напръсква с фунгициди или народни средства - инфузия от коприва или вратига. Храстите се обработват веднъж на 15 дни.

Нюансите на грижата за розите, в зависимост от региона на отглеждане

В региони с нестабилен климат (например в Урал и Сибир) розите се нуждаят от специално хранене. Храстите реагират добре на торене със сложни торове. Те съдържат минерални и органични вещества, лесни са за приготвяне и употреба. Летните жители използват "Citovit". Съдържа азот, фосфор, калий, цинк, мед, молибден и кобалт. Лекарството подобрява метаболизма, намалява отделянето на яйчниците и повишава устойчивостта на болестта. Торът се разтваря добре във вода и не причинява изгаряния на растенията, използва се както за стари, така и за млади рози.

В топли райони почвата се разхлабва след поливане или дъждове. Разстоянието от основата на храста трябва да бъде най-малко 6 см, за да не се повреди кореновата система. Ако навън времето е сухо и горещо, поливайте розата веднъж на 5-7 дни. Ако вали и времето е влажно - веднъж на всеки 10-12 дни.

Засаждане на нови рози през пролетта

Ако розите са засадени през пролетта, те са по-малко изложени на замръзване. През лятото те изграждат кореновата система, дървото узрява, издънките се укрепват. При кацане използвайте закупено изрезки.

Как се засажда

Ръководство за начинаещи за отглеждане на рози през пролетта

Розите растат добре в югозападните райони с лек наклон... Мястото трябва да бъде защитено от вятъра, слънчево и добре осветено, на сянка храстите се развиват бавно. Розите обичат плодородна почва - кисели и влажни земи не са подходящи. Разстоянието между храстите е най-малко 50 cm.

Дълбочината на отвора за засаждане е 60 см, диаметърът е 50 см. Горният слой пръст се смесва с пепел или речен пясък, за да се направи почвата по-разхлабена и по-лека. Ако подземните води са близо до мястото, на дъното на дупката се полага дренажен слой от натрошен камък или камъчета. Корените на разсада се потапят в глинена каша, поставят се в яма, изправят се и се поръсват с пръст. Последният етап от засаждането е хидратацията.

Кога да засадите рози в открита земя

Подходящо време е от средата на април до началото на май. Засаждането твърде рано през март ще замрази разсада.Времето зависи от региона, така че се препоръчва да се обърне внимание само на метеорологичните условия. Не трябва да засаждате храсти, ако снегът все още не се е стопил и не е установено топло време.

Допълнителни грижи

По-нататъшната грижа за розите се състои от стандартни процедури: поливане, обличане, разхлабване, мулчиране. През лятото под храстите се прилагат органични и минерални торове, след навлажняване на земята. На всеки 2-3 седмици растенията се напръскват с разтвор на меден сулфат или бордоска течност, за да се предпазят от болести и вредители. По време на периода на цъфтеж, уверете се, че няма листни въшки и паяк акари по листата и издънките.

През есента започват превантивна резитба, подготвят растението за зимата. Отстранете слабите издънки и покрийте храста с дървени стърготини или пръст. Също така преди зимата се внася оборски тор, така че розите да издържат на студа и вятъра.

Интересно е:

Ръководство за рязане на рози през есента у дома за начинаещи цветари

Как да се грижим за домашна роза в саксия - ръководство за начинаещи цветя

Инструкции за начинаещи цветари: как да изкоренят роза от букет у дома

Съвети от опитни флористи

Ръководство за начинаещи за отглеждане на рози през пролетта

За да украсите градината с ярки и красиви храсти, препоръчваме ви да слушате опитни производители на цветя. Простите правила ще помогнат предпазват розите от болести в градината и в страната, а също и удължете живота им:

 • засадете храсти сутрин в облачен ден;
 • за защита от лечение на насекоми с препарата "Fitoverm";
 • по време на подрязването отстранете не само старите, но и измръзналите издънки;
 • не използвайте пресен тор за подхранване, само изгнил;
 • липсата на хранене е също толкова вредна, колкото и излишната - важно е да се спазват дозировките и инструкциите;
 • розата не расте добре на кисели почви, затова поръсете почвата с доломитово брашно преди засаждането.

заключение

Грижата за пролетната роза започва с премахването на подслона. Стърготината или почвата се отстраняват постепенно, така че растението да свикне с времето. След това започват резитба - премахват болни и сухи клони, правят място за нови издънки.

През април се извършва първото подхранване - прилагат се минерални или органични торове. Те насърчават развитието на растенията и нормализират метаболизма. Използват се гнил тор, разтвор за домашен тор, суперфосфат или урея. Поливайте розите с вода със стайна температура, редовно разхлабвайте почвата и я мулчирайте с дървени стърготини, сено, пясък.

Добави коментар

градина

Цветя