Как правилно да отрежете розите през лятото през юли: стъпка по стъпка инструкции

Подрязването на розите през лятото през юли е оптималният период за размножаване на растенията. Зелените, напълно листни и цъфтящи храсти дават много млад растеж и запазват сортовите характеристики. В тази статия ще говорим подробно за това дали е възможно да се режат рози през лятото, какви методи градинарите използват за изкореняване на резници и как да ги размножават в открито поле.

Трябва ли да размножавам рози чрез резници през лятото през юли

Лятото е най-доброто време за рязане на рози. То ви позволява да създавате млади, здрави храсти и да поддържате качеството на сорта... За това се използват зелени резници, които се появяват в голям брой на майчините храсти през лятото.

Няма трудности при избора, защото има много материал за присаждане. През лятото резници бързо се вкореняват и успяват да натрупат сила преди настъпването на студеното време и следователно зимата без загуба до следващия сезон.

Предимства и недостатъци

Летни резници от розови храсти има няколко предимства пред присаждането на растения:

 • младите храсти не образуват коренови издънки;
 • от представения букет е възможно да се размножава всеки сорт и дори рози;
 • лесен за получаване на посадъчен материал;
 • храстите, направени от резници, живеят по-дълго от присадените.

Недостатъкът на този метод е, че да запазя младите храсти трябва да бъдат надеждно покрити за зимата.

Как правилно да отрежете розите през лятото през юли: стъпка по стъпка инструкции

Оптимални срокове на процедурата

Подрязването на розите се препоръчва през юли - преди и по време на цъфтежа... В региони с горещо и дълго лято процедурата се удължава до средата на август.

Благоприятни дни според лунния календар

опитен градинарите съветват да изрежат и изкоренят резниците на растящата луна.

Благоприятни дати през 2020 година:

 • Юли - 1, 2, 4, 5, 21-23, 24, 29, 30;
 • Август - 1, 2, 20-26, 28-19.

Благоприятни дни през 2021г:

 • Юли - 4, 7, 13-15, 19-23;
 • Август - 3, 5, 6, 10-12, 14, 15, 17-19.

Основни правила за присаждане

За присаждане се избират млади стъбла с пъпки на пъпки.... За да определите възрастта на издънката, достатъчно е да отрежете няколко бодли: ако те лесно се отделят, тогава материалът е подходящ за рязане.

Основната грешка на градинарите - подбор на твърде стари или тънки стъбла, диаметърът на които надвишава 5 мм. Такъв материал е трудно да се вкорени.

Препоръчва се да изберете частта от издънката, разположена в основата... Тя трябва да има 3-4 пъпки, насочени в различни посоки. Долният разрез се прави под остър ъгъл между тръна и бъбрека, на 2-3 см под него. Горният разрез се прави на максимум 1 см над бъбрека. Тя може да бъде плоска или под ъгъл, тъй като това не влияе на степента на вкореняване на рязането. Важно е да го направите гладко и равномерно. За целта използвайте рязко заточена резачка, която не прищипва и не разкъсва стъблото.

Бъбреците са частично отрязани, особено долните... Ако ги премахнете напълно, рязането ще остане без източник на захранване. Позволено е да отрежете само листа, вместо листни издънки.

Веднага след рязането, резниците се изпращат за вкореняване.... Нежелателно е да ги съхранявате на чист въздух за дълъг период, в противен случай те ще изсъхнат.

Интересно в сайта:

Как да се предпазим и как да третираме розите през пролетта от болести и вредители

Как да се грижим за домашно приготвена роза в саксия

Стъпка по стъпка инструкции за разплод

Ранната сутрин е най-доброто време за прибиране на розови резницитъй като храстите са изпълнени с влага. Остър резитба или нож се обработва с медицински алкохол, разтвор на меден сулфат или калиев перманганат и избраните клони се разделят на резници с дължина 12-15 см. Изрязват се от средната част на стъблото с 3-4 здрави пъпки. Листата се отстраняват напълно или се нарязват с 1/3, за да се запази повече влага. Шиповете също се откъсват нежно.

препратка... Дебелите зелени стъбла не са подходящи за размножаване на рози през резници през лятото. Те могат да бъдат разпознати по липсата на пъпки.

След рязане материалът се накисва в разтвор на "Epin", "Циркон", "Kornevin" или "Heteroauxin" за стимулиране на растежа на корените. След такова лечение те се появяват след 2 седмици, с обикновено накисване във вода - след месец. За стимулиране на образуването на корени се използва народна рецепта: 20 капки сок от алое или 1 ч.л. мед в 250 мл вода.

Как правилно да отрежете розите през лятото през юли: стъпка по стъпка инструкции

Подготовка на място за засаждане

Преди да започнете да засаждате вкоренени резници, трябва да изберете подходящо място и да подготвите почвата върху него. Плодородна почва и засенчено място са подходящи за засаждане на рози..

Младите растения трябва да получават всички необходими микроелементи за нормално развитие и да бъдат защитени от палещото слънце. Цветарите препоръчват засаждането на резници на сянка на дървета или високи храсти.

Почвата се разхлабва, плевелите се отстраняват, поръсват се с дерново-хумусна почва (височина на слоя - 10 см), 3-5 см почвени смеси от речен пясък и торф се поставят отгоре в съотношение 1: 1.

Важно! Компостът и свежият тор не се използват при засаждане на резници. Такова хранене е подходящо за възрастни растения, а младите растения могат да изгният.

Издънките се засаждат на дълбочина 1,5-2 cm... Засаждането твърде дълбоко ще забави вкореняването. Резниците са покрити с пластмасови бутилки или стъклени буркани, за да се създаде парников ефект. Парцелът с разсад се поддържа влажен - през целия летен период храстите се поливат между навесите.

Методи за вкореняване на резници

Градинари използвайте няколко метода за вкореняване на розови резници: във вода, почва, картофени клубени, найлонов плик, буррито и метод на Траньо.

Във вода

Резници 1-2 бр. поставете в прозрачни пластмасови или стъклени чаши или буркани от 200 ml... 2-3 см вода се изсипват в контейнери и се добавя всеки стимулант на растежа. Тара се поставя на лек прозорец, но не и на пряка слънчева светлина. Водата се добавя, докато се изпарява.

След появата на корените резниците се засаждат в саксии, пълни с готова почвена смес за рози. Този метод на вкореняване се счита за най-трудоемкия и се характеризира с минимален добив на разсад.

На земята

Малка саксия с диаметър 8-10 см се пълни с почва за рози, направете депресия от 4 см в центъра, изсипете в нея набрашнен вермикулит или пясък, за да предотвратите гниене на корена.

Върхът на рязането се потапя в сух стимулатор на растежа, засадени в земята и покрити с пластмасова бутилка с отрязано дъно. Периодично се отстранява капакът от капачката и в тенджерата се налива вода. Отварянето на апикалната пъпка и младите листа показва успешно вкореняване на резниците. Сега подслонът може да бъде премахнат и разсадът може да се пръска с пистолет за пръскане 2-3 пъти на ден. Контейнерът се променя, докато кореновата система расте.

В картофите

Вкореняване на резници в картофи се счита за един от най-ефективните... Нишестето и хранителните вещества в клубените стимулират растежа на корените. Картофи със среден размер са подходящи без гниене и следи от инфекция. Клубените се накисват в разтвор на "Строби", "Квадрис", "Хорус", "Делан", "Акробат" или "Дитан", от които да избирате, след което отстранете всички очи.

Как правилно да отрежете розите през лятото през юли: стъпка по стъпка инструкции

Секциите от резници се обработват с разтвор на калиев перманганат, след това потопено в сок от алое за 12 часа за по-добра хидратация и поддържане на филийките свежи. Вместо алое могат да се използват стимуланти за растеж.

Дупките се нарязват в клубените с остър нож... Има едно рязане за всяка грудка. Горната част е запечатана с парафин.

Саксиите са пълни с питателна почва, направете депресия и поставете картофи с дръжка в нея. Вместо саксии можете да вземете дебели черни торбички и да ги окачите на прозореца. След 2-3 седмици бъбреците ще се появят. Резниците се поливат с топла вода на всеки 2-3 дни, към нея се добавя захар веднъж седмично (1 супена лъжица на 250 мл вода), за да се подхранва розата с въглехидрати.

В пакета

Плътните пластмасови торбички се пълнят с почва за рози или мъх, след като го накиснете във вода със сок от алое в съотношение 9: 1. Резниците се заравят в субстрата с долен разрез, след което торбата се надува, завързва и окачва на прозореца. Вътре в пакета се създава парников ефект, който насърчава растежа на кореновата система.

Метод на Бурито

Методът на бурито е изобретен от градинари. Посадъчният материал се увива във влажен вестник или хартия, след това се поставя в черна плътна торба и се изпраща на топло и тъмно място. Резниците периодично се проверяват и проветряват, за да се предотврати гниене. Ако е необходимо, обвивката се навлажнява с вода. Методът е високоефективен. Ако спазвате всички правила, корените ще се появят след 2 седмици дори без накисване на стимуланти за растеж.

Trannois начин

Вкореняване на розови резници по метода на Trannois предвижда получаване на максимално количество нишесте от листата... Резниците се събират, след като храстите са избледнели. От избраните стъбла се изрязват малки листа и накуцващи пъпки. Появата на нови пъпки в долната част на стъблата показва, че растението е готово да продължи да расте. Резниците се нарязват с дължина 20 см и се засаждат в градината до розов храст в дупки от 5-7 бр. под ъгъл 45 °. Резниците са покрити с пластмасови контейнери или полиетилен. Почвата периодично се полива с топла вода и се разхлабва, осигурявайки достъп на кислород до кореновата система.

Как правилно да отрежете розите през лятото през юли: стъпка по стъпка инструкции

Последващи грижи

Розите обичат влагата, така че за да поддържат красотата си и буйния цъфтеж, храстите трябва да се поливат веднъж седмично.... При суша честотата на поливане се увеличава до 2 пъти седмично. Недостигът на влага води до увяхване на листата и пъпките. Важно е да се избягва преовлажняване на розите поради риск от гниене на коренището.

Храстите периодично се хранят с органични вещества и минерали, като стриктно се спазва дозировката... Торовете се прилагат при облачно време и се комбинират с поливане. Най-популярната рецепта за хранене: 1 супена лъжица. л. суперфосфат, 30 г пепел, 1,5 кг хумус. Примери за готови формулировки: "Плодородна лейка за поливане", "Gloria", "Agricola-Aqua", "Rose", "Pocon".

Дрождите се използват за буен цъфтеж: 1 кг за 10 литра топла вода. Преди употреба концентрираният разтвор се разрежда с вода 1:10. За 1 храст - 1 литър разтвор. Горната превръзка се прилага веднъж месечно.

Младите розови храсти се оставят да зимуват в цветни лехи... За да ги предпазят от замръзване, те са покрити с брезенти, слама, сухи листа. На следващата пролет храстите се прехвърлят на постоянно място.

Грижа за розовата градина завърши в края на август - началото на септемвритака че храстите да имат време да се подготвят за зимуване. През този период поливането, подхранването и разхлабването на почвата са напълно спрени. Торенето води до появата на нови издънки и намаляване на устойчивостта на замръзване. В средата на октомври храстите се подстригват: сухи, болни и стари стъбла се отстраняват, съцветия се отрязват.

Как правилно да отрежете розите през лятото през юли: стъпка по стъпка инструкции

Опитни градински съвети

Съвети от опитни градинари, които да помогнат за отглеждането на буйни, цъфтящи розови храсти на сайта:

 1. На зелени резници е необходимо да се отрежат сухи кафяви издънки наклонено до първата спяща пъпка.
 2. Дупката за засаждане се изкопава на дълбочина, достатъчна да побере корените.
 3. За рязане на резници през лятото се използват само здрави зелени издънки с пъпки на пъпки. Старите и болни стъбла не са подходящи за тази цел.
 4. Отстраняват се болни и безжизнени корени, а срезовете се третират с биофунгицид, например "Fitosporin".
 5. Преди засаждането корените се подрязват на 1,5-2 см, за да се оцени състоянието на сърцевината. Трябва да е с кремав цвят, без да потъмнява.
 6. Преди засаждането в земята е необходимо да се отстрани парафинът от горните секции, така че да не пречи на дишането и растежа на розата.
 7. Преди засаждането резниците се накисват във вода за 2-3 часа, за да се напълнят с влага.
 8. За засаждане на разсад изберете площадка под наклон под ъгъл 8-10 °.
 9. Розовите храсти обичат почвата с леко кисело рН от 5,5-6,5. Ако е необходимо, киселинността се нормализира с доломитово брашно или гасена вар (400-500 g на 1 m²).
 10. Между растенията се поддържа разстояние от 0,5-1 м. С нарастването на листата тя се затваря и вътре в храстите се образува благоприятна среда за възпроизводството на гъбички.

заключение

Размножаването чрез резници през лятото ви позволява да запазите качеството на разнообразието от рози за пръскане и катерене и гарантира висока степен на оцеляване на посадъчния материал. Процедурата се провежда през юли - август на нарастващата луна. За вкореняване се използват няколко метода: във вода, почва, картофи, торбичка, буррито и метод на Trannoy.

За засаждане на рози са подходящи плодородна почва и засенчено място. Процедурите за грижа след прехвърляне на разсад на постоянно място се състоят в умерено поливане, торене и разхлабване на почвата.

1 коментар
 1. въплъщение
  Олга

  Много полезна информация. благодаря

Добави коментар

градина

Цветя